PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Iedere relatie is weer anders, maar de meeste stellen hebben af en toe wel eens ruzie. Partners die al langere tijd bij elkaar zijn, vinden meestal wel een manier om het weer goed te maken en verder te gaan. Als je niet wilt doen alsof de ruzie nooit heeft plaatsgevonden om daarna gewoon te wachten tot de spanning is weggetrokken, dan kun je leren hoe je het, op een open en gezonde manier, weer goed kunt maken .

  1. Er is een gezegde: "Je maakt nooit ruzie om de reden die je denkt." Het lijkt alsof julllie ruzie maken over geld, seks of iets anders, maar er speelt meestal een onderliggend gevoel mee dat nog niet volledig tot uiting is gekomen, misschien zelfs iets dat je je eerder niet hebt gerealiseerd. Zoek de onderliggende oorzaak om jezelf te helpen bij het kalmeren en het weer goedmaken met je partner. Veelvoorkomende gevoelens die aan ruzies ten grondslag kunnen liggen zijn:
    • Ontoereikendheid. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent en niet helemaal geloven dat je partner iemand als jij zou willen - althans, niet voor langere tijd.
    • Angst voor verlating. Je bent bang dat je partner je gaat verlaten- wellicht letterlijk door ontrouw te zijn, of door emotioneel afstandelijk te worden. Kort even alleen zijn na een ruzie is echter wel goed. Jij en je partner kunnen dan even bijkomen, zodat er geen heethoofdige dingen worden gezegd.
    • Het gevoel voor lief te worden genomen. Je voelt je ondergewaardeerd, misschien zelfs gebruikt.
  2. Leer hoe je geweldloos kunt communiceren. Vertel je partner iets als "Ik word bang als je met andere meisjes praat" of "Ik ben boos dat ik nu niet het geld heb om dit te betalen". Hiermee kun je tot de kern komen van kwesties die spelen, en het helpt de ander in veel gevallen begrijpen wat je gevoelens zijn, zonder er ruzie over te maken.
  3. Heb je uitgehaald naar je partner? Probeer je de uitkomst van de ruzie te bepalen? Is het gemakkelijker om te krijgen wat je wilt door de situatie te manipuleren, in plaats van het direct te vragen? Wij doen dergelijke dingen allemaal wel in meer of mindere mate. Als je een manier kunt vinden om zelf je steentje bij te dragen aan de discussie, zonder te proberen om jezelf of je partner er de schuld voor te geven, dan kan dit een hele nieuwe dialoog openen.
  4. Soms kan het aanbieden van je verontschuldigingen voor iets (ook al ben je "niet begonnen"), je partner ontwapenen en er uiteindelijk toe leiden dat hij of zij zich ook verontschuldigd. Iets als "Dit was niet de bedoeling, en het spijt me dat het nu wel zo is. Kunnen we even pauzeren van onze onenigheid, op adem komen en het nog eens proberen, alleen dit keer zonder zo boos te worden?" Verontschuldig je echter nooit voor iets dat je niet hebt gedaan, alleen maar zodat jullie geen ruzie meer hebben. Wees oprecht.
  5. Een discussie willen winnen is de zekerste manier om het gaan te houden. Het is een situatie waarbij niemand wint, en het zorgt ervoor dat je niet echt contact maakt met je partner. Er is een oud gezegde: "Wil je liever gelijk hebben, of gelukkig zijn?"
  6. Je kunt alleen jezelf controleren en in je eigen tempo leren. Als je partner het niet ziet, dwing de ander dan niet om de kwestie op jouw manier te bekijken. Elk geschilpunt bevat wel iets voor jullie beide om van te leren, maar het is onmogelijk om iemand ertoe te dwingen om de dingen vanuit jouw oogpunt te bekijken. Of ze doen dit wel, of niet.
    • Als je vraagt om een verontschuldiging, maar je partner is dat niet van plan, overweeg dan om hem of haar toch openlijk te vergeven. Dit soort van aanvaarding, mits je het niet op een neerbuigende manier doet, kan laten zien dat je de onvolkomenheden van je partner accepteert, waardoor hij/zij wellicht minder wat defensief wordt. Voorbeeld: na duidelijk tot uitdrukking te hebben gebracht hoe je je voelt (zoals eerder beschreven), zeg je iets als "Ik weet dat het niet je bedoeling was om mijn gevoelens te kwetsen door ons jubileum te vergeten. Het doet nog steeds zeer, maar ik ben bereid om erop te vertrouwen dat je het niet met opzet hebt gedaan, en ik zal je proberen om je er de volgende keer aan te herinneren. OK?"
  7. Hoe eerder jullie beide weer een soort van vreugde en vrolijkheid kunnen ervaren, hoe beter. Succesvolle relaties hebben een verhouding van vijf-op-één wat betreft waardering en kritiek. Acties die oprechte positieve gevoelens creëren zullen bijdragen tot het vullen van de emotionele bankrekening van je relatie, door veel dingen op te merken en uit te drukken die je echt geweldig vindt aan je partner en jezelf, en hoe jullie samen zijn. Als je nog steeds een bedrukt gevoel erover hebt, begin dan bij jezelf .
  8. Als jullie ruzie een vervelende is geweest, dan is het verstandig om een afspraak met je partner te maken over de grenzen en de voorwaarden van jullie relatie. Bijvoorbeeld, "Laten we afspreken dat we elkaar niet uitschelden." Of, "Ik wil graag dat we het erover eens om met elkaar te praten over wat er aan de hand is, zonder tegen elkaar te gaan schreeuwen."
    Advertentie

Tips

  • Vergeving is in de eerste plaats geen gevoel. Het is een keuze die verder gaat dan gevoelens; het is een daad van wilskracht.
  • Praat rustig en luister naar elkaar, zodat het niet weer ontaard in een nieuwe ruzie.
  • Houd het hoofd koel terwijl je probeert om het goed te maken. Vergeet niet het dat je enige motief is om dingen beter te maken en samen weer gelukkig te zijn.
  • Wanneer de ander aangeeft wat ruimte te willen en nu geen zin heeft om te praten, geef ze die ruimte dan, zodat jij en je partner tijd hebben om af te koelen en erover na te denken.
  • Paai de ander niet met seks of anderszins. Dat zal niets herstellen en alleen maar leiden tot meer onenigheid.
  • Luister altijd naar de ander. Als je dat niet doet, zal het leiden tot meer onenigheid.
  • Sta open voor vergeving.
  • Doe je best om ernaar te kijken vanuit het perspectief van een buitenstaander en ga na of je iets aan jezelf zult moeten veranderen.
  • We leven niet eeuwig. Herinner jezelf er altijd aan dat elke seconde die je boos doormaakt, je leven net zo veel korter maakt.
  • Word het soort persoon dat je van je partner verwacht. Geef zelf het goede voorbeeld.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Niemand wint als je de discussie afstopt, maar het gevoel overblijft dat jullie van elkaar zijn zijn verwijderd.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.760 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie