Pdf downloaden
Pdf downloaden
Verbijsterd over een natuurkundeopgave en je hebt geen idee waar je moet beginnen? Er is een heel eenvoudige en logische procedure voor het oplossen van elke natuurkundeopgave.
Stappen
-
Kalmeer. Het is maar een opgave en niet het einde van de wereld!
-
Lees de opgave eerst een keer helemaal door. Is het een uitgebreide opgave, probeer dit dat in delen, te lezen en begrijpen, tot je begrijpt wat de bedoeling is (ook al is het maar een klein beetje).
-
Teken een diagram. Het kan niet genoeg worden benadrukt hoeveel gemakkelijker een probleem wordt als je er eenmaal een schema van hebt getekend. Het vrijmaken (een free body diagram tekenen) is ideaal om het probleem voor te stellen, maar zelfs een tekening maken van hoe je de verwoording van de opgave voorstelt in je hoofd (zoals bijvoorbeeld een grafiek) kan het oplossen van deze opgave gemakkelijker maken. Vaak worden er punten gerekend voor het tekenen van een correct diagram. Ben je hiermee klaar, probeer deze tekening dan in beweging te krijgen, zoals bijvoorbeeld een film, als je dat kunt. Dit is niet noodzakelijk, maar geeft je een helder begrip van dat wat er gaande is in de opgave.
-
Maak in de kantlijn een lijst van alle gegevens die gegeven zijn, onder een categorie met als label 'Bekend'. Gegeven zijn bijvoorbeeld twee snelheden. Label de eerste V1 en stel deze gelijk aan de gegeven waarde. Label de andere waarde V2 en stel deze gelijk aan de gegeven waarde.
-
Ga op zoek naar de onbekende variabelen. Vraag jezelf af: 'Voor welke variabele moet ik dit oplossen?' en 'Wat zijn de onbekende variabelen in dit probleem?' Maak voor deze ook een lijst langs de kantlijn onder een categorie "Onbekend".
-
Maak een lijst met formules waarvan je denkt dat ze kunnen helpen bij dit probleem. Moet je vergelijkingen opzoeken die je niet meer precies weet en waarvan je denkt dat ze van toepassing kunnen zijn voor het probleem, doe dit dan en schrijf ze op.
-
Kies de juiste formule. Soms zijn er verschillende formules voor dezelfde verzameling variabelen en weet je niet zeker welke je moet gebruiken. Dus wanneer je de formule leert, vergeet dan niet om de gevallen waarbij ze bruikbaar zijn te leren (die gevallen waarin de formule kan worden toegepast). Bijvoorbeeld: -v = u + at kan enkel worden toegepast wanneer de versnelling constant is. Dus in een vraag waarbij de versnelling niet constant is, weet je dat deze vergelijking hierbij niet bruikbaar is. Dit kan ook helpen om het algehele begrip van het onderwerp te vergroten.
-
Los de vergelijkingen op. Pas de formule toe en probeer één variabele per keer op te lossen. Los elke variabele op die wordt vermeld onder de categorie "Onbekend". Probeer eerst om de eenvoudige variabelen op te lossen.
-
Blijf de laatste stap herhalen voor elke onbekende, een voor een. Lukt het niet om een bepaalde variabele op te lossen, probeer dan eerst een andere, omdat je wellicht de oplossing wel kunt vinden als je de gegevens hebt gevonden via de andere antwoorden.
-
Omkader, omcirkel of onderstreep je antwoord, zodat je werk er verzorgd uitziet.Advertentie
Tips
- Veel mensen geven aan dat ze, als ze een probleem even een tijdje laten liggen om er later op terug te komen, een nieuw perspectief erop hebben gevonden en soms een gemakkelijker manier hebben ontdekt om het antwoord te vinden, iets wat ze eerder niet inzagen.
- Als een opgave bijzonder moeilijk is, doe dan eerst een aantal van de meer gemakkelijke opgaven over hetzelfde onderwerp. Je vindt dan uiteindelijk misschien toch een manier om het op te lossen.
- Probeer eerst de opgave goed te begrijpen.
- Er wordt gezegd dat studiemateriaal als een piramide is; nieuwe informatie is gebaseerd op oude. Een betere gedachte is door dit uit te breiden en te veranderen in "Het materiaal is opgebouwd als een piramide gemaakt van wijnstokken; de informatie borduurt op elkaar voort, maar is ook verweven. Bekijk elk onderwerp niet als een individuele, geïsoleerde blok informatie; het is allemaal met elkaar verweven en groeit uit tot een volledige onderwerp.
- Vergeet niet dat het natuurkundige deel van opgave het uitzoeken is van dat wat je moet oplossen, het tekenen van het diagram en het herinneren van de formules. De rest is gewoon gebruikmaken van algebra, goniometrie en/of analyse, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van je studie.
- Heb je een natuurkundeproefwerk, probeer je zenuwen dan te kalmeren met kauwgom of popcorn. Dan kun je de nervositeit "weg-eten".
- Heb je problemen bij het oplossen van opgaven, dan kan het nooit kwaad om te vragen! Vraag hulp als je het nodig hebt; dat is wat je docent hoort te doen, zelfs als is die overtuigd van het tegendeel. Of vraag een vriend of medestudent; die hebben wellicht een ander perspectief waardoor je het spreekwoordelijke licht gaat zien. Als je kunt, probeer dan inzicht te verwerven in hun redenatie en probeer te achterhalen waar het bij jou misgaat en waarom. Wanneer je weet wat je moet doen, dan kun je proberen om jezelf te gaan verbeteren.
- Los op voor de variabelen! Als je eenmaal achter bent gekomen hoe je de opgave met variabelen moet oplossen, dan kun je altijd terugkeren naar de opgave om getallen in te voeren. Als je alles alleen maar oplost met getallen, dan vergroot je de kans dat je er een puinhoop van maakt door het gewoon achter elkaar in de rekenmachine in te voeren. Vergeet niet: getallen zijn een benadering, variabelen zijn exact.
- Blijf positief! Mocht het je helpen, ga dan wat dagdromen; je zult erdoor ontspannen en je meer kunnen concentreren op de opgave.
Advertentie
Waarschuwingen
- Natuurkunde is voor veel mensen niet zo eenvoudig, dus blijf niet te lang staren naar een en dezelfde opgave.
- Als de docent je vraagt om een natuurkundeopgave vrij te maken (een diagram ervan te tekenen), zorg dan dat je exact dat tekent waarom wordt gevraagd.
Advertentie
Benodigdheden
- Iets om mee te schrijven (bij voorkeur een potlood of uitwisbare pen)
- Papier
- Een rekenmachine met alle functies die je nodig hebt voor je examen
- Een goed begrip van de vergelijkingen die nodig zijn voor het uitwerken van de opgaven. Een lijst met formules zal ook volstaan, als je alleen maar de lessen probeert te overleven.
Over dit artikel
Deze pagina is 1.510 keer bekeken.
Advertentie