Dit artikel is bijdragen van Liana Georgoulis, PsyD
. Dr. Liana Georgoulis is erkend klinisch psycholoog met meer dan 10 jaar ervaring. Ze is momenteel klinisch directeur van Coast Psychological Services in Los Angeles. In 2009 studeerde ze af als doctor in de psychologie aan Pepperdine University. Haar praktijk is gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en andere evidence-based therapiesoorten voor jongeren, volwassenen en stellen.
Dit artikel bevat 7 bronverwijzingen
, die onderin het artikel te vinden zijn.
Dit artikel is 1.399 keer bekeken.
Als je weer samen wilt komen met je ex die een onveilig vermijdende hechtingsstijl heeft, dan vraag je je waarschijnlijk af wat de beste aanpak daarvoor is. Een persoon met een onveilig vermijdende hechtingsstijl zal niet reageren op grote gebaren, emotionele excuses, of pogingen om hem of haar jaloers te maken -- dus wat zijn je opties? In dit artikel leggen we uit hoe je een onveilig vermijdend persoon je laat missen, jullie band weer repareert, en hoe jullie samen weer vooruit kunnen. We bespreken ook de onderliggende redenen voor deze hechtingsstijl aan zodat je je partner beter kunt begrijpen.
Stappen
-
Onveilig vermijdenden hebben tijd en ruimte nodig voor ze je beginnen te missen. In het verleden heb je waarschijnlijk gemerkt dat hoe beter je je best deed om hechter te worden met je ex, hoe meer hij of zij zich afstandelijk begon te gedragen. [1] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron Dit komt erg vaak voor bij angstig vermijdende hechtingsstijlen. Het klinkt misschien niet logisch, maar als je weer bij elkaar wilt komen, hou je dan gedeisd door voor nul contact te gaan. Dat betekent geen appjes, telefoontjes, of privéberichtjes.
- Laat je ex dit van tevoren weten als je hem of haar er niet mee wilt verrassen. Je kunt zeggen, "Volgens mij is het voor ons allebei beter om even geen contact te hebben zodat we genoeg ruimte voor onszelf kunnen hebben. Maar ik zou wel heel graag weer contact hebben zodra we allebei zijn gekalmeerd en onze emoties hebben kunnen verwerken."
- Als je ex tijdens de 'nul contact'-periode contact opneemt, kun je het beste reageren. Als je hem of haar negeert, kan hij of zij zich afgewezen of beschaamd gaan voelen, waardoor hij of zij je in de toekomst kan gaan vermijden. [2] X Bron
Advertentie
-
Dit is een subtiele maar effectieve manier om jezelf schaars te maken. Een onveilig vermijdende zal sociale media gebruiken als anonieme manier om te kijken wat je aan het doen bent na een relatiebreuk. Probeer je posts te beperken of helemaal te stoppen met het plaatsen van updates zodat hij of zij geen informatie krijgt. Wat mysterieus zijn zal ervoor zorgen dat hij of zij zich gaat afvragen wat je aan het doen bent, en dan is de kans het grootst dat een onveilig vermijdende je zal gaan missen. [3] X Bron
- Je kunt ook altijd je sociale media profielen op privé zetten, of zelfs je ex blokkeren, maar deze strategieën kunnen averechts werken bij een onveilig vermijdende. Je ex zomaar afkappen kan hem of haar zich afgewezen laten voelen.
-
Voor jezelf zorgen zal je helpen een positievere instelling te hebben. Relatiebreuken zijn moeilijk, en de meeste mensen krijgen naderhand last van lage eigenwaarde. Gebruik de tijd zonder je ex om je fysieke en mentale gezondheid voorop te stellen met zelfzorg . Een positieve instelling hebben zal je kansen vergroten om weer bij elkaar te komen met een onveilig vermijdende. [4] X Bron Je kunt dingen doen als:
- Start een nieuwe fitnessroutine
- Werk aan je hobby's en interesses
- Eet een gezond en voedzaam dieet
- Schrijf regelmatig in een dagboek om je emoties te verwerken
- Gebruik dagelijks positieve bevestigingen
- Slaap 7-9 uur per nacht
Advertentie
-
Gebruik een niet-confronterend platform om de communicatielijnen weer te openen. Het is ongewoon dat een onveilig vermijdende de eerste is om weer contact op te nemen (ook al wil hij of zij dat stiekem wel), dus jij zult de eerste stap moeten zetten na een periode van nul contact. Het is belangrijk om weer langzaam te beginnen, dus begin met iets als een appje of een privébericht. Houd het berichtje kort en oppervlakkig om hem of haar niet af te schrikken [5] X Bron You might say:
- "Hé! Ik wou gewoon even kijken hoe het met je gaat. Laat het me maar weten..."
- "Ik ben vandaag langs je favoriete tacotruck gereden en moest aan je denken. Hoop dat het goed met je gaat!"
-
Nostalgie kan voor onveilig vermijdenden een krachtige motivatiebron zijn. Na een periode zonder contact gaan mensen met een onveilig vermijdende hechtingsstijl vaak aannemen dat de relatie echt voorbij is -- en dan komt de nostalgie erbij kijken. Als je je ex je echt wilt laten missen, wees dan extra nostalgisch door een aantal van jullie beste herinneringen samen ter sprake te brengen. [6] X Bron Je kunt iets zeggen als:
- "Weet je nog die avond toen we zijn gaan picknicken op het strand? Toen we mijn telescoop meebrachten en naar de sterren keken. Dat is een van mijn favoriete herinneringen samen."
- "Ik hoorde laatst ons liedje. Het bracht me meteen terug naar die avond toen we het steeds weer afspeelden en urenlang dansden. Supermooie herinneringen."
Advertentie
-
Een onveilig vermijdend persoon snakt naar waardering en goedkeuring. Deze hechtingsstijl is geworteld in een lage eigenwaarde dat als kind gegroeid is, waarschijnlijk als reactie op gemengde signalen van een ouder of voogd. Hij of zij voelde zich verward en teleurgesteld door deze gemengde signalen, en ging met die angst om door zich terug te trekken. Maar diep vanbinnen verlangt een onveilig vermijdende naar verbinding, en waardeert hij of zij aanmoediging. [7] X Bron Je kunt zeggen:
- "Ik wist wel dat je zou slagen, Erika! Je bent altijd al briljant geweest."
- "Je speelt prachtig de piano. Ik sta zo onder de indruk van je talent."
-
Dit compenseert voor de neiging van een onveilig vermijdende om op het negatieve te focussen. Mensen met deze hechtingsstijl leven in een constante staat van angst, waardoor ze zich begrijpelijk negatief voelen. Als je weer samen wilt komen bij een onveilig vermijdende, vermijd dan dat je dingen doet om zijn of haar angst erger te maken. Het doel is dat hij of zij zich veilig bij je voelt, dus denk eraan om kalm, lief, en positief te zijn. [8] X Bron
- Spreek hem of haar in een kalmerende stemtoon aan.
- Wijs hem of haar op de zilveren randjes wanneer er iets slechts gebeurt.
- Steun zijn of haar gevoelens, maar probeer er een positiever perspectief aan toe te voegen.
Advertentie
-
Onveilig vermijdenden zoeken partners die hun eigen ding doen. Wanneer je weer samenkomt met je ex moet je ervoor zorgen dat je je eigen solo activiteiten en vriendschappen bijhoudt. Ga erop uit en blijf je beste leven leiden! Aandringen op één-op-één tijd en te vaak afspreken kan een onveilig vermijdend persoon laten afschrikken. Zij hechten veel waarde aan hun eigen vrijheid, en voelen zich aangetrokken tot partners die net zo onafhankelijk kunnen zijn. [9] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron Doe dingen als:
- Regelmatig omgaan met je familie en vrienden
- Tijd maken voor je hobby’s en interesses
- Je energie focussen op school of je werk
-
Als een onveilig vermijdende zich opgejaagd of overweldigd voelt, zal hij of zij zich terugtrekken. Het belangrijkste om aan te denken bij onveilig vermijdenden is: aandringen op hechtheid duwt ze uiteindelijk altijd weg. Ga op zijn of haar tempo en wacht tot je signalen krijgt dat hij of zij klaar is om vooruit te gaan met de relatie. Als hij of zij slecht reageert wanneer je het onderwerp ter sprake brengt, trek je dan meteen terug zodat je hem of haar niet afschrikt. [10] X Bron
- Als je bijvoorbeeld het idee van weer bij elkaar komen ter sprake brengt en hij of zij zich meteen afsluit, trek je dan voor nu terug. Hij of zij is er nog niet klaar voor. [11] X Bron
Advertentie
-
Zet jezelf in zijn of haar schoenen om zijn of haar gevoelens echt te begrijpen. Stel je voor hoe het is om je angstig, nerveus, en onveilig te voelen wanneer je hecht wordt met een ander. Dit is hoe het leven is voor een onveilig vermijdend persoon, en het kan moeilijk zijn om mee te leven. Het is makkelijk om boos te worden op je ex omdat hij of zij zich afsluit of terugtrekt, maar denk eraan dat het probleem niet persoonlijk is, en probeer medeleven voor hem of haar te vinden. [12] X Bron
- Je ex heeft onveilig vermijdende neigingen ontwikkeld omdat er iets naars is gebeurd in zijn of haar jeugd waardoor hij of zij zo is geworden. Als jullie daar nog nooit over hebben gesproken, denk er dan over na om het nu ter sprake te brengen zodat het gezegd is. Als hij of zij niet klaar is om te praten, dan is dat ook goed.
-
Zo kun je de problemen oplossen en als team vooruitgaan. Onveilig vermijdenden trekken zich meestal terug uit relaties omdat ze zich overweldigd, ongehoord, of wantrouwend voelen. Als jullie erover nadenken om weer bij elkaar te komen, dan is de beste oplossing om met je partner te gaan zitten en precies uit te zoeken wat er mis is gegaan. Houd in gedachten dat hij of zij dit gesprek misschien zal proberen te vermijden, dus forceer het niet. Hij of zij zal praten wanneer hij of zij daar klaar voor is. [13] X Bron Om het gesprek te starten kun je vragen stellen als:
- Heb je bepaalde behoeften waar ik de eerste keer niet aan voldeed?
- Door welke delen van onze relatie voelde je je ongemakkelijk of ongelukkig?
- Aan wat voor gedrag kan ik werken om je te helpen je in de toekomst veiliger te voelen?
Advertentie
-
Opnieuw een band scheppen met een onveilig vermijdend persoon vergt tijd -- en dat is oké. Je zult waarschijnlijk zo snel mogelijk weer bij elkaar willen komen (wat begrijpelijk is), maar probeer eraan te denken dat geduld essentieel is om succesvol om te gaan met een onveilig vermijdende. Maak het duidelijk aan je partner dat je voor hem of haar klaarstaat. Je kunt steun en comfort bieden als hij of zij het nodig heeft, maar geef hem of haar de nodige ruimte tot hij of zij zich klaar voelt. [14] X Bron
-
Je kunt zijn of haar hechtingsstijl niet veranderen -- alleen je ex zelf kan dat. Je kunt een succesvolle relatie hebben met een onveilig vermijdend persoon, maar denk eraan dat hij of zij niet in één dag kan veranderen. Hechtingsstijlen worden vroeg in het leven gevormd, en zijn dus diep ingebakken. [15] X Bron
- Relatietherapie kan jullie helpen om elkaar beter te begrijpen en de verschillen in jullie relatiestijlen te verwerken. [16] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron
Advertentie
Gerelateerde artikelen
Bronnen
- ↑ https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/attachment-and-adult-relationships.htm
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=bWZ2TCd0glg&t=149s
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-freedom-change/201504/fear-intimacy-and-closeness-in-relationships
- ↑ https://www.marriage.com/advice/mental-health/how-to-communicate-with-an-avoidant-partner/
- ↑ https://www.marriage.com/advice/mental-health/how-to-communicate-with-an-avoidant-partner/
- ↑ https://www.marriage.com/advice/mental-health/how-to-communicate-with-an-avoidant-partner/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-freedom-change/201505/come-here-go-away-the-dynamics-fearful-attachment
- ↑ https://www.marriage.com/advice/mental-health/how-to-communicate-with-an-avoidant-partner/
- ↑ https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/attachment-and-adult-relationships.htm
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-freedom-change/201505/come-here-go-away-the-dynamics-fearful-attachment
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-freedom-change/201504/fear-intimacy-and-closeness-in-relationships
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-freedom-change/201505/come-here-go-away-the-dynamics-fearful-attachment
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-freedom-change/201505/come-here-go-away-the-dynamics-fearful-attachment
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-freedom-change/201505/come-here-go-away-the-dynamics-fearful-attachment
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-freedom-change/201504/fear-intimacy-and-closeness-in-relationships
- ↑ https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_to_stop_attachment_insecurity_from_ruining_your_love_life
Over dit artikel
Was dit artikel nuttig?
Gerelateerde artikelen
Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!
Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.
Meld me aan!