PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is bewezen dat therapie mensen van alle leeftijden kan helpen met tal van problemen. Deze problemen variëren van depressie en angst tot fobieën en het gebruik van verdovende middelen. [1] Veel mensen zijn terughoudend of gewoonweg niet bereid om in therapie te gaan voor uiteenlopende redenen. Als iemand die je kent, bijvoorbeeld een goede vriend of een dierbare, in jouw ogen behoefte heeft aan therapie, zijn er verschillende manieren waarop je het onderwerp kunt aansnijden zonder ongewenste gevoelens van schaamte of verlegenheid op te roepen bij de persoon in kwestie. Het op de hoogte zijn van hoe je dit op een onopvallende manier kunt doen, is van cruciaal belang, zodat je je dierbaren de hulp kan laten krijgen die ze nodig hebben.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Iemand aanmoedigen die therapie stigmatiseert

PDF download Pdf downloaden
  1. Of de persoon in kwestie die je probeert aan te moedigen om een therapeut te bezoeken nu lijdt aan een psychische stoornis, worstelt met een verslaving of simpelweg een moeilijke tijd doormaakt – het aan je dierbare kenbaar maken dat wat hij of zij voelt normaal is, is de eerste stap die je dient te nemen om de negatieve beeldvorming met betrekking tot therapie te veranderen. [2] Herinner de persoon in kwestie eraan dat anderen met dezelfde leeftijd, etniciteit, nationaliteit, van hetzelfde geslacht en mensen die met hetzelfde worstelen toegang hebben tot en gebruikmaken van therapie zonder stigma of schaamte.
  2. Depressie, angst en fobieën worden gezien als medische problemen. [3] Verslaving wordt eveneens beschouwd als een medisch probleem. [4]
    • Probeer de vergelijking te trekken tussen therapie en het bezoeken van een dokter voor een andere medische aandoening. Stel degene die je wilt helpen de volgende vragen: “Je zou wel naar de dokter gaan wanneer je problemen met je hart of luchtwegen zou hebben, toch? Dus waarom is het bezoeken van een therapeut anders?”
  3. Op basis van recent onderzoek is gebleken dat 27% van alle volwassenen in de Verenigde Staten wel eens hulp heeft gezocht en gekregen voor problemen die gerelateerd waren aan geestelijke gezondheid. Dat is gemiddeld meer dan één op de vier personen of om en nabij 80 miljoen mensen. [5]
    • Probeer iets te zeggen in de trant van: “Ik zal er voor je zijn, wat er ook gebeurt. Je zult voor mij geen ander persoon zijn, zelfs niet als je behoefte hebt aan professionele hulp.”
  4. Wanneer de persoon hoort dat je hem of haar niet anders zult gaan zien na het zoeken van professionele hulp, zul je hem of haar waarschijnlijk geruststellen en laten inzien dat er geen stigma’s verbonden zijn aan therapie.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Iemand aanmoedigen die bang is voor therapie

PDF download Pdf downloaden
  1. De persoon de kans bieden om zich open te stellen en zijn of haar specifieke angsten en zorgen aan jou kenbaar te maken, is een goede eerste stap om de persoon aan te moedigen om in therapie te gaan.
    • Probeer het gesprek te openen door een aantal van je eigen angsten en zorgen kenbaar te maken. Dit heeft wellicht tot resultaat dat de dialoog meer aanvoelt als een gesprek over angst en therapie, in plaats van dat het lijkt alsof je de ander probeert te dwingen om hulp te zoeken.
    • Als je andere vrienden hebt die veel baat hebben gehad bij therapie, zou je kunnen overwegen om één van deze personen aan te halen als voorbeeld om te laten zien hoe effectief therapie kan zijn.
    • Je zou ook een vriend of vriendin die in therapie is geweest kunnen vragen om zijn of haar ervaringen te delen met de persoon in kwestie met als doel om de angsten enigszins weg te nemen en eventuele vragen te beantwoorden.
  2. Logica en rede zijn de enige elementen die je kunt inzetten voor het succesvol ontmantelen van angst en negatieve gedachten. [6]
    • Als de persoon in kwestie bang is dat therapie uitdraait in een nooit eindigende cyclus, vertel hem of haar dan dat dit niet het geval zal zijn. Cognitieve gedragstherapie bestaat meestal uit tien tot twintig sessies, hoewel sommige behandelingen langer of korter zullen zijn. [7] Sommige psychotherapiesessies kunnen één tot twee jaar in beslag nemen, dit hangt echter af van het probleem dat behandeld dient te worden, hoewel sommige patiënten zich al beter voelen na één sessie. [8] En vergeet niet dat de persoon in kwestie altijd de conclusie kan trekken dat hij of zij genoeg sessies heeft gehad. Het aantal sessies wordt vooraf niet strikt vastgelegd.
    • Als de persoon in kwestie bang is voor de kosten die gemoeid zijn met therapie, ga dan samen met hem of haar op zoek naar een therapeut waarvan de behandeling (deels) vergoed wordt door de zorgverzekering of een therapeut die werkt met gereduceerde tarieven.
    • Ongeacht de oorzaak van de angst die leeft bij de persoon in kwestie, zou je kunnen proberen om elke zorg weg te nemen door iets te zeggen in de trant van: “Dat zal geen probleem zijn.” Vervolgens dien je een oplossing of volgende stap aan te dragen.
    • Sommige therapeuten bieden een gratis consult aan via de telefoon, voordat er daadwerkelijk een afspraak wordt gemaakt. Dit stelt de persoon in kwestie in staat om vragen te stellen met betrekking tot zijn of haar angst en is eveneens het begin van de kennismaking met de therapeut.
  3. Het vinden van een goede therapeut voor de persoon in kwestie kan vrij gemakkelijk online gedaan worden. Je zou bijvoorbeeld met behulp van de volgende website een geschikte therapeut kunnen vinden: https://www.zorgkaartnederland.nl/ .
  4. Je zult waarschijnlijk niet in staat zijn om elke sessie bij te wonen, maar als de persoon iemand heeft ter ondersteuning, zal het de overgang naar therapie wellicht iets makkelijker maken. Sommige therapeuten staan wellicht toe dat je deelneemt aan de sessie. De persoon waar je om geeft dient hier uiteraard eerst wel mee in te stemmen. [9]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Iemand aanmoedigen die bang is om kwetsbaar te zijn tijdens therapie

