Pdf downloaden Pdf downloaden

Een longontsteking is een infectie waardoor de longblaasjes in een of beide longen ontstoken raken. De ontstoken luchtblaasjes kunnen zich vullen met vloeistof, waardoor patiënten last krijgen van hoest, koorts en rillingen, en moeite hebben met ademhalen. Het is mogelijk om een longontsteking te behandelen met antibiotica, koortsverlagende middelen en hoestmiddelen, maar in sommige gevallen moet je in het ziekenhuis opgenomen worden. Dat geldt vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, pasgeborenen en ouderen. [1] Ondanks dat een longontsteking zeer ernstig kan zijn, kunnen mensen die verder gezond zijn binnen een tot drie weken volledig herstellen. [2]

Methode 1
Methode 1 van 3:

Naar de huisarts gaan

Pdf downloaden
  1. Bij gezonde mensen kan een longontsteking er in het begin uitzien als griep of een ernstige verkoudheid. Het grote verschil is dat je je veel langer ziek blijft voelen wanneer je een longontsteking hebt. Als je je langdurig ziek blijft voelen, dan heb je wellicht een longontsteking. Daarom is belangrijk om te weten op welke symptomen je moet letten. De specifieke symptomen verschillen per persoon, maar meestal heb je bij een longontsteking last van één of meerdere van de volgende symptomen: [3]
    • Koorts, zweten en rillingen
    • Hoesten, waarbij er misschien slijm omhoogkomt
    • Pijn op de borst wanneer je ademt of hoest
    • Kortademigheid
    • Vermoeidheid
    • Misselijkheid, overgeven of diarree
    • Verwarring
    • Hoofdpijn
  2. Als je bovenstaande symptomen hebt en koorts hebt met een lichaamstemperatuur van 39 °C of hoger, dan moet je naar de huisarts gaan. Hij of zij zal je de beste behandeling aan kunnen raden. Dit is vooral belangrijk bij risicogroepen als kinderen jonger dan twee jaar, volwassenen van 65 jaar of ouder en mensen met een verzwakt immuunsysteem. [4]
  3. Wanneer je bij je arts bent, zal hij of zij een aantal onderzoeken uitvoeren om vast te stellen of je daadwerkelijk een longontsteking hebt. Als dat zo is, dan kan je arts je een behandeling aanraden of je in sommige gevallen aanbevelen om je op te laten nemen in het ziekenhuis. Je kunt verwachten dat je arts je eerst lichamelijk onderzoekt en dan mogelijk een aantal andere onderzoeken uitvoert. [5]
    • De arts zal met een stethoscoop naar je longen luisteren en in het bijzonder letten op een knetterend, borrelend en rommelend geluid wanneer je inademt, en op delen van je longen waar de normale ademhalingsgeluiden niet te horen zijn. Je arts kan een röntgenfoto van je borst laten maken.
    • Merk op dat er voor een virale longontsteking geen behandeling bekend is. Je arts zal je vertellen wat je in dat geval moet doen.
    • Als je voor je longontsteking naar het ziekenhuis moet, dan zul je ter behandeling antibiotica, intraveneuze vloeistoffen en mogelijk zuurstoftherapie krijgen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Beter worden

Pdf downloaden
  1. Een longontsteking wordt voornamelijk behandeld met antibiotica. Meestal gaat het om azitromycine, claritromycine of doxycycline. Je arts zal aan de hand van je leeftijd en je ziektegeschiedenis kiezen welk antibioticum je moet nemen. [6] Wanneer je arts je een recept gegeven heeft, moet je je medicijnen direct bij de plaatselijke apotheek op gaan halen. Het is erg belangrijk om de voorgeschreven antibioticakuur volledig af te maken en de instructies op de verpakking op te volgen, tenzij je arts je anders verteld heeft. [7]
    • Zelfs wanneer je je beter voelt, kan het te vroeg stoppen met de antibioticakuur ervoor zorgen dat er bacteriën groeien die resistent tegen antibiotica zijn. [8]
  2. Bij mensen die verder gezond zijn zullen de voorgeschreven antibiotica er meestal voor zorgen dat ze zich binnen ongeveer een tot drie dagen al beter voelen. Tijdens deze eerste dagen van het herstelproces is het belangrijk dat je veel rust krijgt en veel vloeistoffen drinkt. Zelfs wanneer je je beter begint te voelen moet je je niet te veel inspannen omdat je immuunsysteem nog herstellende is. Als je je te sterk inspant kun je namelijk opnieuw een longontsteking krijgen.
    • Het drinken van vloeistoffen (in het bijzonder water) kan helpen om het slijm in je longen op te lossen.
    • Ook nu geldt dat je de hele medicijnkuur die je arts je voorgeschreven heeft af moet maken.
  3. Een longontsteking kun je niet genezen door het eten van de juiste voedingsmiddelen, maar een goed voedingspatroon kan wel helpen bij een normaal herstelproces. Je moet regelmatig kleurrijke fruitsoorten en groenten eten. Deze bevatten antioxidanten, die je lichaam helpen om de ziekte te bestrijden en ervan te herstellen. Volkorengranen zijn tevens belangrijk, want ze zijn een goede bron van koolhydraten, vitaminen en mineralen die je immuunsysteem versterken en je meer energie geven. Neem tot slot voedingsmiddelen die veel proteïnen bevatten op in je voedingspatroon. Proteïnen zorgen ervoor dat je lichaam ontstekingsremmende vetten binnenkrijgt. Vraag altijd advies aan je arts voordat je grote veranderingen in je voedingspatroon aanbrengt.
    • Probeer om havermout en bruine rijst te eten om volkorengranen in je voedingspatroon op te nemen.
    • Probeer om bonen, linzen, kip zonder vel en vis te eten om proteïnen in je voedingspatroon op te nemen. Vermijd vet vlees, zoals rood vlees of bewerkt vlees.
    • Drink genoeg vloeistoffen om je lichaam te hydrateren en het slijm in je longen te helpen verdunnen.
    • Sommige onderzoeken lijken erop te wijzen dat vitamine D helpt bij het herstellen van een longontsteking, maar dit is niet bewezen.
    • Kippensoep is een goede bron van vocht, elektrolyten, proteïnen en groenten.
  4. Sommige (maar niet alle) artsen plannen een vervolgafspraak in. Meestal is dit een week na je eerste afspraak, en je arts zal willen zien of de voorgeschreven antibiotica werken. Als je tijdens deze eerste week geen verbetering opmerkt, dan moet je direct je arts bellen om een vervolgafspraak te maken.
    • Normaal duurt het herstelproces bij een longontsteking een tot drie weken, maar je zou je al beter moeten gaan voelen nadat je enkele dagen antibiotica genomen hebt.
    • Als de symptomen een week aanhouden nadat je begonnen bent met het nemen van antibiotica, dan kan dit erop wijzen dat je niet herstelt. In dit geval moet je direct contact met je arts opnemen.
    • Als de infectie ondanks de antibiotica toch blijft bestaan, dan moet je wellicht in het ziekenhuis opgenomen worden.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Weer gezond worden

Pdf downloaden
  1. Houd er rekening mee dat je snel erg moe zult zijn en je wellicht het beste langzaam kunt beginnen. Probeer om niet in bed te blijven liggen en ergens mee bezig te gaan zonder te moe te worden. Je kunt geleidelijk aan toewerken naar een of twee activiteiten per dag om je lichaam de kans te geven om volledig te herstellen. [9]
    • Je kunt beginnen met eenvoudige ademhalingsoefeningen terwijl je in bed ligt. Adem diep in, houd je adem acht seconden vast en adem dan uit met je lippen gedeeltelijk op elkaar.
    • Werk ernaartoe om een korte wandeling om je huis of appartement te kunnen maken. Wanneer je hier niet meer moe van wordt kun je langere wandelingen gaan maken.
  2. Onthoud dat tijdens het herstellen van een longontsteking je een verzwakt immuunsysteem hebt. Het is een goed idee om je verzwakte immuunsysteem te beschermen door zieke mensen te vermijden en niet naar plekken met erg veel mensen te gaan, zoals winkelcentra of markten.
  3. Vanwege het risico op een infectie moet je pas weer naar je werk of school teruggaan wanneer je lichaamstemperatuur normaal is en je niet langer slijm ophoest. Ook hier geldt dat als je je te veel inspant je opnieuw longontsteking kunt krijgen.
    Advertentie

Tips

  • Haal elke herfst een griepprik. De griepprik kun je bij je huisarts of de apotheek krijgen en kan een longonsteking vaak voorkomen. [10]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.489 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie