PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ben jij gek op honden? Heb je er wel eens over nagedacht om met honden te gaan werken? Dan is het beroep hondeninstructeur misschien wel iets voor jou. Voordat je beslist een opleiding te volgen, kun je alvast vaardigheden en ervaring opdoen en uitzoeken of het echt iets voor je is. Hieronder kun je lezen hoe je dat het beste aanpakt.

  1. Lees alles wat los en vast zit over je passie: honden. Er zijn verschillende boeken over je favoriete dier, bijvoorbeeld over het gedrag , de opvoeding of over de diverse trainingsmethoden. Hieronder zie je een paar handige voorbeelden die je op weg kunnen helpen.
    • Een hond om van te houden van Martin Gaus
    • Cesars aanpak van Cesar Millan
    • Emoties bij honden door Paul de Vos & Frans de Waal
    • Honden trainen volgens de wetten van de natuur deel 1 & 2 van Arjen van Alphen en Francien Koeman
  2. Door het werken met honden krijg je ervaring in het omgaan met veel verschillende soorten rassen en hun gedrag. Je kunt je vaardigheden ontwikkelen en verbeteren. Kijk op de website van www.dierenbescherming.nl voor openstaande vacatures of bel een asiel bij jou in de buurt.
  3. Je kunt vragen of je mag observeren om inzicht te krijgen in de verschillende werkwijzen van de trainer. Je kunt natuurlijk ook je eigen hond meenemen en actief meedoen met de les.
  4. Het meeste leer je natuurlijk door aan de slag te gaan met honden en hun baasjes. De praktijk is de beste leerschool. Vraag aan een hondenschool bij jou in de buurt of ze plek hebben voor een stagiair. Als stagiair kun je meekijken over de schouder van hondeninstructeurs en het vak in de praktijk leren. Op termijn kun je onder supervisie zélf ook trainingen gaan verzorgen.
    • Een stage duurt meestal tussen de zes maanden en een jaar.
  5. 5
    Zoek werk. Als je je hebt ingelezen en je hebt ervaring opgedaan in het asiel of tijdens je stage, kun je gaan rondvragen of er bij jou in de buurt vacatures openstaan. Zoek op internet naar alle hondenscholen, de meeste vacatures staan meestal wel online. Je kunt natuurlijk ook langsgaan.
    Advertentie


Tips

  • Er bestaan verschillende erkende opleidingen die je kunt volgen. Het hebben van enige ervaring met honden is vaak wel een vereiste. Twee voorbeelden hiervan zijn:

Zij bieden opleidingen aan van hondentrainer tot kynologisch gedragstherapeut.

  • De dierenbescherming biedt intern een cursus aan. Als je die volgt, is het wel de bedoeling dat je je minimaal twee jaar vrijwillig inzet voor de organisatie. www.dierenbescherming.nl
  • Ook de KNGF geleidehonden biedt een driejarige (grotendeels) interne opleiding aan. Een van de vereiste is dat je op voldoende ervaring hebt opgedaan met honden. www.geleidehond.nl


Advertentie

Waarschuwingen

  • Neem niet klakkeloos elke klus aan die voorbij komt. Een hond met ernstige agressieproblemen kun je misschien beter overgelaten worden aan iemand met meer ervaring. Je kunt natuurlijk wel voorstellen om te mogen observeren, dan leer je er nog iets van.
  • Bevind je je ooit in een privé sessie waarbij je je niet op je gemak voelt, wees dan niet bang om dit aan te geven bij je klant en verwijs naar een andere trainer.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.184 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie