Pdf downloaden Pdf downloaden

Het kunnen lezen van gezichten is een essentiële vaardigheid. Wanneer we proberen om te communiceren met andere mensen, is het nuttig om te begrijpen welke emoties die persoon mogelijk ervaart. Bij interpersoonlijke relaties zal je beter voor je naasten kunnen zorgen. Binnen een professionele setting zal je collega's en klanten beter kunnen begrijpen. Je moet echter wel aandachtig opletten, omdat lichte verschuivingen in gezichtsuitdrukkingen enorm verschillende gevoelens kunnen vertegenwoordigen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Gezichten lezen

Pdf downloaden
  1. Bij het lezen van een gezicht zal je moeten beginnen met de ogen, de meest suggestieve van alle gelaatstrekken. [1] Je kunt veel leren over iemands stemming, door veel aandacht te besteden aan de ogen.
    • De pupillen verwijden zich tijdens momenten van stimulatie, of bij weinig licht. Als je op een locatie bent met een constant licht, let dan op verschuivingen in pupilgrootte. Een grote pupil suggereert een soort van opwinding of belangstelling.
    • Onze pupillen krimpen als we iets zien dat aanstoot geeft of negatief is. Deze vernauwing is bedoeld om alle ongewenste beelden te blokkeren.
    • De ogen van iemand kunnen zich vernauwen als ze je niet mogen of als je iets zegt wat hen niet bevalt. Ook kunnen zij je woorden en daden verdacht vinden. Als je dit opmerkt, benoem de kwestie dan en verduidelijk wat je zegt.
    • Ogen die alle kanten op schieten suggereert onzekerheid of ongemak. Ook kun je deze gevoelens opmerken wanneer de ander langer opzij kijkt. Wordt het oogcontact langer verbroken dan is de kans groot dat de ander niet volledig aanwezig is.
  2. Mondspieren zijn zeer delicaat en verschuiven om verschillende stemmingen en reacties te weerspiegelen. Als een persoon wil praten, zullen diens lippen iets van elkaar gaan. [2] Let hierop, want het is belangrijk om altijd open en alert te zijn wanneer iemand met je praat.
    • Lippen die naar binnen zijn gekruld zijn samengeknepen. Samengeknepen lippen geven spanning, frustratie of afkeuring aan. Een persoon met een samengeknepen lip houd een emotie binnen, en probeert woorden in te slikken door de lippen op elkaar te houden.
    • Het tuiten van de lippen in de vorm van een kus geeft verlangen aan. Getuite lippen kunnen ook onzekerheid suggereren, net zoals een naar binnen gezogen lip. Dit zou je ook wel 'het inslikken van de lippen' kunnen noemen.
    • Let goed op grimassen of spiertrekkingen van de lippen. Hoewel ze zeer licht zijn, geven deze kleine veranderingen cynisme of ongeloof in de omstandigheden aan. Een leugenaar zal zichzelf ook verraden door het lichtjes vertrekken van de lippen.
  3. Hoewel de neus minder veranderlijk is dan de ogen en de lippen, maakt de centrale ligging in het gezicht het gemakkelijk om te lezen. [3]
    • Opengesperde neusgaten zijn een bekende verandering. Wanneer de neusgaten wijder open gaan staan, kan er meer lucht in- en uitstromen, waarmee de persoon zich opmaakt voor de strijd. Opengesperde neusgaten kunnen aangeven dat een persoon woedend is of zeer ontstemd.
    • De neus kan omhoog krullen als gevolg van een kwalijk riekende geur. Buiten de letterlijke interpretatie, kan een metaforische 'slechte geur', zoals een onaangenaam gezicht of gedachte, ervoor zorgen dat de neus omhoog krult. Iemands neus kan bijvoorbeeld omhoog krullen bij een onplezierige gedachte.
    • Soms kunnen bloedvaten in de neus zich verwijden, waardoor de neus rood en opgezwollen overkomt. Dit kan gebeuren wanneer een persoon liegt. Zo iemand kan ook aan zijn of haar neus gaan krabben, waardoor het nog meer gaat irriteren.
  4. De wenkbrauwen passen, vaak in samenhang met de ogen, in een breed scala aan lichaamstaalcommunicatie. [4] Ondanks het beperkte aantal spieren er omheen, zijn de wenkbrauwen zeer zichtbaar en zeer veelzeggend wat betref de verschillende emotionele toestanden.
    • De rimpels op het voorhoofd werken in combinatie met de wenkbrauwen. Als de voorhoofdsrimpels en de wenkbrauwen omhoog komen, dan is er waarschijnlijk sprake van twijfel of verrassing door iets in de omgeving.
    • Wanneer de wenkbrauwen omlaag gaan, worden de ogen min of meer verborgen. In combinatie met een gebogen hoofd suggereert dit een verlangen om de beweging van de ogen te verbergen.
    • Wenkbrauwen die schuin naar binnen staan suggereren woede of frustratie. Ze kunnen ook intense concentratie suggereren.
    • Let op een hoefijzervormige vouw tussen de wenkbrauwen. Dit staat bekend als 'Darwins verdrietspier' en is een eigenaardig symbool voor droefenis of verdriet.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De verschillende emoties begrijpen

Pdf downloaden
  1. Een grote glimlach is de meest voor de hand liggende manier te om geluk te karakteriseren. Anders dan een grijns, zal een glimlach alleen de bovenste tanden laten zien. De lagere oogleden zijn gebogen, als een halve maan. [5]
    • Er is een groot spectrum van geluk. Variërend van tevredenheid tot gelukzaligheid, kan deze grote verscheidenheid van emoties allemaal worden afgelezen van gelijksoortige gezichtsuitdrukkingen.
  2. Let op de wenkbrauwen. Die staan in dit geval schuin omhoog. [6] Een triest persoon zal vaak ook fronsen. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat elke persoon die fronst niet blij is, of verdrietig.
    • Let op oogleden die iets over de ogen hangen. [7]
    • Verdriet is het tegenovergestelde van geluk, en een gevaarlijke en krachtige emotie. Behalve de gezichtswijzigingen zal je een daling van de energie opmerken in een triest persoon.
    • Individuen die verdriet ervaren kunnen ook meer gereserveerd en teruggetrokken zijn.
  3. Verassing is een dikwijls spannende emotie, en wordt gekarakteriseerd door wijd openstaande ogen en een opgesperde mond. [8] In meer milde gevallen van verrassing, kan er een lichte grijns rond mond spelen.
    • De wenkbrauwen zullen zeer hoog zijn opgetrokken.
    • Een persoon kan fronsen bij een verrassing, maar deze frons kan zich voordoen op het randje van een schok. Een iets meer extreme emotie, een schok, kan een element van angst of walging in zich dragen.
    • Een plotselinge explosie van verwondering kan iemand een verbaasd gevoel geven.
  4. Kijk eerst naar de wenkbrauwen en de ogen. De wenkbrauwen zullen schuin omhoog staan en de ogen wijd open. [9] Ook de mond kan opengesperd zijn. [10]
    • Angst is onze natuurlijke reactie op gevaar. Als je iemand ziet die angst ervaart, let dan op de oorzaak van de reactie. Deze emotie houdt vaak verband met gedrag zoals vluchten of vermijden.
    • Vergeet niet dan angst wat anders is dan onrust. Angst heeft altijd te maken met een dreiging van buiten, terwijl onrust van binnen ontstaat.
  5. De omhoog gekrulde neus is een van de belangrijkste uitingsvormen van walging. De wenkbrauwen zullen ook lager staan en de mond zal open hangen. [11]
    • Denk aan de mond als tijdens het maken van een stille “blè”-klank, alsof de persoon net iets walgelijks heeft gezien. De mond hangt open en de bovenlip is opgetrokken.
    • Omdat walging een reactie is op het eten of ruiken van iets walgelijks, kan de emotie levendig worden voorgesteld. Beide ervaringen zullen dezelfde gezichtsuitdrukking tot gevolg hebben.
  6. Wanneer je op zoek bent naar uitdrukking van woede, let dan op de wenkbrauwen. Die zullen lager staan en schuin naar binnen, waar ze bij elkaar komen in een rimpel. De oogleden staan strak en recht, terwijl het voorhoofd wordt verlaagd. [12]
    • De mond kan strak staan of wijd open, als in een grote schreeuw.
    • Het hoofd kan een beetje naar beneden staan, en de kaak naar voren gestoken.
  7. Deze uitdrukking wordt voornamelijk gebruikt voor afkeuring, en wordt gekenmerkt door een verhoogde kin. Dit maakt het gemakkelijker voor een persoon om naar beneden te staren langs de neus, als het ware neerkijkend op degene die de persoon heeft beledigd. [13]
    • De mondhoeken trekken zich samen en zullen aan een kant worden opgetrokken. Dit heet ook wel een grijnslach.
    • Minachting kan gepaard gaan met een lichte glimlach, alsof de persoon geniet van het afkeuren van het gedrag van de ander.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Situaties beoordelen

Pdf downloaden
  1. Wanneer je een gezicht probeert te lezen, zal je moeten beginnen met de macro-expressies. Een macro-expressie duurt meestal tussen de 0,5 en 4 seconden. [14] Deze uitdrukkingen nemen het hele gezicht over, waardoor je de volledige emotie kunt ervaren.
    • Zelfs met alleen de basiskennis van de zeven basis emoties kun je macro-expressies al aflezen. Deze universele expressies zijn vreugde, verrassing, verachting, verdriet, woede, afschuw en angst. Je hebt ongetwijfeld deze zeven expressies zelf ervaren, dus is het gemakkelijk voor je om ze als macro-expressie te lezen.
    • Als iemand deze gevoelens uit door middel van een macro-expressie, dan willen ze waarschijnlijk dat je reageert op hun emotie.
    • In het geval van verdriet wordt er mogelijk om troost gevraagd. Als je geconfronteerd wordt met een minachtende macro-expressie, dan probeert diegene je mogelijk te intimideren.
    • Weet dat een valse emotie het makkelijkst te manipuleren is door middel van macro-expressies. Omdat het langer duurt, is het makkelijker om deze emotie te imiteren. Laat jezelf niet misleiden door valse macro-expressies.
  2. Micro-expressies duren meestal tussen de 1/15 en 1/25 van een seconde, waardoor ze veel moeilijker te detecteren zijn. [15] Terwijl een macro-expressie kan onthullen hoe iemand zich voelt, is het waarschijnlijker dat de waarheid zal worden onthuld door micro-expressies.
    • Wanneer iemand een emotie probeert te verbergen, kan er 'lekkage' optreden van de daadwerkelijke emotie. Deze lekkage treedt meestal op in de micro-expressie. Als je niet goed op het gezicht let, mis je wellicht de echte emotie die deze persoon voelt.
    • Als je graag een dieper begrip van een persoon wilt krijgen, dan moet je gevoelig leren worden voor micro-expressies. Een intieme kennis van hoe iemand voelt is cruciaal voor de ontwikkeling van gevoelige persoonlijke relaties.
    • Terwijl een macro-expressie de waarheid kan vertellen, bestaat er de kans dat een persoon een reactie probeert op te wekken door het 'imiteren' van deze emotie. Wanneer je goed op micro-expressies let, loop je minder kans op het missen van de daadwerkelijke emotie.
  3. Subtiele expressies zijn nog kleiner dan micro-expressies, zodat het opsporen ervan uiterste oplettendheid vereist. Deze expressies doen zich voor, zelfs nog voordat een emotie volledig wordt gevoeld, als natuurlijke reactie op iemands omgeving. [16]
    • Subtiele expressies zijn wellicht ook geen volledige expressie van een emotie. Bij een micro-expressie manifesteert een volledige emotie zich heel even. Een subtiele expressie kan echter slechts delen van een volledige emotie bevatten.
    • Deze minuscule expressies kunnen de sleutel vormen tot het ontdekken van bedrog, omdat het subtiele karakter ervan minder gemakkelijk te verbergen is dan een micro-expressie.
  4. Na het leren van gelaatsherkenning kun je beginnen met het bestuderen van lichaamstaal. Lichaamstaal, zoals de gelaatsuitdrukking, vormt een essentieel onderdeel van non-verbale communicatie. Het herkennen van verschuivingen in de fysieke houding zal je helpen anderen gemakkelijker te doorgronden. [17]
    • Wanneer je iemands zelfvertrouwen probeert te analyseren, kun je letten op diens houding. Als de persoon rechtop staat met de schouders iets naar achteren, dan voelt deze persoon zich op zijn of haar gemak in het eigen lichaam. Hangen suggereert een gebrek aan vertrouwen.
    • Als een persoon eerlijk is over de eigen emoties, dan zal diegene in staat zijn om oogcontact met je houden. Een verandering in de stand van de ogen kan een aanwijzing zijn dat de ander niet de hele waarheid vertelt.
    • Iemands manier van spreken kan zich doen gelden in lichaamstaal. Een gelijkmatige klank in de stem is een bewijs dat de waargenomen gezichtsemotie overeenkomt met de emotie van de persoon.
    • Onthoud dat bepaalde psychologische of culturele verschillen een rol kunnen spelen bij zowel de lichaamstaal als de gezichtsuitdrukking. Leer iemand kennen om je eerste indruk over deze persoon te bevestigen. Eerste indrukken kunnen zeer nuttig zijn, maar zijn niet altijd helemaal nauwkeurig.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.938 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie