PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Vocht en resten van lekkende batterijen kunnen ernstige schade veroorzaken, dus ga voorzichtig te werk bij het schoonmaken. Het is erg belangrijk dat je voordat je gaat schoonmaken erachter komt om welk type batterij het gaat, of je loopt het risico op een gevaarlijke chemische reactie. Als de batterij in een apparaat zat toen hij beschadigd raakte is het wellicht nodig om de klemmen waarmee de batterij vastzat ook schoon te maken of ze te laten vervangen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Vaststellen om welk type batterij het gaat

PDF download Pdf downloaden
  1. Batterijen kunnen bijtende chemische stoffen bevatten die de huid, de longen en de ogen irriteren. Trek altijd handschoenen van rubber, nitril of latex aan voordat je de lekkende batterij vastpakt of de gelekte vloeistof opruimt. [1] Het wordt sterk aangeraden om een veiligheidsbril of een gezichtsmasker te dragen wanneer je met autoaccu’s en lithiumbatterijen werkt. Ga aan de slag in een ruimte met een goede ventilatie en zorg dat de lucht niet in je gezicht blaast.
    • Als je een brandend gevoel in je ogen of op je huid hebt, of als je vocht uit de batterij op je krijgt, ga dan weg van de plek en trek de kledingstukken uit waar het vocht op terecht is gekomen. Spoel de plek in kwestie ten minste een half uur onder een lauwe, langzaam stromende kraan. [2]
    • Gelekt zuur, wat meestal uit een autoaccu komt, is een stuk gevaarlijker dan vocht uit een alkalinebatterij.
  2. Gebruik zakken van transparant plastic als het om een kleine batterij gaat, zodat je vast kunt stellen om welk type batterij het gaat voordat je verdergaat. Een autoaccu of een andere grote batterij stop je in twee vuilniszakken. Idealiter gebruik je vuilniszakken gemaakt van polyethyleen van ten minste 6 millimeter dik. [3] Knoop de zak direct dicht. [4]
  3. Accu’s uit auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen zijn bijna altijd loodzuuraccu’s. [5] Bij kleinere batterijen die je in elektrische apparaten stopt is er sprake van meerdere soorten, dus bekijk de batterij zelf om uit te vinden om welk type het gaat. In het geval van een kleine batterij gaat het meestal om een alkalinebatterij, een lithiumbatterij of een nikkel-cadmiumbatterij. Soms gaat het om een loodzuurbatterij.
    • Alleen kijken naar de grootte en vorm van de batterij is geen betrouwbare methode om achter het type batterij te komen.
  4. Als alleen het voltage op de batterij vermeld staat, dan kun je redelijk goed inschatten om welk type batterij het gaat. Alkalinebatterijen hebben namelijk een voltage dat een veelvoud van 1,5 volt is. Het voltage van een lithiumbatterij verschilt, maar is meestal een veelvoud van 3 tot 3,7 volt. Bij een nikkel-cadmiumbatterij gaat het om een veelvoud van 1,2 volt en bij een loodzuurbatterij om een veelvoud van 3 volt. [6]
  5. Volg alleen de instructies op voor het type batterij waar het om gaat. Je kunt een explosie veroorzaken als je de gemorste vloeistof met de verkeerde chemische stof behandelt.
    • Ga naar het einde van de volgende sectie voor informatie over het weggooien van batterijen en het schoonmaken van de klemmetjes waarmee de batterij vastzat.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De gelekte vloeistof opruimen

PDF download Pdf downloaden
  1. Uit deze batterijen kan een sterk zuur lekken dat door kleding, vloerbedekking en soms zelfs door metaal kan vreten. Ga aan de slag met beschermende handschoenen aan en een gezichtsmasker op. Bedek de gelekte vloeistof met een royale hoeveelheid zuiveringszout, totdat de vloeistof niet meer bruist of bubbelt als je zuiveringszout erop strooit. Ruim de resterende vloeistof op met een dikke pasta van zuiveringszout en water.
    • Strooi tevens zuiveringszout in de vuilniszak met de beschadigde batterij.
  2. In het geval van een alkalinebatterij dompel je een wattenstaafje in azijn of citroensap en ga je ermee over de plekken waar de batterij gelekt heeft om het vocht te neutraliseren. Dompel een oude tandenborstel in hetzelfde zuur om plekken met opgedroogd vocht te behandelen. Water kan nog meer corrosie veroorzaken, dus maak een vel keukenpapier nat met zo weinig mogelijk water en gebruik het keukenpapier om het zuur weg te vegen. Ga door totdat de plek schoon is en laat het apparaat meerdere uren drogen.
  3. Lithiumbatterijen worden vaak gebruikt in mobiele telefoons en zijn vaak knoopcellen. Als het om een dergelijke batterij gaat stop je de zak direct in een stevige vuilnisbak en sluit je hem af. Er kan namelijk brand of een explosie ontstaan. Een elektrisch apparaat dat aan het gelekte vocht blootgesteld is is niet langer veilig om te gebruiken. Gooi het apparaat weg en ruim het gemorste vocht op met water en niets anders. [7]
  4. Batterijen zijn klein chemisch afval en mogen dus niet in de vuilnisbak gegooid worden. Gooi ze weg in een inzamelbak in een supermarkt of winkel, zodat ze gerecycled kunnen worden. Winkels die batterijen verkopen moeten volgens de wet de lege batterijen ook weer innemen. [8] Ga naar legebatterijen.nl om een inleverpunt voor batterijen bij jou in de buurt te vinden.
    • Sommige fabrikanten van batterijen en accu’s geven je gratis of voor een laag bedrag een nieuwe batterij of accu.
  5. Als de lekkende batterij in een apparaat zat, dan is het wellicht nodig om de klemmetjes waar de batterij tussen zat schoon te maken voordat je het apparaat weer veilig kunt gebruiken. Schraap alle resten weg met een plastic of houten stokje en gebruik een licht vochtig vel keukenpapier om de resten weg te vegen. Gooi het vel keukenpapier direct weg. Als de klemmetjes zelf gecorrodeerd of verkleurd zijn of er deukjes inzitten, schuur ze dan met schuurpapier of vijl ze met een vijl. Weet wel dat je de klemmetjes wellicht moet vervangen. [9]
    Advertentie

Tips

  • Doe het volgende om nieuwe problemen te voorkomen:
    • Gebruik geen batterijen van verschillende merken in hetzelfde apparaat.
    • Haal de batterijen uit een apparaat als je het opbergt.
    • Zorg ervoor dat het elektrische apparaat helemaal droog is voordat je een nieuwe batterij probeert.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bel de brandweer als er meerdere liters batterijzuur gelekt zijn. Bel 112 en houd iedereen weg van de plek in kwestie. [10]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 37.435 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie