PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hoofdluizen zijn kleine insecten zonder vleugels die op het menselijk hoofd leven, waar ze zichzelf en hun eitjes aan de haarschacht vastzetten. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verspreiden hoofdluizen geen ziektes, en komen ze niet op vieze hoofden af. Ze verspreiden zich als mensen dicht met hun hoofd bij elkaar komen. Als jij of je kind hoofdluis heeft, kun je dit probleem vaak oplossen met behulp van tea-tree-olie.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Een uitbraak van hoofdluis herkennen en tot een minimum beperken

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn allerlei dingen die een jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken, en je kunt hoofdluis gemakkelijk verwarren met aandoeningen zoals roos. [1] Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten, zodat je hoofdluis effectief kunt behandelen:
    • Gebruik een luizen- of stofkam om het hoofd en het haar te controleren op luizen en neten. Levende luizen zijn ongeveer zo groot als een sesamzaadje (ongeveer 2-3 mm lang). Neten, of de eitjes van luizen, zijn meetal wit-geel en zitten dichtbij de hoofdhuid aan de haarschacht geplakt. Ze zijn iets kleiner dan een volwassen luis. [2]
    • Let op neten die aan de haarschacht vastzitten. Neten die vastzitten aan een haar op minder dan 0,5 cm vanaf de hoofdhuid zijn meestal levensvatbaar (dat wil zeggen dat er een luis uit zal komen). Dat komt omdat hoofdluizen zich voeden met kleine beetjes bloed die ze uit de hoofdhuid zuigen. Ze gedijen ook goed door de warmte van je hoofd. Neten die verder van de hoofdhuid af aan een haar vastzitten, zijn meestal dood of al uitgekomen. [3]
    • Gebruik een vergrootglas om het haar en de hoofdhuid te bestuderen. Stofjes en roos worden vaak aangezien voor luizen, dus gebruik een vergrootglas om te bepalen of je naast neten ook levende luizen hebt. Als je geen levende luizen ziet, en de neten zitten alleen maar wat verder van de hoofdhuid, dan is de uitbraak waarschijnlijk al voorbij. [4]
    • Kijk achter de oren en bij de haargrens. Luizen en neten zijn vaak makkelijker te zien op plekken waar het haar wat dunner is. [5]
  2. Hoewel ze niet kunnen springen of vliegen, is hoofdluis wel erg besmettelijk, en iedereen in het gezin kan het krijgen. [6] Als een persoon in het gezin hoofdluis heeft, moet je iedereen nakijken om te zien of ze het ook hebben.
    • Hoofdluis wordt het makkelijkst verspreid door het delen van borstels, mutsen, of kussens met een besmet persoon. Als er meerdere kinderen in hetzelfde bed of dezelfde kamer slapen, of als ze elkaars kleding af en toe dragen, moet je zorgen dat ze allemaal worden nagekeken op hoofdluis.
  3. Als iemand in het gezin hoofdluis heeft, laat hem/haar dan schone kleren aantrekken. Er kunnen neten op de kleding zitten, vooral op een shirt, sjaal of muts. [7]
  4. Hoofdluis wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne. Maar ze kunnen zich wel aan stof en voorwerpen vasthouden waardoor ze zich kunnen verspreiden naar anderen, dus het is belangrijk om al deze dingen goed schoon te maken. [8]
    • Was kleding, beddengoed, mutsen, handdoeken en andere stof die in contact is geweest met de besmette persoon in de wasmachine en doe het in de droger. Gebruik heet water en zet de droger zo heet als mogelijk is voor de stof. Als de voorwerpen niet in de wasmachine kunnen, doe ze dan in een afgesloten plastic zak en hou het twee weken dicht. Zo stikken alle luizen. [9]
    • Week kammen en borstels 5-10 minuten lang in heel heet water (minimaal 55ºC), of doe ze op de hete stand in de vaatwasser.
    • Stofzuig alle vloeren en beklede meubelstukken. Hoofdluis kan niet heel lang overleven zonder menselijk hoofd, maar door te stofzuigen verwijder je luizen die net van een persoon zijn afgevallen zodat ze niet bij iemand anders op het hoofd kunnen kruipen.
  5. Iedereen die besmet is of die een slaapkamer deelt met iemand die besmet is, moet onmiddellijk worden behandeld. Anders blijven er misschien luizen op iemands hoofd achter die een nieuwe uitbraak kunnen veroorzaken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Tea-tree-olie gebruiken tegen hoofdluis

PDF download Pdf downloaden
  1. Tea-tree-olie heeft van nature antibacteriële, ontstekingsremmende, schimmeldodende en antivirale eigenschappen. [10] Hoewel niet precies wordt begrepen hoe het werkt, is het bewezen dat tea-tree-olie helpt bij het doden van neten en het verminderen van levende luizen. Het heeft waarschijnlijk ook eigenschappen waardoor het luizen verjaagt. [11]
    • Een combinatie van tea-tree- en lavendelolie schijnt zowel neten als levende luizen te doden. [12] Zoek pure lavendelolie.
    • Hoewel er veel shampoos en conditioners zijn die tea-tree-olie bevatten, zit daar waarschijnlijk niet genoeg van in om effectief te kunnen zijn. Er is een minimale concentratie van 2% tea-tree-olie nodig om luizen en neten te kunnen doden. [13]
    • Let op of je tea-tree-olie van de Melaleuca alternifolia -boom kunt vinden.
  2. Een luizenkam, of een stofkam, heeft tandjes die heel dicht bij elkaar staan waarmee je de haren dichtbij de hoofdhuid goed kunt onderzoeken.
    • Koop ook een vergrootglas, als je dat nog niet hebt. Dan kun je de hoofdhuid na de behandeling nog eens goed bestuderen.
  3. Omdat pure tea-tree-olie de huid kan irriteren, is het beter om een mengsel te maken met een milde shampoo waarmee je je hoofd kunt behandelen.
    • Gebruik een pipet en doe 2-4 druppels tea-tree-olie in een schaaltje.
    • Doe er 2-4 druppels lavendelolie bij.
    • Voeg nu ongeveer 100 druppels milde shampoo toe. (Als je het liever wilt schatten, voeg dan een plasje shampoo ter grootte van een munt van 50 eurocent toe.)
    • Voeg een paar druppels olijf- of kokosolie toe, dat helpt om de luizen te verstikken. [14]
    • Roer alles goed door elkaar.
  4. Besteed extra aandacht aan de hoofdhuid, want daar zitten de meeste luizen en neten. Dek het haar af met een douchemuts of een badmuts. Laat het 30 minuten inwerken.
    • Als je kind het vindt jeuken of branden tijdens de behandeling, kan dat een teken zijn van een allergische reactie. [15] Spoel het haar dan onmiddellijk uit met warm water en was het nogmaals met een milde shampoo. Maak het handdoekdroog en laat het aan de lucht verder drogen. Was het nogmaals als het blijft jeuken of als de hoofdhuid rood is.
  5. Laat het haar grondig schuimen en masseer het met je vingers zodat zoveel mogelijk luizen los komen. Spoel het daarna uit met warm water.
  6. Omdat het zo dik is, kun je met conditioner de luizen die nog niet gestikt zijn alsnog doden. Het kan helpen als je met de luizenkam door je haar gaat. Spoel de conditioner niet uit.
  7. Begin bij de hoofdhuid, want daar leggen de luizen hun eitjes en daar komen ze uit. Als de persoon die is behandeld lang haar heeft, verdeel het dan in delen en kam een deel tegelijk.
    • Neem de tijd voor deze stap! Als je nu zelfs maar een paar neten laat zitten, kunnen die binnen enkele dagen uitkomen en een nieuwe uitbraak veroorzaken.
  8. Dit lijkt overdreven, maar het is echt effectief. Omdat neten na ongeveer een week uitkomen, en dan volwassen luizen worden, weet je zeker dat je door het een week vol te houden alle achterblijvers doodt.
  9. Voeg een paar druppels tea-tree-olie toe aan je normale shampoo, of koop shampoo die al tea-tree-olie bevat. Door deze shampoo een keer per week te gebruiken voorkom je hopelijk een nieuwe uitbraak.
    Advertentie

Tips

  • Als je kind luizen heeft, zorg dan dat je het aan de school of het kinderdagverblijf meldt, dan kunnen de andere ouders ook gewaarschuwd worden. Jonge kinderen verspreiden luizen heel makkelijk, en het is nodig om een grootschalige preventieve actie op touw te zetten zodat een uitbraak van hoofdluis kan worden tegengegaan. [16]
  • Hoofdluis leeft alleen op mensenhoofden; ze worden niet door huisdieren verspreid.
  • Zorg dat je kinderen niet met hun hoofden tegen elkaar zitten (en ook geen kussens e.d. delen). Zeg dat ze geen kledingstukken, hoeden, petten en andere dingen met andere kinderen mogen delen. Dat verkleint de kans dat je kind hoofdluis krijgt van een vriendje. [17]
Advertentie

Waarschuwingen

  • De veiligheid van tea-tree-olie voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven is nog niet onderzocht. Het wordt voor deze vrouwen dus afgeraden om het te gebruiken.
  • Tea-tree-olie is giftig als het wordt ingeslikt. Breng het niet dichtbij de mond aan, en neem het niet in.
  • Sommige mensen zijn allergisch voor tea-tree-olie. Als je huid rood of geïrriteerd wordt, of gaat jeuken, stop dan met het gebruik.
  • Tea-tree-olie kan hormonale bijwerkingen hebben bij jongens in de puberteit, zoals abnormale borstgroei (gynecomastia). Hoewel er nog geen direct verband is gevonden tussen tea-tree-olie en deze aandoening, wordt het gebruik ervan afgeraden bij jonge mannen. [18]
Advertentie

Benodigdheden

  • Tea-tree-olie
  • Luizenkam/stofkam
  • Vergrootglas
  • Milde shampoo en conditioner

Over dit artikel

Deze pagina is 24.238 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie