Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als wiskunde niet één van je sterkste punten is en je er moeite mee hebt, lees dan verder om te weten te komen hoe jij je begrip van dit vak kunt verbeteren en uit kunt blinken.
Stappen
-
Vraag om hulp.
- Vraag tijdens de les om uitleg over een bepaald concept. Als het antwoord nauwelijks bijdraagt aan je begrip ervan moet je de leraar er na het einde van de les verder naar vragen. Het kan zijn dat hij, een-op-een, wat suggesties heeft die hij tijdens de les niet kon geven.
-
Zorg ervoor dat je weet wat de woorden betekenen. Wiskunde is, naast simpel aftrekken en optellen, vooral een verzameling van losse handelingen. Bij vermenigvuldiging is er bijvoorbeeld ook sprake van optellen, en bij delen is er ook sprake van aftrekken. Voordat je een concept helemaal kunt begrijpen, moet je eerst de betekenis weten van alle bijbehorende handelingen. Probeer het volgende voor elk woord dat wordt gebruikt in een wiskundevraag (bijvoorbeeld ‘variabele’):
- Leer de definitie die in het boek staat uit je hoofd. "Een symbool voor een nog onbekend getal. Het is meestal een letter, zoals x of y."
- Oefen met conceptvoorbeelden. Je hebt bijvoorbeeld de vergelijking 4x - 7 = 5, waar ‘x’ de variabele is, 7 en 5 ‘constanten’ en 4 een coëfficiënt van x (nóg twee definities om op te zoeken).
-
Schenk vooral aandacht aan het leren van de regels. Eigenschappen, formules, vergelijkingen en methoden zijn je gereedschap bij de wiskunde en zullen wiskunde en berekeningen veel gemakkelijker maken. Leer op deze gereedschappen te vertrouwen zoals een goede timmerman vertrouwd op zijn zaag, meetlint, hamer, etc.
-
Stel vragen in de klas. Als je een vraag niet begrijpt moet je vragen om verduidelijking. Leg uit wat je wel begrijpt zodat de leraar zich kan richten op de delen van de vraag die je verwarrend vindt.
- Als we als voorbeeld de hierboven gegeven vraag over variabelen nemen, dan moet je het volgende zeggen: ‘Ik begrijp dat 4 maal een onbekende variabele (x) –7, 5 is. Wat is het eerste wat ik moet doen?’ Nu weet de leraar wat hij jou moet uitleggen. Als je iets had gezegd in de trant van, ‘Ik begrijp het niet,’ dan zou de leraar hebben kunnen denken dat hij je eerst moet uitleggen wat constanten en variabelen zijn.
- Schrik er nooit voor terug om vragen te stellen. Zelfs Einstein stelde vragen (en beantwoordde ze daarna)! Je zult het niet plotseling gaan begrijpen door te staren naar de vraag. Vraag een leerling of vriend in de buurt om hulp als je de leraar niet om hulp wil vragen.
-
Vraag om hulp van buitenaf. Als je nog steeds hulp nodig hebt en de leraar het je niet kan uitleggen op een manier die je begrijpt, moet je hem vragen wie hij zou aanraden om naartoe te gaan voor betere hulp. Zoek uit of er huiswerk- of bijlesklassen zijn, of vraag een leraar of hij jou extra hulp zou kunnen geven voor of na de les.
- Net zoals er verschillende leerstijlen zijn (auditief, visueel, etc.) zijn er verschillende lesmethoden. Als je goed visueel leert en je de beste leraar ter wereld hebt—voor mensen die goed auditief leren—zul je nog steeds moeite hebben om van hem te leren. Het is niet onmogelijk, maar als je daarnaast hulp krijgt van iemand die op dezelfde manier lesgeeft als waarop jij leert zal dit een heleboel schelen.
-
Orden je werk. Als je bijvoorbeeld aan het werken bent met vergelijkingen kun jij je werk in stappen verdelen, waarbij je opschrijft wat je hebt gedaan om bij de volgende stap aan te belanden.
- Door je werk te ordenen kun je het beter bijhouden terwijl je er mee bezig bent. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je, als je ergens een fout maakt, toch een paar punten voor je werk krijgt.
- Door je stappen uit te schrijven kun je nagaan waar je de fout in bent gegaan.
- Door je stappen uit te schrijven zal je ook wat je al weet verder inprenten en verbeteren.
-
Probeer alle vragen die je worden gegeven op te lossen. Nadat je een aantal voorbeelden hebt geprobeerd begrijp je misschien beter wat er wordt gevraagd. Als dit niet het geval is begrijp je in ieder geval beter waar hem de schoen wringt.
-
Bekijk je nagekeken huiswerkopdrachten zodra je ze krijgt. Lees wat je leraar erbij heeft geschreven en ontdek wat je fout hebt gedaan. Vraag je leraar je te helpen met vragen die je nog altijd niet begrijpt.Advertentie
Tips
- Naarmate je verder gaat met wiskunde dan rekenen, en bezig gaat met algebra, meetkunde en meer, zullen de nieuwe dingen die je leert terug gaan grijpen op dat wat je al hebt geleerd. Zorg er dus voor dat je elke les goed begrijpt voordat je verder gaat met de volgende.
- Zorg ervoor dat jij je huiswerk doet . Je zou zelfs zélf oefenvragen kunnen bedenken.
- Stel vragen, en als je het daarna nog steeds niet begrijpt moet je de leraar tijdens of na de les er verder over doorvragen. Zorg ervoor dat je angsten je niet de baas worden. Laat je door anderen niet ontmoedigen.
- Als jij je werk laat zien (aan je leraar, de klas of je ouders) zal het gemakkelijker zijn.
- Aarzel niet omdat je bang bent om fouten te maken. Probeer iets, ook al ben je er nog niet helemaal zeker van.
- Schaam je niet om om hulp te vragen, zo leer je van je fouten!
- Oefen wiskunde elke dag minstens 30 minuten.
- Als je iets niet begrijpt, vraag het de leraar.
- Heb lol. Hoewel het voor jou misschien nog niet zo lijkt, is wiskunde verbazingwekkend mooi door zijn orde en elegantie.
- Wees niet bang voor wiskunde, ook al vind je het moeilijk. Nervositeit zal het alleen maar lastiger voor je maken. Wees in plaats daarvan geduldig met jezelf en neem de tijd om stap voor stap te leren.
Advertentie
Waarschuwingen
- Ga voorbeeldvragen over wiskunde niet uit je hoofd leren. Zorg er in plaats daarvan voor dat je leraar het je uitlegt, en let er op dat je begrijpt hoe alles in elkaar steekt. Elk voorbeeld is anders en het belangrijkste is weten waarom iets gebeurt. Het is erg belangrijk dat je geen verkeerde formules leert.
Advertentie
Bronnen
- [ http://www.mathsisfun.com/definitions/variable.html Math Is Fun
Over dit artikel
Deze pagina is 2.860 keer bekeken.
Advertentie