PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Goudvissen houden is relatief eenvoudig, en je kunt veel plezier beleven aan je gevinde vriendjes. Toch zijn ze niet geschikt voor beginners. Net als andere aquariumvissen hebben ze de juiste verzorging nodig, en zul je een geschikt aquarium en wat andere materialen moeten aanschaffen. Een te kleine behuizing kan voor vissen al snel fataal zijn. Of je nu één goudvis als huisdier wilt houden, goudvissen wilt kweken op professioneel niveau, of je alleen maar afvraagt of het misschien iets voor je is; hieronder kun je lezen hoe je je vissen zo lang mogelijk, en wie weet tot wel tientallen jaren, gelukkig en gezond kunt houden!

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het aquarium kiezen en onderhouden

PDF download Pdf downloaden
  1. De minimale aquariuminhoud voor één goudvis is 75 tot 115 liter. Als goudvissen niet genoeg ruimte hebben, kan hun overlevingsmechanisme ervoor zorgen dat ze simpelweg stoppen met groeien, maar er zit een addertje onder het gras: de organen van de vissen blijven wel groeien. Als je geen ruimte hebt voor een groot aquarium, neem dan een ander soort vis. Voor iedere extra goudvis heb je zo'n 60 liter water extra nodig. Doe eerst wat vooronderzoek naar de verschillende soorten goudvissen. Gewone goudvissen, komeetgoudvissen en andere enkelstaartige goudvissen hebben vijvers of enorme aquaria nodig omdat ze wel 30 cm lang kunnen worden. Koop daarom nooit enkelstaartige goudvissen als je geen aquarium of vijver hebt van minstens 680 liter om ze in over te zetten als ze te groot worden.
    • Tientallen jaren lang zijn goudvissen te pas en te onpas aangeprezen omdat ze in een kleine vissenkom zouden kunnen overleven, en dat verklaart dus waarom ze erom bekend staan niet lang te leven. In werkelijkheid kunnen goudvissen namelijk wel twintig jaar oud worden! Het probleem van een kleine ruimte zonder voldoende filtratie is zich daarin snel ammoniak kan vormen, waardoor de omgeving giftig wordt.
    • Hoe groot goudvissen worden hangt af van de hoeveelheid ruimte die ze hebben. Gelukkig hoef je ze niet per se helemaal te laten volgroeien. Je goudvissen die nu twee tot drie centimeter lang zijn kunnen misschien wel zo groot worden als je arm, maar dat gebeurt alleen als je ze in een grote vijver of in een groot aquarium houdt.
  2. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Het kost wat tijd en moeite om een goede leefomgeving voor goudvissen te maken. Zoals je hieronder zult zien, zijn er nogal wat stappen nodig om een geschikte leefomgeving en de juiste watertemperatuur voor je vissen te creëren.
    • Vissen zijn gevoelige diertjes die snel gestrest raken als ze van de ene naar de andere omgeving worden verhuisd. Van te veel veranderingen kunnen de vissen letterlijk doodgaan, ook als de nieuwe omgeving op zich ideaal is. Probeer je vissen dus niet steeds van de ene naar de andere bak te verplaatsen.
    • In een kleine, tijdelijke omgeving (zoals een plastic zakje of een klein bakje) blijft een goudvis niet lang leven. Een uur kan wel, maar een paar uur is al minder gunstig, en laat je vissen nooit langer dan een dag in een klein bakje of zakje zitten.
    • In geval van nood werkt een grote plastic emmer die je goed hebt schoongespoeld en met een zogenaamde waterconditioner hebt behandeld, meestal goed als tijdelijk goudvissenverblijf.
  3. Vooral bij goudvissen is de kans groot dat er grind uit het aquarium in hun bekjes terechtkomt. Gebruik ofwel grofkorrelig grind (wat te grof is voor de vissen om door te slikken) of juist heel fijn grind. Grof grind is beter voor goudvissen, omdat het niet in hun keel zal blijven steken en omdat goudvissen graag in het grind graven op zoek naar op de bodem gevallen voedsel.
    • Reinig het grind altijd eerst voordat je het in het aquarium doet. Veel aquariumgrind moet je eerst afspoelen, anders zal het je aquarium vies of troebel maken. Zelfs als je het grind net gekocht hebt, kun je het het beste goed afspoelen en het een dag lang onder water laten staan. Op die manier verwijder je in ieder geval een groot deel van de onzuiverheden, waardoor je een schonere leefomgeving voor je vissen zult creëren. Gebruik nooit zeep of wasmiddel om het grind mee te reinigen.
  4. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Koop voor je aquarium een deksel met ingebouwde verlichting, of koop losse aquariumverlichting. Gewone, oude gloeilampen of tl-buizen voldoen waarschijnlijk niet aan de eisen voor een vissenverblijf. Goudvissen zijn dagdieren, wat betekent dat ze overdag actief zijn en 's nachts slapen. Om een gezonde waak-/slaapcyclus aan te kunnen houden hebben ze daarom licht en donker nodig. Ook is aangetoond dat licht noodzakelijk is om de kleuren van je vissen helder te houden. [1] [2] Vissen die niet goed kunnen slapen of niet genoeg zonlicht krijgen, raken hun kleur kwijt en worden dof. Houd je aquarium daarom iedere dag acht tot twaalf uur verlicht om een gezonde dag-/nachtcyclus te kunnen nabootsen als het aquarium geen natuurlijk zonlicht krijgt. Zet het aquarium alleen ook niet in direct zonlicht, omdat rechtstreeks zonlicht erg sterke temperatuurschommelingen kan veroorzaken, waardoor er veel algen in het aquarium kunnen gaan groeien.
    • Leg als het kan een steen of een houtblok met wat kunstmatig groen in het aquarium. De steen of het hout geven de goudvissen wat hoeken en gaten om te verkennen, en de kunstplanten zorgen ervoor dat er niet te snel algen en andere planten in het aquarium gaan groeien. Goudvissen hebben genoeg aan minimale decoratie. De meeste goudvissen zijn vrij mollig en zwemmen niet zo snel, dus met minder obstakels kunnen ze zich vrijer bewegen. Leg bijvoorbeeld een middelgroot tot groot voorwerp in het midden van het aquarium, en een paar plastic planten buiten de vaste zwemroutes, om je vissen zoveel mogelijk bewegingsruimte te geven.
    • Echte planten zijn gunstig omdat ze helpen bij het absorberen van een deel van de nitraten die zich in het aquarium ophopen als gevolg van afval en natuurlijke slijtage. Alleen zijn goudvissen alleseters die bovendien erg gulzig zijn. Houd het daarom bij kunstplanten, totdat je genoeg tijd en middelen hebt om echte planten te kunnen beschermen tegen al te hongerige goudvissen.
    • Zorg ervoor dat de decoraties die je kiest niet hol zijn (anders kunnen ze namelijk een broedplaats voor schadelijke bacteriën worden) en dat ze geen scherpe randen hebben, omdat je vis daar zijn vinnen aan zou kunnen scheuren.
    • Gebruik voor het aquarium als je wilt fluorescentielampen, zoals tl- of spaarlampen. Halogeenlampen en gloeilampen zijn ook geschikt. Houd wel de hoeveelheid licht die je vissen krijgen in de gaten. In principe zijn ze het gelukkigst met twaalf uur duisternis en twaalf uur licht.
  5. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Goudvissen hebben hoe dan ook een filter nodig. Een waterfilter moet drie fases kunnen toepassen: een mechanische fase, voor het verwijderen van grotere deeltjes zoals visafval of overtollig voedsel; een chemische fase, voor het verwijderen van geuren, verkleuringen en andere organische stoffen; en een biologische fase, voor het afbreken van visafval en ammoniak, met behulp van nuttige bacteriën. Verder moet het filter geschikt zijn voor de grootte van het aquarium. Als je niet zeker weet of je voor jouw aquarium een groot of een klein filter nodig hebt, kun je meestal beter het grotere nemen. Schoon water en een goed werkend, efficiënt filtersysteem zal je goudvissen tevreden en gezond houden. De volgende drie soorten filters worden het vaakst gebruikt:
    • Zogenaamde HOB-filters (Hang On Back), die aan de rand van het aquarium hangen, en het in water in het aquarium pompen en het er vervolgens weer uitfilteren. Ze zijn erg populair, redelijk geprijsd, en geven je waarschijnlijk het meeste waar voor je geld.
    • Een blikfilter zit onder je aquarium en maakt gebruik van een aantal buizen om het water in en uit het aquarium te filteren. Blikfilters maken meestal weinig of geen geluid en zijn iets duurder dan HOB-filters, maar ze zijn meestal wel efficiënter. Blikfilters worden in principe alleen gemaakt voor aquaria met een inhoud van 190 liter of meer, dus voor kleinere aquaria zul je een andere optie moeten kiezen.
    • Nat-droogfilters worden ook wel biotorens genoemd. Ze filteren vuil uit het water met behulp van een zogenaamd overstroomkastje. Nat-droogfilters zijn wel een stuk groter dan HOB- of blikfilters, en ze passen over het algemeen alleen in aquaria met een inhoud van 190 liter of meer.
  6. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Vul het aquarium dat je gekocht hebt met leidingwater dat behandeld is met een voor aquaria geschikte waterconditioner. In plaats daarvan kun je ook gedistilleerd water gebruiken.
    • In ongezuiverd leidingwater zitten vaak chemicaliën en mineralen die schadelijk kunnen zijn voor je vissen.
  7. Tijdens een visloze cyclus is het de bedoeling dat je ammoniak aan het aquarium toevoegt en dat je het nitraatgehalte controleert, zodat je zeker weet dat de vissen veilig in het water zullen kunnen leven. Helaas gaan er veel goudvissen dood nadat ze in een nieuw aquarium zijn beland, door ammoniak- en nitraatvergiftiging. Doe ook altijd een dechlorinatiemiddel bij het water, omdat chloor in het leidingwater je vissen namelijk ook zal doden.
    • Voordat je de vissen in het aquarium loslaat, moet je ervoor zorgen dat de omgeving visklaar is. Neem een pH-testkit en test het aquarium op de juiste hoeveelheden ammoniak, nitriet en nitraat. De waarden die je nodig hebt zijn nul voor ammoniak, nul voor nitriet en minder dan 20 voor nitraat. Teststrips zijn vaak duurder en het kan lastig zijn om ze op de juiste manier te gebruiken, dus koop liever een vloeibare testkit, zoals de Mastertestkit van het merk API.
    • Het komt erop neer dat je voortdurend druppeltjes ammoniak gaat toevoegen. Dat zal het nit riet proces in gang zetten. Als je dit blijft doen, zul je uiteindelijk nit raten zien die door algen of planten worden geconsumeerd. Als je een cyclus hebt uitgevoerd, is het water klaar voor de vissen!
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Onderhoud en voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat de vissen in het aquarium. Als je meerdere vissen hebt, is het te hopen dat ze allemaal van dezelfde soort zijn. Helaas staan goudvissen erom bekend dat ze andere, kleinere vissen opeten. Ook kunnen ze te veel eten, wat er soms toe leidt dat ze het eten van hun huisgenoten opeten. Een andere vis die kleiner of trager is, komt daardoor soms niet aan zijn trekken. Je kunt bij de dierenwinkel een speciale aquariumafscheider kopen waarmee je die ene 'bullebak', of juist een zwakkere vis, van de andere vissen gescheiden kunt houden.
    • Goudvissen gedragen zich meestal redelijk goed in een 'gedeeld aquarium'. Je moet de huisgenoten alleen wel zorgvuldig bij elkaar uitzoeken. Chinese danio's of zebradanio's (ook wel zebravisjes genoemd) zijn goede keuzes, en dat geldt ook voor algeneters. Bedenk alleen wel het volgende : Deze vissen leven normaal gesproken in scholen, dus als je nieuwe vissen koopt, moet je minstens zes van diezelfde soort kopen. Houd een goudvis dus het liefst samen met andere goudvissen van dezelfde soort.
      • Je moet een nieuwe vis voordat je hem in een al bestaand aquarium zet, altijd eerst twee weken in quarantaine zetten. Mocht de nieuwe vis een ziekte hebben, dan wil je uiteraard niet dat hij je gezonde vissen ermee besmet!
      • Houd er rekening mee dat goudvissen van kouder water houden dan de meeste aquariumvissen, dus alle andere soorten die je aan je aquarium toevoegt moeten ook tegen lage temperaturen kunnen. (Je kunt ook overwegen om een goudvis toe te voegen aan een aquarium met erg productieve vissen, zodat hij de ongewenste nakomelingen op kan eten, zodat er niet te veel nieuwe vissen bijkomen).
  2. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Goudvissen produceren afval dat ook je waterfilter niet helemaal kan verwijderen. Een schoon aquarium levert gelukkige, gezonde goudvissen op. En een gelukkige, gezonde goudvis kan wel tientallen jaren oud worden! [3] Zeep is giftig voor vissen en zal ze snel doden, dus was je aquarium nooit met zeep. Gebruik ook geen gewoon leidingwater in je aquarium. Drinkbaar water is niet veilig voor vissen, omdat daar een deel van de mineralen die goed zijn voor goudvissen uit zijn gehaald. Koop bij de dierenwinkel een waterconditioner en doe er zoveel van in het water als op het etiket staat.
    • Haal als het kan de vissen tijdens het schoonmaken niet uit het aquarium. Je kunt bijvoorbeeld een grindzuiger gebruiken om vuil op te zuigen, zonder dat je daarvoor de vissen uit hun leefomgeving hoeft te halen. Als je de vissen om wat voor reden dan ook toch uit het aquarium moet halen, doe dat dan liever met een plastic bakje in plaats van met een netje. In een netje kunnen de vinnen van de vissen makkelijker beschadigd raken dan in een bakje. Ook zijn vissen eerder bang voor netten, waardoor ze gestresst zouden kunnen raken. [4]
    • Vervang iedere week een kwart van het water, ervan uitgaande dat je het aquarium goed gevuld hebt. Vervang als de nitraten een waarde van 20 bereikt hebben de helft van het water. Het kan helpen om bij dit wat rommelige proces een paar oude handdoeken bij de hand te houden. Let er wel op dat je bij het opzuigen geen babyvisjes mee opzuigt.
  3. Kun je je de test nog herinneren die je gedaan hebt voordat je je kostbare kleine visjes in het aquarium losliet? Die test moet je regelmatig blijven doen! De ammoniak- en nitr iet waarden moeten 0 zijn. Een bereik tussen de 6,5 en de 8,25 is prima.
  4. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Pas op dat je ze niet overvoert en geef ze alleen wat ze in een minuut op kunnen eten. Wat op het etiket staat, klopt niet! Goudvissen kunnen zich makkelijk overeten en doodgaan. Ondervoeding is bij goudvissen altijd beter dan overvoeding. Als je drijvend voedsel gebruikt, laat het dan een paar seconden in water weken voordat je de vissen gaat voeren, zodat het zinkt. Op die manier krijgen de vissen minder lucht binnen als ze het voer doorslikken, waardoor de kans kleiner wordt dat ze opgeblazen raken en gaan drijven.
    • Net als mensen houden goudvissen van een gevarieerd menu. Geef je goudvissen als basisvoedsel goudviskorrels, geef ze zo nu en dan levend voedsel, zoals pekelkreeftjes, en geef ze af en toe gevriesdroogd voedsel, zoals muggenlarven of bloedwormen. Vergeet niet om gevriesdroogd voedsel eerst in een kopje aquariumwater te laten weken voordat je het aan je goudvissen voert. Gevriesdroogd voedsel zet in een goudvissenmaag namelijk uit, waardoor je vis problemen zou kunnen krijgen bij het zwemmen.
    • Voer je vissen niet méér dan wat ze in één minuut kunnen eten. Haal overgebleven voer uit het aquarium. Er sterven meer goudvissen doordat ze zich overeten dan door wat voor andere oorzaak dan ook.
    • Voer je goudvissen elke dag op dezelfde tijd (één keer 's morgens en één keer 's avonds) en op dezelfde plek in het aquarium.
  5. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Vissen hebben geen oogleden en stoppen nooit echt met zwemmen, maar hun lichaam houdt een soort van winterslaap. Je ziet het als je een lichte kleurverandering en verminderde activiteit opmerkt (ze blijven dan, met hun ogen open, aan één kant van het aquarium rondhangen).
    • Goudvissen 'slapen' graag in het donker. Een aquariumlamp heb je echt alleen nodig als je planten kweekt of als de kamer bijzonder slecht verlicht is. Maar ook als je geen aquariumlamp hebt, is het voor het milieu uiteraard beter onnodig energieverbruik te verminderen en het licht op tijd uit te doen.
  6. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Goudvissen houden niet van temperaturen boven de 24°C, maar ze lijken wel van seizoensgebonden veranderingen te houden als de temperatuur in de winter daalt tot hooguit 15-20°C. Onthoud dat goudvissen als het kouder is dan 10-14°C niet zullen eten.
    • Met een goede thermometer is dit vrij eenvoudig. Je kunt uit twee soorten thermometers kiezen: een thermometer die je aan de binnenkant van het aquarium hangt, of één die je aan de buitenkant kunt hangen. In principe zijn beide soorten nauwkeurig, maar veel goudvissenhouders vinden de varianten die aan de binnenkant hangen beter.
    • Als je geen goudvissen probeert te kweken is een stabiele temperatuur van 23 °C, het hele jaar door, het beste. Als je goudvissen kweekt simuleer dan de seizoenen (goudvissen paaien namelijk in het voorjaar). Begin met het verlagen van de temperatuur tot ergens tussen de 10 °C en de 12 °C, zodat de vissen denken dat het winter wordt. Verhoogd daarna, als het tijd wordt voor de voortplanting, de temperatuur tot ergens tussen de 20 °C en de 23 °C. Doe dit wel 'geleidelijk'. Zo krijgen de goudvissen een seintje en gaan ze hun eitjes leggen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Mogelijke problemen oplossen=

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je merkt dat er een goudvis naar de oppervlakte zwemt, is de kans groot dat er niet genoeg zuurstof in het water zit. Gelukkig is er goed nieuws! Bij een lagere temperatuur zal het zuurstofniveau stijgen. Verlaag dus de temperatuur of haal je aquarium uit de zon. Dit lost het probleem als het goed is, op. Ook kun je een bubbelaar en een luchtpompje kopen om het water in beweging te brengen.
    • Als je al deze pagina's hebt gelezen, ben je je van de meest voorkomende problemen al bewust, zodat je ze kunt vermijden! Zolang je de juiste pH-, ammoniak-, nitraat-, nitriet- en zuurstofwaarden op peil houdt, je vissen niet overvoert en het aquarium vaak genoeg reinigt, hebt je 95% van de mogelijke problemen waar goudvissen mee te maken kunnen krijgen, alvast opgelost. Gefeliciteerd!
  2. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Zelfs als we ons best doen, gaat het soms toch mis. Het water kan geel, groen of zelfs wit worden. Als je het meteen merkt, is het niet zo erg, maar maak het aquarium wel zo snel mogelijk schoon!
    • Elke kleur van het spectrum betekent een ander probleem. Het kan om algen, bacteriën of zelfs gewoon rottend plantenmateriaal gaan. Maak je niet te veel zorgen! Door een andere filtercyclus toe te passen en het water te verversen, kun je er als het goed is voor zorgen dat het water en de vissen zo weer in orde zijn.
  3. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Een van de meest voorkomende ziektes onder goudvissen is witte stip, waarbij de vissen kleine witte vlekjes op hun lichaam en vinnen krijgen en moeite hebben met ademhalen. Het is een parasiet die goed te genezen is. Zet de vis even apart in een speciaal ziekenaquarium en vraag bij de dierenwinkel naar een schimmelwerend middel.
    • Het belangrijkste wat je in dit geval moet doen is de zieke vissen isoleren van andere levende wezens, waaronder planten. De parasiet kan zich namelijk verspreiden naar elke levende plant of dier.
    • Als je witte vlekken op het grind of op de aquariumdecoratie ziet, sla dan de chemische fase van het filter over en behandel het hele aquarium. Houd de zieke vissen apart, omdat ze zolang ze ziek zijn meer zorg nodig zullen hebben dan de gezonde vissen.
    • Je kunt ook niet-chemische manieren proberen, zoals het verhogen van de watertemperatuur, of je kunt meer aquariumzout bij het water doen. Bij een temperatuur van 29 °C, of met een eetlepel zout per vier liter, gaan de meeste soorten witte stip dood. [5] Zorg er wel voor dat je de temperatuur geleidelijk aan verhoogt of dat je het zout stukje bij beetje toevoegt, dat wil zeggen, niet meer dan 0,5 tot 1,0 °C per uur, of iedere twaalf uur één theelepel per vier liter, en ga door met de behandeling tot minimaal drie dagen nadat alle tekenen van infectie zijn verdwenen. Ververs na afloop regelmatig een deel van het water om het zout eruit te halen of de temperatuur weer te verlagen. Wees erop voorbereid dat de behandelde vissen wat van hun kleur kunnen verliezen of minder levendig zullen zijn.
  4. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Andere parasieten die een veel voorkomende boosdoener zijn, zijn zuigwormen; ook wel Trematoda geheten. Als je vissen geïnfecteerd zijn, zullen ze zich proberen te krabben, zal er zich een laagje slijm op hun huid vormen, en zullen ze een beetje rood worden en soms een gezwollen buik krijgen.
    • Plaats de vis net zoals je dat bij andere visparasieten (zoals witte stip) moet doen, in quarantaine. Als je hem direct vanaf het begin drastisch onder handen neemt, zal hij binnen een paar dagen weer met zijn vrienden mee kunnen zwemmen.
  5. Watermark wikiHow to Goudvissen verzorgen
    Wees alert op zwemblaasontsteking. Deze ziekte is vrij gemakkelijk te herkennen, want je vis zal er op zijn zij of zelfs ondersteboven door gaan zwemmen. Je zou denken dat hij in de vissenhemel is beland, maar zo prettig is het helaas niet. Een geluk bij een ongeluk is dat deze kwaal niet besmettelijk is en dat hij relatief makkelijk te verhelpen is.
    • In dit geval hoef je je vis misschien niet in quarantaine te zetten. Zwemblaasontsteking is geen parasiet. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je het uiteraard altijd doen.
    • Medicijnen zijn meestal niet nodig om blaasontsteking bij vissen te genezen, omdat het meeste veroorzaakt wordt door te veel of verkeerd eten. Verminder de hoeveelheid die je je vissen voert, of beter nog, laat ze drie dagen vasten. Op die manier geef je de darmflora van je vissen de kans om weer normaal te worden. Overweeg als de symptomen aanhouden om hun dieet te veranderen en ze meer vezelrijk voedsel zoals erwten of komkommer te geven, of om ze een medicijn te geven dat speciaal bedoeld is voor de behandeling van inwendige infecties bij vissen.
  6. Gooi om te beginnen de vis weg op een manier die geen stank in huis zal veroorzaken. Je kunt hem begraven, of je kunt, als je dat wilt, de vis op de composthoop gooien. Spoel een dode vis nooit door het toilet! Pak de vis met een plastic zakje om je handen heen uit het aquarium, draai de zak binnenstebuiten en bind hem dicht. Hoe je het aquarium vervolgens moet schoonmaken, hangt van een aantal dingen af:
    • Als er maar één vis is doodgegaan, dan is het hopelijk een parasiet die je snel genoeg hebt opgemerkt, zodat je hebt kunnen voorkomen dat hij zich naar de andere aquariumbewoners verspreidt.
    • Als al je vissen sterven of al dood zijn, moet je het hele aquarium volledig schoonmaken met een bleekoplossing. Een kwart theelepeltje (een klein scheutje) bleekwater per vier liter is voldoende. Laat het zo een paar uur staan, zodat alle giftige stoffen uit het water worden verwijderd. Haal vervolgens het water uit het aquarium en laat de bak goed drogen.
    Advertentie

Tips

  • Vissen kunnen makkelijk een week zonder eten - dus als je ze een dag of twee vergeet te voeren, kan dat echt geen kwaad.
  • Als een goudvis er ongezond uitziet, maak het water dan wat vaker schoon. Voer de vis regelmatig. Als het probleem erger wordt, doe dan wat onderzoek en lees fora online op zoek naar een mogelijke oplossing, of neem je vissen mee naar de dierenwinkel om te zien of ze je daar misschien kunnen helpen.
  • Houd een goudvis nooit in een kom met een smalle bovenkant. Door de ronde vorm botst de goudvis tegen het glas, en doordat de opening zo klein is kan er niet genoeg zuurstof in het water komen. Zorg dat je niet alleen maar naar filmpjes kijkt waarin het net lijkt of je niks anders hoeft te doen dan de goudvis in de kom te houden. Zo simpel is het helaas niet.
  • Van diepvriesdoperwten die je 10 seconden in de magnetron hebben opgewarmd krijgen je vissen een gezonder lichaam. Pel het velletje eraf en plet de erwten, zodat de vissen ze makkelijker kunnen doorslikken.
  • Als je vis witte vlekjes heeft op het grootste deel van zijn lichaam heeft hij waarschijnlijk last van witte stip. Witte stip wordt veroorzaakt door een parasiet. De kwaal is te genezen met een oplossing die te koop is bij de meeste dierenwinkels.
  • Haal je vis niet uit het aquarium alleen maar omdat je ziet dat hij zijn ogen open heeft en niet beweegt. Vissen slapen zo: ze hebben geen oogleden en slapen dus met open ogen.
  • Gebruik bij het schoonmaken van een leeg aquarium natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat oftewel zuiveringszout doodt algen op kunstplanten, op de zijkanten van het aquarium, op het grind en op het filter. Spoel het na afloop wel goed af.
  • Veel goudvissoorten die mensen (vooral kinderen) leuk of mooi vinden vanwege hun bijzondere kenmerken zoals uitstekende oftewel 'boggle' ogen, extra lange vinnen, of een groot gebogen lichaam en een afgeronde kop, zijn het resultaat van een defect dat in de vis is gekweekt door middel van selectieve paring. Deze vissen krijgen eerder last van gezondheidsproblemen zoals zwemblaasontsteking en blindheid, waardoor ze vaak een stuk minder lang leven.
  • Geloof het of niet, maar goudvissen zijn echt slim en hebben een goed geheugen. Je kunt ze vrij makkelijk trainen, en voor eten doen ze zo ongeveer alles. Als jij ze voert, zullen ze je herkennen. Probeer een band met ze op te bouwen, en je zult vrienden voor het leven hebben.
  • Beperk de hoeveelheid geluid buiten het aquarium tot een minimum; goudvissen kunnen dingen horen zoals de televisie. Let altijd op signalen die erop kunnen wijzen dat je goudvis zich niet op zijn gemak voelt, of ongelukkig is.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Doe goudvissen nooit in een kom of aquarium met een inhoud van minder dan 75 liter, tenzij het tijdelijk is. Kommen zijn niet alleen veel te klein, ze zijn ook moeilijk te filteren. Daarnaast is de zuurstofuitwisseling in een kom gebrekkig, vergroot de ronde vorm de kans op ongelukken, en kunnen de vissen er niet goed in groeien. Vissen die in kommen leven worden blootgesteld aan dodelijke chemicaliën die niet gefilterd worden door een filter, en aan chronisch ruimtegebrek. Dit is bijzonder schadelijk voor het immuunsysteem van de vissen, en ze gaan er ofwel in één keer aan dood, of binnen een paar jaar op een langzame en pijnlijke manier. Het leven in een kom vermindert de levensduur van een goudvis met gemiddeld 80%. Dat kun je vergelijken met een mens die niet ouder wordt dan een jaar of 15-20!
  • Goudvissen worden groot (meestal worden ze zo'n 20 cm lang, maar de meer exotische soorten worden meestal niet langer dan zo'n 15 cm) en kunnen wel 15 tot 30 jaar oud worden. Helaas gaan er ieder jaar miljoenen goudvissen dood als gevolg van verkeerde verzorging en allerlei fabeltjes (over vissenkommen als geschikt verblijf voor goudvissen, enz.) Wees aardig voor je vissen en ze zullen je heel lang gezelschap houden.
  • Laat je niet inspireren door de ideeën op de verpakking over de inrichting van je aquarium; bijna alle afgebeelde aquaria zijn veel te vol en zullen daardoor erg gevoelig zijn voor problemen. Bovendien zouden de vissen in zo'n druk aquarium veel te weinig leefruimte hebben.
  • Wees voorzichtig met jee vissen! Doe voldoende vooronderzoek en vraag informatie bij de dierenwinkel; het laatste wat je wilt is een ronddrijvend goudvissenskelet in je aquarium vinden. Wees wel kritisch als je bij de dierenwinkel om informatie vraagt, want de meeste verkopers hebben geen idee waar ze het over hebben. Dit geldt vooral bepaalde grotere ketens. Stel je vragen daarom liever op forums op internet of raadpleeg een boek of een website voor aquariumhouders.
  • Als je het water in het aquarium ververst moet je ook het zand in de bak omroeren, om te voorkomen dat het te compact wordt waardoor er zich in het aquarium schadelijke gassen zouden kunnen vormen.
  • Goudvissen kunnen en zullen proberen om bijna alles op te eten, dus let goed op wat je in het aquarium laat vallen!
  • Bereid je voor op een langdurige relatie. Goed verzorgde goudvissen kunnen wel dertig jaar oud worden!
Advertentie

Benodigdheden

  • Aquarium/vissenkom
  • Water
  • Goudvis
  • Goudvisvoer
  • Decoratie voor het aquarium
  • Grind
  • Filter
  • Thermometer
  • Testkit om te pH-, ammoniak-, nitriet- en nitraatwaarden van het water te testen. De Mastertestkit voor zoetwater van het merk API is hiervoor geschikt en wordt door kenners aanbevolen.
  • Netje om de vissen mee te pakken (Pak ze nooit met je handen vast; gebruik altijd een speciaal voor vissen bedoeld netje)

Over dit artikel

Deze pagina is 56.654 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie