Maken jij en je zus vaak ruzie? Dat is een probleem, maar het kan worden opgelost. Leren omgaan met je zus(sen) is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van een sterke, levenslange relatie. Streef ernaar om op een positieve wijze om te gaan met je zus. Wees beleefd en vriendelijk tegen haar. Behandel haar meer als een vriendin. Waardeer haar goede kwaliteiten. Probeer na te denken over wat je zus sympathiek en interessant maakt. In het geval van een conflict praat je de dingen uit in plaats van te vechten of ruzie te maken. Met een beetje hard werken kun je een goede relatie met je zus onderhouden. Als je zus boos op je is, geef haar dan wat tijd. Bied je verontschuldigingen aan en probeer haar te kalmeren. Koop iets leuks voor haar om het goed te maken. Neem haar mee uit winkelen. Of, als je boos bent op je zus, geef dat dan aan. Zorg ervoor dat je kalm blijft terwijl je met haar praat. Probeer goed met je zus(sen) om te gaan. Als dat niet werkt, vraag dan advies aan iemand die je echt vertrouwt. Probeer tegen elke prijs goed met je zussen om te gaan. Ze zijn familie. En diep van binnen houden ze evenveel van je als jij van hen.
Stappen
-
Ondersteun de prestaties van je zus. Als je een goede relatie met je zus wilt, zorg dan dat ze zich gesteund voelt. In plaats van jaloers te worden op de prestaties van je zus, word je haar persoonlijke supporter. Hierdoor zal je zus zich gewaardeerd voelen en zal dit jullie band versterken. [1] X Bron
- Als je zus iets bereikt, feliciteer haar dan oprecht. Heeft ze een hoog cijfer gehaald voor een vak, zeg dan iets als: 'Goed werk! Ik ben zo trots op je'. Als je je zusje steunt, wordt de kans groter dat ze jou ook zal steunen.
- Het is normaal dat je soms jaloers bent. Soms zou je willen dat jij degene was die iets bereikt had. Alleen maar omdat je een negatieve emotie voelt, betekent dit nog niet dat je daarnaar moet handelen. Probeer je eigen negativiteit opzij te zetten en je zus oprecht te feliciteren.
-
Stel respectvolle grenzen. Grenzen zijn belangrijk voor een gezonde relatie. Zonder solide grenzen zijn positieve relaties moeilijk. Je hebt recht op je eigen fysieke en emotionele ruimte. Wanneer je vindt dat je zus je persoonlijke ruimte binnenvalt, laat dit haar dan beleefd weten, in plaats van boos te reageren. [2] X Bron
- Als je zus je boos maakt, heb je het recht om haar te vragen te stoppen. Broers en zussen hebben soms een tijdje nodig om elkaars grenzen te begrijpen, en je zus kan het je soms per ongeluk ongemakkelijk maken. Reageer in deze situaties dienovereenkomstig.
- Vraag je zus om dit gedrag te stoppen, maar wel op een volwassen manier. Zeg niet: 'Ga mijn kamer uit! Ik wil je hier niet hebben.' Zeg in plaats daarvan iets als: 'Ik heb soms wat ruimte voor mezelf nodig, en ik vind het niet leuk als je in mijn kamer bent als ik probeer te lezen.' Als je zus je blijft storen en je onbeleefd blijft behandelen, kun je dit met je ouders bespreken. Je kunt ook een tijd niet met je zus communiceren door haar uit de weg te gaan, totdat ze leert je weer met respect te behandelen.
- Soms begrijpt je broer of zus misschien niet dat je probeert grenzen te stellen. Aarzel niet om een ouder om hulp te vragen als je broer of zus je grenzen niet respecteert.
-
Doe samen karweitjes. Een geweldige manier om je relatie te verbeteren is door samen te werken. Help je zus met een aantal van haar taken, en vraag haar in ruil daarvoor om hulp. Als jullie tweeën bijvoorbeeld samen de afwas doen, zal dit teamwerk en een gevoel van saamhorigheid aanmoedigen. [3] X Bron
- Door klusjes samen leuk te maken kan dit jullie band versterken. Als het afwassen vervelend lijkt, kunnen jullie proberen om liedjes te verzinnen om de tijd te doden.
-
Behandel je zus meer als een vriendin. Veel mensen hebben de neiging om broers en zussen als vanzelfsprekend te beschouwen. Het kan zijn dat je je zus niet als een individu ziet als je gewend bent om haar nog een familielid te zien. Probeer je zus als een vriendin te behandelen. Veel broers en zussen worden uiteindelijk goede vrienden van elkaar. [4] X Bron
- Denk na over hoe je je vrienden op school behandelt. De kans is groot dat je ze niet plaagt en kwelt, zoals je dat je zusje wel eens aan zou kunnen doen. Probeer je zus net zo vriendelijk te behandelen.
- Doe af en toe dingen samen met je zus. Alleen maar omdat ze familie is betekent niet dat jullie tweeën niet als vrienden kunnen rondhangen. Ga winkelen. Maak samen een fietstocht. Speel een bordspel. Dit kan een positieve relatie tussen jou en je zus mogelijk maken.
Advertentie
-
Wees niet jaloers op haar talenten. Jaloezie komt veel voor onder broers en zussen en kan een belangrijke oorzaak van spanning zijn. Als je zus bijvoorbeeld een boekenwurm is, kan ze veel aandacht krijgen van familieleden. Bewonder haar talenten in plaats van er jaloers op te zijn. [5] X Bron
- Denk aan je eigen talenten en vaardigheden. Je zus heeft misschien al het werk van Jane Austen gelezen, maar misschien ben je wel een uitstekende basketbalspeler. Je zus mag dan geweldig zijn in kunstschaatsen, maar wellicht blink jij uit in paardrijden.
- Vergeet niet dat iedereen uniek is. Het heeft geen zin om jezelf te vergelijken met je zus, want jullie zijn twee verschillende mensen. Het is normaal dat jullie verschillende vaardigheden hebben.
-
Waardeer de goede kwaliteiten van je zus. Als je soms boos bent op je zus, kan het helpen om haar goede kwaliteiten in gedachten te houden. In plaats van je te concentreren op dingen die je irriteren, denk je na over de redenen waarom je haar waardeert. [6] X Bron
- Neem gedurende de dag de tijd om je waardering voor je zus te uiten. Als ze iets doet wat je goed vindt, zeg dat dan.
- Bijvoorbeeld: 'Alie, ik waardeer het echt dat je me vanavond hebt geholpen met mijn huiswerk voor wiskunde.'
- Als je in staat bent om regelmatig je waardering te uiten naar je zus, zal je minder gefrustreerd zijn met haar als er conflicten ontstaan. Je zult je herinneren waarom de goede eigenschappen van je zusje zwaarder wegen dan haar minder goede.
-
Houd je geest op de toekomst gericht. Het kan moeilijk zijn om met een broer of zus om te gaan als je nog thuis bent, vooral als jullie tweeën ruimte en persoonlijke spullen delen. Dit kan vaak frustraties oproepen. Denk op die momenten na over de toekomst. Herinner jezelf eraan dat het niet altijd zo zal zijn dat je je zus elke dag zult zien. Dit kan je helpen om haar meer te waarderen. [7] X Bron
- Veel broers en zussen blijken eenmaal volwassen, goede vrienden te zijn. Zelfs als de situatie nu gespannen is, kun je op een dag je zus als je beste vriendin beschouwen.
- Houd dit in gedachten wanneer je je gefrustreerd voelt. Vergeet niet dat een enkel moment niet een hele relatie definieert. Het hebben van perspectief zal je helpen om bepaalde frustraties los te laten.
-
Plak je zus geen etiketjes op. Als je met iemand samenleeft, is het soms moeilijk om hem of haar als individu te zien. Je kunt aan je zus denken in termen van een familierol. Bijvoorbeeld: 'Mijn zus is de slimmerik' of 'Mijn zus is altijd braaf'. Probeer verder te kijken dan deze definities. Doe je best om je zus meer als een individu te zien. [8] X Bron
- Stop even wanneer je merkt dat je je zus een etiketje opplakt. Neem even de tijd om de geldigheid van dit hokje in twijfel te trekken. Ziet je zus zichzelf zo? Is er iets aan je zus dat niet bij dit etiketje past?
- Focus op aspecten van de persoonlijkheid van je zus die niet passen bij het etiket dat je voor haar gebruikt. Misschien vind je je zus meer een sportieveling dan een intellectueel. Neem even de tijd om erover na te denken en misschien realiseer je je dan pas dat ze net een hoog cijfer voor haar scheikunde-examen heeft gehaald.
-
Zoek wat tijd om met je zus door te brengen. Tijd doorbrengen met je zus is van vitaal belang om haar te leren waarderen. De band tussen jullie zal sterker worden door gezamenlijke activiteiten. Probeer elke week wat tijd door te brengen met je zus. [9] X Bron
- Ga naar een sportwedstrijd van je zus na schooltijd. Breng haar naar haar volgende pianoles. Vraag haar om met jou mee te gaan. Je kunt haar bijvoorbeeld uitnodigen voor je volgende tentoonstelling.
- Doe ook overdag samen dingen. Kijk een film met je zus na schooltijd. Speel samen een spelletje. Praat over zaken als films, boeken en muziek.
Advertentie
-
Denk na voordat je reageert. Het ergste wat je kunt doen in een conflict is direct reageren. Als je zus je gevoelens kwetst, pauzeer dan voordat je reageert. Haal een paar keer diep adem en tel bijvoorbeeld even tot vijf. Dit voorkomt dat je in woede uitbarst tegen je zusje, waardoor de situatie mogelijk nog erger wordt. [10] X Bron
-
Druk jezelf uit met woorden. Gebruik woorden om conflicten op te lossen. Ga niet schreeuwen en gillen, want dan communiceer je niet echt. Neem nooit je toevlucht tot fysiek geweld, want dit zal de dingen alleen maar erger maken. Je wilt ook niet dat je je zusje per ongeluk pijn doet tijdens een ruzie. [11] X Bron
- Laat je zus weten dat ze je gekwetst of van streek heeft gemaakt. Gebruik eenvoudige taal om het onacceptabele gedrag uit te leggen in plaats van kwaad te worden.
- Zeg bijvoorbeeld iets als: 'Ella, knijp me niet. Knijpen doet pijn'. Dit is effectiever dan schreeuwen of terug knijpen.
-
Vermijd onderwerpen die tot conflicten leiden. Bepaalde onderwerpen kunnen eenvoudigweg ruzie veroorzaken. Misschien heeft je zus een hekel aan het bespreken van dingen die op school gebeuren. Misschien is er iets waar je het gewoon niet mee eens bent. Als bepaalde onderwerpen alleen maar tot conflicten leiden kun je ze wellicht beter gewoon vermijden. Niemand is het altijd met alles eens. [12] X Bron
-
Bespreek dingen met een ouder. Is er een schijnbaar onoplosbaar probleem met een broer of zus, praat er dan over met je ouders. Je ouders willen dat jij en je zus goed met elkaar overweg kunnen. Zij zullen graag bemiddelen als jullie tweeën een probleem hebben. [13] X Bron
- Breng het niet op een negatieve manier naar voren. Je wilt niet dat je ouders denken dat je twistziek of gemeen bent. Presenteer jezelf als iemand die het probleem wil oplossen in plaats van je ouders aan je zijde te krijgen.
- Zeg bijvoorbeeld iets als: 'Pap, ik heb de laatste tijd steeds ruzie met Sophie. Kun je me wat advies geven over hoe ik haar duidelijk kan maken dat ze niet in mijn dagboek mag lezen?'
Advertentie
Tips
- Zoek dingen die jullie beiden leuk vinden om te doen, zodat jullie die samen kunnen doen. Maak dit een speciale tijd voor jullie samen van.
- Probeer haar aan het lachen te maken! Humor kan helpen om mensen bij elkaar te brengen en de spanning in bepaalde situaties te verminderen.
- Als je zus van streek lijkt, vraag haar dan wat er mis is. Laten merken dat je om haar geeft, versterkt jullie relatie.
- Als jullie twee ruzie hebben, loop dan weg. Jullie hebben mogelijk even wat afstand van elkaar nodig hebben.
- Probeer samen cakejes te bakken, want wie houdt er nu niet van cakejes? Je zult ook een leuke tijd hebben in de keuken! Als ze nee zegt, maak je dan niet druk; misschien is ze gewoon niet in de stemming. Maak ze met iemand anders en probeer het opnieuw op een ander moment.
- Vraag haar wat ze graag doet en maak er een lijstje van. Dan kunnen jullie die dingen samen doen.
Bronnen
- ↑ http://kidshealth.org/en/kids/sibling-rivalry.html#
- ↑ https://www.empoweringparents.com/article/sibling-fighting-5-ways-to-teach-your-kids-to-get-along/
- ↑ http://www.chicagoparent.com/magazines/chicago-parent/february-2011/features/how-to-get-siblings-to-get-along
- ↑ https://www.psychologytoday.com/articles/200703/can-grown-siblings-learn-get-along
- ↑ http://kidshealth.org/en/kids/sibling-rivalry.html#
- ↑ http://www.ahaparenting.com/parenting-tools/siblings/siblings-101
- ↑ http://kidshealth.org/en/kids/sibling-rivalry.html#
- ↑ https://www.realsimple.com/magazine-more/inside-magazine/life-lessons/close-siblings
- ↑ http://www.chicagoparent.com/magazines/chicago-parent/february-2011/features/how-to-get-siblings-to-get-along