PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hosta is een meerjarige plant met grote bladeren, een vol gebladerte, en kleine bloemen. De plant groeit goed in de schaduw, maar er zijn ook veel soorten die zonlicht nodig hebben. De meeste tuiniers kopen opgekweekte hosta bij tuincentra als ze hosta in de tuin willen planten, maar je kunt hosta ook scheuren of ze zaaien.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De bodem klaarmaken voor het planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Hosta is niet erg gevoelig voor kou, dus je kunt de hosta in de lente planten zodra de grond warm en zacht genoeg is om te kunnen bewerken. De lente en de late zomer zijn de ideale periodes om hosta te planten omdat ze dan in hun actieve groeifase zitten en makkelijk zullen wortelen.
    • Als je hosta in de late zomer wilt planten, doe dat dan minstens zes weken voordat de eerste vorst zich ongeveer aandient. [1]
  2. Hosta kan goed tegen schaduw en heeft weinig zon nodig – hoewel ze niet erg goed bloeien als ze helemaal geen zonlicht krijgen. De ideale plek is ergens waar de plant beschut is tegen harde wind of hagel, waar schaduw is tussen 12:00 en 16:00, en waar het zonlicht enigszins gefilterd wordt. [2]
    • Je kunt hosta tegen de zon, wind en hagel beschermen door ze onder volgroeide bomen te plaatsen. Zorg er wel voor dat je ze niet te dicht bij de wortels plant, want anders moeten de hostaplanten en de boom om voedingsstoffen gaan strijden.
    • De mate waarin de hostaplant schaduw kan verdragen hangt af van de soort. Een vuistregel is dat een hosta met gele bladeren beter tegen de zon kan dan hosta met groene, blauwe of witte bladeren. Blauwe hosta heeft van alle hostasoorten de meeste bescherming nodig tegen de zon. [3]
    • Hosta doet het ook erg goed dicht bij de hoeken van huizen waar ze toch nog wat mild zonlicht krijgen.
  3. Ploeg de aarde op de plek waar je de hosta wilt planten, tot een diepte van ongeveer 20 cm, met een schop, rototiller of een handmatige draaiboor. [4] Bewerk de aarde met organisch materiaal waardoor de aarde wat losser wordt, waardoor knaagdieren er minder snel op af komen, en waardoor de zuurgraad van de aarde wat hoger wordt.
    • Organisch materiaal geschikt voor hosta is onder andere mest of compost, veenmos en mulch van bladeren.
    • De ideale pH-waarde voor hosta ligt tussen 6 en 6,5.
    • Hosta heeft bij het planten niet veel ruimte nodig. Als je meerdere hostaplanten wilt planten, dan is de ruimte van het gat dat je maakt zo groot als de grootte van de wortels.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De hosta planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Soms wordt hosta in tuincentra in zakken verkocht, met alleen de wortels, zonder aarde. Als dat het geval is, dan is het belangrijk om de wortels onder water te zetten, want dan is de plant beter voorbereid op de overgang van het planten. [5]
    • Kies een emmer of kom uit die iets kleiner is dat het gebladerte van de hosta.
    • Vul de emmer met koud water. Laat het gebladerte van de hosta over de rand van de emmer hangen, zodat de wortels in het water eronder ondergedompeld zijn. Herhaal dit bij elke hosta.
    • Laat de planten minstens een uur voordat ze geplant worden ondergedompeld staan. Als je de hosta niet meteen gaat planten, laat ze dan meteen in water staan zodat de wortels vochtig blijven.
  2. Haal vlak voordat je de hosta gaat planten de hosta uit de emmers, en haal de wortels voorzichtig met je handen uit de knoop. Kam de wortels voorzichtig met je vingers zodat er geen knopen is zitten, en zorg ervoor dat alle wortels de richting op wijzen waar ze al naartoe gegroeid zijn. [6]
    • Het komt vaak voor dat de wortels van hosta, vooral die in potten, in de knoop raakt. De plant kan zichzelf op die manier wurgen als je deze gaat planten terwijl de wortels in de knoop zitten.
  3. Graaf voor elke hosta een gat van ongeveer 75 cm doorsnede en 30 cm diep op de plek in je tuin die je daarvoor bewerkt hebt. Zet in elk gat een hostaplant, en zorg ervoor dat de wortels niet teveel gebogen worden of in de knoop raken. Vul het gat om de plant losjes op met aarde, maar doe rondom het gebladerte niet teveel aarde. Zorg dat alleen de wortels van de plant bedekt zijn met aarde, en dat het gebladerte van de plant goed boven de grond uitkomt. [7]
    • Geef elke plant na het planten een flinke scheut water.
    • Houd genoeg afstand tussen de planten zodat ze genoeg ruimte hebben als ze volgroeid zijn. Dit hangt af van de soort hosta die je hebt. Als je het niet zeker weet, houd dan ongeveer 75 cm afstand aan tussen de planten.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De hosta gezond houden

PDF download Pdf downloaden
  1. De mulch helpt om de aarde vochtig te houden, het voorkomt dat er onkruid groeit, en het beschermt de plant tegen knaagdieren. Voeg na het planten een laag mulch van 7 cm op de aarde rondom de hosta.
    • De ideale mulch voor hosta bestaat uit boomschors, dennennaalden, of gevallen bladeren. [8]
  2. Zorg dat de aarde nat is nadat je de hosta geplant hebt. Houdt de aarde gelijkmatig en constant vochtig zolang je de hosta in je tuin hebt. Hosta die aan veel zonlicht wordt blootgesteld heeft nog meer water nodig, want anders droogt de plant uit.
    • Geef de hosta tijdens de actieve groeifase in de lente en de zomer ongeveer 200-300 ml water per week. [9]
  3. Hosta trekt zich terug in een winterslaap als het herfst en winter is, wat betekent dat de plant dan niet groeit en niet zoveel voedingsstoffen nodig heeft. Als het herfst wordt, dan kun je de hosta snoeien door de dode of gele bladeren eraf te halen. [10]
    • Dode bladeren kunnen nog altijd voedingsstoffen aan een plant onttrekken, en je kunt de hosta dus helpen om meer energie vast te houden voor de winter door de dode bladeren er in de herfst af te halen.
  4. Hosta is een winterharde plant en overleeft de winter, maar groeit nog beter als je de plant een handje helpt bij het overleven in de koudere maanden. Als het vriest, bedek de aarde rondom de hosta dan met gevallen bladeren, en leg nog meer bladeren rondom het gebladerte van de plant. [11]
    • Leg bladeren rondom en bedek de hele hoste ermee totdat de laatste vorst in de lente voorbij is.
    • Door de planten met organisch materiaal te bedekken kan de aarde de warmte en het vocht beter vasthouden.
    Advertentie

Tips

  • Bij hosta is het niet nodig om mest toe te voegen, en meestal is stikstof de enige voedingsstof die wellicht extra toegevoegd kan worden.
  • Hosta groeit ook prima in potten. Plant de hosta in een pot die past bij de grootte van de plant: je hebt niet meer dan 5-8 cm extra nodig rondom de grootste wortels. Leg een laag stenen of gruis op de bodem van de pot zodat overtollig water goed afgevoerd kan worden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.374 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie