Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het uitmaken met iemand van wie je houdt is nooit makkelijk, maar je kunt een aantal dingen doen om het voor jullie allebei minder pijnlijk te maken. Waar het om gaat is dat je eerlijk bent, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met de gevoelens van de ander.
Stappen
-
Vraag jezelf eerst af of je de relatie inderdaad definitief wilt beëindigen. Maak het nooit uit met iemand als je niet zeker weet of je kunt leven met het idee dat jullie daarna waarschijnlijk nooit meer bij elkaar zullen komen. [1] X Bron Zelfs als je van gedachten verandert na het beëindigen van een relatie en ermee akkoord gaat om het opnieuw te proberen, zul je ernstige schade hebben aangericht aan de relatie die mogelijk onherstelbaar is.
-
Bereid je erop voor dat je ex misschien te gekwetst zal zijn om vrienden te willen blijven, in ieder geval de eerstkomende tijd. Het beëindigen van een relatie kan voor alle betrokken partijen erg pijnlijk zijn. Verwacht niet dat jullie meteen na het uitmaken gewoon goede vrienden kunnen worden.
-
Maak het nooit uit om de verkeerde redenen. Je moet je afvragen of het inderdaad de moeite waard is om de relatie te beëindigen. [2] X Bron Je zult moeten nadenken over je eigen toekomst, maar ook over die van je partner.
- Blijf aan de andere kant ook niet bij iemand alleen maar omdat je bang bent om alleen te blijven. De enige manier om een partner te vinden die bij je past is door erop uit te gaan en op jezelf te zijn.
- Blijf ook nooit bij iemand omdat je bang bent hem of haar pijn te doen. Een relatie beëindigen kan wreed lijken, maar bij iemand blijven op wie je niet verliefd bent, is nog veel erger. [3] X Bron
- Stel niet voor om een 'pauze' in te lassen. Pauzes zijn meestal niet meer dan een overgangsfase totdat je het echt gaat uitmaken; als je het gevoel hebt dat je een pauze nodig hebt van iemand met wie je een relatie hebt, is de kans groot dat je het eigenlijk uit wilt maken, maar dat je te bang bent om alleen verder te gaan. Stel in dat geval geen pauze voor, maar wacht liever tot je er klaar voor bent om het definitief uit te maken, en doe het dan ook.
-
Tref de nodige voorbereidingen. Als jullie samenwonen, besluit dan wie er moet verhuizen en wie er mag blijven (hier kunnen jullie het uiteraard samen over hebben). Als je van je partner verwacht dat hij of zij verhuist, zul je hem of haar meer dan genoeg tijd moeten geven om vervangende woonruimte te zoeken, en jij zult voor die periode een plek moeten vinden waar je kunt logeren.
- Vraag aan je ouders of aan goede vrienden of je een paar dagen bij hen kunt logeren, of boek voor een paar nachten een kamer in een hotel.
- Als jullie niet samenwonen maar elkaar waarschijnlijk iedere dag op school of op jullie werk tegen zullen komen, moet je je afvragen of je misschien je rooster of je activiteiten aan zou moeten passen. Als je denkt dat het moeilijk kan worden om door te gaan met je leven als jullie elkaar regelmatig blijven zien, kijk dan of je misschien van baan of van rooster kunt veranderen, zodat je niet de hele tijd contact met hem of haar zult hoeven hebben.
Advertentie
-
Kies een geschikt moment. Er zal nooit een perfect moment komen om het met iemand uit te maken, maar er zijn bepaalde situaties waarin je het hoe dan ook niet moet doen. Een paar voorbeelden daarvan zijn:
- Als je partner net in een persoonlijke crisis zit, zoals het overlijden van een familielid, als er net een ernstige ziekte bij hem of haar is vastgesteld, of als hij of zij net ontslagen is. Als je partner net midden in een crisis zit, wacht dan even voordat je het uitmaakt, om te voorkomen dat je de situatie extra pijnlijk maakt.
- Midden in een ruzie. Beëindig een relatie nooit in een impuls tijdens een heftige ruzie; de kans is groot dat je dan dingen zegt die je niet echt meent, en dat je spijt krijgt van je beslissing als de ruzie eenmaal voorbij is.
- In het gezelschap van anderen. Als je besluit om het met hem of haar uit te maken in het gezelschap van anderen, probeer dan in ieder geval even een rustig tafeltje of een rustig hoekje te vinden om het gesprek te voeren. Vergeet niet dat bij één van jullie, of bij jullie allebei, de emoties hoog kunnen oplopen en dat jullie daarom misschien wat privacy nodig zullen hebben.
- Met een appje, een e-mail, of via de telefoon. Als je echt van hem of haar houdt, dan ben je het aan je partner verplicht om het gesprek persoonlijk te voeren.
- De enige uitzondering op deze regel is als jullie een relatie op afstand hebben waardoor het erg onpraktisch is om elkaar persoonlijk te ontmoeten. En probeer het ook dan liever via Skype of telefonisch te doen, en niet via een appje, een e-mail, of een ander onpersoonlijk communicatiemiddel.
-
Bereid je partner voor op het gesprek. Met andere woorden, probeer hem of haar niet te overrompelen door het er ineens midden in een gesprek uit te gooien, of terwijl hij of zij druk met iets bezig is.
- Vraag je partner even met je apart te gaan zitten en zeg bijvoorbeeld: 'Ik zou het graag ergens met je over willen hebben,' of 'Ik denk dat we even moeten praten.'
- Je zou je partner een e-mail of een appje kunnen sturen waarin je zegt dat je graag even met hem of haar zou willen praten, voordat jullie elkaar ontmoeten. Op die manier zal hij of zij genoeg tijd hebben om zich emotioneel voor te bereiden op een serieus gesprek. Je zult de relatie niet met een e-mail of een app-bericht willen beëindigen, maar laat hem of haar wel even weten dat er een serieus gesprek op komst is.
-
Gebruik zinnen met 'ik' als onderwerp. Door jezelf centraal te stellen zul je de ander minder snel veroordelen en kun je makkelijker duidelijk maken wat je wilt zeggen. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als:
- 'Ik weet toch echt zeker dat kinderen geen onderdeel uitmaken van mijn toekomstplannen.' Dit zal waarschijnlijk minder bot overkomen dan simpelweg zeggen: 'Jij wilt kinderen en ik niet.'
- 'Ik denk dat ik op dit moment wat meer tijd voor mezelf nodig heb.' Dit kan een tactischere manier zijn om te zeggen: 'Jij wilt altijd maar dat we meer dingen samen doen.'
- 'Ik moet over mijn toekomst nadenken.' Dit is waarschijnlijk minder kwetsend dan botweg zeggen: 'Onze relatie heeft geen toekomst.'
-
Wees eerlijk, maar probeer niet bot of ronduit wreed te zijn. Iedereen heeft het recht om de waarheid te horen, maar tegelijkertijd zijn er bepaalde dingen waar je je partner alleen maar mee zult kwetsen zonder dat je er verder iets mee bereikt.
- Als er iets uitdrukkelijk mis is met jullie relatie, bijvoorbeeld als jullie interesses hebben die gewoon echt niet op elkaar aansluiten, dan moet je dat tegen je partner zeggen. [4] X Bron Als jij eerlijk bent en een beetje van het mysterie wegneemt, kun je hem of haar helpen er sneller overheen te komen, en zal hij of zij zich niet de hele tijd af blijven vragen waarom je het uit hebt gemaakt en wat hij of zij anders zou hebben kunnen doen. Je zou bijvoorbeeld iets kunnen zeggen als: 'Ik weet dat jij graag vaak uitgaat, maar ik vind het gewoon echt niet leuk. Ik denk niet dat we gelukkig zouden kunnen worden met zo’n groot verschil.'
- Probeer een manier te vinden om je kritiek onder woorden te brengen. Als je van hem of haar houdt, dan moet je er moeite voor doen om zijn of haar ego zo min mogelijk te krenken. In plaats van dat je bijvoorbeeld zegt: 'Ik vind je niet meer aantrekkelijk,' kun je beter iets zeggen als: 'Ik heb het gevoel dat de chemie tussen ons is verdwenen.'
- Probeer de ander niet te beledigen of dingen te zeggen die ronduit wreed zijn en waarmee je je partner onnodig veel pijn kunt doen.
- Verzeker je partner ervan dat je nog steeds van hem of haar houdt en om hem of haar geeft. Op die manier zul je de gevoelens die bij een afwijzing horen een beetje kunnen verzachten. Je zou iets kunnen zeggen als: 'Ik vind je echt geweldig als persoon. Je bent hartstikke intelligent en ambitieus. Ik denk alleen dat mijn ambities anders zijn.'
-
Zeg dat jullie vrienden kunnen blijven. Als je echt graag bevriend wilt blijven met je ex, dan moet je dit aan het begin van het gesprek tegen hem of haar zeggen. Wees er nogmaals op voorbereid dat het mogelijk is dat je hem of haar zo gekwetst hebt dat hij of zij in ieder geval voorlopig geen vrienden met je zal willen zijn. Respecteer de behoeften van je partner en gun hem of haar zo nodig even de ruimte.
- Blijf je ex niet de hele tijd bellen of appen als je het eenmaal hebt uitgemaakt. Als je dat wel doet geef je namelijk gemengde signalen af en zorg je ervoor dat jullie allebei onmogelijk vooruit zullen kunnen komen. Ook als jullie hebben besloten om vrienden te blijven, kunnen jullie elkaar vlak nadat je het hebt uitgemaakt beter even niet zien of spreken.
- Overweeg wanneer er eenmaal wat tijd is verstreken na het beëindigen van jullie relatie, en wanneer de gevoelen niet meer zo pijnlijk zijn, over om weer contact te zoeken met je ex. Dat zou kunnen door iets met een groep te gaan doen (het is misschien beter om niet met zijn tweeën uit te gaan om te voorkomen dat je gemengde signalen afgeeft). Je zou het erop kunnen wagen en iets kunnen zeggen als: 'Hee, ik ga met een aantal vrienden naar die nieuwe film. Heb je misschien zin om mee te gaan?'
Advertentie
-
Probeer het in ieder geval in het begin niet over je ex te hebben. Het lijkt misschien onmogelijk om het contact met iemand van wie je houdt volledig te verbreken, maar de hele tijd contact met hem of haar blijven houden kan de hele situatie in feite een stuk pijnlijker maken. Als je toch in de verleiding komt, blokkeer dan het nummer van je partner op je telefoon. Blokkeer zijn of haar naam ook op alle sociale media die je gebruikt. Op die manier zul je minder snel in de verleiding komen om contact te zoeken. [5] X Bron
-
Voel je niet schuldig als je je er rot over voelt. Ook als jij degene bent die het heeft uitgemaakt, kan het heel goed zijn dat je pijn voelt, of dat je het gevoel hebt dat je iets bent kwijtgeraakt. Dit zijn heel gewone gevoelen die je moet accepteren om er overheen te kunnen komen.
-
Neem wat tijd voor jezelf. Liefde kan heel ingewikkeld zijn. Als je het net hebt uitgemaakt met iemand van wie je hebt gehouden, kun je het gevoel hebben dat je iets bent kwijtgeraakt. Dit kan een aanwijzing zijn dat je er even de tijd voor zou moeten nemen om jezelf beter te leren kennen en om jezelf te laten wennen aan het feit dat je weer single bent, voordat je meteen in een nieuwe relatie duikt.
-
Val terug op je vrienden en op je familie. Wees niet bang om emotionele steun te zoeken bij de mensen die belangrijk zijn in je leven. Dit kunnen bijvoorbeeld goede vrienden van je zijn, of je familie. De kans is groot dat ze begrip zullen tonen voor wat je doormaakt en je steun en goede raad kunnen geven.Advertentie
Bronnen
- ↑ http://spr.sagepub.com/content/1/1/49.abstract
- ↑ http://www.npr.org/sections/health-shots/2015/01/13/376804930/breaking-up-is-hard-to-do-but-science-can-help
- ↑ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1540-4560.1976.tb02485.x/abstract
- ↑ http://www.loveisrespect.org/dating-basics/should-we-break-up/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/articles/201012/the-thoroughly-modern-guide-breakups?collection=65090
Advertentie