Pdf downloaden
Pdf downloaden
Veel mensen hebben wel eens een relatie gehad die op de klippen gelopen is, maar het kan nog moeilijker zijn om het met een vriend(in) ‘uit te maken’. Als je een ruzie gehad hebt waarvan je weet dat die niet op te lossen valt, of als jullie gewoon uit elkaar gegroeid zijn, dan kan het tijd zijn om de vriendschap te beëindigen. Je kunt de vriendschap op natuurlijke wijze dood laten bloeden, je vriend(in) ermee confronteren, of de vriendschap “cold turkey” verbreken. Waar je ok voor kiest, het helpt om jezelf voor te bereiden op de gevoelens die je zult ervaren als de vriendschap beëindigd is.
Stappen
-
Spreek een tijd en plaats af om elkaar te ontmoeten. Als je de persoon niet in het ongewisse wilt laten over waarom je geen vriend(inn)en meer wilt zijn, dan is een één-op-ééngesprek misschien op zijn plaats. Parken en cafés zijn goede opties, omdat het neutrale en openbare plekken zijn. Hoewel de emoties tijdens het gesprek hoog op kunnen lopen, is de kans dat jullie je in toom kunnen houden groter als jullie in het openbaar zijn.
- Spreek geen lange maaltijd met elkaar af. De kans is groot dat jullie al weg willen voor het eten voorgeschoteld wordt.
- Als de persoon niet in levenden lijve wilt ontmoeten, dan is het prima om het via de telefoon uit te maken met je vriend(in). Doe het niet via sms, omdat het dan een stuk moeilijker is om jezelf goed te uiten en een echt gesprek te voeren.
- Maak het niet uit ten overstaan van mensen die jullie allebei kennen. Dit kan uiterst beschamend en kwetsend zijn.
-
Vertel je vriend(in) waarom je de vriendschap beëindigt. Wees recht door zee. Is je vriendin vreemd geweest met jouw vriendje? Kraakt je vriend jou steeds af? Wat de reden ook is, het is tijd om je volledig te verklaren. Vertel hem/haar precies wat er loos is, dat is het moedigste dat je kunt doen. Uiteindelijk zal de ander waarschijnlijk blij zijn dat hij/zij weet wat er precies gebeurd is.
- Er is ook een situatie waarin recht door zee zijn niet de aardigste manier is om een vriendschap te beëindigen. Als je de persoon gewoon niet leuk meer vindt, terwijl hij/zij daar niets aan heeft kunnen doen, dan is er geen enkele reden om het hardop te zeggen. Als dit het geval is, laat de relatie dan op natuurlijke wijze doodbloeden.
-
Geef je vriend(in) de gelegenheid om te praten. Je vriend zal waarschijnlijk in de verdediging schieten, zich verontschuldigen, of een combinatie van beide toepassen als je hem/haar confronteert. Je wilt hem/haar misschien aanhoren. Misschien is er namelijk nog een kleine kans dat jullie vrienden kunnen blijven. Als er misschien sprake is van een misverstand, dan wil je dat weten. Als dat niet zo is, ga dan verder.
-
Stel grenzen. Misschien wil je de boel hier en nu volledig afkappen; misschien vind je het niet erg om de ander zo nu en dan nog in groepsverband te treffen. Hoe dan ook, wees er duidelijk in dat dit het breekpunt is, en dat de kaarten er vanaf nu anders voor zullen liggen. Stel je grenzen van tevoren, zodat je niet in de verleiding zult komen om ze weer te slechten.
- Als je nooit meer met hem/haar wilt praten, vertel de ander dan dat je na deze ontmoeting geen contact meer met hem/haar op zult nemen, en dat hij/zij dat ook niet meer zou moeten doen.
- Als je het niet erg vindt om elkaar in groepsverband nog te treffen maar geen één-op-ééncontact meer met hem/haar wilt, dan is het prima om dat te zeggen. Het is ook prima om te zeggen dat je misschien later weer wilt proberen om de vriendschap nieuw leven in te blazen. Doe dat echter alleen als je het echt meent. Anders zou de persoon steeds contact met jou op kunnen nemen, terwijl je eigenlijk liever met rust gelaten wilt worden. Wees glashelder over je verwachtingen, zodat je voormalige vriend(in) niet in de war zal raken.
-
Houd vast aan je grenzen. Als de persoon contact met je probeert op te nemen, of je probeert terug te winnen, reageer dan niet. Je hebt je zegje gedaan, je hebt hem/haar aangehoord, en nu zitten jouw verplichtingen als vriend(in) erop. Net als wanneer je het met je partner uitgemaakt hebt, betekent deze breuk dat je niet langer voor hem/haar verantwoordelijk hoeft te zijn.
- Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je voormalige vriend(in) erg verdrietig is, dan kan het ontzettend moeilijk zijn om zijn/haar telefoontjes en sms’jes te negeren. Als het beëindigen van de vriendschap voor jou menens is, laat de ander je grenzen dan niet slechten. Je zult hem/haar de verkeerde indruk geven, en het verdere verloop van de voormalige vriendschap alleen maar moeilijker maken.
Advertentie
-
Als jullie uit elkaar groeien, houd dat dan niet tegen. De doodbloed-methode is het beste voor gevallen waarin jij en je vriend(in) simpelweg uit elkaar groeien. Misschien is er geen concrete reden waarom je diegene niet meer mag; misschien ben je gewoon meer geïnteresseerd in andere dingen en mensen. Begin je tijd te besteden zoals jij dat wilt, en houd je bezig met mensen en dingen die jij leuk vindt. De kans is groot dat jouw vriend(in) datzelfde zal doen. Zodoende drijven jullie uit elkaar, zonder daar een heel probleem van te hoeven maken.
-
Bel en sms je vriend niet meer. Om een vriendschap uit te maken moet je het contact beperken. Neem geen contact meer op met je vriend om iets af te spreken, en ook niet om gewoon te kletsen. Vang geen online gesprekken meer aan, geen sms-gesprekken, of wat dan ook. Je kunt nog steeds met hem/haar praten als je hem/haar in levenden lijve tegenkomt, als jullie in groepsverband met elkaar optrekken bijvoorbeeld, maar mijd onnodig contact.
- Als twee vrienden op natuurlijke wijze uit elkaar gaan, dan zal het niet zo moeilijk zijn om minder vaak contact met elkaar op te nemen. Waarschijnlijk doen jullie allebei sowieso liever iets anders. Je hoeft er dus niet al te veel voor op te offeren om elkaar niet meer dan nodig te spreken.
- Aan de andere kant, als jouw vriend(in) er niet hetzelfde over denkt als jij, dan kan het beperkte contact hem/haar kwetsen. Helaas is het ontzettend moeilijk om te voorkomen dat je iemand kwetst als je een relatie wilt beëindigen. Je moet bij hoe dan ook jezelf te rade gaan of je de relatie nog steeds wilt beëindigen.
-
Houd de gesprekken luchtig. Vriendschappen worden hechter door diepe, onthullende gesprekken. Tijdens deze gesprekken leren vrienden elkaar erg goed kennen. Om je van iemand terug te trekken, dien je deze openhartige gesprekken link te laten liggen. Als jullie elkaar spreken, houd het dan bij oppervlakkige onderwerpen—net zoals je dat met een kennis zou doen. Als jullie als vrienden met elkaar blijven praten, dan zal het moeilijker zijn om de vriendschap dood te laten bloeden.
- Als je vriend(in) de neiging heeft om het over persoonlijke kwesties te hebben, zoals haar relatie met haar vriendje, stuur het gesprek dan een veiligere kant op. Verander van onderwerp, zodat zij niet de kans krijgt om je over haar diepste gevoelens te vertellen.
- Uiteindelijk zal jouw vriend(in) het doorhebben dat jullie niet met elkaar praten als voorheen. Hij/zij kan je daarmee confronteren, of ervoor kiezen om zich ook terug te trekken. Wees voorbereid op allebei reacties.
-
Sla uitnodigingen beleefd af. Het kan even duren voordat jouw vriend(in) doorheeft dat jij de vriendschap niet meer zo ziet zitten. Een goede manier om wat afstand tussen jullie te creëren, is door uitnodigingen beleefd doch standvastig af te slaan. Je kunt op de uitnodiging ingaan als het een groepsactiviteit betreft, maar mijd één-op-éénsituaties. Je wilt de ander niet aan het lijntje houden.
- Nogmaals, als de ander er niet hetzelfde over denkt als jij, dan kan het zijn dat zijn/haar gevoelens gekwetst worden. Het is aan jou om te bepalen of je niet liever iets directer te werk gaat, en er ronduit voor uitkomt dat je de vriendschap wilt beëindigen.
-
Verzin smoesjes als dat nodig is. Als je de ander echt niet de waarheid wilt vertellen, weer uitnodigingen dan af met smoesjes. Zeg dat je het druk hebt, dat je familie op bezoek hebt, dat je te veel huiswerk hebt, enzovoorts. Dit lijkt misschien als de makkelijke uitweg, aangezien het niet echt een eerlijke manier is om je te gedragen tegenover iemand die eerst je vriend(in) was. Als je echter een goede reden hebt om de vriendschap te beëindigen hebt, en je echt geen behoefte hebt aan een confrontatie, dan kunnen smoesjes vrij effectief zijn.
-
Roep de vriendschap geleidelijk aan een halt toe. In het beste geval zal de ander doorhebben dat jij de vriendschap achter je gelaten hebt, en zal hij/zij zijn/haar eigen plan trekken. Als je voormalige vriend(in) je echter vraagt wat er loos is, dan wil je hem/haar wellicht van uitleg voorzien. Wees voorbereid op de reactie hierop. Het kan namelijk zo zijn dat jij meer voor je voormalige vriend(in) betekent, dan hij/zij voor jou.
-
Overweeg de “silent treatment” in het geval van een gewelddadige relatie. Als de vriend(in) met wie jij het uit wilt maken jou lichamelijk of emotioneel misbruikt of manipuleert, dan ben je die persoon niets verplicht—zelfs geen beleefdheid. Leg alle contact aan banden, ontvriend hem/haar op social media, en probeer hem/haar zo veel mogelijk uit de weg te gaan.
- Als je erover een gesprek met hem/haar probeert aan te gaan, dan kan hij/zij je het gevoel geven alsof het jouw schuld is dat het verkeerd gelopen is. Laat je niet inpakken door al die drama. Als je weet dat hij/zij het jou onnodig moeilijk zal maken, stop dan “cold turkey”—verbreek direct alle contact.
Advertentie
-
Ga om met de emoties van je voormalige vriend(in). Gedumpt worden is niet makkelijk, ongeacht of je dat nou verdiend hebt of niet. Wees erop voorbereid dat je vriend(in) zal huilen, je zal smeken om vrienden te blijven, of zelfs extreem boos zal worden. Jij was sterk genoeg om de vriendschap te beëindigen, en je bent sterk genoeg om met de nasleep om te gaan. Probeer om jezelf niet te erg te verwikkelen in de emoties van je voormalige vriend(in). Onthoud om je grenzen te bewaken, en, indien nodig, alle contact te verbreken.
-
Pas op voor passief-agressief gedrag. Soms zal een voormalige vriend(in) proberen om jouw leven moeilijker te maken. Dit kan hij/zij doen op kleine, passief-agressieve manieren. Dit gaat met name op als jullie samen op school zitten, of collega’s zijn, en elkaar daarom regelmatig moeten zien. Hij/zij kan proberen om andere mensen tegen jou op te zetten, roddels over jou te verspreiden, of jou op een andere manier in een kwaad daglicht te zetten. Blijf sterk, en besef dat als iemand zich zo vreselijk gedraagt, dat jouw beslissing om de vriendschap te beëindigen de juiste was.
- Als het gedrag van passief-agressief escaleert tot ronduit agressief, dan moet je misschien extra maatregelen treffen. Praat met je docenten of chefs als het op school of werk gebeurt. Kijk of je bewijsmateriaal kunt verzamelen om te bewijzen dat jij een doelwit bent.
- Je kunt misschien ook juridische stappen nemen. Als hij/zij jou maar niet met rust laat, en er sprake is van intimidatie, dan kun je een straatverbod/contactverbod aanvragen.
-
Besef dat het beëindigen van deze vriendschap invloed kan hebben op andere vriendschappen. Het uitmaken met één vriend(in) kan een impact hebben op jullie gemeenschappelijke vrienden. Als jullie allebei onderdeel waren van dezelfde vriendengroep, dan kan het in het begin nogal ongemakkelijk zijn. Hopelijk zullen jullie vrienden geen kant kiezen. Doen ze dat wel, dan kom je er in ieder geval achter wie je echte vrienden zijn.
-
Zorg voor jezelf. Je voelt je waarschijnlijk enigszins bevrijd als je de relatie met een slechte vriend(in) beëindigd hebt. Desalniettemin is het beëindigen van relaties vaak moeilijk. Het is emotioneel gezien moeilijk om iemand teleur te stellen, en de gevolgen kunnen een stuk langer naslepen dan je verwachtte. Nadat de vriendschap officieel beëindigd is dien je je best te doen om je te omringen met mensen die ervoor zorgen dat jij je goed voelt. Omring jezelf met geliefden, en probeer de oude vriendschap uit je hoofd te zetten.
- Je kunt je ook verrassend verdrietig gaan voelen. Je bent namelijk ook de goede aspecten van de vriendschap kwijt. Jullie zijn immers ooit vrienden geworden om een bepaalde reden, zelfs als de vriendschap daarna op de klippen gelopen is. Verdriet is volkomen normaal in situaties als deze.
Advertentie
Tips
- Wees standvastig om verwarring te voorkomen.
- Als je hem/haar vertelt hoe jij je voelt zal het na de breuk pijnlijk zijn, maar probeer dingen te doen die jou gelukkig maken. Uiteindelijk zul je een nieuwe beste vriend(in) vinden.
- Soms hebben gemeenschappelijke vrienden het gevoel alsof ze een kant moeten kiezen. Wees er dus op voorbereid om je gevoelens te bespreken, of zelfs om vrienden kwijt te raken.
- Vraag vrienden en familie om advies. Met name mensen die jouw vriend(in) goed kennen zullen je nieuwe inzichten kunnen geven. Misschien kunnen ze jou wel helpen met je individuele situatie.
- Stuur een brief of email als je het niet ziet zitten om een face-to-facegesprek te voeren.
- Voel je niet slecht als je vriend(in) geen goede vriend(in) geweest is. Dat is niet jouw schuld.
- Je voelt je misschien schuldig, maar als je weet dat je de juiste beslissing gemaakt hebt, blijf er dan bij.
- Onthoud dat alle relaties en vriendschappen een vrijwillige basis hebben. Je bent niet verplicht om welke relatie dan ook voort te zetten.
- Als je je niet op je gemak voelt om je vriend in je eentje te confronteren, raadpleeg dan een mediator of iemand op school. Hij/zij kan een neutrale derde partij zijn die kan helpen bij het gesprek.
- Als je redenen oppervlakkig zijn, als je bijvoorbeeld populair wilt worden, doe het dan niet. Wees niet egoïstisch.
Advertentie
Advertentie