PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 785.000 mensen ziek van norovirussen. [1] Het Norovirus is de meest voorkomende virale ziekteverwekker die het spijsverteringsstelsel of maagdarmkanaal aantast. [2] Het Norovirus is een zeer besmettelijk virus dat snel van mens op mens kan worden overgedragen. Het virus duurt niet langer dan een tot drie dagen, maar de symptomen kunnen nog wekenlang aanhouden. [3] Als je bang bent om het Norovirus te krijgen, bestaan er manieren om het risico te verkleinen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorkomen dat het Norovirus wordt overgedragen

PDF download Pdf downloaden
  1. Handhygiëne is het allerbelangrijkst bij de preventie van het overdragen van het Norovirus. Het Norovirus zit in de ontlasting en het braaksel van iemand die het virus bij zich heeft, dus de beste manier om besmetting te voorkomen is door de handen goed te wassen nadat je naar de wc bent geweest, of nadat je een luier hebt verschoond. Was ook altijd je handen voordat je voedsel aanraakt of bereidt.
    • Om goed je handen te wassen doe je zeep op je handen en wrijf je de zeep in. Spoel je handen daarna 20 seconden of langer af met warm of heet water (minstens 60ºC).
    • Als je geen water en zeep bij de hand hebt, kun je ook een desinfecterende handgel of alcoholdoekjes gebruiken, maar deze reinigingsmiddelen op basis van alcohol zijn niet erg effectief om het Norovirus te doden. [4]
  2. De meeste mensen raken besmet met het Norovirus doordat ze het inslikken. Als je voorkomt dat je je gezicht aanraakt of je handen in de buurt van je mond houdt, zul je het virus minder snel krijgen.
    • Onthou dat je het virus ook kunt krijgen door je neus en ogen aan te raken, dus blijf daar met je handen vandaan. [5]
  3. Als je eten bereidt, zorg dan dat je alle groenten en fruit goed wast. Omdat het virus ook kan worden overbracht via besmet water, moet je zorgen dat je oesters en andere schaaldieren goed kookt voordat je ze eet. Je moet ze op minstens 60ºC bereiden.
    • Maak geen eten klaar als je zelf besmet bent met het Norovirus, totdat je symptomen minstens twee dagen voorbij zijn. [6]
    • Verschoon je baby niet in dezelfde ruimte waar je het eten klaarmaakt, zoals de keuken. Neem je baby mee naar een andere ruimte en was je handen goed voordat je terugkomt in de keuken.
  4. Er zijn veel plekken in huis die door elk gezinslid worden aangeraakt. Deurknoppen, het aanrechtblad, het toetsenbord van de computer, de telefoon en alle oppervlakken in de wc en keuken zijn plekken waar het Norovirus zich kan bevinden. Maak deze oppervlakken schoon met reinigingsmiddelen die bleek bevatten, of met Dettol.
    • Je kunt ook bleekwater- of Dettoldoekjes bij de hand houden om deze oppervlakken dagelijks schoon te maken. Daarmee voorkom je dat je het virus overdraagt op andere gezinsleden of gasten bij je thuis. [7]
  5. Er zijn bepaalde voedselleveranciers die het Norovirus wellicht eerder zullen verspreiden dan andere. Bij straatstalletjes of Foodtrucks kan het personeel hun handen moeilijker schoonhouden, dus wees voorzichtig als je daar eten haalt. Ook een buffet kan een probleem vormen, omdat daarbij zoveel mensen het eten kunnen aanraken. Wees dus voorzichtig bij dit soort zaken, vooral als je ziet dat mensen het eten aanraken zonder handschoentjes.
    • Bij fastfoodrestaurants wordt vaak heel gehaast gewerkt, en ook dat kan leiden tot slechte handhygiëne. De beste optie is om de meeste maaltijden thuis zelf te bereiden, dan weet je precies hoe alles is klaargemaakt. [8]
    • Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die je moet vermijden als je uit eten gaat, omdat die makkelijk besmet kunnen zijn. Schaaldieren, salades, broodjes, ijs, fruit en koekjes zijn dingen die het Norovirus kunnen bevatten. [9]
  6. Omdat het Norovirus zo besmettelijk is, kun je plekken waar veel mensen samenkomen beter vermijden. Soms kan dat niet, dus dan moet je proberen voorzorgsmaatregelen te treffen. Je kunt bijvoorbeeld een gezichtsmaskertje dragen, of je handen direct na het bezoek aan de supermarkt wassen. Onthou dat het virus op deze plekken niet zo snel zal worden overgedragen, maar als je bang bent om ziek te worden kun je extra voorzorgsmaatregelen nemen. [10] Plekken die je misschien wilt vermijden zijn:
    • supermarkten
    • winkelcentra
    • drukke parken
    • bioscopen en theaters
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Voorkomen dat het virus zich verspreidt

PDF download Pdf downloaden
  1. Als jij of een gezinslid het Norovirus heeft, moet je alles goed ontsmetten. Als jij of een gezinslid heeft overgegeven of diarree heeft, maak de ruimte waar dat is gebeurd dan goed schoon. Bij overgeven kunnen er heel veel kleine spettertjes door de lucht vliegen en op alle oppervlakken neerdalen. Je moet alle oppervlakken waar braaksel of diarree aan zit ontsmetten met een reinigingsmiddel dat bleek bevat.
    • Je kunt je eigen bleekmiddel maken door 5 eetlepels tot 125 ml bleek toe te voegen aan 4 liter water. [11]
  2. Zolang de symptomen aanwezig zijn moeten alle lakens en kleding vaak gewassen worden. Was alle materialen die door jou of het zieke gezinslid zijn aangeraakt met wasmiddel op het langste wasprogramma. Doe het daarna ook in de droger op de hoogst mogelijke stand.
    • Draag rubberen handschoenen als je de voorwerpen aanraakt, vooral als er ontlasting of braaksel aan zit. Til het beddengoed of de kleding voorzichtig op zodat de viezigheid er niet af kan vallen en je het virus niet verspreidt. Loop er voorzichtig mee naar de wasmachine.
    • Of je nu handschoenen draagt of niet, was altijd je handen als je beddengoed of kledingstukken hebt aangeraakt die door een ziek persoon zijn gebruikt. [12]
  3. Geen van de zieke gezinsleden met het Norovirus mogen zich in het openbaar begeven. Daar kunnen ze het overdragen op anderen, omdat je zolang je ziek bent drager van het virus bent. Of jij het nu bent of je kind, een ziek persoon mag het huis niet uit.
    • Stuur je kind niet naar school, want daar zou het andere kinderen kunnen besmetten.
    • Ga ook niet naar je werk als je zelf ziek bent. Je kunt het virus dan aan iedereen om je heen overdragen. [13]
  4. Het Norovirus kan zich ook door de lucht verspreiden als je dicht genoeg bij iemand bent die het virus heeft. Om verspreiding door de lucht te verminderen, moet je het deksel van de wc dichtdoen voordat je doortrekt zodat het virus niet in de lucht kan komen. Als je iemand troost die moet overgeven, zorg dan dat je je omdraait als diegene overgeeft.
    • Als je de viezigheid hebt opgeruimd nadat iemand ziek is geweest, blijf dan niet in de ruimte. Het virus kan nog in de lucht hangen, dus maak de plek schoon en ga dan naar een ruimte in huis waar de zieke niet is geweest. [14]
    • Als het kan, hou de zieke, of jij het nu bent of een gezinslid, dan zoveel mogelijk in een deel van het huis. Zo beperk je het contact met andere mensen en verminder je de kans op besmetting.
  5. Er zijn nieuwe technieken ontwikkeld en het is nu mogelijk om een zieke of verdacht voedsel met een snelle en goedkope test te controleren op het Norovirus. Je huisarts kan een beetje ontlasting onderzoeken om te zien of je het Norovirus bij je draagt. [15] Je huisarts kan de Real-time PCR, of Enzyme Immuno Assay (ELISA) gebruiken om de ontlasting van iemand die ziek is te onderzoeken. Met deze tests kunnen ook verdachte voedingsmiddelen worden onderzocht. De tests worden naar een laboratorium opgestuurd en de uitslag is er meestal dezelfde dag nog.
    • Er bestaan ook commerciële versies van deze tests die via internet verkrijgbaar zijn, maar deze zijn nog niet door de Amerikaanse keuringsdienst van waren goedgekeurd. [16]
    • Deze tests worden al veel in instellingen in de gezondheidszorg gebruikt, zoals bij epidemieën in ziekenhuizen en verzorgingshuizen, om een mogelijke uitbraak zo snel mogelijk op te sporen. Maar daarbuiten worden ze nog weinig gebruikt. [17]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het Norovirus beter begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je het Norovirus eenmaal hebt opgelopen, krijg je binnen 24 tot 48 uur last van de symptomen. Het Norovirus valt het maagdarmkanaal aan, waardoor je misselijk wordt, moet overgeven en diarree krijgt. Je kunt ook pijn in je hele lichaam, maagkrampen, hoofdpijn en koorts krijgen. Vooral kinderen gaan vaak heel heftig braken. [18] Diarree is een symptoom dat bij volwassenen het meest voorkomt.
    • De symptomen duren meestal niet lang, zo'n 48 tot 72 uur. Je kunt echter nog 3 weken nadat je het virus hebt opgelopen besmettelijk zijn. [19] Een gram ontlasting bevat 100.000.000.000 virale kopieën van het virus. [20] [21]
    • Nadat de symptomen van het Norovirus zijn verdwenen kun je nog last houden van je maag, van verstopping of van brandend maagzuur.
  2. De complicatie van het Norovirus die het meest voorkomt is uitdroging. Dit komt vooral voor bij jonge kinderen en oudere volwassenen. Let goed op hoeveel jij of je zieke gezinslid drinkt. Als je bang bent voor uitdroging, bel dan je huisarts. Meestal veroorzaakt het virus echter geen problemen op de langere termijn.
    • Het Norovirus kan vooral gevaarlijk zijn voor kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. In zeldzame gevallen kan het virus leiden tot ernstige uitdroging, ziekenhuisopname en de dood. [22]
  3. Er zijn verschillende manieren waarop het virus zich van mens op mens kan verspreiden. Het virus wordt verspreid door fecaal-orale overdracht. Als mensen hun handen niet goed wassen, zijn die handen microscopisch bevuild, waardoor het virus zich ook kan verspreiden via niet-levende objecten, zoals een glas of deurknop.
    • Het virus kan ook overleven in waterrijke omgevingen, zoals een wc of een meer waar een riool op uitkomt. Dat betekent dat contact met besmet water ook kan leiden tot het oplopen van het virus. Je kunt het virus ook krijgen door verneveld braaksel, wat achterblijft op oppervlakken waar het braaksel terecht is gekomen, het kan op je huid worden overgebracht, en dan in je mond komen als je je gezicht aanraakt. [23] [24]
    • Niet iedereen die aan het virus wordt blootgesteld wordt ziek. Deze personen dragen het virus echter wel bij zich, en kunnen het op anderen overdragen. [25]
  4. Omdat het virus makkelijk wordt overgedragen en omdat de ziekteverwekkers zo krachtig zijn, vormen vooral mensen die met voedsel werken een groot risico. Een ziek persoon die voedsel bereidt kan honderden tot duizenden mensen besmetten. Geschat wordt dat ongeveer 50% van de besmettingen het gevolg zijn van de bereiding van voedsel.
    • Dit komt door meerdere factoren. Aangezien de symptomen van de ziekte meestal maar een paar dagen duren, wachten de meeste mensen die met voedsel werken tot de symptomen vanzelf overgaan, zonder naar de dokter te gaan. Hierdoor werken ze meestal door terwijl ze nog steeds heel besmettelijk zijn.
    • Bij mensen die niet met eten werken, gaat de infectie vaak de hele familie en kennissenkring door, maar zal het niet leiden tot een grote uitbraak. [26] [27]
    Advertentie
  1. http://www.healthline.com/health/viral-gastroenteritis#Overview
  2. http://www.cdc.gov/features/norovirus/
  3. http://www.cdc.gov/features/norovirus/
  4. http://phys.org/news/2008-01-simple-noroviruses.html
  5. http://www.mnn.com/family/protection-safety/stories/norovirus-in-kids-how-to-prevent-it-and-how-to-cope-when-that-fails
  6. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/norovirus/basics/tests-diagnosis/con-20029968
  7. http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6003a1.htm
  8. CDC 2010: An Update on Current Guidelines of Prevention of Norovirus Outbreaks
  9. Gamara, Roberto and Katz, Julian, Food Poisoning emedicine. Medscape, 6-26-15
  10. Moe, Christine L. Preventing Norovirus Transmission: How should we handle Food Handlers. Clinical Infectious Diseases 2009. Vol 48 (1) pp. 38-40
  11. CDC, 2010: An Update on Current Guidelines of Prevention of Norovirus Outbreaks
  12. http://www.cdc.gov/norovirus/hcp/clinical-overview.html
  13. http://www.cdc.gov/norovirus/hcp/clinical-overview.html
  14. Moe, Christine L. Preventing Norovirus Transmission: How should we handle Food Handlers. Clinical Infectious Diseases 2009. Vol 48 (1) pp. 38-40
  15. http://www.cdc.gov/norovirus/hcp/clinical-overview.html
  16. http://www.cdc.gov/norovirus/hcp/clinical-overview.html
  17. Center for Disease Control Recommendations for Prevention of Foodborne Illness, 2004
  18. Moe, Christine L. Preventing Norovirus Transmission: How should we handle Food Handlers. Clinical Infectious Diseases 2009. Vol 48 (1) pp. 38-40

Over dit artikel

Deze pagina is 4.181 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie