Pdf downloaden
Pdf downloaden
Heb je er ook zo'n hekel aan wanneer je portemonnee leeg is terwijl je echt geld nodig hebt? Het maakt niet uit hoe veel of hoe weinig geld je hebt, het is een goed idee om het op een verstandige manier uit te geven zodat je altijd waar voor je geld krijgt. Volg onderstaande tips om minder uit te geven aan belangrijke zaken en het winkelen geheel op een veiligere manier aan te pakken.
Stappen
-
Stel een budget op. Houd je uitgaven en inkomsten bij zodat je een nauwkeurig beeld hebt van je financiële situatie. Bewaar bonnetjes of schrijf je aankopen na afloop op in een notitieboekje. Controleer elke maand je rekeningen en voeg die uitgaven toe aan je budget.
- Orden je aankopen op categorie (eten, kleding, amusement, enzovoort). De categorieën waar je maandelijks het meeste geld aan uitgeeft (of waarvan je vindt dat je er verrassend veel aan uitgegeven hebt), kunnen goede categorieën zijn om geld op te besparen.
- Wanneer je je aankopen een tijdje bijgehouden hebt, stel je een maandelijkse (of wekelijkse) limiet in voor elke categorie. Zorg ervoor dat je totale budget kleiner is dan je inkomen tijdens die periode, zodat je als dat mogelijk is genoeg geld overhoudt om te sparen.
-
Plan je aankopen van tevoren. Als je in een opwelling beslissingen neemt, kunnen je uitgaven hoog oplopen. Schrijf op wat je moet kopen terwijl je kalm bent en thuis bent.
- Maak een voorbereidend rondje langs de winkels voordat je echt op pad gaat om iets te kopen. Let op de prijzen van meerdere alternatieve producten in een of meer winkels. Ga naar huis zonder iets te kopen en beslis tijdens je tweede "echte" tocht langs de winkels welke producten je gaat kopen. [1] X Bron Des te geconcentreerder je bent en des te korter je in de winkel bent, des te minder je uit zult geven. [2] X Bron
- Als je gemotiveerd bent om elke aankoop te zien als een belangrijk besluit dat je moet nemen, zul je betere beslissingen nemen. [3] X Bron
- Neem geen gratis monsters of probeerverpakkingen aan en pas geen kleding aan gewoon voor de lol. Ook al ben je niet van plan om het te kopen, door de ervaring kun je ervan overtuigd raken dat je nu een beslissing moet nemen in plaats van er van tevoren zorgvuldig over na te denken. [4] X Bron
-
Vermijd impulsaankopen. Als het van tevoren plannen van je aankopen een goed idee is, dan is het kopen van iets in een opwelling een slecht idee. Volg onderstaande tips op om te voorkomen dat je beslissingen over aankopen neemt om de verkeerde redenen:
- Bekijk geen etalages van winkels en ga niet voor de lol winkelen. Als je alleen maar iets koopt omdat je zo van winkelen houdt, dan is de kans groot dat je uiteindelijk te veel geld uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt. [5] X Bron
- Neem geen beslissingen over aankopen wanneer je niet helder na kunt denken. Alcohol, andere drugs of een slaaptekort [6] X Bron kunnen je vermogen om verstandige beslissingen te nemen aantasten. Zelfs winkelen wanneer je hongerig bent of naar harde muziek luistert [7] X Bron kan een slecht idee zijn als je je niet aan je boodschappenlijstje houdt.
-
Ga alleen winkelen. Kinderen, vrienden die van winkelen houden of zelfs gewoon een vriend wiens smaak je respecteert kunnen je beïnvloeden om meer geld uit te geven. [8] X Bron
- Neem geen advies aan van winkelmedewerkers. Als je een vraag hebt waarop je graag een antwoord wilt, luister dan beleefd naar het antwoord dat de medewerker je geeft, maar negeer al het advies dat hij geeft over het kopen van producten. Als de medewerker je niet met rust wil laten, verlaat dan de winkel en kom later terug om een beslissing te nemen.
-
Betaal met contant geld en betaal direct het hele bedrag. Pinpassen en creditcards kunnen er om twee redenen voor zorgen dat je meer geld uit geeft: je hebt veel meer geld tot je beschikking dan dat je normaal zou hebben en omdat je niet met zichtbaar geld betaalt, registreren je hersenen dit niet als een "echte" aankoop. Als je je uitgaven in de kroeg op laat schrijven of een product koopt waarbij je pas later hoeft te betalen zorgt dit er op een soortgelijke manier voor dat het moeilijker voor je is om je te realiseren hoeveel geld je daadwerkelijk uitgeeft. [9] X Bron
- Neem niet meer contant geld mee dan dat je echt nodig hebt. Als je geen groter bedrag bij je hebt, kun je het ook niet uitgeven. [10] X Bron Op dezelfde manier moet je ook het bedrag dat je voor je wekelijkse budget vastgesteld hebt eens per week opnemen bij de geldautomaat, in plaats van je portemonnee steeds bij te vullen wanneer je geen geld meer hebt.
-
Laat je niet misleiden door reclames. Invloeden van buitenaf zijn een grote factor bij het bepalen waar we ons geld aan uitgeven. Wees op je hoede en probeer je te realiseren om welke redenen je tot een product aangetrokken wordt.
- Koop geen producten op basis van een advertentie of reclame. Of het nu gaat om reclamespotjes op de televisie of de verpakking van het product, wees altijd sceptisch bij advertenties en reclames. [11] X Bron Ze zijn bedacht om je aan te moedigen om geld uit te geven en zullen geen accuraat beeld schetsen van de mogelijkheden die je hebt.
- Koop geen producten alleen maar omdat je korting krijgt. [12] X Bron Kortingsbonnen en aanbiedingen komen goed van pas voor producten die je toch al van plan was om te kopen. Als je iets koopt dat je niet nodig hebt alleen maar omdat je er 50% korting op krijgt, bespaar je geen geld.
- Wees je bewust van trucjes die worden uitgehaald om producten goedkoper te laten lijken. Vertaal die prijs van € 1,95 naar € 2. Beoordeel de prijs van een product alleen aan de hand van de prijs zelf en niet omdat het een betere deal is dan een ander product van hetzelfde bedrijf. (Door aan de "slechte deal" geen waarde toe te kennen, kan iemand je om de tuin leiden en je meer laten betalen voor aanvullende opties die je niet nodig hebt.)
-
Wacht op aanbiedingen en kortingen. Als je weet dat je een bepaald product nodig hebt maar er geen haast bij is, wacht dan totdat het in de aanbieding is of probeer er een kortingsbon voor te vinden.
- Maak alleen gebruik van kortingsbonnen en aanbiedingen voor producten die je echt nodig hebt of waarvan je al besloten had dat je ze wilde kopen voordat ze in de aanbieding waren. Een aanlokkelijke lagere prijs is een gemakkelijke manier om klanten ertoe te bewegen iets te kopen wat ze niet nodig hebben.
- Koop producten die alleen tijdens een bepaald deel van het jaar nuttig zijn buiten het seizoen. Een winterjas zou in de zomer goedkoop moeten zijn.
-
Doe onderzoek. Doe voordat je dure aankopen doet onderzoek op internet of lees productrecensies om uit te vinden hoe je waar voor je geld krijgt. Zoek binnen je budget het product op dat het langst mee zal gaan en het beste bij je wensen past.
-
Houd rekening met alle kosten. Je zult voor veel dure producten uiteindelijk een stuk meer betalen dan de stickerprijs. Lees alle kleine lettertjes en tel alle bedragen bij elkaar op voordat je een beslissing neemt.
- Laat je niet misleiden door lagere maandelijkse betalingen. Reken het totale bedrag uit dat je uit zult geven (maandelijkse betaling x het aantal maanden totdat je alles betaald hebt) om uit te zoeken wat de goedkoopste optie is.
- Als je geld leent, reken dan uit hoeveel rente je in totaal moet betalen.
-
Trakteer jezelf af en toe op iets goedkoops. Dit klinkt misschien als een paradox (koop je nu niet iets dat je niet nodig hebt?), maar het is in feit gemakkelijker om je doelen voor het besparen van geld te behalen als je jezelf af en toe een beloning geeft. Als je vanuit het niets probeert te stoppen met het onnodig uitgeven van geld, dan zul je het uiteindelijk niet meer vol kunnen houden en in een keer meer geld uitgeven dan dat je zou moeten doen. [13] X Bron
- Houd een erg klein bedrag apart in je budget voor deze traktaties. Het doel is om jezelf een kleine beloning te geven om positief te blijven en te voorkomen dat je later een grote hoeveelheid geld verkwist.
- Als de manieren die je doorgaans gebruikt om jezelf te trakteren nogal duur zijn, zoek dan goedkopere alternatieven op. Neem thuis een bubbelbad in plaats van naar een kuuroord te gaan of leen een film bij de bibliotheek in plaats van naar de bioscoop te gaan.
Advertentie
-
Koop alleen wat je echt nodig hebt. Doorzoek je kledingkast en bekijk welke kledingstukken je al hebt. Verkoop alle kledingstukken die je niet draagt of die je niet passen of geef ze weg. Zo hebt je een beter idee van je situatie.
- Het opruimen van je kledingkast is geen reden om vervangende kledingstukken te gaan kopen. Het doel is om erachter te komen van welke soorten kleding je genoeg hebt, en van welke soorten juist niet.
-
Weet wanneer je meer geld uit kunt geven voor kwaliteit. Het is niet erg slim om het duurste merk sokken te kopen, omdat ze toch snel slijten. Als je echter meer geld uitgeeft aan een paar schoenen van een betere kwaliteit die langer meegaan, kan dit je op de lange termijn geld besparen.
- Denk eraan dat een verkoopprijs geen garanties biedt voor de kwaliteit van een product. Onderzoek wat de merken zijn met de duurzaamste producten in plaats van aan te nemen dat het duurste product ook gelijk het beste is.
- Op dezelfde manier moet je als dat mogelijk is ook wachten totdat het product dat je nodig hebt in de aanbieding is. Vergeet niet dat je een aanbieding niet als excuus moet gebruiken om producten te kopen die je niet nodig hebt.
-
Koop bij kringloopwinkels. Sommige zaken met tweedehands kleding verkopen kledingstukken van een verrassend goede kwaliteit. Je zou op zijn minst in staat moeten zijn om basiskledingstukken aan te kunnen schaffen voor een fractie van de prijs van een nieuw kledingstuk.
- Kringloopwinkels in rijkere buurten krijgen doorgaans kledingstukken binnen die van een betere kwaliteit zijn.
-
Koop kleding van goedkope huismerken, als je bij een kringloopwinkel niets van je gading kunt vinden. Het logo van een modeontwerper geeft niet aan dat een kledingstuk van een betere kwaliteit is.Advertentie
-
Stel een weekmenu en een boodschappenlijst samen. Wanneer je een budget vastgesteld hebt voor eten en drinken, schrijf je van tevoren precies op welke maaltijden je gaat eten en wat je bij de supermarkt moet kopen om deze maaltijden te kunnen bereiden.
- Zo voorkom je niet alleen dat je impulsaankopen doet bij de supermarkt, maar ook dat je geld verspilt door eten weg te gooien. Dit is voor veel mensen een grote uitgave. [14] X Bron Als je merkt dat je eten weg moet gooien, maak dan minder eten klaar voor de maaltijden die je ingepland hebt.
-
Lees tips hoe je geld kunt besparen op eten. Er zijn veel manieren om geld te besparen wanneer je aankopen doet in de supermarkt, bijvoorbeeld door etenswaren in grote hoeveelheden te kopen of te weten op welke tijdstippen verschillende producten goedkoper zijn.
-
Eet niet te vaak in een restaurant. Uit eten gaan is een stuk duurder dan zelf je eigen eten klaarmaken. Iemand die geld probeert te besparen zou nooit in een opwelling naar een restaurant moeten gaan.
- Maak in plaats daarvan thuis een lunchpakket klaar en neem dit mee naar je werk of school.
- Vul een waterfles thuis onder je eigen kraan in plaats van duur flessenwater te kopen.
- Als je vaak koffie drinkt, koop dan een goedkoop koffiezetapparaat en bespaar geld door thuis koffie te zetten.
Advertentie
-
Spaar geld. Het maken van verstandige beslissingen over uitgaven gaat hand in hand met het sparen van geld. Probeer elke maand een zo groot mogelijk bedrag in je budget op te nemen dat je op een spaarrekening stort of een in andere betrouwbare investering steekt waar je rente over opbouwt. Des te meer geld je elke maand spaart, des te beter je algehele financiële gezondheid zal zijn. En dat is eigenlijk het doel van verstandig je geld uitgeven, is het niet? Hier zijn enkele spaarideeën die je kunt overwegen:
- Zet geld opzij voor noodgevallen.
- Vermijd onnodige kosten en toeslagen.
- Stel een weekmenu samen waarin je alle maaltijden voor die week plant.
-
Doorbreek dure gewoonten. Dwangmatige gewoonten zoals roken, drinken of gokken kunnen gemakkelijk al het geld opmaken dat je had gespaard. Als je deze gewoonten uit je leven kunt bannen is dit niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid.
-
Koop geen producten die je niet nodig hebt. Als je onzeker bent over een bepaalde aankoop, stel jezelf dan onderstaande vragen. Als je ze niet allemaal met "ja" beantwoordt, dan is dat een sterk signaal dat je het geld niet uit moet geven.
- Zal ik dit product regelmatig gaan gebruiken? Zorg ervoor dat je alle melk opdrinkt voordat het zuur wordt, of dat er genoeg zomermaanden over zijn zodat je dat rokje vaker dan een paar keer kunt dragen.
- Mis ik iets dat hetzelfde doel dient? Let op gespecialiseerde producten waarvan de functie ook uitgevoerd kan worden door standaardproducten die je al in huis hebt. [15] X Bron Je hebt waarschijnlijk geen extra speciale keukenapparatuur nodig, of een speciale sportoutfit wanneer een joggingbroek en een T-shirt ook gewoon volstaan. [16] X Bron
- Zal dit product mijn leven verbeteren? Dit is een lastige vraag, maar aankopen die "slechte gewoonten" in de hand werken of ervoor zorgen dat je belangrijke delen van je leven verwaarloost, moet je vermijden.
- Zal ik dit product missen als ik het niet koop?
- Zal dit product me gelukkig maken?
-
Snoei in je hobby's. Als je een abonnement bij de sportschool hebt dat je niet gebruikt, verleng deze dan niet. Heb je verzameling waar je nu niets meer om geeft? Verkoop je spullen dan. Spendeer je geld en je energie alleen aan zaken waar je echt om geeft.Advertentie
Tips
- Vermijd kleding die alleen bij de stomerij gereinigd kan worden. Bekijk het waslabel eerst voordat je een kledingstuk koopt. Je wilt niet herhaaldelijk geld hoeven uitgeven aan de stomerij. [17] X Bron
- Je aan een budget houden zal een stuk gemakkelijker zijn als iedereen in je huishouden goed meedoet.
- Vergelijk regelmatig energieleveranciers, internetproviders, telefoonaanbieders en verzekeraars. Veel diensten (telefoon, internet, televisie, verzekeringen, enzovoort) bieden betere deals aan aan nieuwe klanten om zo klanten te werven. Als je steeds van aanbieder blijft veranderen, zul je steeds het goedkoopste abonnement of contract hebben. (Sommige telefoonaanbieders zullen de opzegkosten voor het eerder opzeggen van je oude telefoonabonnement betalen als je naar hen overstapt.)
- Wanneer je twee auto's aan het vergelijken bent, reken dan uit hoeveel meer geld je uit zou geven aan brandstof als je de auto zou kopen die minder zuinig is. [18] X Bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.consolidatedcredit.org/personal-finances/money-management/smart-spending-tips/#back
- ↑ http://www.balancetrack.org/psychology/ch3.html
- ↑ http://www.oxfordtoday.ox.ac.uk/features/psychology-shopping#
- ↑ http://www.balancetrack.org/psychology/ch3.html
- ↑ http://mywifequitherjob.com/how-to-build-wealth-by-spending-money-wisely/
- ↑ http://www.sltrib.com/sltrib/money/56846293-79/sleep-shopping-deprivation-foods.html.csp
- ↑ http://www.bbc.co.uk/consumer/23818336
- ↑ http://www.balancetrack.org/psychology/ch3.html
- ↑ http://www.moneycrashers.com/psychology-of-money-saving-spending-habits/
- ↑ http://money.howstuffworks.com/personal-finance/budgeting/10-tips-for-staying-on-budget.htm#page=2
- ↑ http://pbskids.org/itsmylife/money/spendingsmarts/article8.html
- ↑ http://money.msn.com/how-to-budget/6-habits-that-will-make-you-broke.aspx
- ↑ http://www.moneycrashers.com/importance-splurging-avoid-frugal-fatigue-splurges/
- ↑ http://www.lifehack.org/articles/money/7-ways-spend-money-wisely.html
- ↑ http://mywifequitherjob.com/how-to-build-wealth-by-spending-money-wisely/
- ↑ http://www.csmonitor.com/Business/Saving-Money/2012/0510/23-ways-to-save-money-on-clothes
- ↑ http://www.csmonitor.com/Business/Saving-Money/2012/0510/23-ways-to-save-money-on-clothes
- ↑ http://financialplan.about.com/od/savingmoney/a/newcarmistakes.htm
Advertentie