Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je al een tijdje niet meer met je beste vriend(in) hebt gesproken of als jullie vriendschap wat is bekoeld, dan kan het moeilijk lijken om weer contact te maken. Je maakt je wellicht zorgen dat het ongemakkelijk zal zijn of dat de ander niet met je wil praten. Door het echter goed te maken na een ruzie of weer contact te zoeken na verloop van tijd, kun je de band tussen jullie twee weer aanhalen.
Stappen
-
Denk na over de reden van de ruzie. Na een ruzie met een vriend(in) kan je je van streek, boos of gekwetst voelen. Focus op deze gevoelens en denk na over wat er toch gebeurd is dat je je zo voelt. Hoewel het twistpunt misschien wel belangrijk was, zou een vriendschap niet stuk mogen gaan door een slechte dag. Denk na over het twistpunt in het grote geheel der dingen.
- Schrijf je gedachten op. Vaak kunnen je emoties chaotisch zijn na een ruzie. Neem de tijd om op te schrijven hoe je je voelt en waar je spijt van hebt.
- Denk eraan dat ruziën een natuurlijk onderdeel is van elke relatie. Ga je er echter goed mee om, dan kunnen ze je vriendschap sterker maken.
-
Bereid je voor om je te verontschuldigen. Hoewel het twistpunt misschien niet uitsluitend jouw schuld is geweest moet je bij een hernieuwd contact met je vriend, de stap nemen en de betere persoon zijn door je verontschuldigen. Denk eraan op welke manier jij ook schuld hebt en wees bereid dat te erkennen en je daarvoor de verontschuldigen, wanneer het tijd is om met je vriend(in) te praten.
- Je zou iets kunnen zeggen als: 'Het spijt me zo dat ik die pijnlijke dingen tegen je heb gezegd en ik weet dat mijn gedrag onaanvaardbaar was. Ik wil niet op die manier met mijn vrienden praten, vooral niet met mijn beste vriendin. Ik hoop dat je me kunt vergeven.'
- Je vriend(in) zal zich waarschijnlijk ontroerd voelen door je verontschuldiging en kan zich dan op zijn of haar beurt ook verontschuldigen. Denk ook aan hoe de ander jou heeft gekwetst, zodat je dat kunt verwoorden wanneer de tijd daar is.
- Je hebt misschien wat tijd nodig voordat je je kunt verontschuldigen. Dat is oké! Wacht tot je rustig en rationeel genoeg bent om je te verontschuldigen.
-
Neem weer contact op. Na diepgaand over de ruzie nagedacht te hebben, is het nu tijd om contact met je vriend(in) op te nemen. Als je het telefoonnummer van de ander hebt, stuur dan een sms of bel. Je kunt hem of haar ook via sociale media bereiken of via wederzijdse vrienden, indien nodig.
- Stuur eventueel een sms zoals: 'Ik weet dat de laatste keer dat we spraken het niet goed is gegaan. Ik heb veel nagedacht over onze ruzie en wat ik heb gedaan en gezegd en ik wil dat je weet dat het me spijt. Ik mis je en wil graag snel weer bij elkaar langs gaan om even te praten, als je tijd hebt.
- Als je vriend(in) je niet wil ontmoeten, overweeg dan een brief te schrijven waarin je je verontschuldigingen aanbiedt, omdat je immers je verontschuldigingen niet persoonlijk kunt aanbieden. Op deze manier weet je tenminste dat je vriend weet dat het je spijt en dat je verder wil, of die gevoelens nu wederzijds zijn of niet.
-
Zet wat tijd opzij om elkaar te ontmoeten. Als de ander positief op je reageert, is dit het moment om een afspraak te regelen. Spreek een tijd af met je vriend die jullie beide past. Het kan ook handig zijn om ervoor te zorgen dat je niet veel anders te doen hebt op die dag, omdat het gesprek wel eens uit kan lopen.
- Je zou iets kunnen zeggen als 'Hé, wil je ergens naartoe gaan om een beetje te praten? We kunnen elkaar ontmoeten voor de lunch of gaan wandelen.
- Spreek af op een neutrale, rustige plek. Een park of een coffeeshop zijn goede, ontspannen plekken om elkaar te ontmoeten. Dit zet de sfeer voor een minder geladen gesprek.
-
Wees oprecht en eerlijk. Als je beste vriend je kent, en dat is waarschijnlijk het geval, zal diegene weten of je het wel of niet echt meent. Doe het volgende wanneer je je excuses aanbiedt:
-
Luister. Hoewel je hebt nagedacht over het twistpunt en je rol daarin, ben je je er misschien nog steeds niet helemaal van bewust waarom de ander zo van streek is. Neem tijdens dit gesprek de tijd om te luisteren naar de manieren waarop de ander zich gekwetst voelt. Dit laatste incident kan wel eens de druppel zijn geweest voor hem of haar, na een reeks andere momenten dat je je onbehoorlijk hebt gedragen, waar je zelf nooit aan hebt gedacht.
- Verontschuldig je voor de andere keren dat je kwetsend bent geweest, los van deze laatste keer. Denk kritisch na over wat de ander tegen je zegt, zodat je je niet alleen maar verontschuldigt om het gesprek te beëindigen. Zorg ervoor dat elk keer als je 'Het spijt me' zegt, dit ook echt gemeend is.
-
Bied je vriendschap aan. Nadat je je verontschuldigingen hebt aangeboden en misschien ook wel een verontschuldiging hebt gekregen, zeg dan tegen de ander hoezeer je jullie vriendschap mist en terug wilt hebben. Dit is een geweldige manier om het gesprek op een positieve noot te beëindigen en je wensen te uiten.
- Je kunt zoiets zeggen als 'Het spijt me zo dat ik je pijn heb gedaan, maar ik wil niet dat dit een einde maakt aan onze vriendschap. Kunnen we weer beste vrienden zijn?
- Presenteer dit niet als een ultimatum en dwing de ander niet om nu meteen te beslissen, tenzij de ander dat wil.
-
Geef de ander wat ruimte. Na dit zware gesprek zal je vriend of vriendin waarschijnlijk wat tijd nodig hebben om na te denken, en dat is oké. Beëindig het gesprek met een knuffel als de ander daar open voor staat, en vraag om weer contact op te nemen wanneer en of de ander het gevoel heeft er klaar voor te zijn.
- Je kunt hem of haar vertellen: 'Ik weet dat dit misschien te veel is om in een dag te verwerken en dat de gevoelens van ons dispuut nog vers zijn, dus neem alstublieft de tijd om erover na te denken en ik zal hier zijn als je klaar bent om te praten.'
- Het kan tijd en moeite kosten om het vertrouwen weer op te bouwen, vooral na een fikse ruzie. Het verontschuldigen alleen is misschien niet genoeg, maar als je je vriend(in) de ruimte geeft, dan kan hij of zij je wellicht weer gaan vertrouwen.
Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:
Weer contact zoeken na elkaar een tijd niet gezien te hebben
-
Neem weer contact op. Misschien ben je op zoek naar een vriend van de middelbare school die je al jaren niet meer hebt gezien of een oude vriend waarmee je vroeger samenwerkte. De allereerste stap in het vernieuwen van je vriendschap met deze persoon is door weer contact op te nemen. Als je het telefoonnummer van de ander hebt, bel dan even of stuur een berichtje om contact op te nemen.
- Je kunt iets zeggen als, 'Ik hoop dat het goed met je gaat! We hebben elkaar onlangs niet meer gesproken, maar ik heb de laatste tijd veel aan je gedacht en wilde weten hoe het met je gaat en wat je de afgelopen tijd zoal hebt gedaan.
- Neem contact op via sociale media. Als je het telefoonnummer van de ander niet hebt, dan kan dit een handige manier zijn om iemand te vinden en contact op te nemen.
- Neem contact op via wederzijdse vrienden. Als jullie wederzijdse vrienden hebben, neem daar dan contact mee op zodat ze je kunnen helpen om de persoon weer te kunnen bereiken.
-
Zoek uit wat de ander heeft gedaan. Neem de tijd om wat met je vriend(in) te kletsen nadat jullie weer contact hebben gemaakt, over wat er gebeurd is in zijn of haar leven sinds jullie elkaar voor het laatst hebben gesproken. Vraag naar school, werk, ouders of relaties.
- Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent wanneer je vraagt hoe het met de ander gaat. Hiermee geef je aan dat je echt om de ander geeft, iets wat zal helpen om de vriendschap te herstellen.
-
Praat de ander bij over je eigen leven. Nadat je vriend(in) heeft vertelt over zijn of haar leven, vertel je nieuwtjes over je eigen leven. Vertel of je ergens bent gaan studeren of een promotie op het werk hebt gekregen, of zelfs kleinere dingen waarvan je denkt dat ze interessant zijn.
- Je kunt iets zeggen als 'Ik ben onlangs afgestudeerd en ben er zo enthousiast over. Ik weet nog dat jij je daar ook voor had aangemeld.
- Zorg ervoor dat je het gesprek niet domineert met informatie over jou.
-
Spreek ergens af waar jullie kunnen praten. Als je met z'n tweeën in dezelfde stad woont of binnen een redelijke afstand van elkaar, maak dan wat tijd vrij om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Dit zal je meer helpen om de band te versterken dan chats via de telefoon of via sms. Als je niet in de buurt woont, maak dan gebruik van iets als FaceTiming of Skype.
- Je zou de ander kunnen uitnodigen door te zeggen: 'Zullen we binnenkort ergens wat gaan lunchen? Of naar de film gaan? Ik zou het leuk vinden om elkaar weer eens wat vaker te zien.
- Als jullie een afspraak maken met elkaar, spreek dan niet iets af op een luide of lawaaierige plek. Het is beter om ergens koffie te gaan drinken of te lunchen.
-
Praat over de reden waarom jullie uit elkaar zijn gedreven. Als jullie elkaar al een tijd niet meer hebben gesproken, dan kan het nodig zijn om op zijn minst het onderwerp aan te snijden waarom dat gebeurde. Is één van jullie verhuisd en pas onlangs weer thuisgekomen? Of misschien zijn jullie in de loop der jaren gewoon uit elkaar gegroeid. Hoe dan ook, bespreek waarom het contact is verwaterd.
- Houd het gesprek echter wel licht. Zet de ander niet onder druk om erover te praten en maak er geen gespannen gebeurtenis van.
- Overweeg om het gesprek te beginnen als 'Het is zo leuk geweest om elkaar weer te zien. Ik denk er vaak over na hoe het is gekomen dat het contact is verwaterd. Toen je wegging dacht ik al dat het anders zou zijn, maar ik wist niet hoeveel. Ik heb je echt gemist.
-
Maak een belofte om vaker contact op te nemen. Vertel na het gesprek dat je het contact niet meer wilt verliezen en dat je het plezierig hebt gevonden om elkaar weer te zien. Omdat deze persoon vroeger je beste vriend(in) was, zal de ander deze hernieuwde vriendschap waarschijnlijk met open armen verwelkomen. Spreek met elkaar af om elkaar meer vaker te bellen en te zien, en houd je daar dan ook aan.
- Meer dan wat dan ook zal het nakomen van je beloftes en het maken van vervolgafspraken met je vriend(in) helpen om je vriendschap weer op te bouwen. Als je echt om je vriend(in) geeft, doe dan je best om in contact te blijven met hem of haar.
Advertentie
-
Blijf met elkaar praten. Zorg dat je na de eerste gesprekken regelmatig praat met je vriend(in). Bel en sms de ander minstens wekelijks. De mate waarin je contact hebt hangt af van je leeftijd en de frequentie waarmee je communiceert. Als je bijvoorbeeld op de middelbare school zit, is het normaal om elke dag met je beste vrienden te praten. Als je echter ouder bent en werkt, zullen jullie elkaar minder regelmatig kunnen spreken, omdat je andere verantwoordelijkheden hebt.
- Zorg dat je niet de enige bent die het initiatief neemt om contact op te nemen. Als je merkt dat jij negen van de tien keer degene bent die het initiatief neemt, geef de ander dat even de tijd om op adem te komen. Als de ander dan als eerste het initiatief neemt, zal jullie vriendschap sterker en meer wederzijds worden.
-
Haal goede herinneringen op. Denk af en toe samen met de ander aan de goede tijd die jullie met elkaar hebben gedeeld. Dit zou een goed moment zijn om je fotoalbum uit de kast te halen of elkaars foto's op sociale media te bekijken. Ga samen met je vriend(in) zitten om elkaar te herinneren aan die tijd en de goede tijden die komen gaan.
- Misschien wil je iets zeggen als: 'Weet je die keer nog dat we de film gingen en zo hard hebben gelachen? We hadden echt zo veel plezier samen.'
-
Doe de dingen die jullie vroeger deden. Blijf niet stilstaan bij het verleden, maar ga ook op pad om die leuke herinneringen overnieuw te creëren! Als jij en je vriend(in) graag naar het strand gingen, sporten of naar de film gingen, doe al die dingen dan weer. Dit is een geweldige manier om elkaar eraan te herinneren waarom jullie in de eerste plaats vrienden zijn geworden, en om de ruzie achter jullie te laten.
-
Bouw het vertrouwen weer op, indien nodig. Een andere manier om je nieuw ontstane band te versterken is het verder ontwikkelen van jullie vertrouwen in elkaar. Hoewel jij en je vriend(in) misschien wel het gevoel hebben dat sinds het hernieuwde contact er niets mis is gegaan, kan het toch nodig zijn om jullie gevoel van vertrouwen in elkaar te herstellen. Werk aan een regelmatige communicatie met de ander om een wederzijds gevoel van betrouwbaarheid te ontwikkelen.
- Een manier om vertrouwen te ontwikkelen is door geheimen met elkaar te delen. Naarmate jullie vriendschap vordert, kun je nieuwe dingen over jezelf vertellen waar de ander nog niets vanaf wist, en vraag je de ander om hetzelfde te doen. Je kunt er zelfs een spel van maken.
-
Probeer samen iets nieuws uit. Naast de dingen die jullie vroeger vaak samen hebben gedaan, kunnen jullie ook nieuwe dingen proberen! Iets nieuws uitproberen is een goede manier voor jullie beiden om uit je comfortzone te stappen en zelfs om samen je angsten onder ogen te zien.
- Ga samen nieuwe recepten uitproberen of een nieuwe sport.
- Je kunt ook een wederzijdse angst als hoogtevrees samen overwinnen door in een achtbaan of iets dergelijks te gaan.
- Jullie vriendschap kan op nieuwe en onverwachte manieren veranderen. Omarm deze verandering. Probeer te voorkomen dat jullie blijven stilstaan bij hoe het vroeger was.
-
Geniet van jullie nieuwe vriendschap. Misschien vallen de dingen terug op hun plaats en heb je het gevoel dat je geen dag samen hebt gemist, wat geweldig is. Maar dingen kunnen ook anders aanvoelen, en dat is ook oké. Geniet van deze nieuwe, sterkere en meer volwassen vriendschap en vier het dat je je beste vriend(in) terug hebt!Advertentie
Tips
- Probeer er voor de ander te zijn als die het nodig heeft om te praten.
- Wees een luisterend oor. Je vrienden zullen je meer waarderen vanwege het feit dat je er voor hen bent.
- Vertel wat iedereen zoal heeft gedaan en stel voor dat de ander de volgende keer meegaat. Voorbeeld: 'Ik ben samen met de meiden gisteren wezen zwemmen – heb je zin om volgende week met ons mee te komen? Nogmaals, houd het open en vraag of de ander zelf ook een aantal van zijn of haar vrienden mee wil nemen.
- Probeer niet uit alle macht ruzie te vermijden wanneer jullie net weer contact met elkaar hebben.
Advertentie
Waarschuwingen
- Bedel niet!
- Vraag niet meteen of jullie nog steeds de beste vrienden zijn. Dit zorgt ervoor dat je er aanhankelijk uitziet, iets wat voor onhandige situaties kan zorgen.
- Als de ander je vriend niet meer wil zijn, dan is dat oké en aan diegene, en zal je dat moeten accepteren.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 3.324 keer bekeken.
Advertentie