Dit artikel is bijdragen van Frank Blaney
. Frank Blaney is gecertificeerd tai-chi- en qigongdocent en heeft meer dan 15 jaar ervaring. Zijn passie is om qigong toegankelijker voor mensen te maken en daarom heeft hij het boek ‘Qigong: The Quick & Easy Start-Up Guide’ geschreven. Frank heeft tevens een tweedegraads zwarte band in jiujitsu en traint leidinggevenden en medewerkers van bedrijven, ngo’s en gemeenschappen op het gebied van zelfzorg, individueel functioneren en conflicthantering. Hij heeft een masterdiploma in onderhandeling, conflicthantering en vredestichting behaald aan California State University in Dominguez Hills.
Dit artikel bevat 10 bronverwijzingen
, die onderin het artikel te vinden zijn.
Dit artikel is 2.497 keer bekeken.
Via de app of de chat een ruzie uitpraten met iemand van wie je houdt is bepaald niet makkelijk. Of de ander nou boos op jou is of gewoon zijn of haar hart wil luchten, het kan lastig zijn om te bepalen hoe je iemand om wie je geeft kunt helpen als jullie elkaar niet in levende lijve kunnen ontmoeten. Gelukkig bestaan er allerlei effectieve manieren om iemand die boos is via tekstberichten te kalmeren. In dit artikel vind je een aantal tips hiervoor, van extra op je woorden letten tot het bedenken van een goede verontschuldiging.
Stappen
-
1Je kunt iemand makkelijker kalmeren als je weet waarom hij of zij boos is. Lees de berichtjes die je krijgt zorgvuldig en probeer zijn of haar standpunt te begrijpen. En stel vragen om meer duidelijkheid te krijgen als je niet zeker weet waarom de ander zo overstuur is. Je zult makkelijker met de situatie om kunnen gaan als je precies weet waar de ander boos over is, en het zal hem of haar een beter gevoel geven als je laat merken dat je de tijd neemt om naar hem of haar te luisteren. [1] X Betrouwbare bron Mind Ga naar de bron
- Formuleer de vragen waarin je om verduidelijking vraagt zorgvuldig, zodat de ander weet dat je hem of haar echt beter wilt begrijpen. Probeer het met iets als: "Het spijt me echt dat je je zo voelt. Kun je me misschien wat meer vertellen over wat er gebeurd is?"
- Als iemand om wie je geeft boos op jou is, en je weet niet zeker waarom, kun je bijvoorbeeld schrijven: "Kun je me misschien vertellen wat ik heb gedaan of gezegd waardoor je je zo voelt? Ik zou het graag willen weten zodat we dit kunnen oplossen."
Advertentie
-
1Zeg begripvolle dingen die zijn of haar standpunt bevestigen. Mensen die boos zijn worden vaak vanzelf rustiger als iemand tegen ze zegt dat ze alle reden hebben om zich zo te voelen. Erken de gevoelens van de ander, geef blijk van inlevingsvermogen en zeg dat je in ieder geval begrip kunt opbrengen voor zijn of haar reactie. Op deze manier kun je er vaak voor zorgen dat de situatie minder gespannen wordt. [2] X Bron
- Laten we zeggen dat een familielid boos is en zich op jou afreageert over iets wat hem of haar is overkomen. Zeg als reactie dan bijvoorbeeld iets als: "Ik vind het echt heel vervelend wat er gebeurd is :( Het is heel logisch dat je boos bent."
- Misschien is het familielid boos op jou. Om zijn of haar standpunt te bevestigen, kunt je dan zeggen: "Het is volkomen begrijpelijk dat je je zo voelt."
-
1Als je het verpest hebt, is het het beste om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden. Iedereen maakt fouten, en de ander zal zich waarschijnlijk beter voelen als hij of zij weet dat jij er spijt van hebt. Gebruik om oprecht je excuses aan te bieden zinnen met "ik" als onderwerp om je eigen gedrag centraal te stellen, en probeer geen excuses te maken of degene die boos op je is de schuld te geven. Toon berouw voor je daden en beloof oprecht dat je het in de toekomst beter zult doen.
- Misschien is een goede vriend boos op je omdat je hem vergeten bent uit te nodigen voor een groepsuitje. Stuur hem dan bijvoorbeeld het volgende bericht: "Het spijt me echt. Ik had je moeten uitnodigen en er is geen excuus. De volgende keer dat we iets gaan doen beloof ik dat ik ervoor zal zorgen dat jij er ook bij zult zijn."
Advertentie
-
1Dit geeft je vriend(in), familielid of partner de ruimte om zich te uiten. Vraag hoe hij of zij zich voelden toen het gebeurde en hoe hij of zij zich nu voelt. Je kunt ook vragen of hij of zij misschien iets nodig heeft om de situatie te verbeteren en of jij iets kunt doen om te helpen. Zelfs als de ander boos op je is, laat je door aan te bieden om te helpen zien dat je om hem of haar geeft, en dat kan wat van de boosheid wegnemen. [3] X Bron
- Stuur iets als: "Dat klinkt als een heel moeilijke ervaring! Hoe voel je je nu?" of "Wat vervelend dat het zo gegaan is. Kan ik misschien iets doen om te helpen?"
Ga even na of de ander wel advies wil, voordat je het geeft.
-
1Als je advies geeft terwijl de ander daar nog niet klaar voor is, kan hem of haar nog bozer maken. Vraag of er iets is dat je kunt doen om te helpen, maar geef niet ongevraagd je mening over de situatie. Waarschijnlijk heeft de ander gewoon wat tijd nodig om zijn of haar frustraties te uiten. [4] X Bron
- Stuur je vriend, familielid of partner een berichtje in de trant van: "Ik heb in het verleden iets dergelijks meegemaakt. Zou je er wat aan hebben om te horen hoe ik ermee om ben gegaan? Ik wil het je graag vertellen, maar ik vind het ook prima om gewoon te luisteren."
- Advies geven voordat de persoon er klaar voor is, kan hem of haar het gevoel geven dat je zijn of haar gevoelens minimaliseert, of dat je van het probleem af wilt komen met een snelle oplossing.
- Als de ander zegt niet geïnteresseerd te zijn in je advies, of er nog niet klaar voor is, zeg dan dat je aanbod geldig blijft, mocht hij of zij het later alsnog willen horen.
Advertentie
-
1Kijk of er iets gedaan kan worden om de situatie op te lossen. Vraag eerst toestemming, zodat de ander niet het gevoel krijgt dat je zijn of haar gevoelens negeert. Bied vervolgens een oplossing aan die van toepassing is op de situatie waar hij of zij boos over is. Als de ander boos op jou is, probeer dan niet om je gelijk te krijgen of om hem of haar terug te pakken. Kijk liever of jullie tot een oplossing kunnen komen waar jullie allebei gelukkig van worden. [5] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron
- Vraag voordat je met een oplossing komt eerst om toestemming door een appje te sturen met iets als: "Is er iets wat we zouden kunnen doen om dit op te lossen? Ik heb er alles voor over om het weer goed te maken."
- Als de ander akkoord gaat, stel dan een oplossing voor. Misschien is je huisgenoot boos omdat je niet hebt geholpen met het schoonmaken van het appartement. Stuur dan een bericht met iets als: "Ik beloof je dat ik de volgende keer schoon zal maken. Misschien kunnen we als ik thuiskom een klusjesrooster maken."
- Als je vriendin boos is omdat jij niet zo vaak het initiatief neemt om iets te af te spreken, probeer het dan met iets als: "Ik vind het altijd heel gezellig met jou en ik zou het leuk vinden om vaker samen dingen te doen. Zullen we vanaf nu één keer per week koffie gaan drinken om bij te kletsen?"
- Misschien is de ander nog niet toe aan het bedenken van een oplossing. Zeg dan dat je het probleem graag zou willen oplossen als hij of zij van gedachten verandert.
-
1Iemand die boos is kan extra gevoelig zijn voor de dingen die jij zegt. Probeer daarom niet het eerste wat in je hoofd opkomt te sturen, en vooral niet als je gestrest, nerveus, of kwaad bent door het bericht dat hij of zij jou net heeft gestuurd. Bedenk altijd hoeveel je om deze persoon geeft en kies je woorden zorgvuldig. Je kunt voor de zekerheid je antwoorden nog een keer doorlezen voordat je ze verstuurd. Op die manier is de kans kleiner dat jij ook allemaal boze berichtjes gaat sturen. [6] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron
- Typ je antwoorden eventueel in het notitie-gedeelte van je telefoon, als je liever niet wilt dat de ander je ziet typen.
Advertentie
-
1Let op de woorden, de leestekens en de emoji's die je stuurt. Zorg dat ze er allemaal aan bijdragen dat je bericht begripvol, rustig en aardig over zal komen. [7] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron Stuur geen extreem korte berichtjes, of antwoorden die maar uit één woord bestaan. Zulke antwoorden kunnen namelijk makkelijk verkeerd begrepen worden of overkomen als passief-aggressief of vijandig. [8] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron
- Gebruik positieve, begripvolle en bemoedigende taal, zoals: "Ik begrijp het", "Ik luister" en "Dat is volkomen terecht".
- Probeer zinnen niet abrupt te beëindigen met een punt. Hoewel het gebruik van punten is in principe prima, en ook grammaticaal correct, maar sluit berichtjes als "Prima." of "Oké." liever niet af met een punt. De ander zou anders namelijk kunnen denken dat je boos of overstuur bent. [9] X Bron
- Gebruik emoji's om rustig en positief over te komen. Als je iemand wilt troosten, vul je bemoedigende bericht dan aan met een smiley. Misschien voel je je rot omdat je een vriend van je boos hebt gemaakt. Laat dan zien dat het je oprecht spijt door hem een verdrietig gezichtje te sturen. [10] X Bron
-
1Als je zelf net zo boos of zelfs nog bozer wordt als de ander, kan de conversatie uit de hand lopen. Als hij of zij onbeleefd reageert of een harde toon aanhoudt, houd je eigen berichtjes dan beleefd en neutraal. Door zelf behulpzaam en positief te blijven reageren kun je vaak voorkomen dat de ander overstuur raakt, of hij of zij nou boos of jou is of over iets anders. [11] X Bron
- Of je nu met een goede vriend, met je partner of met je schoonzus aan het appen bent, geef de ander altijd het voordeel van de twijfel en vergeet niet hoeveel je om hem of haar geeft. Iemand die op het hoogtepunt van zijn of haar woede is, denkt meestal niet helder na. Waarschijnlijk komt de ander op een gegeven moment weer tot rust en heeft dan misschien spijt van zijn of haar woede-uitbarsting.
Advertentie
Stel grenzen als de woede van de ander uit de hand loopt.
-
1Laat de ander weten dat je niet kunt blijven appen als hij of zij je niet respecteert. Boos zijn geeft iemand niet het recht om jou te mishandelen. Als hij of zij ontzettend onbeleefd is, app dan dat je alleen door blijft appen als hij of zij bereid is op een beschaafde manier met je te praten. Of stel voor om even pauze te nemen en later verder te appen, als de ander bijzonder oververhit is en je denkt dat je even een adempauze nodig hebt. [12] X Bron
- App iets als: "Ik wil je echt graag helpen, maar ik kan dat alleen als jij me met respect behandelt."
- Als je een pauze nodig hebt of niet kunt blijven appen, zeg dan iets als: "Het spijt me echt dat dit je vandaag is overkomen. Ik moet nu helaas even weg, maar we kunnen het er als je wilt morgen verder over hebben."
-
1Kijk als dat niet kan of jullie kunnen bellen. Als jullie nog dingen moeten uitpraten en het app-gesprek verloopt niet zo soepel, dan kunnen jullie misschien beter in levende lijve afspreken of het probleem desnoods telefonisch proberen op te lossen. App je vriend(in), partner of familielid dat je het er graag verder over wilt hebben, maar dat je denkt dat jullie er alleen via de app of de chat niet uit zullen komen. [13] X Bron
- Stuur iets als: "Ik wil je echt helpen, maar ik denk dat we dit gesprek beter persoonlijk kunnen voeren."
- Als jullie elkaar niet persoonlijk kunnen ontmoeten, app dan bijvoorbeeld: "Kunnen we het hier niet telefonisch over hebben? Ik wil het echt graag oplossen, maar ik heb het gevoel dat ik op deze manier niet goed kan overbrengen hoe ik me voel."
Advertentie
Gerelateerde artikelen
Bronnen
- ↑ https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anger/for-friends-and-family/
- ↑ https://au.reachout.com/articles/when-someone-is-always-angry
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/healing-together/201912/how-help-someone-you-love-calm-down
- ↑ https://au.reachout.com/articles/when-someone-is-always-angry
- ↑ https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/conflict-resolution-skills.htm
- ↑ https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_tips_for_reading_emotions_in_text_messages
- ↑ https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_tips_for_reading_emotions_in_text_messages
- ↑ https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_tips_for_reading_emotions_in_text_messages
- ↑ https://www.npr.org/2020/09/05/909969004/before-texting-your-kid-make-sure-to-double-check-your-punctuation
Over dit artikel
Was dit artikel nuttig?
Gerelateerde artikelen
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!
Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.
Meld me aan!