Als je weet wanneer de maan wassend of afnemend is, kun je veel zeggen over de fase waarin de maan verkeert, hoe de getijden zich zullen verplaatsen en waar de maan is ten opzichte van de aarde en de zon. Het is ook handig om te weten waar de maan opkomt en ondergaat tijdens de verschillende fasen, als je de maan op een bepaalde nacht wilt zien. Een wassende maan wordt steeds meer verlicht (van nacht tot nacht), wat wil zeggen dat het volle maan aan het worden is. Afnemende maan is het tegenovergestelde. Er zijn een paar manieren om erachter te komen of de maan wassend of afnemend is. Hoewel de details iets anders zijn, afhankelijk van waar je bent in de wereld, blijft de methode grotendeels dezelfde.
Stappen
-
Leer de namen van de maanfasen. De maan draait rond de aarde en als dat zo is, zien we dat het maanoppervlak vanuit verschillende hoeken wordt belicht. De maan geeft zelf geen licht, maar schijnt wanneer het licht van de zon erop wordt weerspiegelt. [1] X Bron Tijdens de overgangen van de maan van nieuwe naar volle maan en weer naar nieuwe maan, doorloopt het verschillende fasen, gekenmerkt door haar herkenbare boog en halve ('uitpuilende') vormen, die worden gecreëerd door de eigen schaduw van de maan. [2] X Bron De maanfasen (de schijngestalten) van de maan zijn:
- Nieuwe maan
- Wassende maan
- Eerste kwartier
- Wassende maan
- Volle maan
- Afnemende maan
- Laatste kwartier
- Krimpende maan
- Nieuwe maan [3] X Bron
-
Leer wat de fasen betekenen. De maan legt elke maand hetzelfde traject rond de aarde af, en gaat daarmee door dezelfde maanfasen. De fasen bestaan omdat vanuit ons perspectief op aarde, we het verlichte gedeelte van de maan anders zien terwijl het langs de hemel beweegt. Vergeet niet dat het altijd dezelfde helft van de maan is die door de zon wordt verlicht: het is onze positie op aarde die verandert en bepaalt welke fase we zien. [4] X Bron
- Tijdens de nieuwe maan staat de maan tussen de Aarde en de zon, en wordt daarom vanuit ons perspectief helemaal niet verlicht. Op dat moment is de belichte kant van de maan volledig naar de zon gekeerd, en we zien de kant van de maan die volledig in schaduwen is gehuld.
- Tijdens het eerste kwartier zien we de helft van de verlichte kant van de maan en de helft van de maan aan de schaduwzijde. Hetzelfde geldt in het laatste kwartier, behalve dat dan de zijden die we zien zijn omgekeerd. [5] X Bron
- Wanneer de maan vol te zijn lijkt, is haar volledig verlichte de helft te zien, terwijl de kant die in volledige schaduw gehuld is naar de ruimte is gericht.
- Na de volle maan vervolgt de maan haar reis terug naar de oorspronkelijke positie tussen de aarde en de zon waardoor er weer een andere nieuwe maan ontstaat.
- Het vergt de maan iets meer dan 27,32 dagen om een volledige omwenteling rond de aarde te voltooien. Een volledige maanmaand (van nieuwe maan tot nieuwe maan) duurt echter 29,5 dagen, want dat is de tijd die het kost voor de maan om terug te keren naar de positie tussen de zon en de Aarde. [6] X Bron
-
Leer wanneer het wassende en afnemende maan is. Tijdens de reis van de maan van nieuwe naar een volle maan, zien we dat het verlichte deel steeds groter wordt, en dit heet wassende maan (wassen betekent groter worden of toenemen). Terwijl de maan van vol weer terugkeert naar nieuwe maan, zien we dat het verlichte deel steeds kleiner wordt, en dit heet afnemende maan (een afname in kracht en intensiteit).
- De fasen van de maan zien er altijd hetzelfde uit, dus ook al verschijnt de maan op wisselende plekken aan de nachtelijke hemel, toch zal je altijd in staat zijn om aan te duiden wat de maanfase is, mits je weet waar je op moet letten.
Advertentie
-
Merk op dat de maand wast en afneemt van rechts naar links. Verschillende delen van de maan worden verlicht tijdens het wassen en afnemen. Op het noordelijk halfrond zal het weerkaatste licht van de maan van rechts naar links toenemen tot aan volle maan, waarna het weer uitdooft van rechts naar links. [7] X Bron
- Een wassende maan zal van de rechterkant worden beschenen, en een afnemende maan zal van de linkerkant worden beschenen door de zon. [8] X Bron
- Houd je rechterhand voor je uit met je duim naar buiten, waarbij je handpalm naar de lucht wijst. De duim en wijsvinger maken een boog zoals een achterwaartse C. Als de maan in deze curve past, dan is het wassende maan (toenemend). Doe je dit ook voor de linkerhand en de maan past in de 'C', dan is deze afnemend.
-
Onthoud de letters D, O, C. Omdat het schijnen van de maan altijd hetzelfde patroon volgt, kun je de vorm van de letters D, O en C gebruiken om vast te stellen of de maan wassend of afnemend is. Tijdens het eerste kwartier zal de maan er als een D uitzien. Wanneer de maand vol is ziet die eruit als een O. En in het laatste kwartier ziet de maan eruit als een C. [9] X Bron
- Een nieuwe maan in de vorm van een omgekeerde C is wassend
- Een halve maan of uitpuilende maan in de vorm van een D is wassend.
- Een halve maan of uitpuilende maan in de vorm van een omgekeerde D is afnemend.
- Een nieuwe maan in de vorm van een C is afnemend.
-
Leer wanneer de maan opkomt en ondergaat. De maan komt niet altijd op en gaat niet altijd op dezelfde tijd onder, want dit is afhankelijk van de fase waarin het verkeert. Dit betekent dat je de tijd waarop de maan opkomt of ondergaat kunt gebruiken om na te gaan of het wassende of afnemende maan is.
- Je kunt een nieuwe maan niet zien omdat het de maan op dat moment niet is verlicht door de zon, en omdat de maan tegelijkertijd met de zon opkomt en ondergaat.
- Naarmate de wassende maan in het eerste kwartaal beweegt zal het 's ochtends stijgen, en bereikt ze haar hoogtepunt rond zonsondergang en rond middernacht.
- Een volle maan komt op wanneer de zon ondergaat en gaat onder wanneer de zon opkomt.
- Naarmate de afnemende maan in het laatste kwartaal beweegt, zal ze opkomen om middernacht en ondergaan in de ochtend. [10] X Bron
Advertentie
-
Leer welk deel van de maan wordt verlicht wanneer deze wassend en afnemend is. In tegenstelling tot de maan op het noordelijk halfrond, zal de maan op het zuidelijk halfrond van links naar rechts worden verlicht, vol worden en uitdoven van links naar rechts.
- Wordt de maan aan de linkerkant verlicht dan is die wassend, en wordt de maan aan de rechterkant verlicht dan is die afnemend. [11] X Bron
- Houd je rechterhand voor je uit met je duim naar buiten, waarbij je handpalm naar de lucht wijst. De duim en wijsvinger maken een boog zoals een achterwaartse C. Als de maan in deze curve past, dan is het afnemende maan. Doe je dit ook voor de linkerhand en de maan past in de 'C', dan is het wassende maan (toenemend).
-
Onthoud de letters C, O, D. De maan doorloopt op het zuidelijk halfrond dezelfde fasen als zoals je op het noordelijk halfrond kunt waarnemen, maar de vormen van de letters die een wassende en afnemende maan aangeven zijn omgedraaid.
- Een nieuwe maan in de vorm van een C is wassend.
- Een halve of uitpuilende maan in de vorm van een omgekeerde D is wassend.
- Een maan in de vorm van een O is vol.
- Een halve of uitpuilende maan in de vorm van een D is afnemend.
- Een nieuwe maan in de vorm van een omgekeerde C is afnemend. [12] X Bron
-
Leer wanneer de maan opkomt en ondergaat. Hoewel aan het zuidelijk halfrond de andere helft van de maan schijnt dan op het noordelijk halfrond, zal ze nog steeds op dezelfde tijd opkomen en ondergaan tijdens de fasen.
- De maan komt in het eerste kwartier 's ochtends op en gaat 's avonds weer onder.
- De volle maan komt op en gaat weer onder als de zon ook opkomt en weer ondergaat.
- Wanneer de maan in het laatste kwartier staat zal deze rond middernacht opkomen en 's ochtends weer ondergaan. [13] X Bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.livescience.com/45979-why-does-the-moon-shine.html
- ↑ http://earthsky.org/moon-phases/waxing-crescent
- ↑ http://www.moonconnection.com/moon_phases.phtml
- ↑ http://www.moonconnection.com/moon_phases.phtml
- ↑ http://www.moonconnection.com/moon_phases.phtml
- ↑ http://www.primaryhomeworkhelp.co.uk/moon/facts.htm
- ↑ http://resources.woodlands-junior.kent.sch.uk/time/moon/hemispheres.html
- ↑ http://www.math.nus.edu.sg/aslaksen/teaching/moon.html
- ↑ http://resources.woodlands-junior.kent.sch.uk/time/moon/hemispheres.html