PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je waarden zijn je morele en ethische principes. Waarden zijn vaak een leidraad voor de beslissingen die je neemt en hoe je ervoor kiest om je leven te leven. Je hebt waarschijnlijk een vrij goed gevoel voor wat je individuele waarden zijn. Het kan iets ingewikkelder zijn om te proberen je gezinswaarden te definiëren, aangezien er meer mensen zijn om rekening mee te houden. Met reflectie en communicatie kun je echter effectieve manieren vinden om je gezinswaarden te definiëren.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Nadenken over je prioriteiten

PDF download Pdf downloaden
  1. Waarden zijn zowel belangrijk als persoonlijk, maar weinig mensen kiezen daadwerkelijk hun eigen waarden. In plaats daarvan volgen de meeste mensen de waarden die in hun kindertijd zijn aangeleerd. Om je waarden te deconstrueren, kun je nadenken over je kindertijd en welke waarden je in die tijd hebt overgenomen. [1]
    • Denk aan specifieke waarden. Hebben je ouders bijvoorbeeld waarde gehecht aan religie, onderwijs of rijkdom? Hoeveel heeft dat invloed gehad op je opvoeding?
    • Overweeg om met je ouders te praten over hun waarden. Vraag hen wat zij als de familiewaarden beschouwden en vraag hen hoe zij deze waarden in je opvoeding hebben geïntegreerd.
  2. Als je eenmaal hebt nagedacht over je eerdere waarden, neem dan de tijd om te overwegen of je dezelfde ideeën in je hele leven hebt behouden. Denk na over de belangrijke beslissingen die je in je leven hebt genomen. Weerspiegelt je gezinsleven de waarden die je oorspronkelijk had? Of ben je geëvolueerd naarmate je ouder werd? Vragen zoals deze kunnen je helpen bij het definiëren van je waarden. [2]
    • Je kunt ook nadenken over je carrièrekeuze. Als de strijd voor sociale rechtvaardigheid bijvoorbeeld een kernwaarde van je is, heb je dan gekozen voor een carrièrepad, zoals sociaal werk, waarin die waarde is geïntegreerd?
    • Een manier om uit te vinden wat je waarden zijn, is om te onderzoeken hoe je je geld uitgeeft. Gaat het meeste ervan naar vermaak? Reizen? Of geef je veel aan goede doelen of politieke doelen?
  3. Maak een lijst van alle waarden die voor jou belangrijk zijn. Dit is een geweldige manier voor het hele gezin om na te denken over waarden. Vraag elk gezinslid dat kan schrijven om een lijst te maken. Jullie kunnen dan de waarden van elke lijst rangschikken, om elkaar te helpen bij het definiëren welke voor jullie allemaal het belangrijkst zijn.
    • Gangbare waarden zijn: eerlijkheid, evenwicht, zorgzaamheid, vrijgevigheid, gezondheid, humor, leren, wijsheid, leiderschap en mededogen.
    • Denk aan je gezin en familie bij het overwegen van waarden als: samenwerking, financiële stabiliteit, nederigheid en geduld.
    • Denk na over de waarden in termen van categorieën. Een aantal categorieën zouden bijvoorbeeld de volgende kunnen zijn: persoonlijkheid, carrière, familie, vrienden, gezondheid. Probeer te bepalen in welke categorie je elk van de lijst met waarden moet plaatsen. Deze ordening kan meer duidelijkheid geven over wat voor jou het belangrijkst is.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Erover praten met het hele gezin

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je eenmaal hebt nagedacht over je persoonlijke waarden, is het tijd om uit te zoeken hoe je deze kunt opnemen binnen het gezin. Om dat te doen, moeten jullie allemaal effectief met elkaar communiceren. Begin hiermee door vragen te stellen. [3]
    • Stel voor om als gezin te praten over waarden. Begin met het stellen van open vragen zoals: 'Wat is het belangrijkste voor ons al gezin?'
    • Je kunt ook iets proberen als: 'Wat maakt jullie gelukkig? Wat heeft dat voor invloed op ons gezin?'
    • Andere goede vragen om te stellen zijn onder andere: 'Wat maakt je het meest trots als je aan ons als gezin denkt?' of 'Waar kijk je naar uit als je thuiskomt?'
    • Je zou ook iets kunnen proberen als: 'Is er iets aan ons gezin waar jullie je voor schamen en wat is dat dan?' en 'Wat biedt ons gezin dat je niet van vrienden krijgt?'
    • Bedenk dat elk lid van het gezin deze vragen afzonderlijk moet beantwoorden. Dan kun je de antwoorden open en eerlijk vergelijken.
    • Moedig de rest van het gezin ook aan om vragen te stellen.
  2. Tijdens dit gezinsoverleg is het belangrijk dat jullie allemaal goed naar elkaar luisteren. Om aan te geven dat je luistert, stel je vervolgvragen. Als je partner bijvoorbeeld zegt dat hij waarde hecht aan eerlijkheid, vraag hem dan hoe dat meer een aandachtspunt kan worden voor het gezin.
    • Je kunt ook non-verbale signalen gebruiken om aan te geven dat je luistert. Knik met je hoofd als er iemand aan het woord is en glimlach om aan te geven dat je waarde hecht aan wat er gezegd wordt.
    • Probeer onderbrekingen te beperken. Vraag iedereen om zijn of haar mobiele telefoon op te bergen en de tv uit te zetten terwijl jullie dit belangrijke gesprek voeren.
  3. Als jullie eenmaal wat tijd hebben besteed aan het bespreken van de gezinswaarden en daar samen een leuke tijd van hebben gemaakt, kunnen jullie de besproken gezinswaarden duidelijker definiëren. Neem de tijd om samen te gaan zitten en een lijst te maken van de belangrijkste waarden. Je kunt deze waarden zien als vaste richtlijnen waar ieder in het gezin belooft zich aan te houden.
    • Het opschrijven van dingen kan jullie gezin helpen om de gedeelde waarden goed op een rij te krijgen.
    • Denk aan dingen als: 'helpen in de samenleving' of 'religie/spiritualiteit' of 'eerlijke communicatie met familieleden'.
    • Laat elk lid van het gezin 3-4 waarden kiezen die zij het belangrijkst vinden. Gecombineerd levert dit een hanteerbaar aantal waarden op, om op jullie permanente lijst te zetten.
    • Zo kun je bijvoorbeeld 'Veiligheid' kiezen als een van de primaire waarden voor het gezin. Elk gezinslid kan dan aangeven hoe hij of zij zich aan deze waarde zal houden. Je zou kunnen beloven om altijd de snelheidslimiet te rijden. Je dochter zou kunnen beloven om altijd een helm te dragen als ze op haar fiets rijdt.
  4. Behandel het definiëren van je gezinswaarden als een gezinsbeslissing. Als je kinderen wat ouder zijn, zoals tieners, zorg er dan voor dat ze zich een belangrijk onderdeel van het proces voelen. Zeg dingen als: 'We waarderen jullie inbreng. Wat vind je ervan om onderwijs op te nemen als een van onze primaire gezinswaarden?'
    • Je kunt je kinderen ook aanmoedigen om hun mening uit te leggen. Probeer iets als: 'Wat vind je leuk aan deze keuze? Waarom denk je dat het toevoegen van humor als familiewaarde de beste optie is?' [4]
    • Als jullie kinderen nog vrij jong zijn, kun je andere manieren vinden om ze erbij te betrekken. Probeer ze een beeld te laten tekenen van de dingen die ze leuk vinden aan jullie gezin.
  5. Als je eenmaal hebt nagedacht over jullie waarden en ze hebt besproken met de rest van het gezin, zou je een goed idee moeten hebben van hoe deze familiewaarden gedefinieerd kunnen worden. Een manier om ze vorm te geven is door het schrijven van een mission statement. Dit is een document dat aangeeft wat jullie gezinswaarden zijn en dat ook doelen kan bevatten. De missieverklaring is een formele verklaring van de waarden die jullie als gezin delen. [5]
    • Schrijf op wat het doel van jullie als gezin is en een strategie om ervoor te zorgen dat jullie op dat doel gefocust blijven.
    • Schrijf een inleiding waarin je aangeeft waarom je gezin voor deze specifieke waarden kiest. Je kunt praten over hoe je gezin zich inzet voor deze waarden om goede levenskeuzes te helpen bevorderen. De inleiding hoeft niet lang te duren, niet langer dan een alinea.
    • Orden de lijst met waarden. Je kunt ze indelen in categorieën als Gezondheid, Geluk, Balans en Stabiliteit. Vervolgens kun je de gezinsstrategie aangeven om aan elk van deze waarden vast te houden. [6]
    • Je kunt de missieverklaring afdrukken en laten inlijsten. Het in je huis laten hangen is een goede manier om ieder van jullie te herinneren aan wat echt belangrijk is voor jullie als gezin.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Jullie gezinswaarden implementeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Neem elke dag een paar minuten de tijd om er stil bij te staan. Aan het einde van elke dag kun je jezelf vragen stellen. Bijvoorbeeld: 'Hoe hebben mijn acties vandaag betrekking gehad op Waarde #1? Hoe zit het met Waarde #2? Dit neemt slechts een paar minuten van je tijd in beslag, maar kan zeer nuttig zijn om je waarden vooraan en centraal te plaatsen. [7]
    • Vraag alle leden van het gezin om deze gewoonte over te nemen. Als jullie eenmaal een gemakkelijk toegankelijk mission statement hebben, zal het voor iedereen gemakkelijk zijn om dagelijks de lijst met waarden te raadplegen.
  2. Jullie kunnen dit doen door ervoor te zorgen dat jullie samen echt tijd met elkaar doorbrengen. Hoe meer tijd jullie samen doorbrengen, hoe meer gedeelde ervaringen jullie als gezin zullen hebben. Door met aandacht voor elkaar tijd met elkaar door te brengen kunnen jullie elkaar beter leren kennen. Dit kan helpen om erachter te komen wat voor ieder van jullie individueel en als gezin het belangrijkst is.
    • Plan tijd in voor de hele gezin om samen door te brengen. Het kan zo simpel zijn als samen eten, of zoiets als een hele zaterdag besteden aan gezinsactiviteiten.
    • Laat elk lid van de gezin inbreng hebben in jullie activiteiten. Als je dochter bijvoorbeeld graag wil sporten, stel dan voor om samen een trektocht te maken.
  3. Jullie waarden zijn een belangrijk onderdeel van je besluitvormingsproces. Houd jullie gezinswaarden in gedachten voordat je grote levenskeuzes maakt. Stel bijvoorbeeld dat een gezinswaarde onderwijs is, zorg er dan voor dat jullie in een omgeving wonen met goede scholen. [8]
    • Overleg met het hele gezin over levenskeuzes. Stel, voordat er grote veranderingen worden aangebracht, een gezinsbijeenkomst voor om te bespreken hoe de mogelijke verandering overeenkomt met jullie gezinswaarden.
  4. De beste manier om jullie gezinswaarden in het dagelijks leven te integreren is ervoor te zorgen dat jullie acties deze waarden weerspiegelen. Zorg ervoor dat de keuzes die jullie maken in lijn zijn met wat jullie als de belangrijkste gezinswaarden beschouwen. [9]
    • Als gezinswaarde nummer één eerlijkheid is, zorg er dan voor dat je open en eerlijk bent. Pas deze waarde toe op je werk en in je sociale leven.
    • Rolmodellen zijn de beste manier om kinderen te helpen waarden te leren. Als je bijvoorbeeld waarde hecht aan respect, laat je kinderen dan zien hoe ze respectvol kunnen zijn, bijvoorbeeld door andere mensen altijd respectvol aan te spreken.
  5. Waarden zijn belangrijk omdat ze kunnen helpen bij het bepalen van keuzes en acties. Als je denkt aan gezinswaarden, is het nuttig om ook rekening te houden met jullie gezinsdoelen. Je waarden zullen waarschijnlijk een grote rol spelen in de manier waarop je deze doelen nastreeft.
    • Is leren een van jullie gezinswaarden? Denk er eens over na om dat te vertalen naar een concreet doel. Denk na over de stappen die jullie kunnen nemen om te leren als gezin. Je kunt bijvoorbeeld allemaal samen een nieuwe taal leren of een kookles volgen. Zo kunnen gezinswaarden en -doelen worden geïntegreerd.
    • Als financiële verantwoordelijkheid een gezinswaarde is, kun je dat uitgangspunt gebruiken om ervoor te zorgen dat elk gezinslid begrijpt hoe belangrijk het is om zich aan een budget te houden. Op die manier kunnen jullie gezinsdoelen bereiken, zoals sparen voor een pensioen, de universiteit, etc.
    Advertentie

Tips

  • Geef jezelf de tijd om goed na te denken over jullie waarden en doelen.
  • Wees flexibel. Het is niet erg dat waarden in de loop van de tijd veranderen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.049 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie