PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is handig om iemand zover te krijgen de waarheid te vertellen. Dit kan nuttig zijn in diverse situaties, zoals thuis of op het werk. Hoewel er wat oefening, geduld en vertrouwen voor nodig is van jouw kant, is het haalbaar en kan het helpen om tot de bodem van de zaak te komen. Door de ander duidelijk te maken dat je aan diens kant staat begint het gesprek op de juiste manier, en kun je de waarheid achterhalen wanneer je de signalen herkent die mensen afgeven wanneer ze liegen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Laten zien dat je aan iemands kant staat

PDF download Pdf downloaden
  1. De kans dat iemand je in vertrouwen neemt zal minder groot worden als je beschuldigend overkomt. Blijf kalm en zorg dat je lichaamstaal neutraal blijft. Schreeuwen, met je vuist op tafel slaan of met je armen over elkaar staan, komt intimiderend over. Men zal meer bereid zijn om informatie met je te delen als ze het gevoel hebben dat je het zult begrijpen.
    • Ga zitten (indien mogelijk), kijk de persoon in de ogen, en spreek op zachte en geruststellende toon. Leg je handen op je schoot, langs je lichaam, of op de tafel, en houd je gelaatsuitdrukking neutraal. [1]
  2. Onderdeel van het ontwikkelen van een vertrouwensrelatie is dat je aangeeft de ander te begrijpen en mee te leven met diens situatie. Men zal eerder bereid zijn eerlijk de waarheid te vertellen, als ze niet het gevoel hebben dat je tegen hen gaat uitvallen. Geef aan dat je begrijpt waarom ze op een bepaalde manier hebben gehandeld.
    • Bijvoorbeeld, stel dat je je zoon betrapt terwijl die aan het roken is met vrienden. Je zou tegen hem kunnen zeggen, 'Je ontkent het feit dat je aan het roken was. Maar als je toch hebt gerookt, dan kan ik dat best begrijpen. Soms kunnen vrienden ons onder druk zetten om dingen te doen die we normaal gesproken niet zouden doen.'
    • Door de indruk te geven dat iedereen zou kunnen doen wat je vermoedt dat de ander gedaan heeft, zal het makkelijker voor hem of haar zijn om de waarheid te vertellen. [2]
  3. Mensen zijn vaak bang om de waarheid te vertellen, omdat ze bang zijn voor de gevolgen. Als je de ernst van de situatie kunt bagatelliseren, dan wordt de kans groter dat ze het feit bekennen.
    • Je zou kunnen zeggen, 'Het is echt niet zo belangrijk. Ik wil gewoon graag weten wat er gebeurd is.' Door de ander te verzekeren dat de misstanden niet al te ernstig zijn, kan diegene er mogelijk toe worden bewogen om je te vertellen wat er werkelijk is gebeurd. [3]
    • Neem deze route alleen als het vergrijp echt niet zo belangrijk is. Bijvoorbeeld, het werkt waarschijnlijk niet met iets dat juridische gevolgen kan hebben of waar gevangenisstraf op staat.
  4. Geen hen het gevoel dat ze niet de enige zijn die worden beschuldigd. Als de persoon de indruk krijgt dat anderen medeverantwoordelijk zijn (en dus ook de gevolgen moeten dragen van de situatie), dan bestaat er eerder bereidheid om de waarheid te vertellen. Mensen zullen sneller dichtklappen als ze denken dat ze overal alleen voor op moeten draaien.
    • Je zou kunnen zeggen, 'Ik weet dat je niet de enige bent die erbij betrokken is. Er zijn tal van andere mensen die er ook schuld aan hebben.' [4]
  5. Vertel de persoon dat je zult doen wat je kunt om hem/haar te beschermen. Maak duidelijk dat je aan zijn kant staat en alles zult doen wat in je macht ligt om hem te helpen. Misschijn wordt hij opener wanneer zijn angsten afnemen. [5]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De situatie bespreken

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoe je de situatie benadert hangt af van hoeveel bewijs je hebt ter ondersteuning van een vergrijp. Je moet anders omgaan met situaties die zijn gebaseerd op sterke vermoedens, dan die waar je duidelijke bewijzen voor hebt.
    • Bij vermoedens kun je het best dat wat je vermoedt op een manier presenteren die niet-confronterend is, en de waarheid proberen te achterhalen tijdens het gesprek.
    • Bij beschuldigingen op basis van bewijs moet je duidelijk maken wat je denkt, en presenteer je het bewijs dat je hebt. In deze gevallen is er weinig ruimte voor de persoon om onder diens verantwoordelijkheid uit te komen.
  2. Geef aan welke feiten je bekend zijn door het verhaal vanuit jouw perspectief te vertellen. De persoon kan tussenbeide komen en een deel van je verhaal corrigeren als er een detail niet klopt. Dit kan je een gedeeltelijke bekentenis opleveren.
    • Je kunt ook opzettelijk een deel van het verhaal wijzigen om de verdachte ertoe te verleiden iets te willen corrigeren. Bijvoorbeeld, je zou kunnen zeggen, 'Dus je ging naar die bar afgelopen nacht,' hoewel je gelooft dat de persoon naar een andere, belastende plek is gegaan. Dit kan de ander ertoe verleiden om je te corrigeren, wat kan leiden naar de waarheid. [6]
  3. Stel dezelfde vraag telkens opnieuw, maar dan op verschillende manieren. Let erop of hij/zij dezelfde dingen als antwoord geeft, aangezien dit erop zou kunnen duiden dat hij/zij antwoorden heeft gerepeteerd. Antwoorden kunnen ook variëren, wat kan betekenen dat er gelogen wordt.
    • Je kunt ook vragen om het verhaal vanaf het einde tot aan het begin te vertellen of om in het midden te beginnen. Door het verhaal achterstevoren te laten vertellen kunnen er fouten sluipen in het verhaal, waaruit mogelijk blijkt dat het niet de waarheid is. [7]
  4. De taal die je gebruikt kan een grote rol spelen bij het achterhalen van de waarheid. Beschuldigende taal kan ertoe leiden dat de persoon feiten gaat achterhouden. Door minder harde woorden te gebruiken kan je de ander aanmoedigen om de waarheid te vertellen.
    • Bijvoorbeeld, gebruik het woord 'meegenomen' in plaats van 'gestolen' of 'tijd met iemand hebben doorgebracht' in plaats van 'vreemd gegaan'. De persoon kan meer geneigd zijn om schuld toe te geven als gevolg van minder harde taal. [8]
  5. Bluffen is een gevaarlijke, maar dikwijls effectieve tactiek. Het gaat er hierbij om dat je een bedreiging uit of aangeeft wat jij denkt dat de waarheid is, ook al ben je niet echt van plan om de dreiging uit te voeren en heb je geen bewijs. Je bluf kan de persoon er wellicht toe bewegen om de waarheid te vertellen, omdat het gevoel bij diegene bestaat door de mand te zijn gevallen, of uit angst voor de vermeende gevolgen.
    • Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Ik heb getuigen die je bij de plaats delict hebben gezien.' Dit kan genoeg zijn om de persoon de waarheid te laten vertellen. Je kunt ook dreigen naar de autoriteiten te gaan, of naar een leidinggevende als de persoon niet ophoudt met liegen. [9]
    • Houd er rekening mee dat verbale bedreigingen zoals bluffen, alleen zin heeft als je zeker bent van de betrokkenheid van de persoon, of van diens schuld. Probeer ook wat voor bedreigingen dan ook te voorkomen, omdat ze vaak resulteren in defensief gedrag en het je kansen vermindert om de waarheid te achterhalen.
  6. Als een persoon je in het gezicht kijkt en liegt, dan kan het moeilijk zijn om je te beheersen. Als je een pauze nodig hebt om je zelfbeheersing terug te vinden, doe dat dan. Val nooit iemand aan en gebruik geen fysieke middelen om iemand te dwingen de waarheid te vertellen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Leugens herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Ontwijking is vaak een hint dat iemand liegt. Een duidelijke aanwijzing is dat de persoon van onderwerp probeert te veranderen of simpelweg weigert om te antwoorden. Meestal zal iemand wel ergens over praten als hij of zij niets te verbergen heeft. [10]
  2. Het geluid en de toonhoogte van de stem verandert vaak wanneer men liegt. De stem kan hoger worden, men kan sneller gaan spreken, of het is zelfs mogelijk dat er een triller in de stem te horen is. Elk verandering kan een aanwijzing zijn dat er gelogen wordt.
    • Je moet vertrouwd raken met de iemands stem om te weten of ze liegen. Begin met het stellen van vragen waar je het antwoord al op weet en let op hoe de persoon klinkt als ze een antwoord geven. Ga verder met vragen waar je het antwoord niet op weet, zodra je gewend bent aan zijn of haar stem. Merk je wijzigingen op in de stem, dan is het waarschijnlijk dat je een leugen hebt ontdekt. [11] Dit is echter niet het geval bij een dwangmatige leugenaar of sociopaat.
  3. Het uiterlijk van iemand die liegt kan drastisch veranderen. Onwaarheden vertellen kan mensen nerveus maken, wat te zien is aan hun lichaamshouding. Zelfs de kleinste verandering in hun gedrag kan duiden op een leugen.
    • Mensen kunnen bijvoorbeeld proberen om hun mond of ogen aan het zicht te onttrekken, wanneer ze een leugen vertellen. Wat ook kan gebeuren is dat iemand meer gaan friemelen, slikken en overdreven met de keel schrapen. Het kan ook zijn dat de persoon je niet recht in de ogen kijkt en zenuwachtig gaat lachen. [12]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.257 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie