Pdf downloaden Pdf downloaden

Het kan verrassend moeilijk zijn om het geslacht van een eendenkuiken te bepalen wanneer het nog jong is. Doorgaans kun je het geslacht niet op basis van uiterlijk bepalen totdat het kuiken veel ouder is. Toch zijn wel een aantal specifieke methodes die ervaren eenden-eigenaren gebruiken om op een veilige en exacte manier te achterhalen wat het geslacht van hun kuikens is. De meerderheid van deze methodes is van toepassing op de meeste eendensoorten, maar er is wel wat variatie als het aankomt op fysieke eigenschappen (zoals kleuring).

Methode 1
Methode 1 van 3:

Het geslacht van een eendenkuiken bepalen op basis van de stem

Pdf downloaden
  1. Als het nog baby's zijn, kan het lastig zijn om het geslacht te bepalen op basis van hun stem, omdat de roepen erg op elkaar lijken. Wacht ten minste twee weken voordat je de stemmen begint te onderzoeken op verschillen.
  2. Om het geslacht van een eendje te bepalen op basis van de stem, moet je bekend zijn met de verschillen. De stem van een vrouwelijk eendje is vergelijkbaar met het welbekende kwak-geluid, dat luider en grover wordt naarmate het eendje ouder wordt.
    • Een vrouwelijk eendenkuiken kan zodra ze twee weken oud is beginnen met kwaken, maar het kan wel acht weken duren voordat ze goed kan kwaken. [1]
  3. De stem van een mannelijk eendenkuiken is niet het geluid dat doorgaans met een eendenroep wordt geassocieerd. Mannetjes zijn vaak veel stiller en ontwikkelen langzaam een monotoon gebrom.
    • In tegenstelling tot hun vrouwelijke wederhelften, worden mannelijke eenden stiller naarmate ze ouder worden, waardoor ze moeilijker van de vrouwtjes te onderscheiden zijn.
    • Mannelijke muskuseenden kunnen sissen in plaats van piepen, wees dus op de uitkijk voor deze variatie.
    • Je kunt op internet onderzoek doen naar de stemmen van mannelijke en vrouwelijke eendenkuikens. [2]
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het geslacht bepalen op basis van het verendek

Pdf downloaden
  1. Hoewel het wordt gezegd dat verschillen in het verendek de makkelijkste manier is om onderscheid te maken tussen de geslachten van eenden, zijn er enkele eendensoorten waarbij er geen verschil is tussen het verendek van mannetjes en vrouwtjes. Doe dus goed onderzoek voordat je begint. [3]
  2. Over het algemeen is een mannelijke eend kleurrijker dan een vrouwtje, hij heeft levendig gekleurde kop- en borstveren. [4]
    • Een mannelijke wilde eend heeft bijvoorbeeld een rijke chocoladekleur en heeft een witte kraag om zijn nek.
    • Het doel van de kleurrijke veren van het mannetje is om partners aan te trekken tijdens het paarseizoen. Hoe opvallender de eend, des te waarschijnlijk het is dat hij een partner vindt.
  3. In tegenstelling tot de mannetjes hebben vrouwelijke eenden doorgaans een terughoudende kleuring. Het verendek van een vrouwelijke een is een mengsel van bruin en grijs, en hun bek heeft een vergelijkbare kleuring waar soms wat oranje in voorkomt. [5]
    • Een vrouwelijke wilde eens is bijvoorbeeld kastanjebruin en heeft een grijs met oranje bek.
    • Er is veel variatie tussen de kleuring van eenden, zorg er dus voor dat je de specifieke eendensoort onderzoekt om rasspecifieke onderscheidende kleuren te vinden.
  4. Nog een verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is het voorkomen van de veren. Als een mannetje ongeveer drie maanden oud is, kunnen zijn staartveren omhoog beginnen te krullen, terwijl de staartveren van een vrouwtje helemaal plat zijn. [6]
    • De gekrulde staartveer lijkt op meerdere van de normale veren van de eend, maar zijn omhoog en vervolgens weer omlaag richting de eend gekruld.
  5. Over het algemeen ontwikkelt een vrouwelijke eend veel sneller veren dan een mannelijke eend, vooral op de vleugels en staart. Bekijk je eendenkuikens terwijl ze groeien en noteer welke kuikens als eerste verengroei vertonen. Dit zijn waarschijnlijk vrouwtjes.
Methode 3
Methode 3 van 3:

De cloaca van het eendenkuiken onderzoeken

Pdf downloaden
  1. Het onderzoeken van de cloaca kan de eend schaden, je moet dus zeer voorzichtig zijn als je van plan bent om dit zelf te doen. Als je ervaring hebt, kun je het prima zelf, maar als je het nog nooit gedaan hebt, is het waarschijnlijk het beste om langs te gaan bij een dierenarts die het voor je kan doen. [7]
    • Als je twijfelt, vraag dan iemand die meer ervaring heeft om je te laten zien hoe je de cloaca van een eend onderzoekt. Het is niet iets wat je zonder ervaring kunt doen.
  2. Houd het kuiken voorzichtig vast en draai hem ondersteboven, zodat zijn poten in zijn buik vallen. [8]
    • Je kunt een tafel gebruiken voor meer stabiliteit als je denkt dat het kuiken stil zal blijven liggen.
  3. De cloaca is een kleine snede onder de veren van het kuiken, waar zijn genitaliën inzitten. Hij zit dichtbij het achtereind van de eend, onder de veren.
    • Pas met je duim voorzichtig druk toe, op ongeveer 1 cm onder de cloaca van de vogel. [9]
    • De eend kan op dit punt per ongeluk poepen. Veeg de uitwerpselen weg en pas opnieuw druk toe.
  4. Duw met je andere hand voorzichtig de staart van vogel richting zijn rug. Pas dan met twee vingers voorzichtig druk toe aan beide zijden van de cloaca.
    • Als je tegendruk voelt, laat je een paar seconden los. Duw daarna opnieuw. Door dit te doen draai je de cloaca (de urineweg van de vogel) om. [10]
    • Als de cloaca niet draait, kun je proberen om opnieuw druk toe te passen totdat dit wel gebeurt.
  5. De penis van een mannelijke eend heeft de vorm van een kurkentrekker en kan roze, wit of zelfs donkergrijs zijn. De vagina van een vrouwtje kan moeilijker te herkennen zijn, kijk uit naar een paar vaginale lippen om het zeker te weten. [11]
    • Soms kan een mannetje verward worden met een vrouwtje als hij zijn genitaliën verstopt. Dit kan gecontroleerd worden door de cloaca opnieuw te controleren wanneer de eend wat ouder is.
  6. Laat de cloaca van het eendenkuiken los en laat de cloaca terugkeren naar zijn normale vorm. Als dit niet direct gebeurt, wrijf je er zachtjes naast om hem te helpen naar binnen te keren. [12]

Tips

  • Individuele geslachtsverschillen kunne variëren per ras, doe dus altijd onderzoek naar een ras op internet en zoek naar verschillen om eventuele kenmerken die je hebt gezien te controleren.

Over dit artikel

Deze pagina is 12.141 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?