PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het BIOS van een computer (Basic Input-Output System) is ingebouwde software op een moederbord. Het is de eerste software die je pc laadt, zodat het randapparaten kan gebruiken zoals cd-stations, de muis en het toetsenbord, zo ongeveer meteen vanaf het moment dat je de computer aanzet. Deze handleiding zal je helpen bij het flashen van je BIOS door het nemen van de correcte voorzorgsmaatregelen en je te begeleiden bij elke stap die je moet nemen. Niet alle computers hebben een BIOS van dezelfde fabrikant, laat staan dat ze allemaal dezelfde procedure doorlopen, maar de stappen en voorzorgsmaatregelen lijken wel op elkaar.

  1. Deze informatie heb je nodig wanneer je de website van de fabrikant bezoekt.
    • Open Systeemgegevens in Windows. In Windows Vista en Windows 7 voer je msinfo32 in de zoekbalk in (of het veld Uitvoeren in Windows XP), en klik op Systeemoverzicht .
    • Je BIOS versie is te vinden onder de waarde van de snelheid van je processor. Schrijf het versienummer op en de datum (als deze verschijnt).
  2. Dit is een belangrijke eerste stap om vast te stellen waar je de juiste BIOS-updateversie kunt vinden en downloaden.
    • Heb je de computer gekocht als een gebundeld, kant-en-klaar systeem, of is het samengesteld uit gekochte componenten? Als het een gebundeld systeem is — bijvoorbeeld een Dell — kijk dan op hun website; is de computer zelf samengesteld, bezoek dan de website van de fabrikant van het moederbord. Zoek naar iets als 'Drivers and Downloads'.
    • Zorg ervoor dat je de BIOS update download voor het juiste model. Als de updater niet goed geprogrammeerd is, dan kan het gebeuren dat je eigen BIOS wordt overschreven door het BIOS van een ander model, en zeg dan maar dag tegen je pc!
    • Download ook alle Readme-bestanden en ander documentatie—en neem ze door! Dit is niet het juiste moment om laks te zijn. Er zijn een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen waar je van op de hoogte moet zijn voor je gaat updaten, en het negeren ervan kan je hele dag verprutsen.
  3. Gebruik je BIOS updatesoftware die vanuit Windows of een ander programma wordt gestart, maak dan eerste een back-up van het bestaande BIOS. De meest BIOS updaters beschikken wel over een dergelijke functionaliteit (zoals, 'Save' of 'Backup'), en zullen je adviseren om eerst een back-up uit te voeren. Kijk op de website van de fabrikant voor meer informatie over de aanbevolen manier om een back-up te maken van het BIOS.
  4. Het grootste gevaar van het flashen van een BIOS wordt gevormd door het uitvallen van de stroom tijdens de procedure. Misschien is het niet mogelijk om de energieleverancier te controleren, maar je hebt wel controle over wat voor effect het heeft op jou.
    • Als je een laptop aan het updaten bent, zorg er dan eerst voor dat de batterij volledig is opgeladen, en steek daarna de stekker in het stopcontact zodat je niet op de batterij loopt. Valt de stroom uit, dan zal je batterij ervoor zorgen dat alles blijft draaien.
    • Ben je een desktop aan het updaten, dan is het ideaal om gebruik te maken van een UPS (uninterruptible power supply). Evenals de batterij van de laptop zal een UPS ervoor zorgen dat alles blijft draaien, terwijl de rest van de wereld in het donker zit.
  5. Draai de gedownloade installer of het .exe-bestand voor het updaten van het BIOS.
    • Als de software je vraagt om een floppy, gebruik dan een geformatteerde 1.44MB 3.5' floppy disk. Doe deze in het station en start het systeem opnieuw op. Sommige floppy-images bevatten een 'autoexec.bat' voor het automatisch draaien van de BIOS update. Anderen bestaan uit niet meer dan de updatesoftware, het bijgewerkte BIOS, en mogelijk een 'readme' tekstbestand met aanwijzingen. Als er geen aanwijzingen zijn, maar wel tenminste twee bestanden (bijv.: 'A06_123.bin' en 'awflash.exe'), doe dan het volgende: Voer een commando in zoals 'awflash A06_123.bin' en druk op enter. Hiermee start je de updatesoftware en geef je aan dat A06_123.bin wordt gebruikt voor het flashen van het BIOS.
    • Vergelijk de twee versies. De meeste updatesoftware voor het BIOS zal het volledige bestaande BIOS-image lezen en vaststellen wat de versie is, waarna dit wordt vergeleken met het gedownloade BIOS image. Als de versie van het bestaande BIOS in het systeem ouder is, voer dan de update. De gebruikersinterface van BIOS software kan enorm verschillen, maar het is meestal zo dat er typische knoppen zijn, zoals 'Write', 'Update' of 'Confirm' waarmee je de update van het BIOS uit kunt voeren.
  6. Na het afronden van de update, zullen veel updateprogramma's automatisch de computer opnieuw starten. Sommige van de updaters zullen vragen om je toestemming dit te doen, terwijl anderen hierover een waarschuwing geven, voor de update van start gaat. Een paar zullen een melding geven dat je het systeem zelf weer opnieuw zal moeten starten. Om de computer handmatig opnieuw op te starten doe je het volgende:
    • Zet de pc helemaal uit door op de power-knop te drukken, of doe dit met behulp van het besturingssysteem.
    • Zet de hoofdschakelaar aan de achterkant van je pc uit, indien aanwezig.
    • Wacht een minuut.
    • Zet de hoofdschakelaar aan de achterkant weer aan, indien mogelijk.
    • Zet de pc aan.
  7. Dit is niet altijd noodzakelijk, afhankelijk van de functies die zijn gewijzigd sinds de vorige versie. Je doet dit als volgt:
    • Wanneer de pc opstart, ga dan meteen naar het BIOS. In de meeste systemen doe je dit door binnen 2 tot 10 seconden na het starten van de pc op de Delete-toets te drukken. Sommige systemen vereisen dat je op andere toetsen drukt, zoals F2, F10, CTRL, Enter, etc.
    • Weet je niet welke toets je moet indrukken om naar het BIOS te gaan, kijk dan op de monitor of het in beeld verschijnt.
    • Om de bestaande instellingen van het BIOS te verwijderen, zoek je naar een optie 'Restore Defaults' of 'Load Fail-Safe Defaults'. Deze tref je wellicht aan in het startscherm van de BIOS utility of op de laatste pagina van het menu. Gebruik de pijltjestoetsen om te navigeren en volg de instructies op het scherm. Wanneer het is afgerond sla je de instellingen op en sluit je de BIOS utility af.
  8. Als je weet welke instellingen je nodig hebt, breng dan de nodige wijzigingen aan. Heb je nog nooit eerder een BIOS ingesteld, dan is het niet vereist om dat nu te doen. De meeste pc's zullen prima functioneren met behulp van de standaard BIOS-instellingen.
    Advertentie

Tips

  • Updates van het BIOS kunnen beschikbaar komen om bestaande bugs te verhelpen, ondersteuning toe te voegen voor nieuwe hardware en standaarden, of het toevoegen van functionaliteit. Lees de release notes of andere documentatie over de update die je overweegt, om te besluiten of je er wat aan hebt voor je pc.
  • Het BIOS voorziet een besturingssysteem van informatie over hardware en is ontworpen voor het ondersteunen van een specifieke reeks componenten. Het BIOS zelf is meestal een EEPROM (Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory), geprogrammeerd met 'firmware' en heeft de mogelijkheid om kleine hoeveelheden informatie op te slaan, specifiek voor gebruikersconfiguraties. BIOS componenten zijn vaak op het moederbord gesoldeerd en daardoor niet te verwijderen door de gebruiker. Anderen kunnen worden toegevoegd middels een socket, waardoor die gemakkelijk te vervangen zijn.
  • Als de BIOS firmware beschadigd is en je hebt een gelijksoortig moederbord met dezelfde CPU socket en een BIOS chip van hetzelfde type, dan kan het mogelijk zijn om je beschadigde BIOS te herstellen, als je het risico wilt lopen om nog een BIOS chip te beschadigen . Bekijk het artikel How to Repair Corrupted BIOS Firmware.
  • Als je systeem op dit moment nog goed werkt, doe dan alleen een BIOS update als je bereid bent om er afscheid van te nemen (voor langere tijd) voor het geval er zich een kritieke fout voordoet. Systeembouwers en moederbordfabrikanten zullen vaak welwillend zijn om een systeem te repareren waarbij een BIOS update niet is gelukt, mits de garantie nog niet verstreken is. Maar dit is een langdurig proces en je zal meestal de volgende stappen moeten nemen:
    • Neem contact op met de technische dienst en bevestig dat het probleem gerelateerd is aan de BIOS update.
    • Verkrijg een Return Merchandise Authorization (RMA) of gelijkwaardig trackingnummer.
    • Retourneer het product aan de bouwer of fabrikant.
    • Wacht op de bevestiging (testen) en reparatie of vervanging.
    • Wacht tot je het product weer hebt mogen ontvangen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vermijd het updaten van je BIOS als je niet exact weet wat je aan het doen bent. Als je de aanwijzingen en voorzorgsmaatregelen aangegeven door de fabrikant niet opvolgt, kan het BIOS beschadigd raken.
  • Zorg dat je de BIOS upgradesoftware download van een betrouwbare bron. Het downloaden van een BIOS van bronnen anders dan de website van de fabrikant is riskant. Het kan gebeuren dat versies van dezelfde BIOS ontwikkelaar voor het moederbord van de ene fabrikant niet werkt op een moederbord van een andere fabrikant. Het gebruiken van het verkeerde BIOS of een verkeerde versie kan het moederbord 'doen vastlopen', waardoor het BIOS vervangen moet worden, of opnieuw geprogrammeerd door de fabrikant, wat inhoudt dat de computer niet meer kan opstarten tot dat klaar is.
  • Zorg dat je energievoorziening betrouwbaar is wanneer je het BIOS gaat flashen. Elke fluctuatie of onderbreking van de stroomvoorziening van enige omvang gedurende een flash-procedure kan een BIOS beschadigen. Zet een pc daarom nooit uit en start de pc ook niet opnieuw op tijdens het flashen van het BIOS. Als je het BIOS gaat flashen vanaf een opgestart OS, zet dan eerst alle onnodige applicaties en achtergrondprocessen uit.
  • Het proces zelf is fragiel omdat elke fluctuatie tijden het flashen de firmware onomkeerbaar kan beschadigen. Het is nodig dit met de grootste voorzichtigheid te doen om het flashen zo veilig mogelijk voor elkaar te krijgen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 21.524 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie