Pdf downloaden Pdf downloaden

Het norovirus is een besmettelijk virus dat elk jaar vele mensen treft. Je kunt het norovirus krijgen door interactie met een besmet persoon, door het eten van besmet voedsel, het aanraken van besmette oppervlakken of het drinken van besmet water. Er zijn echter manieren om het norovirus te doden voordat het je besmet. Om dit te doen, moet je je persoonlijke hygiëne handhaven en je huis vrij van besmetting houden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Het norovirus bestrijden met goede hygiëne

Pdf downloaden
  1. Als je denkt dat je in contact bent gekomen met het virus, moet je je handen grondig wassen om verspreiding van de infectie te voorkomen. Om je handen te wassen om besmetting te voorkomen, gebruik je zeep en warm water. Alcoholische handreiniger wordt over het algemeen als ondoeltreffend beschouwd tegen dit specifieke soort virus. Je moet je handen wassen in de volgende gevallen wassen: [1] :
    • Je bent in contact gekomen met iemand die norovirus heeft.
    • Voor en nadat je in contact bent gekomen met iemand met het norovirus.
    • Als je een ziekenhuis bezoekt, zelfs als je denkt dat je geen contact hebt gehad met iemand met het norovirus.
    • Nadat je naar het toilet bent geweest.
    • Voor en na het eten.
    • Als je een verpleegster of dokter bent, was dan je handen voor en na het contact met een geïnfecteerde patiënt, zelfs als je handschoenen draagt.
  2. Als je geïnfecteerd en ziek bent, ga dan niet om met voedsel en kook niet voor anderen in je familie. Als je dat wel doet, is het bijna zeker dat ze ook geïnfecteerd raken.
    • Bereid geen eten voor iemand anders in de twee tot drie dagen nadat je je beter voelt.
    • Als een familielid besmet is, laat die dan niet voor iemand anders koken. Probeer de hoeveelheid tijd die gezonde familieleden doorbrengen met het zieke familielid te beperken. [2]
  3. Was alle etenswaren zoals vlees, fruit en groenten grondig voor consumptie of voor gebruik in de keuken. Dit is belangrijk, omdat het norovirus de neiging heeft om te overleven, zelfs bij temperaturen ruim boven 60 graden Celsius. [3]
    • Vergeet niet om alle groenten of fruit zorgvuldig te wassen, voordat je ze consumeert, of je ze nu vers of gekookt wilt hebben.
  4. Zeevruchten en schelpdieren moeten grondig worden gekookt voordat ze worden gegeten. Snel stomen van je eten zal het virus over het algemeen niet doden, omdat het virus stoom kan overleven. In plaats daarvan kun je het eten beter bakken of koken bij temperaturen hoger dan 60 C, mocht je je zorgen maken over de oorsprong ervan. [4]
    • Als je vermoedt dat er voedsel besmet is, dan moet je het onmiddellijk weggooien. Als bijvoorbeeld een besmet familielid aan het voedsel heeft gezeten, moet je het voedsel weggooien of het isoleren en ervoor zorgen dat alleen de persoon die het virus al heeft het eet.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het norovirus bestrijden in je huis

Pdf downloaden
  1. Chloorbleekmiddel is een effectief reinigingsmiddel dat het norovirus doodt. Verhoog de concentratie of koop een nieuwe fles chloorbleekmiddel als het bleekmiddel dat je hebt al meer dan een maand open is. Bleekmiddel wordt minder effectief naarmate het langer open blijft. Voordat je het bleekmiddel op een zichtbaar oppervlak aanbrengt, moet je het ergens testen waar het niet gemakkelijk te zien is, om er zeker van te zijn dat de chemicaliën het oppervlak niet beschadigen. Als het oppervlak door het bleekmiddel wordt beschadigd, kun je ook fenoloplossingen, zoals PineSol, gebruiken om het oppervlak te reinigen. Er zijn bepaalde concentraties chloorbleekmiddel die je kunt gebruiken voor verschillende oppervlakken. [5]
    • Voor roestvrijstalen oppervlakken en artikelen die worden gebruikt voor voedselconsumptie: Los een eetlepel bleekmiddel op in vier liter water en reinig het roestvrij staal.
    • Voor niet-poreuze oppervlakken zoals aanrechtbladen, gootstenen of tegelvloeren: Los een derde van een kopje bleekmiddel op in vier liter water.
    • Voor poreuze oppervlakken, zoals houten vloeren: Los een en twee derde van een kopje bleekmiddel op in vier liter water.
  2. Laat de oplossing na het reinigen van de oppervlakken 10 tot 20 minuten inwerken. Spoel na afloop van deze periode het oppervlak af met schoon water. Na deze twee stappen sluit je het gebied af en laat je het een uur lang zo liggen.
    • Laat de ramen open, indien mogelijk, want het inademen van bleekmiddel is gevaarlijk voor de gezondheid.
  3. Voor gebieden die worden blootgesteld aan ontlasting of braaksel zijn er speciale reinigingsprocedures die je moet volgen. Dit komt omdat het braaksel of de uitwerpselen van een met norovirus besmette persoon gemakkelijk kan leiden tot een infectie. Doe het volgende om een omgeving te reinigen van braaksel of uitwerpselen:
    • Doe wegwerphandschoenen aan. Overweeg het dragen van een gezichtsmasker dat ook je mond en neus bedekt.
    • Gebruik keukenpapier om het braaksel en de uitwerpselen zorgvuldig te verwijderen. Pas op dat je tijdens het schoonmaken niet spettert of druppelt.
    • Gebruik wegwerpdoeken om het hele gebied te reinigen en te ontsmetten met chloorbleekmiddel.
    • Gebruik verzegelde plastic zakken om alle afvalstoffen af te voeren.
  4. Als de uitwerpselen of het braaksel op een tapijt zijn terechtgekomen, dan zijn er andere stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat het gebied schoon en gedesinfecteerd is. Doe het volgende om het tapijt te reinigen:
    • Draag wegwerphandschoenen als dat kan tijdens het schoonmaken van de tapijten. Je moet ook overwegen een gezichtsmasker te dragen dat je mond en neus bedekt.
    • Gebruik absorberend materiaal om alle zichtbare uitwerpselen of braaksel te reinigen. Plaats alle verontreinigde materialen in een plastic zak om te voorkomen dat er zich aërosolen vormen. De zak moet worden verzegeld en in de vuilnisbak worden gedaan.
    • Het tapijt moet vervolgens met stoom worden gereinigd bij 76 graden Celsius gedurende ongeveer vijf minuten, of, als je tijd wilt besparen, een minuut lang met stoom van 100 graden Celsius.
  5. Als een kledingstuk van jou of een familielid besmet is geraakt of als het vermoeden bestaat dat het besmet is, dan moet je zorgvuldig omgaan met het wassen van de stof. Doe het volgende om kleding en linnengoed te reinigen:
    • Verwijder eventuele sporen van braaksel of uitwerpselen door ze weg te vegen met keukenpapier of een wegwerp absorberend materiaal.
    • Doe de verontreinigde kleding in de wasmachine in een voorwascyclus. Nadat deze fase is voltooid, was je de kleding met behulp van een gewoon wasprogramma en wasmiddel. De kleding moet apart van niet-verontreinigde kleding worden gewassen en gedroogd. Een droogtemperatuur van meer dan 76 graden Celsius wordt aanbevolen.
    • Was de verontreinigde kleding niet samen met niet-verontreinigd wasgoed.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een infectie met het norovirus behandelen

Pdf downloaden
  1. Als je denkt dat je misschien besmet bent met het norovirus, is het nuttig om te weten op welke symptomen je moet letten. Als je het virus wel hebt, kunnen de volgende stappen helpen bij het behandelen van de ziekte zolang die voortduurt. Enkele symptomen zijn: [6] :
    • Koorts. Net als bij elke andere infectie zal de norovirusinfectie koorts veroorzaken. Koorts is een manier waarop het lichaam de infectie bestrijdt. De lichaamstemperatuur zal stijgen, waardoor het virus kwetsbaarder wordt voor het immuunsysteem. Bij een norovirusinfectie zal de lichaamstemperatuur hoogstwaarschijnlijk boven de 38 graden Celsius uitkomen.
    • Hoofdpijn. Hoge lichaamstemperaturen zorgen ervoor dat de bloedvaten in je hele lichaam, inclusief je hoofd, zich verwijden. De hoge hoeveelheid bloed in je hoofd zorgt ervoor dat er druk wordt opgebouwd en de beschermende membranen die je hersenen bedekken ontstoken kunnen raken en pijnlijk worden.
    • Maagkrampen. Norovirusinfecties vestigen zich meestal in de maag. Je maag kan ontstoken raken, wat pijn veroorzaakt.
    • Diarree. Diarree is een veelvoorkomend symptoom van een besmetting met het norovirus. Het treedt op als een verdedigingsmechanisme, waarmee het lichaam het virus probeert uit te spoelen.
    • Overgeven. Overgeven is een ander veelvoorkomend symptoom van een infectie met het norovirus. Net als bij diarree probeert het lichaam het virus uit het systeem te verwijderen door over te geven.
  2. Helaas is er geen specifiek medicijn dat tegen het virus werkt. Je kunt echter wel de symptomen bestrijden die het norovirus veroorzaken. Vergeet niet dat het virus zelfbeperkend is, wat betekent dat het over het algemeen vanzelf verdwijnt.
    • Het virus houdt over het algemeen een paar dagen tot een week aan.
  3. Het consumeren van veel water en ander vocht zal helpen om je gehydrateerd te houden. Dit kan helpen om je koorts laag te houden en je hoofdpijn tot een minimum te beperken. Het is ook belangrijk om water te drinken als je hebt overgegeven of als je diarree hebt gehad. Wanneer deze symptomen zich ook voordoen, is het zeer waarschijnlijk dat je uitgedroogd raakt als je niet genoeg drinkt.
    • Als je genoeg krijgt van water, kun je ook gemberthee drinken, wat kan helpen tegen de maagpijn, terwijl het je ook hydrateert.
  4. Anti-emetische (braaksel voorkomende) middelen, zoals ondansetron en domperidon kunnen worden gegeven om verlichting te bieden van je klachten als je vaak moet braken. [7]
    • Houd er wel rekening mee dat deze medicijnen alleen kunnen worden verkregen met een recept van je dokter.
  5. Zoals gezegd zullen de meeste van deze infecties na een paar dagen verdwijnen. Als het virus langer dan een week aanhoudt, moet je medische hulp inschakelen. Dit is vooral belangrijk als de persoon die ziek is een kind of een oudere persoon is, of iemand met verminderde weerstand.
    • Let tijdens je herstel op aanwijzingen van uitdroging. Als je donkere urine of een gebrek aan tranen opmerkt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
    • Als je de zorg voor een kind met norovirus hebt, dan kan het zijn dat het kind uitgedroogd is als het huilt zonder tranen, voortdurend slaperig en bijzonder kieskeurig is. [8]
    Advertentie

Tips

  • Vergeet niet dat dit virus aan je kan worden doorgegeven wanneer je met het virus besmette oppervlakken aanraakt en daarna je vingers in je mond steekt.
  • Een persoon is het meest besmettelijk als de symptomen duidelijk zichtbaar zijn.
  • Het virus is hardnekkig en is het hele jaar aanwezig (hoewel grotere uitbraken vaak seizoensgebonden zijn – vaak tussen november en april). Regelmatig wassen van de handen en het ondersteunen van je immuunsysteem zijn de beste methoden om te voorkomen dat je het virus krijgt. Was je handen voor het eten, na het gebruik van het toilet, maar ook bij het binnenkomen van je huis nadat je in de openbare ruimte bent geweest.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.368 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie