Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je je zwak en loom voelt, dan zou je kunnen lijden aan bloedarmoede. Een gebrek aan ijzer en andere voedingsstoffen is de voornaamste oorzaak van een laag aantal rode bloedcellen. Lage hemoglobinewaarden en een laag aantal rode bloedcellen zijn twee karakteristieke symptomen van ondervoeding, voedingstekorten, en in sommige gevallen zelfs ernstige ziektes als leukemie.
Stappen
-
Voeg voedingsmiddelen toe die veel ijzer bevatten. Hiermee help je het lichaam opnieuw op te bouwen en aan te vullen wat er verloren is gegaan. Door dagelijks voedingsmiddelen te nuttigen die veel ijzer bevatten, zul je het lichaam helpen het aantal rode bloedcellen te verhogen. Dit komt omdat ijzer een essentieel onderdeel van rode bloedcellen en hemoglobine is, daar het zuurstof naar de verschillende lichaamsdelen helpt te transporteren. Ook helpt het koolmonoxide uit te scheiden bij het uitademen. [1] X Bron Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten zijn onder meer: [2] X Bron
- Peulvruchten
- Linzen
- Groene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie
- Gedroogde pruimen
- Orgaanvlees, zoals lever
- Bonen
- Eidooier
- Rood vlees
- Gedroogde rozijnen
- Als het niet volstaat om dagelijks ijzerrijke voedingsmiddelen te consumeren, dan kun je kiezen voor supplementen en mineralen die de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren. IJzersupplementen zijn verkrijgbaar in pastilles van 50-100 mg, en dienen twee- tot driemaal daags ingenomen te worden.
-
Krijg meer koper binnen. Koper kun je vinden in gevogelte, schaal- en schelpdieren, lever, volkoren granen, chocolade, bonen, kersen en noten. Ook zijn er kopersupplementen verkrijgbaar in tabletten van 900 mcg—deze dienen eenmaal daags ingenomen te worden.
- De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper voor volwassenen is dan ook 900 microgram. In de vruchtbare jaren hebben vrouwen omdat ze menstrueren meer koper nodig dan mannen. Vrouwen hebben dan per dag 18 mg nodig, waar mannen slechts 8 mg per dag nodig hebben.
- Koper is een essentieel mineraal dat de cellen helpt toegang te krijgen tot de chemische variant van ijzer die rode bloedcellen nodig hebben voor de ijzerstofwisseling.
-
Zorg ervoor dat je voldoende foliumzuur binnen krijgt. Foliumzuur, ook wel vitamine B9 genoemd, helpt bij de productie van normale rode bloedcellen. Een aanzienlijk verlaagde hoeveelheid foliumzuur brengt een hoger risico op bloedarmoede met zich mee.
- Ontbijtgranen, brood, donkergroene bladgroenten, erwten, bonen en noten bevatten allemaal hoge concentraties foliumzuur. Foliumzuur is bovendien als supplement verkrijgbaar—je kunt ervoor kiezen om eenmaal daags een capsule van 100 tot 250 mcg foliumzuur te nemen.
- Het Voedingscentrum hanteert voor volwassen vrouwen die regelmatig menstrueren een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 mcg foliumzuur per dag. Daarnaast raadt men zwangere vrouwen aan per dag 400 mcg in te nemen.
- Naast dat het de aanmaak van gezonde bloedcellen bevordert, speelt foliumzuur ook een belangrijke rol in de productie en reparatie van celbestanddelen in normaal functionerend DNA.
-
Neem vitamine A. Retinol, of vitamine A, ondersteunt de stamcelontwikkeling van rode bloedcellen in het beenmerg. Het zorgt er namelijk voor dat zich ontwikkelende rode bloedcellen toegang kunnen krijgen tot het ijzer dat nodig is om het hemoglobine te verwerken.
- Zoete aardappelen, wortelen, pompoen, donkergroene bladgroenten, rode paprika en fruit als abrikozen, grapefruit, watermeloen, pruimen en cantaloupemeloen zijn allemaal rijk aan vitamine A.
- De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A is voor vrouwen 700 mcg en voor mannen 900 mcg.
-
Neem ook vitamine C. Om een synergetisch effect teweeg te brengen, kun je naast de ijzersupplementen ook vitamine C slikken. Vitamine C bevordert namelijk het vermogen om meer ijzer op te nemen, waardoor de aanmaak van rode bloedcellen gestimuleerd wordt.
- Door elke dag 500 mg vitamine C te combineren met ijzer zal het lichaam beter in staat zijn de vitaminen in zich op te nemen, waardoor het effectiever wordt. Pas alleen wel op als je ijzer slikt: te hoge concentraties ijzer kunnen schadelijk zijn voor het lichaam.
Advertentie
-
Ga dagelijks sporten. Lichaamsbeweging is goed voor iedereen—ook voor mensen met lage aantallen rode bloedcellen—en kan zowel fysiek als mentaal voordelen met zich meebrengen. Het zorgt ervoor dat je gezond blijft, en wordt dan ook aangeraden om bepaalde ziektes en kwalen te voorkomen.
- Cardiovasculaire lichaamsbeweging als joggen, hardlopen en zwemmen is het best, maar elke vorm van lichaamsbeweging is goed.
- Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol in de rode bloedcelproductie. Als je je intensief inspant, word je moe en zweet je veel. Bij intensieve inspanning heeft het lichaam meer zuurstof nodig. Als het zo ver is, zal het lichaam een seintje krijgen dat het lichaam zuurstof te kort komt, waardoor de aanmaak van rode bloedcellen en hemoglobine gestimuleerd wordt. Rode bloedcellen transporteren en leveren immers de zuurstof die het lichaam nodig heeft.
-
Kick af van je slechte gewoontes. Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid rode bloedcellen, dan is het verstandig om te stoppen met roken en drinken . Ook voor de algehele gezondheid is het beter om van die ondeugden af te kicken.
- Roken kan de bloedstroom verhinderen omdat het de bloedvaten vernauwt en het bloed stroperiger maakt. Het zorgt ervoor dat het bloed niet langer in staat is om goed te circuleren, waardoor er ook niet genoeg zuurstof naar de andere lichaamsdelen getransporteerd kan worden. Daarnaast kan roken ervoor zorgen dat het beenmerg zonder zuurstof komt te zitten.
- Overmatige alcoholconsumptie kan er ook voor zorgen dat het bloed dikker en trager wordt, dat er zuurstof aan het bloed onttrokken wordt, dat de aanmaak van rode bloedcellen beperkt wordt en dat er onrijpe bloedcellen geproduceerd worden.
-
Onderga indien nodig een bloedtransfusie. Een bloedtransfusie behoort tot de mogelijkheden als het aantal rode bloedcellen zo laag is dat voedingsmiddelen en supplementen het niet meer aan kunnen vullen. Vraag je huisarts naar een bloedtransfusie, en laat hem/haar een diagnostische test afnemen. Deze test is een compleet bloedbeeld dat het aantal rode bloedcellen in je lichaam zal meten.
- De normale hoeveelheid rode bloedcellen ligt tussen de vier en zes miljoen cellen per milliliter. Als je een zeer laag aantal rode bloedcellen hebt, dan kan de arts je aanraden een bloedtransfusie te ondergaan. Je kunt een transfusie van geconcentreerde rode bloedcellen ondergaan, of een transfusie van volbloed. De keuze hangt af van hoe groot de behoefte aan rode bloedcellen en andere bloedcomponenten is. [3] X Bron
-
Laat je regelmatig onderzoeken door de huisarts. De beste manier om de rode bloedcellen in de gaten te houden, is door regelmatig een bezoek aan de huisarts te brengen. Ook zou er aanvullend onderzoek verricht kunnen worden om een eventuele onderliggende aandoening die het lage aantal rode bloedcellen veroorzaakt uit te sluiten. Breng daarom regelmatig een bezoek aan de huisarts. Een jaarlijkse controle is een gezonde gewoonte.
- Neem de bovenstaande tips ter harte als er sprake is van een laag aantal rode bloedcellen. Pas je levensstijl en dieet waar nodig aan om het aantal te verhogen, en breng opnieuw een bezoek aan de huisarts. Idealiter zullen de bloedwaarden normaliseren.
Advertentie
-
Ken de basis van rode bloedcellen. Ongeveer een kwart van de cellen in het menselijk lichaam bestaat uit rode bloedcellen (ook wel erytrocyten genoemd). Deze rode bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg, met ongeveer 2,4 miljoen rode bloedcellen per seconde.
- Erytrocyten circuleren ongeveer 100 tot 120 dagen door het lichaam. Daarom kun je ook niet vaker dan eens per drie tot vier maanden bloed doneren.
- Mannen beschikken gemiddeld over 5,2 miljoen rode bloedcellen per kubieke millimeter; vrouwen gemiddeld over 4,6 miljoen per kubieke millimeter. Als je regelmatig bloed doneert, dan zul je zien dat er meer mannen dan vrouwen door de screening van de bloeddonatie komen.
-
Weet welke rol hemoglobine speelt in het bloed. Het ijzerrijke eiwit hemoglobine is het hoofdbestanddeel van rode bloedcellen. De hemoglobine geeft het bloed haar rode kleur, daar het zich middels ijzer aan zuurstof bindt.
- Elk hemoglobinemolecuul bestaat uit vier ijzeratomen, waarvan elk zich bindt aan één zuurstofmolecuul met twee zuurstofatomen. Ongeveer 33% van erytrocyten is hemoglobine. De normale waarden liggen tussen de 13,6 en 17,7 g/dl bij volwassen mannen, en tussen de 12,0 en 16,0 g/dl bij volwassen vrouwen.
-
Begrijp de rol van rode bloedcellen. Rode bloedcellen spelen een belangrijke rol in het transporteren van zuurstofrijk bloed vanuit de longen naar de weefsels en cellen. Rode bloedcellen hebben celmembranen die bestaan uit lipiden en eiwitten die van essentieel belang zijn voor het fysiologisch functioneren. Ze vervullen een belangrijke rol binnen het netwerk aan haarvaten in het hart- en vaatstelsel.
- Daarnaast helpen rode bloedcellen koolstofdioxide uit te scheiden. Ze bevatten namelijk een enzym, koolzuuranhydrase, dat een reactie van water en koolstofdioxide mogelijk maakt waardoor koolzuur ontstaat. In een tweede reactie valt het koolzuur uiteen in een waterstof-ion en een bicarbonaat-ion.
- De waterstof-ionen binden zich aan het hemoglobine, terwijl de bicarbonaat-ionen zich aan het plasma hechten. Hierdoor wordt zo’n 70% van de koolstofdioxide verwijderd. Twintig procent van de koolstofdioxide bindt zich aan het hemoglobine dat vervolgens in de longen vrijgegeven wordt. De resterende 7% wordt opgelost in het plasma.
Advertentie
Tips
- De vitaminen B12 en B6 zijn ook goed. Vitamine B12 is verkrijgbaar in tabletten van 2,4 mcg, en dient eenmaal daags ingenomen te worden. Vitamine B6 is verkrijgbaar in tabletten van 1,5mcg, en dient ook eenmaal daags ingenomen te worden. Vlees en eieren bevatten vitamine B12; bananen, vis en gebakken aardappelen bevatten vitamine B6.
- De levensduur van rode bloedcellen bedraagt ongeveer 120 dagen; vlak daarna geeft het beenmerg een nieuwe set rode bloedcellen vrij.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/912.html
- ↑ http://www.prweb.com/releases/2013/8/prweb10997151.htm
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003644.htm
- Harold S. Ballard, MD, “The Hematological Complications of Alcoholism."
- Marie Dunford, J. Doyle, “Nutrition for Sport and Exercise," Chapter 8, page 302.
Advertentie