PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Merk je dat je zou willen dat je nieuwe kat vriendelijker was en je meer zou vertrouwen? Katten zijn van nature onafhankelijk, en niet afhankelijk van jouw vriendschap. Het duurt dan ook langer voor ze je vertrouwen, en ze reageren minder snel op omkopen, bijvoorbeeld met snoepjes. Laat je kat het tempo bepalen van het vriendschap sluiten met jou, en richt je erop je kat een veilig en zeker gevoel te geven. Als hij zich eenmaal verzorgd voelt in zijn omgeving, zal hij leren je te vertrouwen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Een verzorgende omgeving vormen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt je kat nergens toe dwingen, laat staan om jou te vertrouwen. In plaats daarvan moeten kat overtuigd worden dat een actie haar voordeel geeft. Misschien zal ze bijvoorbeeld haar dutje opgeven als je haar haar favoriete lekkers biedt. Wees niet beledigd als ze besluit zich niet te laten overhalen. Van nature kiezen katten er vaak voor om terughoudend of onvoorspelbaar te blijven. [1]
    • Je kat zal het moeilijker vinden om jou te accepteren als je chaotisch en lawaaiig bent. Katten houden niet van stress, lawaai of veel activiteit. Je kat zal je sneller accepteren als je rustig en ontspannen bent in haar buurt.
  2. Een goede manier om je kat op haar gemak te stellen is door de kat haar eigen ruimte te geven. Een comfortabele, warme plek om te slapen, eten, spelen en haar behoefte te doen. Iets anders om naar te kijken in dierenwinkels, en misschien zelfs het personeel naar te vragen, zijn kattenplanken. Deze kunnen aan de muur gespijkerd worden in elke positie die jij en je kat willen, zodat ze een plek heeft om de kamer te overzien en zich daarboven veilig kan voelen..
  3. Er zullen momenten zijn waarop je kat zich onzeker, angstig, of bezorgd voelt. Geef haar ruim voldoende schuilplaatsen waar ze naartoe kan wanneer ze zich angstig voelt, zoals een kast of een plek onder het bed. Het is fijn om te weten waar haar schuilplaats is, maar dwing je kat er niet uit tenzij het absoluut noodzakelijk is. Je moet er ook voor zorgen dat je kat toegang heeft tot hoge plekken (zoals raamkozijnen, meubels, of een hoge kattenkrabpaal) en speeltjes voor als ze verveeld is en wil rond kijken of spelen.
    • Het is belangrijk dat je direct een veilige en zekere plek creëert. Als je probeert het vertrouwen te winnen van een nieuwe kat, houd haar dan in een kamer zodat ze vertrouwd kan raken met haar territorium, zonder zich overweldigd te voelen. [2]
    • Je moet er ook voor zorgen dat de kattenbak in een afgeschermde hoek van de kamer staat. Het moet uit de buurt staan van lawaaiige apparaten (zoals een droger), en ze moet zich beschermd voelen wanneer ze het gebruikt (als het in hoek staat zullen de twee muren deze bescherming bieden).
  4. Voer je kat regelmatig zodat ze begrijpt dat jij haar voer en onderdak geeft. Wanneer je het voer neerzet, praat dan op een zachte, zangerige toon zodat ze je stem begint te herkennen en te associëren met iets positiefs, zoals etenstijd. [3] Wanneer je kat eraan komt om te eten, trek je dan terug en geef haar ruimschoots de ruimte. Als je haar gezelschap wilt houden, ga dan op de grond zitten zodat je niet over haar heen torent, wat haar kan intimideren.
    • Zorg ervoor dat je kat gemakkelijk toegang heeft tot de voer- en waterbakjes. Als ze verlegen is, zet ze dan binnen bereik van haar schuilplaats, zodat ze zich niet te getraumatiseerd of gestrest voelt door eruit te moeten om te eten.
  5. Je kat kan er moeite mee hebben om te ontspannen of zich rustig te voelen in een nieuwe omgeving. Je kunt een synthetisch feromonenproduct voor katten kopen om in de kamer te vernevelen. Dit is een synthetische versie van de chemische boodschappen die de moederkat afgeeft om haar katjes een veilig en zeker gevoel te geven. De feromonen kunnen algehele stress verminderen en kunnen de nieuwe kat helpen zich sneller thuis te voelen. [4]
    • Je kunt ook overwegen je kat te laten wennen aan je geur als iets bekends. Dit zal haar helpen je te herkennen wanneer je fysiek contact begint te maken. Je kunt bijvoorbeeld proberen je kat te laten slapen met een van je oude T-shirts waar je geur op zit. [5]
  6. Een kat kan angstig zijn in zijn nieuwe omgeving, ongeacht hoe knus je het gemaakt hebt. Dit is met name het geval als de kat mishandeld of verwaarloosd was. Schreeuw nooit tegen de kat wanneer je ziet dat ze iets doet wat ze niet mag. Grote kans dat ze alleen haar nieuwe omgeving aan het verkennen is. Gebruik in plaats daarvan een rustige zachte stem om haar te prijzen voor eventueel goed gedrag dat ze vertoont. [6]
    • Als je kat nog steeds bang voor haar nieuwe omgeving lijkt, zorg er dan voor dat jij haar niet bang maakt. Besluip je kat nooit en maak geen plotselinge bewegingen waar ze van kan schrikken. Katten die mishandeld zijn geweest, zullen eerder schrikachtig zijn wanneer je ze verrast. [7]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Contact aanmoedigen

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat je kat altijd naar je toekomen, in plaats van dat je haar benadert. Als je duidelijk ziet dat je kat gespannen lijkt en je in de gaten houdt (staan, stijve staart, vergrote pupillen), doe dan niets. Ga heel stil zitten, bij voorkeur met je ogen dicht. Je zult op deze manier minder bedreigend zijn, en de kat zal gewend raken aan je aanwezigheid. Aan de andere kant, als je kat klaar is voor contact kan ze: [8]
    • In je buurt blijven als ze klaar is met eten, in plaats van weg te rennen om zich te verstoppen
    • Een paar stappen naar je toe zetten
    • In je buurt zitten en zich wassen (wat laat zien dat ze ontspannen is)
    • Met haar rug naar je toe zitten (wat laat zien dat ze je vertrouwt)
  2. Er zijn diverse manieren om minder bedreigend over te komen en je kat meer op haar gemak te laten zijn. Ga liggen als de ruimte dat toelaat. Op haar niveau zijn zorgt ervoor dat je niet over haar heen torent. Vermijd oogcontact, aangezien direct oogcontact een uiting van uitdaging of bedreiging is in kattentaal. [9] Draai je hoofd in plaats daarvan opzij en kijk de andere kant op.
    • Als je een bril draagt dan kun je overwegen om die af te zetten, aangezien de brillenglazen er voor katten uit kunnen zien als grote ogen. Dit kan overkomen als een bedreiging.
  3. Voel het niet alsof je dingen moet haasten. Uiteindelijk zal je kat je gaan vertrouwen en benaderen. Wanneer dit regelmatig gebeurt, zal de kat daarna uit vrije wil kopjes geven tegen je hand of lichaam. Door kopjes te geven brengt ze haar geur over op je en laat ze zien dat ze je accepteert.
    • Je kunt je kat aanmoedigen om dichterbij je te komen door lekkere snoepjes aan te bieden. Laat je arm op de vloer rusten en strooi een paar snoepjes om je heen. Laat de kat moed verzamelen om te komen en de snoepjes op te eten. Leg geleidelijk de snoepjes dichter bij je, zodat ze je kan benaderen zonder zich bedreigd te voelen.
  4. Laat ze in elkaars buurt spelen of eten. Natuurlijk is dit weer een heel ander proces, omdat je met een langere afstand moet beginnen en ze elke dag dichter bij elkaar moet zetten. Natuurlijk zou het handig zijn als iemand anders hierbij kan helpen.
  5. Doe rustig aan en begin door haar met een enkele vinger te wrijven. Maak geen plotselinge bewegingen, en naarmate haar vertrouwen groeit, kun je haar kin krabbelen. [10]
    • Vermijd stoeien, aangezien katten dat niet leuk vinden.
  6. Wanneer je kat je regelmatig begint te benaderen en spint wanneer je haar kroelt, kun je ophouden met in haar buurt liggen. Ga zitten en kroel haar. Ze kan zelfs beginnen op je schoot te zitten, wat laat zien dat ze je volledig vertrouwt.
    • Maak van speeltijd een terugkerend onderdeel van je dagelijkse routine. Dit zal de band tussen jou en je kat versterken, en ze zal deze aandacht van je verwachten. Onderzoeken hebben ook gezondheidsvoordelen voor mensen laten zien (zoals verlaagd cholesterol, verlaagt de bloeddruk, en minder angst) van het aanraken van en praten met huisdieren. [11]
  7. Dit is met name belangrijk als je een kat die mishandeld of verwaarloosd is aan het rehabiliteren bent. Het kan gebeuren dat je de kat rustig aait wanneer ze je plotseling bijt. Dit kan, net als wanneer ze krabt bij verrassing, betekenen dat je kat overweldigd is door het fysieke contact of de genegenheid. Geef de kat wat tijd voor haarzelf om te kalmeren, aangezien zij waarschijnlijk ook verrast is. Probeer haar de volgende keer minder lang te aaien. [12]
    • Straf de kat nooit door te schreeuwen of te slaan. Katten zullen niet begrijpen waarom je ze pijn doet. Zonder je in plaats daarvan even af. [13]
  8. Speel daarom minstens eens per dag met ze. Een goed moment om dit te doen is voordat je naar bed gaat. Hiermee verbranden ze hun energie, wat ze zal helpen die tijd in de avond te associëren met tot rust komen en gaan slapen, net als jij.
    Advertentie

Tips

  • Leer de juiste manier om een kat op te pakken, zodat ze zich meer op haar gemak zou voelen met je wanneer je dat doet. Maar wacht tot je kat op haar gemak is met je, voordat je haar oppakt, anders kun je al je voorgaande goede werk tenietdoen.
  • Als je kat iets verkeerd gedaan heeft, negeer dat gedrag dan en loopt weg. Als je je kat straft, zul je haar alleen de berisping laten associëren met jouw aanwezigheid, en haar angstig voor je maken. Om te voorkomen dat ze het gedrag herhaalt, moet je proberen te begrijpen waarom ze het in de eerste plaats deed, en een alternatieve uitlaatklep geven voor het gedrag.
  • Als je katje je geaccepteerd heeft tegen oudejaarsavond, dan is dit een goed moment om te proberen haar gerust te stellen. Grote kans dat elke knal en gesis in de lucht haar bang maakt. Elke keer dat je vuurwerk hoort kun je je kat op haar gemak stellen. Een ander punt is dat je je kat om te beginnen niet naar buiten moet laten, met name in een stadium waarin ze jou nog niet volledig vertrouwt en misschien niet terugkeert.
  • Wanneer je kat accepteert dat je haar aait, begin dan nooit boven haar, maar ga naar haar niveau, houd je hand ook laag, ga ermee onder haar kin, en laat haar ervoor kiezen om haar kop naar beneden te doen als ze dat wil. Houd je hand nooit boven haar hoofd omdat ze dit associeert met vogels en hoogstwaarschijnlijk naar je hand zal slaan. Houd je bij het gebied rond haar kop, tot ze meer accepteert. Als je een plek op het lichaam van de kat aanraakt waar ze extreem gevoelig reageert en naar je blaast, dan kan dit niet alleen betekenen dat ze niet op haar gemak is omdat je nieuw bent, het kan ook betekenen dat er vanbinnen iets is dat pijn veroorzaakt bij aanraking.
Advertentie

Bronnen

  1. Why Does My Cat..? Sarah Heath. Publisher: Souvenir Press
  2. Why Does My Cat..? Sarah Heath. Publisher: Souvenir Press
  3. http://www.feralcats.com/FAQ.html
  4. Feline Behavior: A guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders
  5. Feline Behavior: A guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders
  6. http://www.praktijkvoorkattengedrag.nl/hoe-laat-je-een-bange-kat-wennen/
  7. http://www.animalabusersspotlight.com/how-to-care-for-abused-animals.php
  8. Why Does My Cat..? Sarah Heath. Publisher: Souvenir Press
  9. http://www.icatcare.org/advice/keeping-your-cat-happy/interactions-your-cat

Over dit artikel

Deze pagina is 19.798 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie