PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het comprimeren van bestanden in moderne besturingssystemen is eenvoudig, maar de dingen kunnen wat complexer worden bij grote bestanden. Als de bestanden te groot zijn, zal het niet lukken om de ingebouwde compressiesoftware van je besturingssysteem te gebruiken. Gelukkig zijn er programma's te krijgen die bestanden van elke grootte kunnen comprimeren en die met de juiste instellingen (in theorie) in staat zijn om de grootte van een bestand behoorlijk kunnen verkleinen. Als je probeert om je mediabestanden op te slaan met beperkte schijfruimte, dan zijn er diverse formaten voor afbeeldingen, video's en geluid waarmee je die bestanden kunt comprimeren zonder al te veel kwaliteitsverlies.

Voor je begint

  1. Compressie werkt door het vervangen van een reeks tekens binnen een bestand door eenzelfde kleinere reeks tekens, wat resulteert in een kleiner bestand. Niet alle bestanden lenen zich goed voor compressie en het kan zijn dat het niet mogelijk is om een bestand veel kleiner te maken dan de originele grootte.
  2. Dit artikel gaat over het comprimeren van bestanden die te groot zijn voor de standaard compressiesoftware, en het comprimeren van mediabestanden. Als je wilt weten hoe je meerdere bestanden in een enkel gecomprimeerd archiefbestand kunt samenvoegen met de software van je besturingssysteem, klik dan hier.
    Advertentie
Methode 1
Methode 1 van 4:

Het gebruiken van comprimeersoftware voor grote bestanden en mappen

PDF download Pdf downloaden
  1. De ingebouwde comprimeersoftware op de meeste besturingssystemen gaat niet verder dan 4 GB aan gegevens in een enkel ZIP-bestand. Als het nodig is om een groter bestand te comprimeren, dan zal je andere software moeten installeren.
    • Vergeet niet dat je bij het delen van ingepakte bestanden, de ontvanger een programma nodig heeft om het type bestand dat je hebt gemaakt te kunnen openen.
    • 7-Zip is een van de meest populaire open-source programma's voor Windows. Je kunt het gratis downloaden van 7-zip.org/download.html .
    • WinRAR is een krachtig, commercieel programma voor Windows en de Mac, voor zeer efficiënte compressie.
    • Archiver is een van de meest populaire comprimeerprogramma's voor de Mac, waarmee je archiefbestanden kunt maken in zowel het 7-Zip als het RAR formaat, naast het eigen formaat.
  2. Met de standaardinstellingen comprimeren 7-Zip en WinRAR meestal efficiënter dan met de in het besturingssysteem ingebouwde comprimeersoftware. Je kunt de compressie zelfs nog groter maken door het aanpassen van een aantal instellingen.
    • 7-Zip – Rechtsklik op het bestand of de map die je wilt comprimeren en selecteer '7-Zip' → 'Aan archief toevoegen'. In het 'Aan archief toevoegen' menu, kun je de opties voor compressie instellen. Merk op dat het verhogen van de compressieniveaus de tijd nodig voor het comprimeren significant kan verlengen. Voor een maximale compressie, stel je 'Compressieniveau' in op 'Ultra'. Stel de 'Bibliotheekgrootte' in op een waarde die tienmaal kleiner is dan het beschikbare geheugen in je pc. Een grote bibliotheek betekent een betere compressie, maar de eisen aan het geheugen zijn tienmaal die van de biliotheekgrootte. Stel 'Solid Block size' in op 'Solid' voor de beste compressie. [1]
    • WinRAR - Rechtsklik op het bestand of de map die je wilt comprimeren en selecteer 'Aan archief toevoegen' met het WinRAR-logo. Merk op dat het verhogen van de compressieniveaus de tijd nodig voor het comprimeren significant kan verlengen. In het tabblad Algemeen selecteer je 'Beste' uit het drop-down menu 'Compressiemethode'. Zorg dat 'Bibliotheekgrootte' is ingesteld op '5096 KB'. Vink 'Create solid archive' aan. Klik op het tabblad Geavanceerd en daarna op de knop Compressie . Stel 'Tekstcompressie' in op 'Automatisch'.
    • Archiver - Archiver heeft niet zoveel opties als zijn Windows tegenhanger, maar je kunt het compressieniveau instellen wanneer je een archief maakt. Merk op dat het verhogen van de compressieniveaus de tijd nodig voor het comprimeren significant kan verlengen.
  3. Een van de voordelen van andere comprimeerprogramma's is de mogelijkheid om multi-part archieven te maken. Je kunt bijv. een map nemen van 12 GB en dit opdelen in drie kleinere bestanden die elk op een dvd passen. Je hebt alle delen nodig om de originele bestanden uit te pakken, dus zorg dat je geen van de bestanden verliest.
    • 7-Zip – Vanuit het 'Aan archief toevoegen' menu, kun je het drop-down menu 'Splitsen naar volume' gebruiken om uit een aantal verschillende vooraf ingestelde groottes te selecteren. Je kunt ook een voorkeursgrootte intypen. Elk onderdeel zal de door jou toegewezen grootte krijgen, waarbij het laatste deel zo groot is als dat wat er over is gebleven.
    • WinRAR - In het tabblad Algemeen van het menu 'Archiefnaam en -parameters', gebruik je 'Splitsen naar volumes, grootte' om de grootte te selecteren van elk deelbestand. Je kunt ook aangepaste groottes opgeven en het volgende drop-down menu gebruiken om de eenheid aan te geven (byte, kilobyte, megabyte, etc.). Elk deel zal de grootte krijgen die je hebt aangegeven, waarbij het laatste deel de grootte krijgt van wat er nog over is.
    • Archiver - Klik op de knop 'Splitsen' in het Archiver-menu na het toevoegen van het bestand. Stel de grootte in van elk deelbestand. Daarna kun je de compressie instellen voor het bestand.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Het comprimeren van grote videobestanden

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit is een gratis, open-source video-editor waarmee je gemakkelijk videobestanden kunt comprimeren en omzetten. Je kunt het downloaden van fixounet.free.fr/avidemux/ . Het is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.
    • Video's zijn grote brokken gegevens die niet gemakkelijk gecomprimeerd kunnen worden wanneer je het aan een archief toe wilt voegen met de bovenstaande methode. Beter is het om het bestand opnieuw te coderen met Avidemux, waardoor de grootte van het bestand aanzienlijk wordt teruggebracht ten koste van een deel van de kwaliteit.
    • Filmbestanden die je hebt gedownload van een online bron zijn waarschijnlijk al gecomprimeerd. Comprimeer je deze nog verder dan zal het eindresultaat praktisch niet meer te bekijken zijn, of zal niet echt bijdragen aan een significant kleiner bestand.
    • Het is niet mogelijk om een gecomprimeerde video weer uit te pakken. Je moet altijd de niet gecomprimeerde versie bewaren als een afzonderlijk bestand, zodat je het origineel niet kwijtraakt.
  2. Klik op 'Bestand' → 'Openen' om het bestand op je computer te vinden. Het kan een paar minuten duren voor de video is geladen.
  3. Dit is het formaat dat compatibel is met jou geconverteerde video.
  4. Hiermee comprimeer je het audiospoor van de video om de grootte te beperken.
  5. Hiermee ben je ervan verzekerd dat de video op zo veel mogelijk apparaten af te spelen is.
  6. Configure in het deel 'Video Output'.
  7. Algemeen .
  8. Voer de doelgrootte in voor de geconverteerde video. Avidemux zal de instellingen aanpassen om zo dicht mogelijk bij de doelgrootte in de buurt te komen, maar het kan iets naar boven of beneden afwijken.
    • Merk op dat het instellen van een significant kleinere grootte dan het origineel zal leiden tot een drastische daling van de kwaliteit van het doelbestand.
  9. Je zal gevraagd worden om een naam op te geven voor de video, waarna het comprimeren kan beginnen. Afhankelijk van de lengte van de video en de kwaliteitsinstellingen, kan dit enige tijd kosten om af te ronden. [2]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Het comprimeren van grote afbeeldingen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste afbeeldingen die je online download zijn al gecomprimeerd. De bestandsformaten .jpg, .gif en .png zijn allemaal vormen van compressie en verdere compressie zal de kwaliteit ervan scherp doen afnemen. De compressie bij afbeeldingen is heel handig als je werkt met afbeeldingen direct van de digitale camera of .bmp bestanden.
    • Het is niet mogelijk om een gecomprimeerde afbeelding te decomprimeren. Bewaar altijd de originele versie als afzonderlijk bestand, zodat je het origineel niet kwijtraakt.
  2. Er zijn in essentie twee verschillende typen compressie als het gaat om afbeeldingen: 'lossless' en 'lossy'. Lossless compressie gebruik je in die gevallen waarbij je een exacte replica nodig hebt van het origineel, en wordt meestal gebruikt voor illustraties, diagrammen en medische afbeeldingen. Lossy compressie is bedoeld voor die gevallen kwaliteitsverlies niet direct wordt opgemerkt, en wordt algemeen gebruikt voor foto's.
    • .gif, .tiff en .png zijn allemaal lossless formaten.
    • .jpg is het meest gangbare lossy formaat.
  3. Bijna alle editors voor afbeeldingen ondersteunen compressie door je de mogelijkheid te bieden je afbeelding op te slaan in een ander bestandsformaat. Wanneer je kiest voor een bepaald vorm van compressie krijg je een aantal keuzemogelijkheden met betrekking tot de mate van compressie die je kunt toepassen.
    • Photoshop, GIMP en zelfs Paint bieden je de mogelijkheid om afbeeldingsbestanden gecomprimeerd op te slaan. Bijna alle beeldbewerkingssoftware zal wel werken, hoewel het ene programma meer keuze biedt voor het instellen van de kwaliteit dan andere.
  4. Hiermee kun je een kopie van het oorspronkelijke bestand opslaan in een nieuw formaat.
    • Als je Paint of een andere eenvoudige editor voor afbeeldingen gebruikt, dan zal je hiervoor 'Save As' moeten gebruiken.
  5. Het formaat dat je kiest is voor een groot deel afhankelijk van het soort afbeelding. [3]
    • Als je een foto wilt gaan comprimeren, selecteer dan .jpg als bestandstype.
    • Als je een afbeelding wilt gaan comprimeren van minder dan 256 kleuren, selecteer dan .gif als je bestandstype.
    • Als je een schermafdruk, tekening, strip of andere niet natuurlijke afbeelding wilt comprimeren, selecteer dan .png.
    • Als je een afbeelding waar lagen in zijn verwerkt wilt comprimeren en je wilt de lagen behouden, selecteer dan het .tiff-formaat (merk op dat .tiff niet wordt beschouwd als een vorm van compressie). [4]
  6. Beeldbewerkingssoftware zoals Photoshop en GIMP zullen je vragen om de kwaliteit en mate van compressie aan te geven, nadat je op Exporteren hebt gedrukt. Het aanpassen van kwaliteit en compressie doe je meestal met een schuifknop.
    • Het vergroten van de compressie (vermindering van de kwaliteit) zal resulteren in een kleiner bestand, maar er ontstaan daarbij wel fouten in het eindresultaat en de kleur van de afbeelding kan veranderen. Je zal zelf wat met de instellingen moeten spelen om een goede balans te vinden tussen kwaliteit en grootte.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Het comprimeren van grote geluidsbestanden

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste geluidsbestanden die je van het internet download, zoals .mp3 of .aac-bestanden, zijn al gecomprimeerd. Verdere compressie zal hoogstwaarschijnlijk alleen maar resulteren in een slechtere geluidskwaliteit. Compressie is het best geschikt voor niet-gecomprimeerde bestandstypen zoals .wav of .aiff.
  2. Dit is een gratis open-source audiobewerkingsprogramma en beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Je kunt het downloaden van audacity.sourceforge.net/ .
  3. Er kan gevraagd worden of je het bestand wilt kopiëren naar je Audacity-project; dit helpt om te voorkomen dat je per ongeluk het origineel overschrijft.
  4. Dit wordt niet aanbevolen voor muziek of iets anders waarbij stereo-effecten essentieel zijn, maar voor gesproken tekst of andere opnames waarbij hifi niet vereist is, kan het overschakel naar mono (enkelspoor) het bestand significant kleiner maken.
    • Klik op de ▼ naast de bestandsnaam in het projectvak. Selecteer 'Splitsen naar mono' uit het menu.
  5. Hiermee wordt een venster geopend waarmee je kunt instellen waar het bestand wordt opgeslagen, en in welk formaat.
  6. Alle formaten in de lijst van het menu 'Opslaan als type' zijn een vorm van compressie, behalve .wav en .aiff. Het formaat dat je kiest is afhankelijk van de gestelde eisen.
    • .mp3 is het meest gangbare formaat voor muziek, omdat er een goede compressie mee mogelijk is zonder al te opvallend kwaliteitsverlies. Het is ook geschikt voor bijna elk apparaat.
    • .Flac is een lossless compressie. Deze is geschikt als je de audio via een geluidssysteem wilt afspelen van hoge kwaliteit, maar is niet compatibel met veel apparaten. .flac zal ook niet leiden tot een drastische verkleining van een bestand.
  7. Opsties... om de compressie in te stellen. Nadat je het formaat hebt gekozen, klik je op de knop Opties... . De beschikbare opties zijn afhankelijk van het geselecteerde bestandstype.
    • Voor .mp3 zal een lagere bitrate (bitsnelheid) resulteren in een kleiner bestand, maar ook in een lagere kwaliteit van het geluid. 128 Kbps is ongeveer het equivalent van de geluidskwaliteit van FM-radio, terwijl 320 Kbps ongeveer het equivalent is van een cd.
  8. Als je het bestand naar mono hebt omgezet, dan zal gevraagd worden of je verder wilt gaan. Audacity zal het geluidsbestand converteren en comprimeren, en het nieuwe bestand zal op de aangegeven locatie worden opgeslagen. [5]
    • Als je een .mp3 bestand maakt maar niet beschikt over de Lame-codec, dan krijg je een melding om het te downloaden. Volg de downloadinstructies op de pagina en installeer de Lame-codec. Het kan zijn dat je het Exporteren opnieuw moet starten.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.403 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie