PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Om het gewicht van een varken te verhogen, moet je hem het juiste voedsel geven. Als het varken niet snel genoeg zwaarder wordt, moet je zijn vezel-inname verminderen en vetten en suikers aan zijn dieet toevoegen. De juiste bronnen van proteïnen en granen kiezen, zijn ook belangrijke onderdelen van het zwaarder laten worden van je varken. Naast het juiste dieet zullen het gezond en comfortabel houden van je varken ook zorgen voor een toename in gewicht.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je varken juist voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Aangezien vezels meer energie vereisen om te verteren, zal het varken meer calorieën verbruiken wanneer hij vezels eet dan wanneer hij voedsel met weinig vezels eet. Met andere woorden: een vezelrijk dieet vermindert de hoeveelheid calorieën die het varken absorbeert en omzet in vet.
    • Vermijd het voeren van sojahullen, tarwevoerbloem en DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles. [2]
  2. [3] Vet in varkensvoer is afkomstig van gevogelte, varken, talg, plantaardige oliën en gemengde dierlijke of plantaardige vetten. Het soort vet dat in het voer van je varken zit, zal weinig invloed hebben op de gewichtstoename. Voer je varken het voedsel met hoog vetgehalte dat hij het lekkerst vindt en jij je kan veroorloven. [4]
    • Magere melk, yoghurt en melkproducten zullen de hoeveelheid vet aan je varken ook verhogen.
    • Zoet voedsel met hoge suikerinhoud – donuts, snoep en cupcakes – zullen het gewicht van je varken ook snel verhogen. [5]
  3. Vleesrestanten zijn een goede bron van proteïnen. Sojameel en -olie zijn ook een optie. Geef je varken een mengsel van verschillende soorten proteïnen. [6] Bekijk wat je varken het lekkerste vindt en voer hem voornamelijk die soort proteïne.
    • Combineer sojameel met een maïsdieet, dit levert je varken een goed gebalanceerde waarde van aminozuren. [7]
  4. Wat je ook kiest, 50% van het voedsel moet uit gele maïs bestaan. De rest van het voer moet bestaan uit een mengsel van gerst, tarwe en sorghum. Geef je varken verschillende granen en zie welke hij het lekkerste vindt. Gebruik de favoriete graansoort in overvloed om het gewicht te verhogen. [8]
    • Vermijd vogelbestendige sorghum, varkens vinden dit minder lekker dan normale rode of witte sorghum.
  5. [9] Een toename in gewicht resulteert alleen uit de inname van overmatige calorieën. Als een varken niet voldoende eet, zal hij afvallen. Als een varken meer eet dan de hoeveelheid calorieën die nodig zijn om zijn huidige gewicht te behouden, dan zal zijn gewicht toenemen.
    • Verhoog de inname van voedingsstoffen terwijl je de hoeveelheid voedsel verhoogt. Breng je varken naar de dierenarts of voedingsdeskundige om zijn bloed te laten onderzoeken en een nutritionele analyse uit te laten voeren. De dierenarts kan je vertellen of je varken leidt aan een tekort aan voedingsstoffen en welke supplementen dit kunnen herstellen.
    • Toereikende inname van voedingsstoffen helpt je varken om efficiënter calorieën op te nemen.
    • Vitamine B12 is een belangrijke aanvulling op het dieet van je varken. Het kan helpen de voedselinname te verbeteren, de hoeveelheid stress te verminderen en voorkomen dat je varken ziek wordt. B12 injecties zijn het makkelijkste. Bespreek met de dierenarts hoeveel B12 je varken zou moeten krijgen.
  6. [10] Je kunt ervoor kiezen om vetten of proteïnen toe te voegen om je varken te helpen aan te komen. Vet- en proteïnesupplementen (soms energiesupplementen genoemd) zijn in veel verschillende soorten beschikbaar, met een vet- en proteïne-inhoud van 30 tot 70% of meer. Sommige hebben zowel veel proteïne als veel vet, terwijl anderen veel van één van deze dingen bevatten.
    • Besluit hoeveel gewicht je varken moet aankomen en incorporeer daarna vetsupplementen of vettig voedsel in het dieet van je varken.
    • Doorgaans krijgen varkens die minder dan 70 kg wegen ongeveer een kwart tot een halve kilo supplementen.
    • Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking van het supplement.
    • Jonge varkens moeten ongeveer 17% aan proteïnen in hun dieet hebben. Oudere varkens moeten ca. 15% proteïnen in hun dieet hebben. [11]
  7. [12] Er zijn middelen beschikbaar om het voedsel van je varken lekkerder te laten smaken. Als je varken wat hij eet lekker vindt, zal hij er meer van eten en dus aankomen. Probeer verschillende van deze middelen om te zien welke het meest aantrekkelijk is voor je varken.
    • Voeg water toe aan het voer. Wanneer het voer van je varken nat is, zal het zachter zijn en is het makkelijker te eten. Giet wat water over het voer om er een waterige massa of moes van te maken.
    • Als je varken één bepaald soort voer ontzettend lekker vindt, maar ander voedsel helemaal niet, koop dan het voedsel dat hij lekker vindt. Lekker voedsel zal in grotere hoeveelheden, en met meer genot, worden gegeten dan voedsel dat je varken niet lekker vindt. Dit zal leiden tot gewichtstoename.
    • Geef je varkens verschillende soorten voedsel. Net als mensen, raken varkens verveeld als ze steeds maar hetzelfde moeten eten. [13]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De omgeving van je varken aanpassen

PDF download Pdf downloaden
  1. [14] Als de faciliteiten voor een varken niet voldoen aan zijn benodigdheden, zal zijn eetlust verminderen door stress. Varkens hebben 2-4,5 vierkante meter ruimte nodig in hun hok en een buitenruimte van ten minste 9 vierkante meter om zich in te kunnen bewegen. [15] Je kunt je varken op verschillende manieren meer ruimte geven, zoals:
    • Varkens uit het hok halen en ze in een aparte, ruimere ruimte plaatsen
    • Varkens verkopen totdat je een aantal hebt dat voldoende ruimte heeft in het hok
    • Het hok groter maken
  2. Als je varken maar moeilijk bij zijn trog of voedselpunt kan komen, help hem dan. Als je varken bijvoorbeeld samen met anderen in één hok moet eten, kan hij weg worden geduwd door grotere, dominantere varkens. [16] Als je het voedsel slechts in een beperkte periode verschaft, kan het gebeuren dat sommige varkens minder eten dan anderen.
    • Overweeg om een voedsel doseersysteem toe te voegen, of om extra voedselbakken te plaatsen voor varkens die niet voldoende gewicht hebben.
    • Geef je varken altijd vers water. Zelfs als je water aan het voer toevoegt om het zachter te maken, moet je een bak of trog met water bieden. Ververs het water regelmatig. Het water moet koel, maar niet koud zijn. Varkens hebben 2-4 liter water nodig voor elke kilo voer die ze eten.
  3. [17] Als het erg warm is (35 graden Celsius of warmer), zal je varken minder graag willen eten. Temperatuur en vochtigheid hebben effect op hoe graag een varken eet. Een lage vochtigheid zorgt voor een grotere interesse in voedsel.
    • Zorg dat de lucht in het varkenshok circuleert door de ramen en deuren te openen. Plaats ventilatoren of een groot, opblaasbaar zwembad in het gebied waar je varkens leven. Zorg ervoor dat er voldoende schaduw is.
    • Zorg ervoor dat je varkens het niet te koud krijgen. Als de lichaamstemperatuur van je varken lager is dan 15 graden Celsius, heeft hij het misschien te koud om te eten. Zorg ervoor dat het hok in de winter goed geïsoleerd is. Gebruik een verwarming om de temperatuur in het hok tussen de 15 en 24 graden Celsius te houden.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je varken gezond houden

PDF download Pdf downloaden
  1. [18] Zieke varkens zullen niet veel eten. Zelfs als een ziek varken wel eet, zal hij voedingsstoffen en vitaminen veel sneller verwerken om de infectie of ziekte af te weren.
    • Controleer de lichaamstemperatuur van je varken met een rectale thermometer. De temperatuur zou rond de 39 graden moeten zijn.
    • Als je varken koorts heeft, breng hem dan direct naar de dierenarts.
    • Kijk uit naar tekenen van ziekte bij je varken. Als je varken lethargisch is, krijst alsof hij pijn heeft, diarree heeft of niet eet, dan is hij mogelijk ziek. Dit kan één of meerdere oorzaken hebben, waaronder virussen, parasieten en ondervoeding. Breng hem naar een gekwalificeerde dierenarts voor controle.
  2. [19] Regelmatig ontwormen (elke 30 dagen) zorgt ervoor dat je varken gezond blijft en verwijdert parasieten die voedingsstoffen en calorieën stelen. Je hoeft je varken niet naar de dierenarts te brengen voor ontworming. Je kunt gewoon een commercieel ontwormingsmiddel kopen in de lokale boerderijwinkel en dit aan je varken geven. De meeste middelen moeten gedurende 3 dagen gegeven worden. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking van het ontwormingsmiddel.
    • Je hebt geen assistentie nodig voor het toepassen van ontwormingsmiddelen. Voeg het simpelweg toe aan het voer van je varken, doorgaans in een verhouding van 1 kubieke centimeter 22 per kilo lichaamsgewicht. [20] In andere woorden; als je varken 45 kilo weegt moet je 2 kubieke centimeter medicatie toevoegen. Houd altijd de voorgeschreven dosering aan bij het toepassen van medicatie.
  3. [21] Als je varken recent een operatie heeft ondergaan of gewond is geraakt, zal hij niet veel willen eten. Controleer de benen en buik van je varken op zweren en controleer zijn poten op scherpe objecten. Verzorg kleine wonden. Als je ernstige wonden vindt, breng het varken dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
    • Breng een nieuw varken naar de dierenarts voordat je hem bij de andere varkens plaatst. Dit voorkomt dat hij parasieten overbrengt op de andere varkens.
    • Als je vreemd gedrag ziet, zoals lethargie, moeilijk lopen of weinig eetlust, dan heeft hij mogelijk interne verwondingen of is hij ziek. Breng hem naar de dierenarts voor onderzoek. [22]
    • Varkens moeten ten minste één keer per jaar op controle bij de dierenarts.
    Advertentie

Tips

  • Als je je varken dikker wilt maken voor de slacht, haast het dan niet. Geef je varken tijd om zijn maximale gewicht te bereiken voordat je hem slacht.
  • Koop geen voer of supplementen die het gewicht van je varken niet zullen verhogen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gemalen voer moet mogelijk in bulk worden gekocht, wat vrij duur kan zijn voor iemand met een laag aantal varkens.
  • Laat je varken niet te snel dik worden. Darmbloeding (HBS) zorgt ervoor dat varkens die te snel aankomen overlijden, er is niet veel over bekend. Het gebruik van DDGS in het dieet van je varken kan de waarschijnlijkheid van HBS verminderen. [23]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.927 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie