Pdf downloaden
Pdf downloaden
De American Psychiatric Association definieert een sociopaat als iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, die een minachting heeft voor morele en wettelijke culturele normen. Hoewel ze vaak als charmante en gezellige individuen overkomen, hebben sociopaten in het algemeen een ernstig gebrek aan empathie voor anderen, en voelen ze zich derhalve niet schuldig over hun acties. Een sociopaat kan herhaaldelijk liegen en anderen manipuleren voor het eigen gewin. Herstel van een relatie met een sociopaat door afstand te nemen, jezelf de tijd te gunnen en op zoek te gaan naar therapie.
Stappen
-
Besef je wat je hebt meegemaakt. Een van de eerste stappen om te herstellen van een relatie met een sociopaat is het volledig erkennen van dat wat je hebt meegemaakt. Het is belangrijk om na te denken over je ervaring om te kunnen begrijpen wat er gebeurd is en hoe je er overheen kunt komen. [1] X Bron Een relatie met iemand die symptomen vertoont van een antisociale persoonlijkheidsstoornis kan ongelooflijk moeilijk zijn, omdat deze persoon meestal weinig of geen schuldgevoel heeft over de eigen daden of hoe ze je hebben gekwetst.
- Een sociopaat zal ook geen empathie voor jou voelen, en zal je de schuld geven van de situatie. Hij kan zelfs tevreden lijken te zijn met je pijn en leed.
- Het is belangrijk om te proberen deze praktijken te herkennen en het gedrag te diagnosticeren.
- Dit zal je helpen begrijpen dat je geen schuld draagt en niet verantwoordelijk bent voor zijn gedrag. [2] X Bron
-
Valideer je emoties. Zodra je bent begonnen met het erkennen van de situatie waarin je hebt verkeerd, kun je de emoties die je wellicht hebt onderdrukt of die je voormalige partner wellicht heeft ondermijnd of ongeldig verklaard, gaan onderkennen. Ben je gefrustreerd, voel je spijt en misschien een beetje dwaas over het feit dat je misbruik van je hebt laten maken, accepteer deze emoties dan en erkennen dat zij een volledig normale respons zijn. [3] X Bron
- Het erkennen van je emoties zal je helpen om te gaan met wat er is gebeurd, en leren vertrouwen op je emotionele reacties.
- Een sociopaat die elk gevoel van schuld of empathie mist, kan je emotionele bewustzijn ondermijnen en je gevoel van eigenwaarde destabiliseren.
- Begrijpen dat jouw emotionele reacties normaal zijn en die van je voormalige partner niet, kan u helpen bij het herstel na de relatie.
-
Neem afstand. Het is van essentieel belang om echte afstand te creëren tussen jezelf en je ex. Het stelt je in staat om te herstellen van de relatie doordat je jezelf uit de knoop kunt halen en tijd krijgt om na te denken en jezelf weer op te pakken. De kans dat een sociopaat je volgt als je weggaat is minder waarschijnlijk, dus overweeg om een tijdje de stad uit te gaan om bij een vriend of familielid te verblijven.
- Naar een ander plaats verhuizen kan een transformerend effect hebben, en je in staat stellen om de dingen op een nieuwe manier te bekijken. [4] X Bron
- Het kan verstandig zijn om al je contactgegevens te wissen en geen gebruik meer te maken van sociale media.
-
Handhaaf veilige grenzen. Een cruciaal onderdeel van het bijkomen van een relatie is het hebben van duidelijke grenzen die afstand scheppen tussen jou en je voormalige partner. Je ex respecteert de grenzen die je hebt ingesteld wellicht niet, dus maak grenzen voor jezelf die je niet wilt overschrijden. Een duidelijk begrip van waar je niet naartoe gaat en wat je niet wilt doen is essentieel voor het behoud van de afstand die nodig is om te herstellen. [5] X Bron
- Je kunt ook dingen opschrijven die je niet wilt doen, zoals zijn telefoontjes beantwoorden of op welke andere manier dan ook contact met hem opnemen.
- Deels gaat het stellen van grenzen over het helpen bij het afleren van dysfunctionele patronen uit je vorige relatie. [6] X Bron
- Misschien vindt je het handig om je een fysieke barrière voor te stellen tussen jezelf en je ex. Trek een muur op in gedachten en zie hoe al zijn kwetsende opmerkingen en acties erop afketsen. [7] X Bron
-
Stel je niet op als slachtoffer. Bevestig tegenover jezelf dat je voortaan geen slachtoffer meer zal zijn. De relatie is beëindigd en jij laat het achter je. Omarm dat en herhaal dit voortdurend tegenover jezelf. Het herhalen van positieve verklaringen en bevestigingen helpt je bij het ontdekken van negatieve reacties of overtuigingen die wellicht normaal of dominant zijn geworden, en vervangt deze door iets positiefs. [8] X Bron
- Besteed wat tijd met nadenken over jezelf en wie je bent. Denk na over wat je wilt doen, waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken.
- Je voormalige partner heeft tijdens jullie relatie geen empathie jegens jou getoond, dus heb nu medeleven met jezelf.
- Begrijp de moeilijkheden die je hebt doorstaan, maar wijs ze toe aan het verleden en creëer een positief beeld van je toekomst. [9] X Bron
-
Zoek steun bij vrienden en familie. Je relatie zal het aan empathie en begrip hebben ontbroken, dus is het belangrijk dat je tijd doorbrengt met mensen die jou wel empathie tonen. Dit zal je helpen om je gevoelens te valideren en in het reine te komen met wat je hebt meegemaakt. Vrienden of familie kunnen de beste mensen zijn om mee te praten. Zorg dat je het geen probleem vindt om over je relatie te praten, en dat je degene met wie je praat volledig vertrouwt.
- Praat met vrienden zonder relatieproblemen.
- Breng tijd door met vrienden of familie die positief zijn en je helpen om naar de toekomst te kijken, evenals na te denken over het verleden. [10] X Bron
- Overweeg in gesprek te gaan met een hulpverlener voor de hulp van een expert die volledig onafhankelijk staat tegenover je relaties.
Advertentie
-
Herken aanwijzingen dat er sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Je kunt leren van de ervaringen en deze lessen meenemen in je leven. Wanneer je nadenkt over je ervaringen in de relatie, probeer dan om gedrag te herkennen en vast te stellen welke een indicatie is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Psychopaten zijn over het algemeen schaamteloos met betrekking tot wat ze doen en wat voor gevoel dit jou geeft, en gaan soms zonder problemen over tot het emotioneel, fysiek of financieel kwetsen van mensen. Vaak beschuldigen zij het slachtoffer van dit misbruik, door te zeggen dat de ander gewoon naïef was. Als je deze factoren kunt herkennen, dan zal het je helpen om deze in de toekomst te signaleren. [11] X Bron Een paar van de belangrijkste kenmerken van een sociopaat zijn:
- De persoon gedraagt zich op een kwetsende manier en verwacht dat je doet alsof er niets is gebeurd.
- Hij manipuleert mensen, direct of indirect.
- Hij behandelt je op verschillende tijdstippen zeer verschillend, zonder aanwijsbare reden.
- Hij vindt het geen probleem om te liegen om ergens mee weg te komen.
- Hij wijst anderen aan als schuldigen, neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden en de gevolgen ervan.
- Hij lijkt soms te genieten van het manipuleren en kwetsen van mensen. [12] X Bron
-
Weet dat het niet over jou gaat. Je zal op een bepaald moment je kunnen afvragen wat je anders gedaan zou kunnen hebben en of het jouw schuld is wat er gebeurd is. Hoe meer je leert over antisociale persoonlijkheidsstoornissen, hoe beter je zult begrijpen dat sociopaten waarschijnlijk geen berouw voelen over wat ze doen, en zelfs plezier kunnen beleven aan het manipuleren en kwetsen van anderen mensen.
- Sociopaten kunnen zeer bekwame manipulatoren zijn. De manier waarop hij optreedt komt voor zijn rekening, niet die van jou.
- Hij is wellicht zeer charismatisch en effectief geweest in het faken van emoties, zoals schuld.
- Hoewel het misschien moeilijk voor jou was om na te gaan wat hij deed, zijn sociopaten zich over het algemeen zeer bewust van de pijn die zij veroorzaken.
- Dit besef onderscheidt sociopaten van mensen met andere persoonlijkheidsstoornissen. Narcisten, bijvoorbeeld, kunnen pijn veroorzaken, maar doen dit waarschijnlijk terwijl ze proberen om zichzelf te beschermen. [13] X Bron
-
Ga in therapie. Overweeg professionele hulp bij het te boven komen van je relatie met een sociopaat. Zoek een therapeut die sociopathisch gedrag begrijpt. Het is belangrijk te praten met een hulpverlener die de psychische stoornis begrijpt en je verder kan helpen. Voordat je een afspraak maakt vraag je de therapeut of hij of zij een achtergrond heeft in of ervaring met mensen die te maken hebben gehad met een sociopaat.
- Zoek groepen of steun bij andere slachtoffers. De mensen die het best begrijpen wat je doormaakt zijn degenen die hetzelfde hebben meegemaakt.
- Vraag je therapeut om je door te verwijzen naar een steungroep, of zoek online naar forums voor slachtoffers.
-
Doe het rustig aan met nieuwe relaties. Als je verzeild bent geraakt in een gewelddadige relatie met een sociopaat, is het belangrijk om jezelf de tijd te geven om te helen en er echt mee in het reine te komen. Wees voorzichtig met het al te snel aangaan van nieuwe relaties en let op eventuele waarschuwingssignalen. Denk erover na hoe je betrokken bent geraakt bij je voormalige partner en wees je bewust van eventuele overeenkomsten binnen een nieuwe zich ontwikkelende relatie. Een aantal waarschuwingssignalen om op te letten zijn:
- Is hij zich bewust van de invloed van zijn daden op anderen, en neemt hij daar de verantwoordelijkheid voor?
- Geeft hij anderen de schuld voor hun situatie?
- Kan hij een echte en oprechte verontschuldiging geven?
- Kan hij een fout toegeven? [14] X Bron
Advertentie
Waarschuwingen
- Wees voorzichtig als je wordt geconfronteerd met de sociopaat waar je bij weg bent gegaan. Sociopaten kunnen soms gevaarlijk zijn. Probeer aan de situatie te ontsnappen en bel de politie als je het gevoel hebt dat je misschien in gevaar bent.
- Ben je voortdurend angstig, depressief of niet in staat om de regie te voeren over je dagelijks leven, laat dit dan weten aan je therapeut of huisarts.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2015/09/21/how-to-recover-from-an-abusive-relationship/
- ↑ http://pro.psychcentral.com/exhausted-woman/2015/09/ten-tips-for-victims-of-sociopathic-behavior/#
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2015/09/21/how-to-recover-from-an-abusive-relationship/
- ↑ http://pro.psychcentral.com/exhausted-woman/2015/09/ten-tips-for-victims-of-sociopathic-behavior/#
- ↑ http://pro.psychcentral.com/exhausted-woman/2015/09/ten-tips-for-victims-of-sociopathic-behavior/#
- ↑ http://pro.psychcentral.com/recovery-expert/2015/12/setting-boundaries/#at_pco=tst-1.0&at_si=56729d13f55fd184&at_ab=per-2&at_pos=1&at_tot=2
- ↑ http://blogs.psychcentral.com/childhood-neglect/2015/09/the-six-hallmarks-of-a-sociopath/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2010/03/15/you-deplete-me-10-steps-to-end-a-toxic-relationship/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2014/01/05/how-do-you-recover-from-dating-a-narcissist/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2010/03/15/you-deplete-me-10-steps-to-end-a-toxic-relationship/
- ↑ http://pro.psychcentral.com/exhausted-woman/2015/09/ten-tips-for-victims-of-sociopathic-behavior/#
- ↑ http://blogs.psychcentral.com/childhood-neglect/2015/09/the-six-hallmarks-of-a-sociopath/
- ↑ http://blogs.psychcentral.com/childhood-neglect/2015/05/narcissist-or-sociopath-in-your-life-four-essential-answers/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2015/09/21/how-to-recover-from-an-abusive-relationship/
Over dit artikel
Deze pagina is 8.576 keer bekeken.
Advertentie