PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Gevoel van eigenwaarde, of de manier waarop we over onszelf denken, is slechts een deel van ons emotionele gestel. Als je veel eigenwaarde hebt, kan het moeilijk zijn om te zien dat een vriend(in) of geliefde lijdt onder een laag zelfbeeld. Hoewel je anderen niet beter kunt laten voelen over zichzelf, kun je hen wel steunen en aanmoedigen, en een voorbeeld zijn van een positief zelfbeeld.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Ondersteuning bieden

PDF download Pdf downloaden
  1. Een goede vriend(in) kan helend en therapeutisch zijn, door echt naar iemand te luisteren, vanuit het hart te spreken, en de ander te waarderen. Pas op dat je niet gemeen of hard doet; het beste is om veel complimentjes en positieve feedback te geven. [1] Hoewel het een uitdaging kan zijn om een vriendschap te onderhouden met iemand die emotioneel labiel is, moet je proberen te onthouden dat dit (hopelijk) een voorbijgaande fase is (dat is het meestal), en dat de ander eraan werkt om beter te worden, maar dat hij/zij je nodig heeft om die doelen te bereiken.
    • Doe moeite om tijd met je vriend(in) door te brengen. Mensen met een laag zelfbeeld nemen meestal geen initiatief om plannen met iemand anders te maken. Jij zult de plannen moeten bedenken en je eraan houden. Als iemand het moeilijk vindt om contact te zoeken of om afspraken na te komen is dat geen minachting voor jou, maar het laat eerder zien dat iemand met een laag zelfbeeld angstig is, zorgen heeft of depressief is.
    • Het kan goed zijn om een vaste afspraak te hebben, zodat het niet elke keer opnieuw gepland hoeft te worden, en zodat je zeker weet dat er geen weken voorbijgaan zonder contact. Of het nu een kopje koffie op zondagochtend, een wekelijkse pokeravond op woensdag of 's morgens een paar baantjes zwemmen is, een vaste tijd kan van vitaal belang zijn voor jou en je vriend(in).
    • Luister naar je vriend(in), en maak oogcontact als jullie praten. Praat over zijn/haar problemen, vraag wat er aan de hand is en bied steun en advies (alleen als hij/zij daarom vraagt). Een beetje extra zorg doet een heleboel. [2] Door te laten zien dat je om hem/haar geeft, krijgt hij/zij de steun die nodig is om eigenwaarde op te bouwen. [3]
  2. Je riskeert te vervreemden van de persoon die je probeert te helpen als je direct zegt hoe hij/zij over zichzelf moet denken of zich zou moeten gedragen. [4] Steun hem/haar liever zoals hij/zij is, en probeer hem/haar aan te moedigen om een betere emotionele gezondheid te krijgen.
    • Als je boos wordt op een vriend(in) om hem/haar van zijn negativiteit af te helpen, reageert hij/zij misschien niet goed. Dit is geen probleem dat door logica kan worden opgelost.
      • Als hij/zij bijvoorbeeld zegt: "Ik voel me zo dom", is het niet erg nuttig om te zeggen: "niet waar, je bent hartstikke slim". Je vriend(in) kan makkelijk van alles gaan opnoemen waarom hij/zij dom is -- dat is de manier waarop hij/zij denkt.
      • Reageer liever met: "Wat erg dat je dat denkt. Waarom denk je dat?" Dat kan de weg vrijmaken voor een productiever gesprek. [5]
    • Bevestig zijn/haar gevoelens - je hoeft het er niet mee eens te zijn. Als iemand zich gehoord voelt, kan dat hem/haar al sterker maken. Het is verleidelijk om te zeggen dat die gevoelens ongegrond zijn, maar probeer dat te vermijden.
      • Ja: "Je klinkt echt heel teleurgesteld dat je niemand hebt gevonden om mee te nemen naar het schoolfeest. Dat is ook vervelend. Dat is mij ook al eens gebeurd".
      • Nee: " Je hoeft je niet rot te voelen dat je niemand hebt gevonden om mee te nemen naar het schoolfeest. Het maakt niks uit. Ik heb dat ook al eens gehad, en ik vond het niet erg".
  3. Als je vriend(in) een laag zelfbeeld heeft, trekt hij/zij zich problemen vaak persoonlijk aan. Hij/zij heeft een probleem en het lijkt niet op te lossen. Het kan helpen om het vanuit een nieuw perspectief te laten zien. Onthou dat het probleem vaak pas kan worden opgelost nadat hij/zij negatieve emoties erover heeft kunnen uiten.