PDF download Pdf downloaden
  1. De therapeut is ten opzichte van zijn cliënt door het beroepsgeheim gebonden, dus de persoon in kwestie kan erop vertrouwen dat de therapeut met niemand anders over de behandeling zal praten en dat alles wat gezegd wordt beschermd en privé is. [10]
    • Onthoud wel dat de regelgeving met betrekking tot beroepsgeheim per land kan verschillen, maar alle therapeuten zijn verplicht om de details van geheimhouding mondeling en schriftelijk bekend te maken. Je zou een kopie van de door de therapeut ondertekende geheimhoudingsverklaring kunnen opvragen alvorens je een afspraak maakt.
  2. Herinner de persoon eraan dat het enorm kan opluchten wanneer ze huilen of met een ander praten over het probleem. Op basis van recente onderzoeken is vastgesteld dat bijna 89% van de mensen zich beter voelen nadat ze hun emoties de vrije loop hebben gelaten door bijvoorbeeld te huilen. [11] Artsen raden iedereen aan om over problemen te praten, aangezien dit voor velen voor opluchting kan zorgen. [12]
    • Probeer iets tegen je goede vriend, vriendin of dierbare te zeggen in de trant van: “Het is goed om je verhaal te delen met een ander. Dit is wat we normaal gesproken ook doen met vrienden of familieleden. Je dient een soort van relatie op te bouwen met een therapeut en dit is alleen mogelijk wanneer je open en eerlijk bent.”
    • Herinner de persoon in kwestie aan het feit dat het beangstigend kan zijn wanneer ze om moeten gaan met bepaalde gevoelens, met name als hij of zij de gevoelens heeft onderdrukt, maar dat een therapeut opgeleid is om cliënten te helpen bij het verwerken van en omgaan met sterke gevoelens op een manier die veilig is en tegelijkertijd niet overweldigend overkomt.
  3. Het ergste wat er kan gebeuren wanneer de persoon in therapie gaat, is dat het uiteindelijk niets oplevert. De beste uitkomst zou betekenen dat je dierbare zowel comfort, opluchting als een nieuw perspectief op het leven vindt.
    • Maak de persoon in kwestie nogmaals duidelijk dat je om hem of haar geeft en dat je er voor hem of haar zult zijn, wat er ook gebeurt.
    • Moedig de persoon in kwestie aan om open en eerlijk te zijn tegen de therapeut en laat hem of haar de therapeut uitleggen wat niet werkt. De therapeut heeft wellicht een andere aanpak die hij of zij zou kunnen proberen of indien nodig, zal de therapeut de cliënt doorverwijzen naar een andere therapeut die meer geschikt is.
    Advertentie

Tips

  • Breng het idee ter sprake dat de persoon in kwestie de situatie eerst met zijn of haar huisarts kan bespreken. In samenspraak met de huisarts kan vastgesteld worden of therapie noodzakelijk is en vervolgens kan de persoon in kwestie via dit kanaal op zoek gaan naar aanbevelingen en ondersteuning. Dit is belangrijk aangezien een therapeut geen medicijnen mag aanbevelen, tenzij hij of zij medisch gekwalificeerd is. Wellicht overweegt de huisarts van de persoon die hulp nodig heeft om antidepressiva of andere medicijnen voor te schrijven als essentiële aanvulling op de algehele behandeling.
  • Help je dierbare bij het vinden van een therapeut. Bied aan om hem of haar te helpen bij het maken van een afspraak als hij of zij te zenuwachtig is om dit alleen te doen.
  • Maak gebruik van handige websites voor het vinden van een geschikte therapeut bij je in de buurt. Dit is een voorbeeld van een dergelijke website: https://www.zorgkaartnederland.nl/ .
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als de persoon suïcidaal is, is er geen tijd te verliezen; je dient onmiddellijk professionele hulp in te schakelen.
  • Controleer te allen tijde de kwalificaties van een therapeut. Elke dokter zal professionele referenties hebben die zowel online als over de telefoon geverifieerd kunnen worden. Bij twijfel zou je contact op kunnen nemen met de relevante beroepsverenigingen waarbij professionele therapeuten zijn aangesloten. De huisarts van je dierbare zou eveneens in staat moeten zijn om te helpen bij eventuele verificaties.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.434 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie