Pdf downloaden Pdf downloaden

Als iemand die je kent ziek is of zich niet lekker voelt, dan kan het moeilijk zijn om hem of haar te zien lijden terwijl je er zelf niets aan kunt doen. Hoewel je waarschijnlijk niets aan zijn of haar toestand kunt veranderen, kun je wel laten zien dat je om de persoon geeft door de juiste dingen te doen en te zeggen, om een steun te zijn in deze moeilijke tijd.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Door je acties laten zien dat je aan de persoon denkt

Pdf downloaden
  1. Als je geliefde of een goede vriend(in) in het ziekenhuis ligt of aan huis gekluisterd, dan is de belangrijkste manier om de ander te ondersteunen door aanwezig te zijn. Je kunt de ander helpen even niet aan zijn of haar ziekte te denken en een schijn van normaliteit te behouden tijdens deze moeilijke tijd.
    • Denk aan wat je zou kunnen doen tijdens je bezoek. Als de persoon graag kaart- of bordspellen speelt, kun je die meenemen. Als je kinderen hebt, is het wellicht beter die thuis te laten, maar je kunt ze vragen een tekening te maken voor je vriend(in) om hem of haar op te vrolijken.
    • Bel eerst en zorg ervoor dat het een goed moment is, of plan je bezoek op voorhand in. Soms vereisen ziekten extra zorg bij het plannen van bezoeken, vanwege andere afspraken, momenten dat medicijnen ingenomen moeten worden, dutjes en vroege bedtijd, en andere onvoorziene omstandigheden.
  2. Iemand met een chronische of terminale ziekte leeft met dagelijkse herinneringen aan de ziekte. Wat de persoon nodig heeft is zich te kunnen herinneren nog steeds dezelfde persoon te zijn waar je van houdt en om geeft. Behandel hem of haar hetzelfde als je zou doen als diegene niet ziek zou zijn. [1]
    • Maak regelmatig contact. Een chronische ziekte kan een zware test zijn van een vriendschap, en om de emotionele en logistieke uitdagingen van de ziekte te kunnen weerstaan, moet je er een prioriteit van maken om contact te blijven houden. Iemand die onder behandeling is of in een ziekenhuis ligt of bedlegerig is, is vaak 'uit het zicht en daarmee uit het hart', dus zorg ervoor dat je een notitie in je agenda maakt om te onthouden dat je regelmatig even contact op moet nemen.
    • Help de ander om die dingen te doen die hij of zij normaal gesproken leuk vindt. Als een vriend(in) een chronische of terminale ziekte heeft, is het belangrijk dat diegene nog steeds plezier en vreugde in het leven kan hebben. Je kunt helpen door aan te bieden de persoon mee uit te nemen voor het doen van favoriete activiteiten. [2]
    • Wees niet bang om grapjes te maken of plannen te maken voor de toekomst! Dit is nog steeds dezelfde persoon die je kent en liefhebt.
  3. Als je vriendin een gezin of zelfs huisdieren heeft, is deze ziekte waarschijnlijk nog stressvoller omdat hij of zij zich niet alleen zorgen moet maken over het eigen herstel of prognose, maar ook over degenen die afhankelijk zijn van hem of haar. Er zijn praktische manieren waarop je kunt helpen om zijn of haar gezin door deze tijd heen te helpen:
    • Kook voor de persoon. Dit is een klassieke, beproefde manier om iemand die ziek is te ondersteunen. Of de zieke nu wel of niet in staat is om te helpen, kan het koken van een maaltijd voor het gezin een last van de schouders van de persoon halen, zodat hij of zij kan rusten in de wetenschap dat eventuele kinderen, man of andere afhankelijke personen goed worden verzorgd.
    • Help haar bij het maken van plannen voor de eigen zorg. Als je vriend(in) kleine kinderen heeft, oudere ouders of anderen die van hem of haar afhankelijk zijn, vraag dan hoe je proactief kunt zijn in de zorg tijdens de ziekte. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de persoon iemand nodig heeft om zijn of haar vader te bezoeken en te controleren, iemand om de hond uit te laten, of iemand die de kinderen van en naar school kan brengen of op kan halen van de voetbaltraining. Soms kan het plannen van kleine logistieke boodschappen moeilijk zijn voor mensen die ziek zijn, maar het hebben van een betrouwbare vriend(in) om de last te helpen dragen kan een groot verschil betekenen.
    • Help bij het schoonmaken van het huis. Sommige mensen kunnen zich ongemakkelijk voelen bij dit soort steun, dus vraag het eerst aan je vriend(in), maar als je die er voor open staat, vraag dan of je dit een dag per week (of meer, of minder, wat je ook kunt bieden) kunt doen, en voor de karweitjes kunt zorgen. Je kunt een specifieke klus aanbieden waarvan je weet dat je er goed in bent (het gras maaien, de was doen, de keuken schoonmaken, boodschappen doen) of je kunt de persoon gewoon laten vertellen wat die het meest nuttig zal vinden.
    • Vraag de persoon wat die nodig heeft en doe dat dan ook. Mensen zeggen vaak 'Laat het me weten als je hulp nodig hebt', maar de meeste mensen zijn te timide om ooit daar gevolg aan te geven en op dat aanbod in te gaan. In plaats van te vragen om contact op te nemen als de persoon iets nodig heeft, bel je diegene op en vraag je wat er nodig is. Zeg dat je op weg bent naar de supermarkt en dat je wilt weten of je iets mee kunt nemen, of vraag of er deze week een avond is dat de persoon hulp nodig heeft in het huishouden. Wees specifiek en wees oprecht in je bereidheid om te helpen. Geef er gevolgd aan en doe het -- dat is het belangrijkste onderdeel!
  4. Als je niet lijfelijk aanwezig kunt zijn, stuur dan tenminste een teken van je genegenheid, zodat je vriend(in) weet dat je aan hem of haar denkt.
    • Houd er rekening mee dat de ziekte je vriend(in) vatbaarder kan maken voor sterke geuren (sommige kankerpatiënten die bijvoorbeeld een chemotherapie ondergaan, houden misschien niet van een boeket) en denk in plaats daarvan aan andere dingen die misschien werken zoals hun favoriete chocolade, een teddybeer of ballonnen.
    • Veel ziekenhuizen bieden een bezorgservice aan bij de cadeauwinkel, dus als de vriend(in) een patiënt is, kun je overwegen om een boeket of een ballon te kopen, direct vanaf de locatie. De meeste ziekenhuizen vermelden het telefoonnummer van hun cadeauwinkels op hun website, maar bel anders met de balie van het ziekenhuis.
    • Overweeg om samen met vrienden of collega's een groter cadeau of bloemstukje te kopen.
  5. Wees jezelf . Je bent uniek en je hoeft niet te doen alsof je alles kunt oplossen, alles kunt doen, of overal een antwoord op hebt. Wees gewoon jezelf.
    • Doe niet alsof je de antwoorden hebt. Soms, zelfs als je dat doet, is het beter om iemand dingen zelf uit te laten zoeken. Jezelf zijn kan ook over je gevoel voor humor gaan – misschien denk je dat je heel voorzichtig moet zijn rond een ziek persoon, maar als je nerveus bent of doet alsof je niet weet wat je moet zeggen, kan de ander zich ongemakkelijk gaan voelen, dus wees je lachende, grapjes makende zelf (als dat de persoon is die je meestal bent).
    • Wees plezierig. Je wilt zo ondersteunend en troostend mogelijk zijn. Je wilt de gemoedstoestand van de ander opkrikken en diegene niet lastig vallen met roddels of negatieve meningen. Zelfs het dragen van vrolijk gekleurde kleding kan de dag van de ander opfleuren!
  6. Soms kan het vragen van advies of het vragen van kleine gunsten iemand met een chronische of terminale ziekte helpen zich nodig te voelen, wat hem of haar kan motiveren om betrokken te blijven bij het leven om hen heen.
    • In veel ziektesituaties zijn mensen net zo scherp als altijd en het nadenken over het leven en de problemen van andere mensen, kan de ziekte een tijdje wat uit hun gedachten houden.
    • Denk aan het vakgebied van de vriend(in) en stel alle vragen die je hebt en die relevant kunnen zijn. Stel bijvoorbeeld dat de vriend(in) een fervent tuinier is en je zin hebt om bollen te poten voor het voorjaar, vraag dan advies over wanneer te beginnen en wat voor soort mulch je zou kunnen gebruiken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Je betrokkenheid tonen met woorden

Pdf downloaden
  1. Leer hoe je een goede luisteraar kunt zijn en laat weten dat je er voor de persoon bent als hij of zij zich wil uiten over zijn of haar toestand of liever over iets anders wil praten. Hoe dan ook, iemand hebben om mee te praten kan een enorme opluchting zijn voor iemand die ziek is.
    • Wees eerlijk tegen de persoon als je niet weet wat je moet zeggen. Ziekte maakt mensen vaak ongemakkelijk, en dat is oké. Wat belangrijk is, is dat je aanwezig bent voor hem of haar en je steun aanbiedt. Vertel je vriend(in) dat je er voor hem of haar bent, wat er ook gebeurt.
  2. Als je niet langs kunt komen, stuur dan een kaartje of bel even op. Het is gemakkelijk om een sms te sturen of een Facebook-bericht te maken, maar e-mail en telefoongesprekken zijn wat persoonlijker en zullen de ontvanger meer aanspreken.
    • Overweeg om een betrokken brief te schrijven. Dit kan makkelijker zijn als je iemand bent die niet weet wat je moet zeggen rond mensen die zich in moeilijke situaties bevinden. Je kunt een brief schrijven en dan de tijd nemen om hem te bewerken en te herschrijven, als je het gevoel hebt dat je je gevoelens niet goed hebt overgebracht. Concentreer je op vriendelijke wensen, gebeden voor herstel en ook goed nieuws dat niets met hun ziekte te maken heeft.
  3. Hoewel het belangrijk is om de privacy van je vriend te respecteren, kunnen vragen, mits de persoon er open voor staat, een mooie manier zijn om meer te leren over de aandoening in kwestie en om meer manieren te vinden waarop je de ander kunt ondersteunen. [3]
    • Je kunt de ziekte online opzoeken, maar vragen stellen is de enige manier om te weten hoe de impact is van de aandoening op de persoon, en net zo belangrijk, hoe de persoon zich voelt over wat ze ervaart.
  4. Als de persoon kinderen heeft, voelen die zich waarschijnlijk geïsoleerd, eenzaam en verward. Afhankelijk van de ernst van de ziekte van hun ouder, kunnen ze ook bang, boos en bezorgd zijn. Ze hebben iemand nodig om mee te praten en als ze je kennen en vertrouwen, kun je gedurende deze tijd als mentor en vriend(in) fungeren.
    • Neem ze mee voor een ijsje en laat ze praten. Dwing ze niet om meer te zeggen dan ze lijken te willen. Sommige kinderen hebben je daar gewoon nodig als een geruststellende kracht in hun leven, terwijl anderen al hun gevoelens aan je kwijt willen. Sta open voor hun aanwijzingen en neem om de paar dagen of weken even contact op, afhankelijk van hoe hecht je band met hen is.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Weten wat je niet moet doen of zeggen

Pdf downloaden
  1. Er zijn een heleboel clichés die mensen gebruiken als andere mensen moeilijke tijden doormaken, en meestal komen deze veel voorkomende reacties gewoon onoprecht of pijnlijk over op de ontvanger. Voorbeelden van iets wat je beter niet kunt zeggen zijn:
    • 'God zal nooit meer van je vragen dan je aankunt' of een nog ergere variant: 'Dit is Gods wil'. Soms gebruiken religieuze mensen die het goed bedoelen deze opmerkingen (en ze kunnen het zelf echt geloven), maar het kan heel hard aankomen voor de ontvanger, vooral als die iets ervaart dat heel moeilijk of overweldigend is. Wat ook kan zijn is dat de persoon zelf niet in God gelooft.
    • 'Ik weet hoe je je voelt'. Soms zeggen mensen iets dergelijks tegen anderen die moeilijke tijden doormaken, en hoewel het waar is dat iedereen in het leven beproevingen heeft meegemaakt, is het onmogelijk om te weten hoe iemand anders zich voelt. Deze zin is nog erger als hij vergezeld gaat van persoonlijke anekdotes die echt niet overeenkomen met de intensiteit van wat de lijder ervaart. Als iemand bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met het verlies van een ledemaat, stel het dan niet gelijk aan de tijd dat je je arm hebt gebroken. Dat is niet hetzelfde. Maar als je echt een ervaring hebt gehad die overeenkomt met de ervaring die de lijder doormaakt, is het oké om te praten en te zeggen 'ik heb iets dergelijks meegemaakt'.
    • 'Het komt wel goed met je'. Dit is een veelgebruikte uitdrukking als mensen niet weten wat ze moeten zeggen, en we zeggen het vaak meer als een wens dan als een verklaring van een feit. In feite weet je niet of het goed zal komen, en in veel gevallen van chronische of terminale ziekte zal het niet goed komen met de persoon. De persoon kan op sterven liggen, of veroordeeld worden tot een leven van lichamelijk lijden. Zeggen dat het goed zal komen bagatelliseert de ervaring die ze hebben.
    • 'In ieder geval…' Bagatelliseer het lijden van de persoon niet door te suggereren dat ze dankbaar moeten zijn dat hun situatie niet slechter is.
  2. Vermijd in het bijzonder het bespreken van kleine gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn of verkoudheid.
    • Dit kan variëren afhankelijk van je relatie met de persoon en de duur van hun ziekte. Als ze chronisch ziek zijn, of iemand die waar je veel diepgaand mee praat, dan is het waarschijnlijker dat het gepast is om dingen te bespreken die je doormaakt.
  3. Hoewel het waar is dat het belangrijk is om rekening te houden met de gevoelens van iemand die ziek is, overcompenseren we soms onze angst om het verkeerde te doen door helemaal niets te doen. Het is beter om je te verontschuldigen voor een ondoordachte opmerking, dan om je zieke vriend of vriendin helemaal te negeren.
    • Als je het toch verknalt en iets ongevoeligs zegt, zeg dan gewoon: 'Ik weet niet waarom ik dat gezegd heb. Ik weet echt niet wat ik moet zeggen. Deze situatie is gewoon heel moeilijk.' De ander zal het begrijpen.
  4. Probeer op de aanwijzingen van je vriend te letten, zodat je niet te vaak op bezoek komt of te lang blijft. Wanneer iemand extreem ziek is, kan het erg moeilijk zijn om een gesprek te voeren en ze zullen je niet willen beledigen, dus kunnen ze zichzelf overbelasten door te proberen je niet te ontrieven.
    • Als je vriend(in) afgeleid lijkt door de televisie of haar telefoon, of moeite lijkt te hebben om in slaap te vallen, dan kan dit een teken zijn dat de persoon moe wordt van het bezoek. Vat dit niet persoonlijk op! Vergeet niet dat de persoon veel te verduren heeft, zowel fysiek als emotioneel, wat bijzonder belastend kan zijn.
    • Houd rekening met de tijd en zorg ervoor dat je je verblijf niet verlengt tot maaltijden of andere tijden dat je vriend(in) misschien alleen moet zijn. Vraag of je vriend(in) wil dat je wat eten voor hem of haar ophaalt of een maaltijd voor hem of haar kookt, als je van plan bent om tijdens etenstijd op bezoek te komen.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Chronische ziekten begrijpen

Pdf downloaden
  1. Leer meer over de toestand en het behandelplan van de persoon, zodat je voorbereid bent op bijwerkingen, veranderingen in persoonlijkheid of beperkingen van energie of uithoudingsvermogen.
    • Vraag de persoon naar zijn of haar toestand, als diegene dat wil delen, of neem de tijd om er meer over te lezen.
    • Let op de lichaamstaal van de zieke om te begrijpen hoe die zich voelt en wat de impact is van de ziekte op het vermogen om deel te nemen aan activiteiten, alert te blijven en emotioneel stabiel te blijven. Wees zachtaardig en begripvol als de persoon zich niet gedraagt als zijn of haar oude ik, en vergeet niet dat de last van een ziekte heel zwaar kan zijn.
  2. Omgaan met slopende, chronische of terminale ziekten resulteert zeer vaak in depressie en andere problemen, en soms hebben de medicijnen om dergelijke ziekten te behandelen ook bijwerkingen die de stemming kunnen beïnvloeden. [4]
    • Als je vriend(in) worstelt met depressieve gedachten, herinner de persoon er dan aan dat deze ziekte niet zijn of haar schuld is en dat je er zal zijn om hem of haar te steunen, wat er ook gebeurt. [5]
  3. Toon empathie . Probeer jezelf in de situatie van die persoon te plaatsen. Op een dag heb je misschien een vergelijkbare ziekte en wil je dat de mensen vriendelijk en sympathiek tegen je zijn. Onthoud de gouden regel: Ga met anderen om zoals je wilt dat anderen met jou omgaan.
    • Als je ziek zou zijn met een soortgelijke aandoening, wat voor soort dagelijkse activiteiten zou dan een worsteling zijn? Hoe zou je je emotioneel kunnen voelen? Wat voor soort steun zou je hopen dat je vrienden zouden bieden?
    • Jezelf voorstellen in hun plaats kan je helpen om zo goed mogelijk te bepalen hoe je de ander kunt helpen.
    Advertentie

Tips

  • Als de persoon vriend lijdt aan een gevaarlijke besmettelijke ziekte, neem dan voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen, zoals het dragen van een chirurgisch masker en het houden van een redelijke afstand tot de persoon. Je kunt ook videochatten of bellen om contact te blijven houden en verbonden te blijven, zonder dat je het risico loopt om zelf een ziekte op te lopen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.840 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie