PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je rug geblesseerd is, hetzij op je werk of anderszins, dan kan dit een slopende en lastige toestand zijn om van te herstellen. Met de juiste aanpassingen van je levensstijl, veel rust en passende medische zorg, kun je jezelf echter de beste kans geven op een volledig herstel. Merk op dat als je rugpijn aanhoudt of niet snel beter wordt na de blessure, dat het dan altijd het beste is om naar de arts te gaan, voor professioneel advies over welke stappen je verder kunt gaan ondernemen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Levensstijlstrategieën proberen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit kan moeilijk zijn wanneer de pijn langs je wervelkolom op en neer pulseert, waarbij het wel uit alle delen van je rug lijkt te komen; bij een blessure echter, is er één belangrijkste pijnplek. Druk zachtjes langs je rug met je vingers, beginnend bij de onderrug en van daaruit omhoog bewegend. Misschien heb je iemand nodig om je hierbij te helpen; sommige gebieden van de wervelkolom zijn moeilijk om te bereiken.
    • Beoordeel het type pijn — merk op of het saai en zeurend is, scherp en stekend, brandend of welke andere 'omschrijvingen' je maar kunt verzinnen voor je pijn. Houd dit tot een paar dagen na je blessure bij, om te zien hoe de pijn zich ontwikkelt.
    • Voor een geschikte basiswaarde geen je de pijn een waardering op een schaal van 1 tot en met 10, waarbij 10 de ergste pijn is die je ooit hebt gehad. Na een paar dagen herhaal je deze waardering. Je kunt dit om de 3-4 dagen aangeven, om na te gaan of er een verbetering optreedt. Onderzoek toont aan dat dit is een geschikte manier is om je huidige mate van pijn te controleren. [1]
    • Als je uiteindelijk toch naar de huisarts moet vanwege je rugpijn, dan kan informatie over de intensiteit van de pijn en de progressie ervan (verbetering of verslechtering na de blessure), zeer nuttig zijn bij het vaststellen van een diagnose en behandelingsplan.
  2. Als je zoveel pijn hebt dat je niet kunt lopen of waardoor je je benen bijna niet meer voelt, zorg dan dat iemand je naar het ziekenhuis brengt. Probeer niet om daar zelf naartoe te gaan. Als de toestand van je rug verergert en je merkt op een gegeven moment dat je jezelf niet meer kunt verplaatsen, dan kan het zijn dat je ergens onderweg vast komt te zitten en uiteindelijk in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Het is wellicht ook raadzaam om onmiddellijk een arts te raadplegen als je de volgende symptomen ervaart: [2]
    • Een verdoofd gevoel in het bekken of de lage rug, en het gebied eromheen.
    • Stekende pijn in één of beide benen.
    • Een zwak of onvast gevoel wanneer je probeert te staan, of plotseling door je benen zakken terwijl je gewoon staat of voorover buigt.
    • Problemen met het beheersen van je darmen of blaas.
  3. In het geval je rugletsel niet ernstig genoeg is om naar het ziekenhuis te gaan, neem dan wat rusttijd thuis, om te zien of de rugpijn afneemt. Mogelijk wilt je de eerste paar dagen in bed doorbrengen, totdat de pijn minder belastend is geworden. Kijk een paar dvd's of wat televisie, lees een paar goede boeken en probeer jezelf te vermaken. Blijf niet al te lang in bed, omdat dit je rug stijf kan maken, wat het genezingsproces kan vertragen.
    • Merk op dat hoewel rust in eerste instantie belangrijk na een blessure, lange tijd in bed liggen het herstel kan vertragen. Het is het beste om niet langer dan 24 uur te rusten. Als je kunt, zorg er dan voor dat je uit bed komt, ook al is het elk uur maar een paar minuten. Zo snel mogelijk weer actief worden kan een vertraging in het herstel voorkomen.
  4. Vooral tijdens de beginfase van je kwetsuur is het belangrijk om het rustig aan te doen en niet iets te doen dat je rugpijn doet verslechteren of kan leiden tot eventuele verdere schade. Neem indien nodig vrij van je werk en dien een schadevergoeding in het letsel werd opgelopen op de werkplek. Of, als je geen 'verlof' kunt nemen, vraag je baas dan om alternatieve taken, zoals een tijd lang meer bureauwerk, zodat je kunt herstellen (als je gebruikelijke werk bestond uit zware arbeid of ander handarbeid).
    • Vermijd tijdens het herstel om gedurende langere perioden in dezelfde positie te staan of zitten, als dit de rugpijn verergert. [3]
    • Vermijd verder nog sporten of fysieke activiteit die het risico van verdere schade aan je rug vergroten. Raadpleeg je huisarts voor richtlijnen over wanneer en hoe je je normale activiteit op de veiligste mogelijke wijze weer kunt oppakken.
  5. Heb je veel pijn tijdens het herstel, probeer dan of je verlichting vindt door het toepassen van koude of warmte. IJs zal helpen bij het terugdringen van ontsteking en is vooral effectief direct na het ontstaan van de kwetsuur (bij een acute blessure). Warmte mag niet eerder dan na ongeveer drie dagen na de opgelopen blessure worden toegepast, aangezien het anders bij kan dragen aan het ontstaan van ontstekingen gedurende die eerste dagen. Na die drie dagen is het echter effectief bij het ontspannen van pijnlijke spierspasmen en het ontspannen van spanning in de gewrichtsbanden en spieren.
    • Om je rug met ijs te behandelen wikkel je een coldpack, zak ijs of eventueel zelfs een zak diepvriesgroenten in een dunne handdoek, en pas je dit gedurende 15-20 minuten toe op de blessure. Laat je huid terugkeren naar de normale temperatuur voordat meer ijs aanbrengt. Plaats ijs nooit rechtstreeks op je rug. [4]
    • Als je na drie dagen nog steeds pijn ervaart of als je rugpijn chronische is, dan kun je warmte gaan toepassen. Probeer een warmtekussen, een warmwaterkruik of een heat pack. [5] Nogmaals, de hitte mag niet direct worden toegepast op je huid – gebruik een dunne handdoek of eventueel een T-shirt om de warmtebron in te wikkelen, ter bescherming van je huid.
  6. Er zijn twee soorten rugpijn: acuut en chronisch. Acuut is letsel dat een paar dagen aanhoudt en daarna weggaat, het best omschreven als 'komen en gaan'. Symptomen zijn vaak redelijk intensief en zijn in ongeveer vier tot zes weken genezen. Chronische pijn is meer een aanhoudende pijn die tussen drie tot zes maanden of langer kan duren.
    • Vooral als je rugpijn niet afneemt, is het belangrijk om eerder vroeger dan later een arts in te schakelen. Medische studies hebben aangetoond dat sneller ingrijpen van je arts kan helpen voorkomen dat een acute (tijdelijke) blessure overgaat in een chronische (langdurige) aandoening.
  7. [6] Vooral als je een spierblessure hebt met gevolgen voor je rug, kan fysiotherapie en/of massage bijdragen aan een sneller herstel en het verminderen van de pijn. Wellicht kun je deze vormen van behandeling vergoed krijgen als het gaat om een werkgerelateerde blessure.
  8. [7] Soms is een 'aanpassing' van je rug noodzakelijk om te kunnen herstellen. Het is een uitstekend idee om een afspraak te maken met een chiropractor of osteopaat voor een beoordeling, als je merkt dat je rugpijn niet vanzelf beter wordt.
  9. Als je last hebt van aanhoudende rugpijn, dan is het wellicht de moeite waard om de aanschaf van een nieuwe matras te overwegen (als je de huidige matras onprettig vindt). [8] Een andere optie om te overwegen is slapen met een kussen tussen je benen. Voor sommige rugletsels kan dit de belasting op de rug tijdens het slapen verminderen en daarmee ook de pijn verlichten.
  10. Zodra je weer bezig gaat met je normale dagelijkse activiteiten, zal je aandacht moeten besteden aan de juiste houding. Houd je rug recht tijdens het zitten, zorg dat je regelmatig pauzeert en tenminste eenmaal elke 30 tot 60 minuten in beweging komt. Wanneer je uit bed stapt, zorg er dan voor dat je de juiste technieken toepast. Om te beginnen ga je op je rug liggen en houd je je knieën gebogen en je voeten plat. Rol vervolgens op je zij, waarbij je langzaam je benen over het bed beweegt. Vanuit dit standpunt gebruik je de arm die op het bed leunt om langzaam omhoog te komen in een zittende positie. Zorg er bij het tillen voor dat je je benen gebruikt. Als je iets gaat optillen, zorg er dan voor dat je het gewicht voortdurend dichtbij je lichaam houdt.
  11. Het belangrijkste tijdens het herstellen van rugpijn, is een 'langzaam maar zeker' benadering - met andere woorden, ga niet te snel weer aan het werk of pak activiteiten niet te snel weer op, want je wilt geen verdere schade veroorzaken. Spreek met je arts en/of fysiotherapeut of een andere gezondheidsdeskundige, over een geleidelijke terugkeer naar werk en andere activiteiten.
  12. Als je een kwetsuur hebt opgelopen in je rug 'door je werk', dan is het wellicht mogelijk in aanmerking te komen voor financiële compensatie als dekking van de verloren tijd op het werk, evenals alle medische behandelingen, medicijnen en sessies van fysiotherapie. Het is absoluut het onderzoek waard, omdat dit de kosten van een behandeling voor een belangrijk deel kan dekken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Medische strategieën proberen

PDF download Pdf downloaden
  1. Bij niet al te ernstig rugletsel kan Acetaminophen (Tylenol) en/of Ibuprofen (Advil) helpen bij het bestrijden van pijn en ontsteking. [9] Beide zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogisterij. Volg de instructies op de fles voor de juiste dosering.
    • Robaxacet is een andere optie voor pijnbestrijding die ook een de spieren ontspant. [10] Als je rugpijn het gevolg is van een gespannen of een geblesseerde spier, dan is dit waarschijnlijk de beste keuze voor het verlichten van de pijn, evenals een snel herstel.
  2. Als je zwaarder rugletsel hebt opgelopen, dan heb je sterkere pijnstillers nodig. Interessant genoeg hebben medische proeven aangetoond dat het onder controle krijgen van de pijn in de beginfase van het rugletsel, de sleutel vormt tot optimale genezing. Dit komt doordat chronische rugpijn een neurologisch patroon vormt in het centrale zenuwstelsel, waardoor het moeilijker is om er, hoe langer je er last van hebt, vanaf te komen.
  3. [12] Afhankelijk van het specifieke type rugblessure, kan een injectie (meestal een corticosteroïd die ontstekingen en pijn bestrijdt) soms heel goed helpen. Overleg met je arts of je natuurgeneeskundige over 'prolotherapie' (dat is het 'natuurlijke equivalent' van een corticosteroïd-injectie), als je daar interesse in hebt.
  4. [13] als laatste redmiddel bij ernstige rugpijn, kan er via een operatie een apparaat dat je ruggenmerg stimuleert en daarmee pijn kan verminderen, worden geïmplanteerd, of kan een rugoperatie worden uitgevoerd als er anatomische schade is die alleen daarmee opgelost kan worden. Merk op dat beide opties 'laatste redmiddelen' zijn die alleen worden overwogen als het verbeteren van de levensstijl, rust en medicatie 'niet' hebben gewerkt. [14]
  5. Meer dan 50% van de mensen met chronische rugklachten ontwikkelen tijdelijke of permanente depressie naast de rugpijn, die vaak verband houdt met de handicap die zij als gevolg van de kwetsuur ondervinden. Als je het gevoel hebt dat je depressief bent, of het risico loopt dit te ontwikkelen, overleg dan eventueel met je arts over begeleiding en medicatie. [15]
  6. [16] Weten wat de oorzaak is van je rugpijn kan bijzonder nuttig zijn bij het herstel. Een aantal van de meest gangbare oorzaken van rugpijn zijn:
    • Een slechte houding op het werk, te veel staan of voortdurend in dezelfde positie zitten.
    • Spierletsel welke leidt tot spierkrampen.
    • Degeneratieve schijfziekte.
    • Een hernia.
    • Spinale stenose – vernauwing van het vertebrale kanaal (bevat het ruggenmerg) na verloop van tijd.
    • Andere meer zeldzame aandoeningen zoals een tumor, een fractuur of een infectie in het spinale kanaal.
    Advertentie

Tips

  • Neem pijnstillers als je wilt, maar word er niet van afhankelijk.
  • Het is belangrijk om, zo snel als je redelijkerwijs kunt en binnen je pijngrens, weer actief te worden.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Doe geen krachtige of gevorderde rekoefeningen terwijl je rug is geblesseerd. Dit kan meer schade aanrichten dan dat het goed doet.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.956 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie