PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Goede communicatie is de sleutel tot succes, of je nu een groot publiek toespreekt of je vriend ergens van probeert te overtuigen. Als je wilt weten hoe je goed en zelfverzekerd kunt spreken, dan moet je geloven in jezelf, rustig en voorzicht spreken, en overtuigd zijn van wat je probeert te vertellen. Als je wilt weten hoe je intelligent en doordacht over kunt komen, begin dan bij Stap 1.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Spreken met zelfvertrouwen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je gaat praten moet je zeker weten dat je echt gelooft in wat je te zeggen hebt—of dat nu gaat over hoe geweldig Kanye's nieuwe album is, of dat de groeiende ongelijkheid wat jouw betreft bovenaan de agenda van de overheid moet staan. Je hoeft niet arrogant te klinken om je punt duidelijk te maken, maar je hoeft je ook niet voor goedkeuring naar anderen te wenden.

    Tip: Het gaat erom hoe je het zegt. Als je een zin begint met 'Ik denk dat…' of 'Maar misschien…' dan zal wat daarop volgt nooit zo krachtig klinken als wanneer je die disclaimer niet gegeven had.

  2. Ten eerste, het is beleefd. Oogcontact zal anderen bovendien helpen om goed naar je te luisteren. Zoek een paar vriendelijke gezichten waar je je op kunt concentreren, zodat je zelfvertrouwen stijgt als je aan het praten bent. Ook kan het ervoor zorgen dat je je boodschap nog duidelijker communiceert. Als je naar de vloer staart zul je niet zelfverzekerd overkomen. En als je steeds om je heen staat te kijken, dan kunnen mensen gaan denken dat je afgeleid bent, of op zoek bent naar iets leukers om te doen.
    • Kijk mensen in de ogen aan als je met ze praat—je kunt wel eventjes vluchtig wegkijken, maar over het algemeen dien je je te concentreren op de ogen van degenen tegen wie je het hebt.
    • Als je iemand verward of verontrust ziet kijken als jij aan het woord bent, dan kun je gaan denken dat je niet duidelijk genoeg bent. Laat één verward iemand je echter niet van de wijs brengen.
    • Als je een grotere groep toespreekt, en het moeilijk is om met iedereen oogcontact te maken, probeer het dan in ieder geval met een paar mensen te doen.
  3. De kans is groot dat je op een gegeven moment in het openbaar moet spreken. Hoewel dit intimiderend kan lijken wegen de voordelen van goed kunnen spreken een stuk zwaarder dan de eventuele angsten. Om een betere spreker te kunnen worden moet je de volgende tactieken in je achterhoofd houden (we hebben ze expres kort gehouden zodat je ze beter kunt onthouden):
    • Bereid je goed voor.
    • Oefen.
    • Betrek je publiek bij je verhaal.
    • Let op je lichaamstaal.
    • Denk en spreek positief.
    • Houd je zenuwen in bedwang.
    • Bekijk opnames van speeches. Dit zal je helpen verbeteren.
  4. Arriveer vroeg, loop even door de ruimte, en oefen alvast met de microfoon en eventuele visuele hulpmiddelen. Weten waar je mee te maken hebt, waar je zult staan, hoe het publiek eruit zal zien, en hoe het aanvoelt om rond te bewegen tijdens het spreken, kan je zenuwen helpen bedaren. Het is een stuk beter om te weten wat er voor je in petto ligt, dan voor een grote verrassing komen te staan op de dag van het evenement.
    • Als je de ruimte echt wilt leren kennen, dan kun je ook een dag van tevoren vast kijken om te zien hoe het er is.
  5. Beeld je in dat je de speech aan het geven bent. Stel je voor dat je aan het spreken bent, met luide, heldere, en zelfverzekerde stem. Visualiseer het klappende publiek—het zal je zelfvertrouwen een boost geven. Sluit je ogen, en beeld je de meest welbespraakte en zelfverzekerde versie van jezelf in. De versie die het publiek om zijn/haar vinger windt met zijn/haar woorden. Of, als je zenuwachtig bent over het spreken in een kleinere sociale setting, beeld je dan in dat je een groep vrienden overtuigt met je woorden. Beeld het scenario in waarvan jij wilt dat het zich zal onttrekken. De kans is groot dat dan ook zal gebeuren.
    • Herinner je, als het moment suprême aangebroken is, aan wat je jezelf ingebeeld hebt—hoe kun je dat bereiken?
  6. Weten tegen wie je het hebt kan je een heel eind op weghelpen wat je zelfvertrouwen betreft. Als je een groot publiek toespreekt, dan is het belangrijk om te weten waar ze vandaan komen, hoe oud ze zijn, en wat hun algemene kennis is over jouw onderwerp. Zo kun je je woordkeuze daarop toespitsen. Als je een handjevol mensen toespreekt, probeer dan zoveel mogelijk over hen aan de weet te komen—over hun politieke opvattingen, gevoel voor humor, etc. Zo kun je ervoor zorgen dat je de juiste dingen zegt (en voorkomen dat je de verkeerde zegt).
    • Een van de redenen waarom mensen nerveus worden tijdens het spreken, is omdat ze niet van het onbekende houden; dat is waarom je zo veel mogelijk informatie in moet winnen.
  7. Lichaamstaal kan je een heel eind op weg brengen, op het gebied van je zelfvertrouwen. Als je zelfverzekerde lichaamstaal wilt hebben, let hier dan op:
    • Zorg dat je een goede houding aanneemt.
    • Voorkom dat je gaat slungelen.
    • Ga niet met je handen friemelen.
    • Probeer zo min mogelijk te ijsberen.
    • Kijk voor je uit; niet naar de vloer.
    • Houd je gezicht en lichaam ontspannen.
  8. Kies een onderwerp dat je interesseert. Leer meer over het onderwerp dan je in je speech of gesprek zult gebruiken. Als je veel over je onderwerp weet, dan zul je er met meer zelfvertrouwen over kunnen praten. Als je de avond van tevoren alleen voorbereid hebt wat je gaat zeggen, dan ga je je zorgen maken over eventuele vragen waar je geen antwoord op kunt geven. Ja, dan zal je zelfvertrouwen geen hoogtijdagen vieren. Probeer om vijf keer zoveel over je onderwerp te weten dan je gaat bespreken. Op die manier zul je goed voorbereid zijn op de grote dag.
    • Als je na je speech wat tijd overhoudt om vragen te beantwoorden, dan kun je alvast oefenen door je te laten overhoren door een vriend. Vraag een vriend om je een aantal pittige vragen te stellen, zodat je je beter kunt voorbereiden.
  9. Dit zal je zelfvertrouwen bevorderen, en dat heb je nodig als je spreekt. Mensen zullen je serieuzer nemen als je zelfverzekerd spreekt. Je hoeft niet te denken dat je perfect bent als je jezelf wilt prijzen, en jezelf eraan wilt herinneren hoe geweldig je bent. Herinner jezelf aan alle geweldige dingen die je bereikt hebt, en waar je zo hard voor gewerkt hebt. Kijk in de spiegel en benoem ten minste drie dingen aan jezelf. Of maak een lijst van alle geweldige eigenschappen die jou maken wie je bent.
    • Als je nergens aan kunt denken, dan is er werk aan de winkel. Krik je gevoel van eigenwaarde op door je te richten op iets waar je goed in bent, je gebreken te benoemen, en tijd door te brengen met de mensen die echt om je geven, en die je goed doen voelen over jezelf.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Goed spreken

PDF download Pdf downloaden
  1. Je wilt niet gaan lopen schreeuwen, maar luid genoeg spreken zodat je jezelf niet hoeft te herhalen. Zachtjes spreken zal de indruk wekken dat je verlegen bent, en dat je niet zeker bent van je zaak—dat je eigenlijk liever niet gehoord wilt worden.
    • Met lage stem spreken kan er niet alleen voor zorgen dat mensen je niet verstaan, maar duidt ook op een onderdanige houding. Dat suggereert het tegenovergestelde van een zelfverzekerde houding.
    • Aan de andere kant, je wilt ook niet zo hard praten dat mensen denken dat je de aandacht probeert te trekken met je volume. Je dient de aandacht alleen met je woorden te trekken.
  2. Lees zoveel als je kunt, van online pagina's als Joop.nl, tot serieuze literatuur als Anna Karenina . Hoe meer je leest, hoe meer je zult weten, en hoe uitgebreider je woordenschat zal worden. Je zult nieuwe woorden en gezegdes leren zonder dat je het door hebt. Die woorden en gezegdes zul je weldra zelf gaan gebruiken. Een brede woordenschat is een must als je echt goed wilt kunnen spreken.
    • Dit betekent niet dat je woorden met zeven lettergrepen aan je speeches of alledaagse gesprekken hoeft toe te voegen. Een paar 'dure' woorden kan er al voor zorgen dat je intelligenter klinkt, en niet alsof je te hard je best doet.
    • Houd een vocabulaireboekje bij. Noteer alle nieuwe woorden die je tegenkomt tijdens het lezen, en zet er definities bij.
  3. Als je welbespraakt wilt zijn, dan is het niet verstandig om veel straattaal of een te alledaagse bewoording te gebruiken. Als je publiek jong en hip is wil je natuurlijk niet al te formeel of gekunsteld overkomen, maar mijd dingen als 'kapot veel', 'matties', en 'tantoe'. Of wat ze tegenwoordig ook zeggen…
    • Als je gewoon met je vrienden in gesprek bent, dan mag het natuurlijk wel. Maar als je een volwassener publiek toespreekt, en dat goed wilt doen, dan doe je er goed aan om het uit de weg te gaan.
  4. Sommige mensen zien pauzeren als blijk van zwakte, maar daar is absoluut geen sprake van. Het is prima om even rust te pakken, en je gedachten op een rijtje te zetten. Het is helemaal niet erg om even na te denken over wat je gaat zeggen. Het is veel erger om te snel te praten, door te ratelen of razen, of iets zeggen waar je gelijk spijt van krijgt. Door zo nu en dan even te pauzeren zal je speech natuurlijker klinken.
    • Als je verbale pauzes gebruikt (zoals 'ehm' of 'uh') tijdens het spreken, maak je daar dan niet zo druk om. Het is gewoon een natuurlijke manier om ervoor te zorgen dat je alles op een rijtje zet. Zelfs president Obama gebruikt ze vaak. Als je denkt dat je het al te vaak gedaan hebt, dan kun je iets proberen te minderen, maar denk niet dat je ze helemaal uit moet zien te bannen.
  5. Gesticuleren is een uitstekende manier om je punt duidelijk te maken en je woorden te benadrukken. Maar gebruik je handen en armen niet te kust en te keur. Je zult dan namelijk de indruk wekken dat je gebaren moeten compenseren voor je woorden, omdat die alleen niet voldoende zijn. Houd je handen liever langs je lichaam, en gebruik ze alleen op de belangrijkste momenten om je punt over te brengen.
  6. Een ander onderdeel van goed spreken is weten wat je niet moet zeggen. Je denkt misschien dat je tien voorbeelden nodig hebt om de boodschap over te brengen, maar je hebt er misschien maar één of twee nodig. Als je er een stuk of twee gebruikt dan komen je ideeën een stuk beter naar voren dan wanneer je van alles en nog wat naar je publiek smijt. Als je een speech geeft, dan moet elk woord er toe doen. Ook als je met je vrienden praat is het beter om niet te veel door te ratelen.
    • Als je een speech geeft, schrijf deze dan uit. Spreek de speech hardop uit. Het lezen van je eigen woorden kan je helpen inzien of er van storende woordherhaling sprake is, en of je iets moet schrappen.
  7. Je denkt misschien dat het eenmalig benoemen van je belangrijkste punten voldoende is, en dat je publiek daarmee zal snappen wat het belangrijkste van je speech is. Nou, dan heb je het mis. Als je een paar belangrijke punten hebt, of dat nu tijdens een speech of een alledaags gesprek is, zorg er dan voor dat je deze herhaalt. Dit kun je aan bijvoorbeeld aan het einde van je gesprek of speech doen. Zo zorg je ervoor dat je boodschap duidelijker wordt, en beter blijft hangen.
    • Beschouw je speech als een essay. Daar moet je de belangrijkste punten aan het eind van elke paragraaf en in de conclusie nog eens herhalen, toch? Nou dan. Spreken verschilt daar niet zo erg van.
  8. Concrete voorbeelden zijn onmisbaar in elke speech of gesprek. Of je je publiek wilt overtuigen om voor groene energie te kiezen, of je beste vriendin wilt overtuigen om haar stakker van een vriendje te dumpen, je hebt een paar harde feiten nodig om de aandacht te trekken. Kies voor statistieken, anekdotes, of verhalen die op effectieve wijze jouw punt duidelijk maken. Onthoud, het gaat er niet om dat je miljoenen cijfertjes op je publiek afvuurt. Het gaat erom dat je een paar belangrijke punten overbrengt die ze zullen onthouden.
    • Vertel een verhaaltje of twee. Als je een speech geeft, dan kan een verhaaltje aan het begin of eind je boodschap op een wat menselijkere manier overbrengen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het naar een hoger plan tillen

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin door je publiek aan te spreken. Hiermee win je wat tijd, en kun je je zenuwen bedaren. Neem even pauze, glimlach, en tel tot drie voordat je iets gaat zeggen. (Eén Mississippi, Twee Mississippi, Drie Mississippi. Pauze. Begin.) Zet je nerveuze energie om in enthousiasme. Het gaat erom dat je vindt wat voor jou het beste werkt. Misschien flikt een kopje pepermuntthee het kunstje wel voor je. Misschien vind je het fijn om elke vijf minuten een slokje water te nemen. Als je erachter komt wat voor jou lekker werkt, blijf daar dan bij.
    • Je kunt ook een routine ontwikkelen om met je vrienden te praten. Vind iets dat jou kalmeert als je zenuwachtig bent om te praten. Je kunt bijvoorbeeld iets vaker glimlachen, of een stressballetje bij je houden.
  2. Oefen hardop, en maak gebruik van alle spullen die je wilt gaan gebruiken. Herzie je speech als dat nodig is. Probeer om verbindingswoorden te voorkomen: oefen, pauzeer, haal adem. Oefen met een timer, en houd rekening met het onvoorziene. Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker en welbespraakte je zult klinken als het moment daar is. Ook zul je meer het gevoel hebben dat je weet waar je het over hebt. Je zult meer zelfvertrouwen opdoen.
  3. Als je zenuwachtig bent, of je per ongeluk versproken hebt, vestig daar dan niet de aandacht op door je ervoor te verontschuldigen. Ga gewoon verder met wat je te zeggen hebt. Je publiek zal het gauw vergeten. Dingen zeggen als 'Sorry hoor, ik ben zo zenuwachtig,' of 'Oeps, dat was gênant,' maakt het alleen maar erger. Iedereen maakt fouten, en er is geen enkele behoefte om die van jezelf te benadrukken. Tenzij je heel, heel erg goed de draak met jezelf kunt steken.
  4. Leid je aandacht weg van je eigen zorgen en zenuwen, en concentreer je op de boodschap en je publiek. Het belangrijkste is om de boodschap over te brengen, niet om eruit te zien als Steve Jobs als je dat doet. Als je je minder of jezelf focust, dan zul je minder zelfbewust zijn. Zie jezelf als een boodschapper, dat zal een hele hoop druk wegnemen. Herinner je er, voordat je gaat praten, aan hoe belangrijk de boodschap is, en waarom jij er zoveel waarde aan hecht dat die boodschap overgebracht wordt. Hierdoor zul je je geen zorgen meer gaan maken over of je te snel praat, of te veel zweet.
  5. In principe zou jouw speech een weerspiegeling moeten zijn van jezelf—als autoriteit op het gebied, en als persoon. Door ervaring doe je meer zelfvertrouwen op, en dat is van essentieel belang voor effectief spreken. Oefen zo vaak als je kunt, op school, je werk, waar dan ook. Een gewoonte maken van het openbaar spreken zal je helpen slagen. Ook als je slechts beter wilt leren spreken bij je vrienden of onbekenden geldt dat. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin zult worden. Net als met elke andere vaardigheid het geval is.
  6. Het publiek wil dat jij interessant bent, informatief, en vermakelijk. Ze moedigen je aan. Denk, voor je begint, positief over wat je gaat doen, en waarom niemand wil dat je strompelt, stottert, of vergeet wat je te zeggen hebt. Iedereen wenst het beste voor je, en dat zou je ook moeten willen. Spreken kan eng zijn, het doet er niet toe of je dat in een vol voetbalstadion doet of voor een paar mensen in de klas. Iedereen wil dat jij het goed doet.
    Advertentie

Tips

  • Oefening baart echt kunst. Als je een speech geeft, oefen die dan van tevoren. Zo zorg je ervoor dat je helder en zelfverzekerd overkomt als het moment daar is.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Communiceer je eigen ideeën, maar vergeet ook niet om naar die van anderen te luisteren. Anders kan je publiek misschien gaan denken dat je egocentrisch bent. In dat geval kun je niet je voordeel doen met hun waardevolle meningen.
  • Onthoud goed dat de grens tussen zelfvertrouwen en arrogantie een dunne is. Probeer om geen overdreven zelfverzekerdheid tentoon te spreiden. Je zult arrogant overkomen als je dat wel doet. Er is niets ergers dan overkomen alsof je denkt dat jouw ideeën beter zijn dan die van ieder ander.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 17.203 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie