PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Veel mensen hebben het gevoel dat ze van nature slecht zijn in wiskunde, en niet in staat zijn om enige verbetering op dat gebied aan te brengen. Dat is gewoon niet juist. Studies tonen aan dat goed zijn in wiskunde eerder een kwestie is van hard werken dan van aangeboren talent (zo niet meer). [1] Je kunt goed worden in wiskunde, gewoon door toewijding. Neem elke dag de tijd om wiskunde te oefenen tot je de begrippen begint te doorgronden. Heb je hulp nodig, zoek die dan. Een tutor, een leraar of zelfs iemand die gewoon goed is in wiskunde, kan je helpen bij het perfectioneren van je vaardigheden. Ook moet je werken aan het ontwikkelen van een gezonde houding over wiskunde. Veel mensen hebben een defaitistische houding over het onderwerp en denken al snel: "Ik ben nu niet goed in wiskunde, dus zal ik dat nooit zijn." Begrijp goed dat dit niet het geval is. De meeste mensen kunnen beter worden in wiskunde, gewoon door wat extra werk.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Wiskunde oefenen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je niet goed bent in wiskunde moet je ervoor zorgen dat je in een omgeving kunt studeren waar je je kunt concentreren. Voordat je gaat zitten om te oefenen, zoek je een plek zonder stimuli die je kunnen afleiden. [2]
    • Vind een plek waar niet veel lawaai is of het onrustig is. Een rustige coffeeshop kan geschikt zijn, of aan een bureau in je slaapkamer.
    • Minimaliseer afleiding. Ga van internet en leg je telefoon weg.
    • Als je het prettig vindt om naar muziek te luisteren tijdens het studeren, kies dan instrumentale muziek. Muziek met songteksten of zeer luide muziek kunnen afleiden wanneer je aan het studeren bent.
  2. Er is geen echt geheim om goed in wiskunde te worden. Het komt allemaal neer op toewijding. Als je een hoger cijfer wilt voor wiskunde, dan is hard werken de sleutel. Je moet elke dag oefenen totdat je de onderliggende concepten achter wiskunde begint te begrijpen. [3]
    • Houd je aan een schema. Bekijk waar je wat studietijd in elke dag kunt passen. Misschien heb je meestal wel wat tijd in de vroege avond. Je kunt plannen om elke avond na het avondeten, van 6 tot 7 te studeren.
    • Studeer liever niet uren achter elkaar. Dit kan leiden tot stress. Studeer elke avond ongeveer een uur.
  3. Wiskunde is opeenvolgend. Veel mensen hebben het gevoel dat ze begrippen en formules uit het hoofd moeten leren, of het antwoord in hun hoofd voor zich moeten zien, voordat ze het kunnen beginnen. Dit is niet productief. In plaats daarvan moet je proberen om de concepten achter wiskunde te begrijpen. Als je weet hoe en waarom een vergelijking werkt, zal het gemakkelijker voor je zijn om je het in een oogwenk te herinneren. [4]
    • Veel wiskundige theorie lijkt misschien ingewikkeld, maar met een beetje werk kun je het zelf gaan ontdekken. Aarzel tijdens de wiskundeles niet om vragen te stellen. Waarom werkt de stelling van Pythagoras? Wat is de logica achter een vierkantsvergelijking?
    • Begrip van de onderliggende concepten is veel productiever dan ze allemaal domweg uit het hoofd te leren. Als je iets goed doorgrondt, dan is het gemakkelijker om ermee te werken. Je bent beter uitgerust om je antwoord te controleren als je begrijpt waarom een vergelijking logisch is.
  4. Je wilt als je met wiskunde bezig bent, inzien hoe je achter het antwoord kunt komen. In plaats van vooraf te plannen hoe je aan het antwoord kunt komen, werk je de de vergelijking gewoon stap voor stap uit. Denk niet vooruit, maar doe het langzaam aan, zodat je kunt zien hoe het antwoord zich ontvouwt. [5]
    • Als je eerst moet delen, concentreer je dan alleen op het delen. Als je daarna moet optellen, blijf je dan richten op het optellen.
    • Zodra je het probleem hebt opgelost kun je het proces helemaal doorlopen en bekijken. Probeer te begrijpen waarom en hoe het proces precies werkt.
  5. Je kunt bij wiskunde veel leren van je fouten. Wanneer je ontdekt dat je een onjuist antwoord hebt gegeven, controleer dan wat je hebt gedaan. Waar en hoe is het misgaan? Proberen het probleem weer door te rekenen en uit te zoeken hoe je wel het correcte antwoord kunt krijgen. [6]
    • Het is essentieel dat je de stappen die je neemt bij het oplossen van wiskundige problemen noteert. Schrijf met pen de stappen op, regel voor regel, die je hebt genomen om een probleem uit te werken. Op deze manier kun je, wanneer je een fout maakt, je werk controleren en erachter komen waar je vaak fouten maakt.
  6. Bekijk de uitwerking na het afronden van een vergelijking. Kijk zorgvuldig na of je alles correct hebt berekend en de juiste methode hebt gebruikt. Wanneer je achteraf controleert of je het antwoord goed hebt, dan is het waarschijnlijker dat je geslaagd bent als je je antwoorden zorgvuldig hebt gecontroleerd. Dit zal je ook helpen om de gewoonte aan te leren van het controleren van je antwoorden, wat je cijfers voor toetsen sterk kan verbeteren. [7]
    • Het controleren van je antwoorden kan je ook helpen bij het beter begrijpen van de onderliggende wiskundige theorieën.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Vraag om hulp en advies

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je iemand kent die goed is in wiskunde, vraag die persoon dan om je werk te controleren wanneer je klaar bent. Je kunt een ouder vragen om hulp, een tutor die je hebt ingehuurd, of een vriend of familielid die goed is in wiskunde. [8] [9]
    • Als je het maar erg verwarrend vindt allemaal, zoek dan iemand met veel geduld die goed kan uitleggen. Je neef mag dan misschien een kei zijn in wiskunde, maar is wellicht ongeduldig en kritisch. Misschien doet hij bot tegen je als je iets niet begrijpt. Vraag in plaats daarvan liever je zus, die meestal rustig blijft.
    • Wees niet te verlegen om hulp te vragen. Het kan lang duren om je wiskundige vaardigheden te verbeteren, en iedereen kan daarbij wel wat hulp gebruiken.
  2. Als je buiten school om probeert om je wiskundige vaardigheden te verbeteren, dan kun je ook een online cursus proberen. Universiteiten zoals Kaplan bieden een scala aan online cursussen, en veel universiteiten hebben colleges online die studenten op afstand kunnen volgen. [10]
    • Sommige scholen bieden bepaalde onderdelen van een cursus, zoals PowerPointpresentaties en opgenomen colleges, gratis online aan.
    • Je kunt ook nagaan of er colleges zijn bij een universiteit die je kunt bijwonen. Als geld een probleem is, dan kan het bijwonen van een college (als auditor) je misschien zonder kosten kennis opleveren.
  3. Studeer je nog, dan heeft je school of universiteit wellicht een resource center voor wiskunde. Veel campussen hebben een centrum waar studenten terecht kunnen voor een-op-een wiskundebijles. Ga na of er een wiskundecentrum op je school aanwezig is. Zo ja, maak daar dan gebruik van. [11]
    • Als je school niet over een hulpcentrum beschikt, dan heeft het wellicht een meer algemeen hulpcentrum, waar je hulp kunt krijgen bij diverse onderwerpen.
    • je kunt nagaan of je docent sessies geeft tijdens welke leerstof wordt herhaald. Als je een bepaald onderwerp niet goed begrijpt, dan kan een evaluatiesessie van een docent je helpen om dat onderwerp beter te begrijpen.
  4. Soms kan het uitleggen van een concept aan een ander persoon helpen om het zelf beter te begrijpen. Als je eindelijk wiskundelessen gaat volgen en een vriend worstelt met bepaalde onderdelen ervan, dan kun je aanbieden om hem of haar te helpen. Je kunt ook een studiegroep vormen. Als iemand iets niet goed begrijpt, dan kun je aanbieden om te helpen. [12]
    • Wanneer je iemand helpt, leg de leerstof dan zo duidelijk mogelijk uit. Leg naast het proces ook uit waarom het werkt.
    • Als je je bijzonder zeker begint te voelen over je wiskundige vaardigheden, dan kun je gaan werken als privéleraar voor mensen op een lager niveau. Wiskunde aan anderen uitleggen kan helpen bij het verbeteren van je wiskundige vaardigheden.
  5. De meeste docenten willen leerlingen graag stimuleren. Als je beter wilt worden in wiskunde, aarzel dan niet om je leraar om hulp te vragen. Hij of zij kan je wellicht persoonlijke aandacht geven en opgaven na de les nog eens met je doornemen. [13]
    • Voel je niet minder omdat je om hulp vraagt. Veel mensen vinden wiskunde moeilijk en je leraar heeft waarschijnlijk wel eerder te maken gehad met studenten die er moeite mee hebben. Je leraar wil graag dat je slaagt.
    • Wees duidelijk wanneer je om hulp vraagt, en leg het probleem duidelijk voor. Zeg niet: "Ik snap hier niets van." Zeg in plaats daarvan: "Ik begrijp alles wel tot hoofdstuk drie, maar polynomen vind ik echt verwarrend."
  6. Als je het gevoel hebt dat je veel persoonlijke aandacht nodig hebt, huur dan eventueel een tutor in. Een tutor kan een aantal keren per week samen met jou opgaven doornemen. Een goede tutor kan je helpen bij wiskunde, zodat je het onderwerp als geheel beter leert begrijpen.
    • Heb je een leerstoornis die nadelig is voor je bekwaamheid in de wiskunde, zoals dyslexie, kijk dan of je een tutor kunt vinden die specifiek met studenten met een functiebeperking werkt. Nationale organisaties met betrekking tot je handicap weten mogelijk een tutor bij jou in de buurt. Je huisarts kan je wellicht ook een geschikte tutor aanwijzen. [14]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het cultiveren van de juiste mentaliteit

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel mensen saboteren hun eigen wiskundige vaardigheden, door zichzelf ervan te overtuigen dat ze het niet kunnen. Als je moeite hebt met wiskunde op de middelbare school, de universiteit of op een ander punt in je opleiding, dan denk je misschien dat je niet goed bent in wiskunde en het gewoon niet kunt. Een positieve houding kan je helpen om gemotiveerd te blijven en enthousiast te blijven terwijl je probeert om je wiskundige vaardigheden te verbeteren. [15]
    • Heb je een slechte houding, dan raak je gemakkelijk gefrustreerd. Als je ervan uitgaat dat je slecht bent in wiskunde zal je een fout al snel gaan beschouwen als bevestiging van deze veronderstelling. Je denkt dan wellicht bij jezelf: "Ik wist wel dat ik hier niet goed in ben. Wat voor nut heeft het?"
    • Begin ermee met de juiste houding. Als je op dit moment worstelt met wiskunde, denk dan niet: "Ik ben slecht in wiskunde." In plaats daarvan, denk je bij jezelf: "Ik heb niet genoeg tijd genomen om wiskunde te oefenen, dus ben ik nog steeds aan het leren. Met wat stevig doorwerken weet ik dat ik mijn vaardigheden kan verbeteren."
  2. Veel mensen overtuigen zichzelf dat ze geen aanleg hebben voor wiskunde. Hierdoor kan een persoon minder gemotiveerd zijn om het werk te doen dat nodig is om zichzelf te verbeteren. Begrijp dat het een mythe is dat mensen een natuurlijke aanleg nodig hebben voor wiskunde. Studies tonen aan iedereen met een beetje inspanning wiskunde kan leren. [16] [17]
    • Sommige mensen hebben een aangeboren talent voor wiskunde. Dit kan hen helpen om al vroeg een voorsprong op te bouwen, en ze leren het misschien wat sneller op de basisschool. De meeste studies wijzen er echter op dat hard werken je wiskundige vaardigheden net zoveel kan verbeteren als aanleg. In feite kan hard werken op de lange duur meer vruchten afwerpen dan aangeboren talent.
    • Er zijn leerstoornissen, zoals dyscalculie, die invloed kunnen hebben op je vermogen om wiskunde te doen. Maar zelfs met een leerstoornis kun je je wiskundige vaardigheden verbeteren, door te oefenen en de juiste behandeling. Raak niet ontmoedigd. Je bent niet slecht in wiskunde. Je hoeft alleen maar te oefenen.
  3. Een andere reden waarom mensen worstelen met wiskunde is dat ze het niet serieus nemen. Ze hebben het gevoel dat het okay is om slecht te zijn in wiskunde, of maken er een grapje over. Hoewel je geen rotgevoel hoeft te hebben omdat je moeite hebt met wiskunde, zal je het als onderwerp wel serieus moeten nemen. [18]
    • Wiskunde kan je helpen bij je cognitieve vaardigheden, en hoofdrekenen kan je dagelijkse leven minder stressvol maken.
    • Omarm wiskunde in plaats van het aan te kant te schuiven. Goed zijn in wiskunde kan je veel opleveren.
  4. Oefening is echt de enige manier om je vaardigheden in wiskunde op de lange termijn te verbeteren. Er is echt geen goocheltruc die je vaardigheden zomaar zal verbeteren. Je hoeft alleen maar gemotiveerd te blijven. Blijf doorgaan met je studie en vraag om hulp als dat nodig is. Met wat tijd en toewijding kan ook jij een wiskunde-expert worden.
    Advertentie

Tips

  • Wees niet verlegen om vragen te stellen wanneer je iets niet begrijpt. Iedereen stelt vragen.
  • Wacht niet met studeren voor een proefwerk tot het laatste moment. Studie elke dag een beetje.
  • Neem de tijd. Het kan je even wat tijd kosten om een moeilijk probleem op te lossen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.508 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie