Pdf downloaden
Pdf downloaden
Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door het herpes-simplex virus. Naar schatting worden er per jaar in de VS 250.000 mensen met het virus besmet. [1] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron Herpes is op dit moment nog ongeneesbaar. Er valt echter dankzij medicatie goed met herpes te leven, en een verdere verspreiding kan met simpele voorzorgsmaatregelen worden voorkomen.
Stappen
-
1Raadpleeg een dokter. Bij een soa moet je je door een professional laten onderzoeken. De symptomen van herpes zijn vaak erg mild en worden dus niet herkend of ze zijn er niet eens. [2] X Bron In andere gevallen kunnen dit symptomen zijn:
- Kleine, pijnlijke blaren die een paar weken blijven zitten. Deze blaren zitten meestal op de geslachtsorganen of de billen.
- Rode, aangekoekte, of ruwe huid rondom de geslachtsorganen met of zonder jeuk.
- Pijn tijdens het plassen.
- Grieperige symptomen zoals koorts, pijn in de nek of rug en opgezette klieren.
-
Als je herpes blijkt te hebben moet je met je dokter overleggen wat de beste behandelingsoptie is. Je dokter kan je adviseren over welke medicijnen en voorzorgsmaatregelen je symptomen kunnen verhelpen. Omdat herpes nog niet kan worden genezen is het beheersen van de symptomen het belangrijkst.
-
Weet wat de behandeling voor gevolgen zal hebben. De behandeling heeft de onderstaande gevolgen:
- Je blaren zullen sneller en beter genezen.
- De uitbraken zullen korter duren en minder ernstig zijn.
- De uitbraken zullen minder vaak voorkomen.
- De kans op het verspreiden van herpes zal geminimaliseerd worden.
-
Neem antivirale medicijnen. Dit soort medicijnen helpt het aantal uitbraken verminderen, tevens zorgen ze ervoor dat het virus zich minder snel kan kopiëren. [3] X Bron Herhaaldelijk gebruik van dit soort medicijnen zorgt er ook voor dat het risico op verspreiding van de ziekte vermindert. De meeste gebruikelijke medicijnen voor het bestrijden van dit virus zijn:
- Zovirax
- Famvir
- Valtrex
-
Zorg ervoor dat je weet welke behandelingsopties er zijn. Medicijnen worden door je dokter voorgeschreven. Zodra een dokter het virus constateert wordt medicatie voorgeschreven. Vervolgens wordt op een reguliere basis of af en toe, afhankelijk van wat nodig is, nogmaals medicatie voorgeschreven.
- Als je dokter vaststelt dat je herpes hebt krijg je eerst een periode van 7-10 dagen waarin je antivirale medicijnen krijgt. Als na 10 dagen blijkt dat dit niet werkt wordt deze behandeling met een paar dagen verlengd.
- Als je af en toe last hebt van herpes kan je dokter je medicijnen geven die je kunt gebruiken als je een uitbraak hebt. Als je een voorraad medicijnen achter de hand hebt kun je gelijk na de start van een uitbraak beginnen met het nemen van je medicijnen zodat de duur en ernst van de uitbraak geminimaliseerd kunnen worden.
- Als je wel vaker last hebt van herpes (meer dan zes keer per jaar) moet je met je dokter overleggen en vragen of het een optie is dat je dagelijks medicatie krijgt. Dit heet ook wel onderdrukkende behandeling. Mensen die vaker last hebben van herpes en dagelijkse medicatie gebruiken hebben tot wel 80% minder last van uitbraken.
Advertentie
-
Laat het getroffen lichaamsdeel in warm water weken, maar laat dit gebied verder droog. Dokters bevelen weken aan omdat dit het ongemak, de jeuk, en de pijn die normaal gesproken met herpes gepaard gaan vermindert. Andere middeltjes die, overigens niet door dokters worden aanbevolen, kunnen worden gebruikt om dit effect te bereiken zijn: Burow of Domeboro oplossingen en Epsomzout.
- Maak zweren schoon met zeep en warm water. Schone zweren genezen namelijk sneller.
- Als je het getroffen lichaamsdeel niet in warm water laat weken moet je het proberen droog te houden. Als je na dit lichaamsdeel te laten weken een onprettig gevoel krijgt tijdens het afdrogen, moet je in plaats van een handdoek een föhn gebruiken.
-
Draag los, ademend ondergoed, en kleding. Katoenen ondergoed is noodzakelijk. Strakke kleding kan je symptomen verergeren omdat dat soort kleding met name van synthetisch, niet ademend materiaal of juist van katoen wordt gemaakt.
-
Als je zweren pijnlijk aanvoelen moet je een dokter om een verdovend middel voor de getroffen lichaamsdelen vragen. Topische behandeling werkt vaak minder effectief dan systematische behandelingen maar dit soort behandeling kan soms gebruikt worden om de pijn of het ongemak van een patiënt te verlichten.
- Neem wat zelfzorgmedicijnen zoals aspirine, paracetamol, of ibuprofen om je pijn te verlichten.
-
Probeer een zalf met propolis te kopen. Propolis is een lijmachtige substantie die door bijen wordt gemaakt van de knoppen en het sap van planten en bomen. Een zalf met 3% propolis kan helpen tegen laesies die door herpes veroorzaakt zijn. [4] X Bron
- In een onderzoek met 30 deelnemers die 10 dagen lang 4 keer per dag een zalf met propolis gebruikten bleek dat de herpes laesies van 24 van de 30 deelnemers genezen waren, terwijl dit bij 14 van de 30 deelnemers die een placebo kregen toegediend ook het geval was. [5] X Bron
-
Probeer het kruid `gewone brunel´ of het kruid `Rozites Caperata´ (ook wel zigeuner paddenstoel) te vinden. Beide worden gebruikt in de strijd tegen herpes met veelbelovende resultaten. [6] X Bron [7] X Bron De gewone brunel kan in warm water worden gemengd om zweren te genezen, terwijl de zigeuner paddenstoel kan worden gegeten om zweren te behandelen.Advertentie
-
Probeer het natuurlijke kruid Echinacea te pakken te krijgen. Dit kruid wordt al lang gebruikt als geneesmiddel voor verkoudheid en infecties en is recentelijk weer populair geworden. Echinacea moet in vloeibare vorm (in bijvoorbeeld thee) worden ingenomen. Veel mensen gebruiken dit kruid ook tegen herpes ook al is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt. [8] X Bron
-
Gebruik natriumwaterstofcarbonaat om herpes zweren uit te drogen. Deze stof wordt op vele manieren toegepast en is onder andere verwerkt in tandpasta, en wordt gebruikt om acne te behandelen, ovens schoon te maken en om lichaamsgeuren te maskeren. De stof kan laesies uitdrogen waardoor ze sneller verdwijnen. De stof is schoon en absorbeert, ook al zal een dokter het gebruik van deze stof voor dit soort doeleinden niet vaak aanraden.
-
Gebruik lysine (een aminozuur) om het verspreiden van de ziekte te voorkomen. Lysine is een aminozuur dat calcium absorbeert, collageen vormt en carnitine produceert. Als je herpes hebt kan de stof het vermenigvuldigen van arginine stoppen, waardoor de ziekte zich niet kan verspreiden. [9] X Bron De medische proeven met lysine hebben echter tot gevarieerde resultaten geleid, daarom stellen wetenschappers dat de stof beter werkt bij het voorkomen van verspreiding dan bij het stoppen van verspreiding.
-
Gebruik een theezakje om branderigheid de baas te kunnen blijven. Volgens sommige mensen helpt de tannine in thee verdere uitbraken te voorkomen.
- Verhit net genoeg water om een theezakje in te kunnen hangen.
- Koel het theezakje onder koud water tot het niet meer warm is en haal de condens van het zakje af.
- Leg het theezakje op de laesies en laat het daar een paar minuten op liggen.
- Gooi het theezakje weg en droog het gebied om de laesies heen af met een schone handdoek of een föhn.
-
Gebruik aloë vera crème om de laesies te behandelen. Aloë vera helpt bij het genezen van herpes laesies, vooral bij mannen. [10] X Bron Breng de crème op de huid aan en droog de huid daarna grondig af, dit kan een uitbraak beperken.
- Overweeg biogenetische homeopathische herpes behandelingen zoals: 2lherp, HRPZ3 en Bio 88. Deze behandelingen hadden bij 82% van de proefpersonen een positief effect tot 5 jaar na de behandeling, de behandeling duurde overigens 6 maanden.
- Overweeg ook het gebruik van hertshooi (plant). Dit is volgens ayurvedische dokters een goede natuurlijke manier om herpes te behandelen.
-
Je kunt ook Monolaurin proberen, dit is een mix van glycerol en laurinezuur oftewel kokosolie. Deze olie heeft bepaalde antivirale en antibacteriële ingrediënten en kan daarom in eten/drinken verwerkt worden om het immuunsysteem te versterken. Als je de olie op je zweren aanbrengt zouden deze vrij snel moeten verdwijnen.
- Monolaurin is in tabletvorm (evenals in vloeibare, gelatine- en capsulevorm) verkrijgbaar. Let hierbij wel op dat je geen supplementen inneemt die met andere medicatie conflicteren. [11] X Bron
-
Probeer een kruidenkenner te vinden die je meer kan vertellen over natuurlijke kruidenmedicatie voor je herpes. Herpes kan ook maagzweren veroorzaken die erg pijnlijk zijn, de kruiden die in ayurvedische medicatie verwerkt zijn worden al duizenden jaren gebruikt om het branden en jeuken van dit soort zweren te verhelpen. Kruiden zoals: Indiaas sandelhout, de deodarceder, Java gras, de Guduchi, een aantal ficussoorten, Indiaas Sarsaparilla, en zoethout staan bekend om hun koelende werking op de huid. Dit soort kruiden kunnen indien gemixt de pijn van herpes zweren en blaren verlichten. Raadpleeg een kruidenkenner om te weten te komen welke van de twee mogelijke manieren om kruiden te gebruiken jij het best kunt gebruiken:
- Een afkooksel. Kook 1 theelepel poeder (op lage vlam) met een halve liter water tot er nog maar 100 ml over is. Gebruik het afkooksel om de getroffen huid te wassen.
- Een mengsel. Meng het poeder met wat melk of water en smeer het mengel over de getroffen huid. Dit mengsel kan je gebruiken als je last hebt van ernstige pijn of een brandend gevoel.
- Het is aan te bevelen het mengsel of afkooksel direct op de huid aan te brengen terwijl deze nog vochtig is.
Advertentie
-
Uitbraken komen vaak voor tijdens stressvolle periodes, en als je al ziek of moe bent. Je moet er daarom voor zorgen dat je fysiek en emotioneel altijd in conditie bent.
-
Onderneem ontstressende activiteiten. Als je de stress in je leven onder controle hebt kan je uitbraken vermijden. Probeer een hobby te vinden zoals: yoga, schilderen of mediteren zodat je altijd kalm en in balans bent.
- Beweeg regelmatig. Bewegen is een goede manier om je conditie op peil te houden en van je stress af te komen. Als je fit ben kan je veel ziektes vermijden omdat je immuunsysteem dan sterk is waardoor je dus ook minder snel herpes krijgt.
-
Gebruik altijd een condoom, zowel tijdens orale, genitale als anale seks. Hiermee bescherm je zowel jezelf als je sekspartner (die je altijd van tevoren moet laten weten dat je herpes hebt). Tevens beschermt een condoom je huid tegen schade en mogelijke uitbraken.
- Zorg ervoor dat je geen seks hebt tijdens een uitbraak. In het hele gebied om je geslachtsdeel heen vindt er afscheiding van virusdeeltjes plaats waardoor de ziekte zich makkelijk verspreidt. Als je bang bent dat je een sekspartner besmet moet je alleen seks hebben als je geen last hebt van een uitbraak, en altijd een condoom gebruiken.
-
Ga vroeg naar bed en zorg ervoor dat je goed uitrust. Het is belangrijk dat je genoeg slaapt zodat je genoeg energie hebt, je moet daarom zowel fysieke als emotionele stress proberen te vermijden. Probeer elke nacht 7 à 8 uur te slapen en activiteiten waarvoor veel uithoudingsvermogen nodig is, zoals een marathon, te vermijden.
-
Vermijd activiteiten waarbij je een infectie of ziekte kunt oplopen. Was je handen regelmatig en vermijd gebieden waarvan je weet dat er waarschijnlijk ziektekiemen aanwezig zijn zoals de wachtkamer van een dokter of andere gebieden waar zieke mensen samenkomen. Zorg ervoor dat je immuunsysteem goed blijft werken zodat het risico dat je herpes oploopt zo klein mogelijk blijft.Advertentie
Waarschuwingen
- Zo gauw je weet dat je herpes hebt moet je al je voormalige sekspartners bellen/mailen en ze laten weten dat ze zich moeten laten testen. Uitbraken komen met name binnen de eerste twee weken na blootstelling voor en kunnen mild en onopgemerkt voortwoekeren.
- Als je last hebt van zweren moet je naar een ziekenhuis gaan om je blaren door professionals te laten behandelen.
- Mensen met herpes kunnen het virus ook verspreiden als ze geen zichtbare symptomen of zweren hebben. Het is belangrijk synthetische bescherming te gebruiken tijdens seksueel contact om verspreiding van het virus te voorkomen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm
- ↑ http://www.webmd.com/genital-herpes/guide/common-symptoms
- ↑ http://www.webmd.com/genital-herpes/guide/genital-herpes-treatment-options
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/390.html
- ↑ http://www.webmd.com/genital-herpes/guide/alternative-treatments
- ↑ http://www.webmd.com/genital-herpes/news/20030519/herb-may-be-alternative-herpes-treatment
- ↑ http://www.news.wisc.edu/626
- ↑ http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/echinacea
- ↑ http://www.umm.edu/altmed/articles/lysine-000312.htm
Advertentie