    • Zoals in het voorbeeld hierboven: "Er gaan veel mensen als een stelletje naar het schoolfeest, maar ik ken ook een hoop mensen die alleen gaan. Je bent zeker niet de enige".
    • Of: "We rijden met een paar vrienden samen naar het schoolfeest, dus als je mee wilt… Ik zou het gezellig vinden als je met ons meegaat. Eigenlijk wilde ik je ook nog voorstellen aan een vriend(in) van mijn huisgenoot, misschien klikt het wel…".
  4. Mensen met een laag zelfbeeld voelen zich vaak beter als ze iets voor anderen kunnen doen. Je kunt de eigenwaarde van je vriend(in) opkrikken door hem/haar op subtiele wijze aan te moedigen samen met jou vrijwilligerswerk te gaan doen. [6]
    • Of laat hem/haar jou helpen. Mensen met een laag zelfbeeld doen liever iets voor anderen dan voor zichzelf, maar dit kan een leermoment zijn.
    • Vraag bijvoorbeeld om advies als je een relatieprobleem hebt, of laat hem/haar je computer repareren.
  5. Als je vriend(in) over zijn/haar gevoelens wil praten, of over de oorzaak van het tekort aan eigenwaarde, is het beste wat je kunt doen luisteren terwijl hij/zij de problemen verwerkt. Vaak merkt iemand met een laag zelfbeeld dat de oorzaak van het probleem buiten zichzelf ligt. [7]
  6. Vraag je geliefde wat zijn/haar innerlijke stem over hem/haar zegt. Je zult merken dat die innerlijke stem vaak negatief is. [8] Probeer hem/haar te leren aardiger voor zichzelf te zijn, door de negatieve innerlijke stem te stoppen en het te transformeren in iets positiefs.
    • Als zijn/haar innerlijke stem bijvoorbeeld zegt: "Ik verpest elke poging tot een relatie", gaat je vriend(in) ervan uit dat hij/zij gedoemd is om de rest van zijn/haar leven vrijgezel te blijven, terwijl het misschien gebaseerd is op één mislukte relatie . Het suggereert ook dat je niets kunt leren van fouten, en dat je niet beter kunt worden in iets. Hopelijk kun je als vriend(in) deze manier van denken omvormen tot dingen als:
      • “Deze relatie werkte niet, en het is beter dat het nu voorbij is. Gelukkig ben ik er nu achter gekomen en niet pas nadat we zijn getrouwd en drie kinderen hebben gekregen!"
      • "Misschien moet ik nog een paar kikkers kussen voordat ik de prins vind. Dat is bij de meeste mensen wel het geval".
      • "Ik heb geleerd dat ik beter moet communiceren. Ik ga daaraan werken - het is iets wat ik kan leren".
  7. Als je het gevoel hebt dat je vriend(in) grotere problemen heeft dan waar jij mee kunt helpen, stel dan voorzichtig voor dat hij/zij misschien therapie nodig heeft. Zowel cognitieve gedragstherapie [9] als psychodynamische therapie [10] kunnen helpen bij een laag zelfbeeld.
    • Wees heel voorzichtig hoe je dit gesprek aanpakt. Je wilt de ander niet in het harnas jagen, of laten denken dat jij vindt dat hij/zij gek is.
    • Als je ooit zelf in therapie bent geweest, leg dan uit hoe goed dat voor jou geweest is.
    • Wees niet verbaasd of boos als je suggestie meteen afgewezen wordt. Je heb misschien een balletje opgegooid, maar het kan nog een tijdje duren voordat je vriend(in) hier eventueel mee aan de slag gaat.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Model staan voor een gezond zelfbeeld

PDF download Pdf downloaden
  1. Gewoon bij iemand in de buurt te zijn met een beter zelfbeeld, kan een persoon met weinig zelfvertrouwen al helpen. Als je kansen aangrijpt om te laten zien dat jij voldoende eigenwaarde hebt, ben je een voorbeeld van iemand met een goede emotionele gezondheid.
  2. Mensen met een laag zelfbeeld aarzelen vaak om risico's te nemen of doelen te stellen omdat ze bang zijn om te falen. [11] Door zelf doelen te stellen en risico's te nemen kun je laten zien dat het niet erg is als het fout gaat. Praat als dat kan over je gedachteproces met je vriend(in). Je kunt benadrukken:
    • Welke doelen je hebt en waarom. (Ik wil 5 km kunnen rennen zodat ik fitter word.)
    • Wat je gaat doen als je dat doel hebt bereikt. (Als ik dat eenmaal kan, wil ik gaan proberen de halve marathon te lopen.)
    • Hoe je je voelt als je het niet haalt. Wat er gebeurt als je je best doet, maar het lukt toch niet. (Ik zou wel teleurgesteld zijn als ik het niet red, maar er komt volgende keer weer een wedstrijd. Trouwens, mijn echte doel is fitter worden. Als ik gezonder ben, heb ik al gewonnen. En als rennen toch niets voor mij blijkt te zijn, ga ik een andere sport proberen.)
    • Wat de mogelijke uitkomsten van een risico zijn. (Ik kan slanker worden. Ik kan een knieblessure oplopen. Ik zie er misschien belachelijk uit in de sportschool. Ik voel me misschien beter. Misschien vind ik het wel heel erg leuk.)
    • Hoe je je voelt over de verschillende uitkomsten. (Ik zal heel blij zijn als het lukt, en meer zelfvertrouwen krijgen. Maar een knieblessure zou wel erg zijn. En ik heb er een hekel aan om voor gek te lopen.)
  3. We hebben allemaal onze eigen innerlijke stem, en het is moeilijk te bepalen wat normaal is, als je het niet kunt vergelijken. Door met iemand met een laag zelfbeeld te praten zoals je tegen jezelf praat, kun je hem/haar laten horen hoe een positievere innerlijke stem klinkt. [12]
    • Benadruk dat je jezelf niet de schuld geeft of afstraft, ook al gaat het niet zoals je wilt.
    • Vertel dat je denkt dat de meeste mensen je niet beoordelen of slechte dingen over je denken.
    • Vertel dat je jezelf prijst voor wat je bereikt hebt en dat trots zijn op jezelf niet hetzelfde is als arrogant zijn.
    • Geef voorbeelden van een innerlijke stem die je de steun geeft zoals een goede vriend(in) dat zou doen, en niet een die vervelende dingen zegt die je een ander ook niet toe zou wensen.
  4. Voor iemand met een laag zelfbeeld lijkt iemand met zelfvertrouwen misschien perfect. Mensen met een laag zelfbeeld zijn vaak overdreven kritisch over zichzelf, en als ze zichzelf met anderen vergelijken, vergelijken ze de slechtste dingen van zichzelf met de beste van een ander. Leg uit dat jij niet perfect bent, en dat ook niet probeert te zijn, en dat je toch van jezelf houdt. Dat kan iemand met een laag zelfbeeld heel erg helpen.
  5. Gebruik je woorden en daden om de ander te laten zien dat jij jezelf accepteert zoals je bent. Zelfs al heb je doelen of ambities, je bent blij met wie je nu bent.
    • Probeer positieve zinnen te gebruiken zoals: "Ik ben goed in …", "Ik hoop dat ik nog beter word in ….", "Ik ben blij met mijn ….." en "Ik voel me goed als ik …..".
  6. Door iemand met een laag zelfbeeld te vertellen dat jij ook gebieden hebt waaraan je wilt werken om beter te worden, en dat je dat niet als zwakheden ziet, kan hij/zij zichzelf op een gezondere manier beoordelen. [13]
    • Als iemand met een laag zelfbeeld denkt: "Ik ben een nietsnut omdat ik nog steeds geen baan heb gevonden", kun jij een voorbeeld zijn van een betere aanpak door te zeggen "Ik ben een fantastische werknemer, en ik werk eraan om een baan te vinden die bij mij past".
    • In plaats van iets te zeggen als: "Ik ben hopeloos chaotisch", kun je zeggen "Ik ben beter in het 'grote plaatje' dan in de details, maar ik doe mijn best om beter georganiseerd te zijn en op de details te letten".
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Een laag zelfbeeld beter begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Uiteindelijk is een laag zelfbeeld een persoonlijk probleem, en mensen die weinig eigenwaarde hebben, moeten zichzelf helpen om echt beter te worden. Je kunt iemand wel aanmoedigen en steunen, maar je kunt andermans zelfbeeld niet verbeteren.
  2. Als je de symptomen van een laag zelfbeeld kunt herkennen, kun je je geliefde beter steunen. Enkele symptomen om op te letten zijn: [14]
    • Constant negatieve opmerkingen over zichzelf maken.
    • Zeggen dat alles wat minder dan perfect is, niet acceptabel is.
    • Angst of paniek hebben als iemand nieuwe mensen ontmoet.
    • Opgeven zonder het echt te proberen, uit angst om te falen.
    • Overmatig defensief worden bij de geringste aanleiding.
    • Aannemen dat anderen altijd het slechtste van hen denken.
  3. Een duidelijk kenmerk van een laag zelfbeeld is de constante aanwezigheid van een overmatig kritische innerlijke stem. De persoon praat meestal op die manier over zichzelf. Als je geliefde zo over zichzelf denkt, heeft hij/zij waarschijnlijk een laag zelfbeeld. Bijvoorbeeld:
    • "Ik ben zo dik, geen wonder dat ik nog geen vriend(in) heb".
    • "Ik haat mijn werk, maar niemand anders zal mij aan willen nemen".
    • "Ik ben een mislukkeling".
  4. Let op dat een laag zelfbeeld erger kan worden, en niet beter, als er niets aan gedaan wordt. Als je denkt dat je vriend(in) hulp nodig heeft, zorg dan dat hij/zij zo snel mogelijk met iemand gaat praten. Mensen met een laag zelfbeeld waarbij het probleem uit de hand is gelopen, zullen eerder: [15]
    • Misbruik binnen een relatie tolereren.
    • Zelf iemand gaan pesten of misbruiken.
    • Hun dromen en doelen opgeven uit angst om te falen.
    • Hun persoonlijke hygiëne verwaarlozen.
    • Zichzelf ten gronde richten
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Voor jezelf zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Iemand met een laag zelfbeeld kan extreem afhankelijk van je worden. Hoewel je wilt helpen, vind je het misschien niet prettig om telkens om 3 uur 's nachts wakker gebeld te worden omdat je vriend(in) een paniekaanval heeft, eindeloos te praten over zijn/haar problemen waardoor jij je leeggezogen voelt, of je gedwongen te voelen af te spreken terwijl je andere verplichtingen hebt. Je zult grenzen moeten stellen om te voorkomen dat de vriendschap schadelijk voor je wordt. Bijvoorbeeld:
    • Je kinderen zijn het belangrijkst. Dat betekent niet dat je vriend(in) niet belangrijk is, maar de dansvoorstelling van je kind gaat voor de poëzievoordracht van je vriend(in).
    • Na 22.00u mag hij/zij je alleen bellen in geval van nood. Autopech is een noodgeval, maar ruzie met zijn/haar vriend(in) niet.
    • Je hebt tijd nodig zonder je vriend(in) om andere relaties te kunnen onderhouden. Je waardeert je vriend(in), maar moet ook tijd besteden aan andere vrienden, familieleden, geliefden en ook aan jezelf.
    • Je wilt praten over wat je vriend(in) dwarszit, maar je wilt het ook hebben over je eigen leven, interesses, en andere dingen. Vriendschap werkt twee kanten op, het is geven en nemen.
  2. Net zoals een therapeut geen vriend(in) is, is een vriend(in) uiteindelijk geen therapeut . Als je iemand met een laag zelfbeeld probeert te helpen, kan het voorkomen dat je veel tijd en moeite steekt in het proberen op te lappen van je vriend(in), zonder dat het effect heeft. En dat kan de vriendschap uit balans brengen. Een therapeut kan veel meer vooruitgang boeken op manieren die zelfs de allerbeste vriend(in) niet voor elkaar krijgt.
  3. Mensen met een laag zelfbeeld kunnen helaas ook heel negatief worden naar anderen. Soms is dit zo extreem dat het misbruik wordt. Je bent op geen enkele manier verplicht iemand te helpen die jou op een fysieke, verbale of andere manier kwetsend behandelt.
    • Een laag zelfbeeld geeft iemand nooit het recht om gemeen te zijn, wat de reden van het lage zelfbeeld ook is.
    • Je hebt het recht om jezelf tegen verdere pijn te beschermen. Misschien moet je daarvoor zelfs de vriendschap verbreken.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 28.042 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie