PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hoe lang is het geleden dat je eens lekker gehuild hebt? Huilen zorgt ervoor dat je je meteen wat beter voelt, want het is de manier waarop je lichaam stress vermindert. Maar als je al maanden of jaren niet gehuild hebt, kan het lastig zijn om je te herinneren hoe je er ook al weer mee begint. Zoek een rustig plekje, zorg dat er geen afleiding is en sta jezelf toe je diepste emoties te voelen, dan kom je in de juiste stemming. Begin bij Stap 1 om technieken te leren waarmee je je tranen de vrije loop kunt laten.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De tranen laten stromen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste mensen die moeite hebben om zich te laten gaan, verwerken hun emoties liever alleen, afgezonderd van anderen. Het kan makkelijker zijn om je emoties echt te voelen als je je geen zorgen hoeft te maken wat anderen ervan denken. Er is helemaal niets mis mee om te huilen waar anderen bij zijn, maar misschien vind je het prettiger om het eerst alleen te doen.
    • Je slaapkamer kan een goede optie zijn, als dat een rustige plek is waar je alleen kunt zijn.
    • Als er veel mensen in huis zijn, kun je ook ergens heen rijden zodat je in de auto kunt huilen. Zorg wel dat je je goed genoeg voelt om erheen en terug te rijden; huilen terwijl je rijdt kan gevaarlijk zijn.
    • Je kunt ook in de douche huilen - daar hoort niemand je.
    • Buiten kun je je emoties ook de vrije loop laten. Zoek een rustige plek in het park of op het strand.
  2. Veel mensen zetten hun gevoelens opzij en zoeken zoveel mogelijk afleiding om te zorgen dat ze niet hoeven te huilen. Deze techniek is zo effectief dat je daardoor soms maanden of jaren niet hoeft te huilen. Zet jij meteen de tv aan om iets grappigs te gaan kijken, als je de eerste tekenen van verdriet voelt opkomen? Weersta de volgende keer dat je verdrietig bent die neiging en sta jezelf toe om de emotie te voelen. Dat is de eerste stap naar een lekkere, uitgebreide huilbui.
    • Er zijn allerlei soorten afleiding. Misschien werk je elke dag wel tot heel laat door, ga je constant uit om maar niet alleen te hoeven zijn, of lees je artikelen op internet tot je in slaap valt. Bedenk wat jij doet als je geen zin hebt om emotioneel te worden, en besluit om hiermee te stoppen zodat je je op je gevoelens kunt concentreren.
  3. In plaats van je gedachten snel op iets anders te richten, moet je je concentreren op de belangrijkste emoties die in je hoofd ronddwalen. Denk erover na in plaats van ze te verdringen.
    • Als je verdrietig bent, denk dan heel diep na over de gebeurtenissen die deze gevoelens hebben veroorzaakt. Bedenk hoe graag je zou willen dat het niet was gebeurd, hoe je leven daarvoor was, en hoe je leven vanaf nu zal zijn. Probeer het te begrijpen en voel het verlies van wat er ooit geweest is.
    • Welke sterke emoties je ook aan het huilen willen brengen, blijf er over nadenken en geef het een prominente plek in je hoofd. Observeer hoeveel stress het je geeft, en wat een opluchting het zou zijn als het probleem gewoon zou verdwijnen.
  4. Voel je dat je keel een beetje wordt dichtgeknepen? Slik het niet weg en probeer niet om je verdriet te verdringen. Laat je door je emoties overspoelen. Blijf denken aan wat je is overkomen. Als de tranen gaan stromen, hou ze dan niet tegen.
    • Als je eenmaal echt huilt, is het waarschijnlijk moeilijk om weer te stoppen. Blijf huilen tot alles "eruit is" - je weet zelf wel wanneer je klaar bent.
    • De gemiddelde huilbui duurt 6 minuten. [1]
  5. Als je klaar bent met huilen, bedenk dan hoe je je voelt. Als je bent zoals de meeste mensen, zul je merken dat je bevrijd bent van de emoties die op je drukten. Je staat misschien niet meteen te springen van blijdschap, maar je zult je waarschijnlijk rustiger en minder angstig voelen, klaar om met je problemen om te gaan. Hou dat gevoel vast en maak er een gewoonte van om te huilen als je wilt. Het wordt makkelijker als je het vaker oefent.
    • Onderzoek wijst uit dat 85% van de vrouwen en 73% van de mannen zich beter voelen als ze gehuild hebben. [2]
    • Als je je niet beter voelt na het huilen, ga dan na waarom dat zo is. Het kan lastig zijn om het idee dat je niet mag huilen na al die jaren van je af te schudden. Als je je schaamt omdat je hebt gehuild, onthou dan dat het volkomen normaal en gezond is.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het niet erg vinden om te huilen

PDF download Pdf downloaden
  1. Heb jij geleerd dat dappere mensen niet huilen? Veel mensen die zijn opgevoed met het idee dat je het allemaal binnen moet houden, hebben moeite om hun emoties te tonen als ze volwassen zijn. Maar huilen is een noodzakelijk onderdeel van het leven, en het is juist goed voor de emotionele gezondheid. Huilen kan een uitdrukking zijn van verdriet, pijn, angst, geluk of gewoon pure emotie, en het is een natuurlijke, gezonde manier om die emoties door ons lichaam te laten stromen.
    • Mannen hebben vaak meer moeite om zich te laten gaan dan vrouwen, omdat hen geleerd is dat ze hun emoties binnen moeten houden. Maar voor mannen is huilen net zo natuurlijk als voor vrouwen, ook al doen ze het minder vaak. Meisjes en jongens huilen tot hun 12e even veel. [3] Maar als ze volwassen zijn huilen mannen gemiddeld 7 keer per jaar, en vrouwen 47 keer. [4]
    • Huilen is op geen enkele wijze een teken van zwakte. Het is een uitdrukking van emoties die niets van doen heeft met het nemen van beslissingen. Je kunt nog steeds dappere acties ondernemen, ook al huil je daar van tevoren om. Huilen kan juist helpen om emoties te verwerken zodat je beter kunt nadenken over wat er moet gebeuren.
    • Huilen is niet alleen voor baby's, in tegenstelling tot wat je vaak hoort. Kinderen huilen meer omdat ze nog niet het idee hebben dat er iets mis mee is. Maar de noodzaak om te huilen verdwijnt niet als je ouder wordt.
  2. Huilen is een manier waarop mensen emotionele spanning los kunnen laten. Het is een natuurlijke lichaamsfunctie die ontstaat als resultaat van opgestapelde emoties die eruit moeten. [5] Interessant genoeg zijn mensen de enige zoogdieren die tranen produceren als manier om hun emoties te uiten. Huilen is in feite een overlevingsmechanisme dat ons op de volgende manieren kan helpen:
    • Het vermindert stress en verlaagt de bloeddruk. Na verloop van tijd kunnen stress en een hoge bloeddruk tot allerlei medische problemen leiden, en huilen helpt om deze problemen te verminderen. [6]
    • Het is een manier om afvalstoffen te verwijderen die zich opstapelen als we overstuur zijn. Bepaalde stofjes stapelen zich op in ons systeem als we gespannen zijn, en als je huilt kun je ze via je tranen uitscheiden. Dit geldt vooral voor emotionele tranen, en minder voor tranen die het resultaat zijn van ergernis. [7]
    • Het verbetert je humeur onmiddellijk daarna. Dat zit niet alleen in je hoofd - het is een wetenschappelijk feit. Als je huilt, vermindert de hoeveelheid mangaan in je lichaam. Opgehoopt mangaan kan leiden tot stress en angsten, dus als je huilt verlicht je emotionele pijn. [8]
  3. Nu je weet waarom huilen goed voor je is, moet je bedenken waarom je je eigen tranen probeert tegen te houden. Als het al een hele tijd geleden is dat je hebt gehuild, moet je misschien eens een bewuste poging ondernemen om je emoties met behulp van je tranen te laten gaan.
    • Heb je negatieve ideeën over huilen? Als dat zo is, verander je standpunt dan en zie dat er niets mis is met huilen - het is juist goed voor je.
    • Vind je het altijd moeilijk om je gevoelens te tonen? Jezelf toestaan te huilen is een goed begin. Als je je emoties op deze manier kunt verwerken, zul je makkelijker met alle andere emoties om kunnen gaan.
    • Als je je gevoelens wegstopt en jezelf verbiedt om te huilen, zullen die emoties niet vanzelf verdwijnen. Je kunt er boos of afgestompt door raken.
  4. Jezelf toestaan om te huilen betekent dat je beter voor jezelf zorgt. Het is een manier om je gevoelens te eren, in plaats van ze te negeren en weg te stoppen. Als je huilt, sta je jezelf toe om jezelf te zijn. Geef jezelf deze emotionele vrijheid, dan heeft dat een positief effect op je mentale gezondheid. [9]
    • Als je het moeilijk vindt om je gevoelens te uiten, stel jezelf dan voor als kind. Bedenk hoe je toen vrij was om jezelf te zijn, om te huilen als je verdriet had omdat een leuke dag ten einde liep, of omdat je van je fiets viel en je knieën kapot waren. De gebeurtenissen waar je als volwassene om moet huilen zijn wel anders dan die toen je kind was, maar je kunt dat gevoel van emotionele vrijheid proberen terug te halen.
    • Het kan ook helpen om te bedenken hoe jij anderen behandelt als ze moeten huilen. Zeg je dat ze moeten ophouden? Als je beste vriend(in) begint te huilen, geef je hem/haar waarschijnlijk een knuffel, en moedig je hem/haar aan om lekker uit te huilen. Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid, in plaats van jezelf beperkingen op te leggen, dan zul je merken dat je het niet erg meer vindt om te gaan huilen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Tranentrekkers gebruiken om te huilen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit is een manier waarmee je de tranen gegarandeerd aan het stromen krijgt, vooral als je verdrietig bent om een bepaald persoon, je familie, of hoezeer je leven is veranderd. Neem een oud foto-album of bekijk foto's online en kijk zo lang je wilt naar elke foto. Denk aan de leuke tijd die je hebt doorgebracht met de mensen op de foto's of hoe veel je van een bepaalde plek hield.
  2. Het kan heel heilzaam zijn om naar een film te kijken met een zielig einde, waardoor je moet huilen. Zelfs al bevinden de acteurs zich in een compleet andere situatie dan jij, kun je toch in huilen uitbarsten als zij iets zieligs meemaken. Als je gaat huilen tijdens een film, richt je gedachten dan op je eigen situatie, zodat je je gevoelens over je eigen leven kunt verwerken. Als je suggesties voor zielige films kunt gebruiken, probeer deze dan eens:
    • Steel Magnolias
    • Stella Dallas
    • Breaking the Waves
    • Blue Valentine
    • Rudy
    • The Green Mile
    • Schindler's List
    • Titanic
    • The Boy in the Striped Pajamas
    • My Girl
    • Marley And Me
  3. De juiste muziek kan het perfecte middel zijn om je emoties te versterken. Een van de beste manieren om muziek te gebruiken om te huilen, is door een album of liedje te luisteren waarnaar je op een bepaald moment van je leven vaak luisterde, of iets waardoor je sterk aan iemand moet denken die je bent verloren. Als je geen album of artiest kunt bedenken die in dat plaatje past, probeer dan een van de volgende ontzettend zielige liedjes:
    • "Not the Love We Dream Of" - Gary Numan
    • "Lost" - Gary Numan
    • "I'm So Lonesome I Could Cry" - Hank Williams
    • "Hurt" - Johnny Cash
    • "Tears in Heaven" - Eric Clapton
    • "On My Own" - Les Misérables
    • "Jolene" - Dolly Parton
    • "Say it Like You Mean It" - Matchbook Romance
    • "I've Been Loving You Too Long" - Otis Redding
    • "How Could This Happen To Me" - Simple Plan
    • "I Know You Care" - Ellie Goulding
  4. Neem pen en papier en probeer de essentie van je gevoelens onder woorden te brengen. Je kunt beginnen met een omschrijving van de oorzaak van je emoties. Beschrijf alle details van je scheiding, de laatste paar maanden van de ziekte van je vader, schrijf over hoe je je baan bent kwijtgeraakt door de crisis. Graaf dan dieper en schrijf op hoe die gebeurtenis je leven heeft veranderd, en hoe je je daardoor voelt. Je herinneringen opschrijven is ook een uitstekende manier om jezelf in tranen te krijgen. [10]
  5. Het kan helpen om met iemand te praten over datgene waardoor je je boos, verdrietig of overweldigd voelt. Bespreek je gevoelens tot er niets meer is om over te praten of te huilen.
    Advertentie

Tips

  • Er is niets mis met huilen. Het betekent niet dat je zwak bent. Tranen zijn een teken van kracht.
  • Huilen getuigt niet van zwakte.
  • Je hoeft je nergens voor te schamen, iedereen huilt wel eens.
  • Neem een flesje water met je mee, en voldoende tissues. Je hebt ze waarschijnlijk allebei nodig.
  • Als je op school moet huilen, zoek dan een zo rustig mogelijk plekje op, zoals bijvoorbeeld de kleedkamer van de gymzaal (behalve als er net een gymles begint), of de bibliotheek.
  • Als je verdrietig bent, vertel een familielid of vriend dan wat er aan de hand is. Laat het allemaal gaan. Huilen is geen teken van zwakte!
  • Als je er tijd voor hebt, doe dan na het huilen iets waardoor je je weer gelukkiger gaat voelen.
  • Zeg mensen niet dat ze weg moeten gaan als je aan het huilen bent. Laat je vriend(in) het woord doen.
  • Weet dat iedereen het op een gegeven moment weer vergeten is dat je aan het huilen was.
  • Praat met mensen over je gevoelens, in plaats van alles op te kroppen. Ze zullen je maar wat graag willen helpen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga niet huilen in het bijzijn van een groep mensen waar je ruzie mee hebt. Huil in het bijzijn van iemand die je vertrouwt, of als je alleen bent.
  • Als je van plan bent om te huilen als je op date bent, zorg er dan voor dat je waterproof mascara draagt.
  • Als je een verkeerde plek op school of op je werk uitkiest om te gaan huilen, krijg je misschien problemen!
Advertentie

Benodigdheden

  • Tissues
  • Een vriend/iemand die je altijd kunt vertrouwen
  • Water om je gezicht af te vegen/je make-up eraf te halen.

Over dit artikel

Deze pagina is 64.088 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie