PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je wilt weten hoe je iemand kunt vertellen je met rust te laten, dan heb je waarschijnlijk een hoop pijn en frustratie te verduren. Het is nooit makkelijk of fijn om iemand te vertellen je met rust te laten—of diegene nu een pestkop is, een klasgenoot, of iemand die verliefd op je is. Maar hoe sneller je het doet, hoe sneller je verder kunt met je leven. Het belangrijkste is om kalm te blijven, en zo direct mogelijk te zijn. Als een gesprek geen resultaat oplevert, dan kan het zijn dat je extra hulp nodig hebt van vrienden, leraren of ouders.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Op de aardige manier

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je het iemand met goede bedoelingen wilt vertellen, dan is het belangrijk om een fijne, rustige plek te vinden om dat te doen. Of die persoon nu iemand is die verliefd op je is of gewoon een vervelend klasgenootje, als jij je op je gemak voelt bij hem/haar, dan dien je het hem/haar op een rustig plekje te vertellen waar jullie even alleen kunnen zijn. Zorg ervoor dat jullie alleen gelaten kunnen worden, zonder het risico te lopen dat er iemand op jullie binnenloopt om te vragen wat er loos is. Probeer ook een tijdstip te kiezen waarop de persoon die je wilt spreken het niet druk heeft, en niet afgeleid of gestrest is—zo zal het gesprek zo goed mogelijk verlopen.
    • Hoewel het belangrijk is om een goede tijd en plek te vinden als je om de person in kwestie geeft, dien je ook niet te lang te wachten op het perfecte moment. Het is belangrijk om de boodschap over te brengen, zodat jullie allebei verder kunnen met jullie leven.
    • Als je het fijner vindt om een vriend bij je te hebben, dan is dat ook prima. Dwing jezelf geen ongemakkelijke situatie in als je liever niet met de persoon in kwestie alleen wilt zijn.
  2. Als jullie eenmaal met zijn tweeën zijn, is het belangrijk om open en eerlijk te zijn over het feit dat je met rust gelaten wilt worden. Als de persoon verliefd op je is maar die gevoelens niet wederzijds zijn, zeg dat dan. Als de persoon in kwestie je buurman/-vrouw of klasgenootje is die/dat telkens met jou wil optrekken, maak het dan duidelijk als jij daar geen zin in hebt. Zeg het luid en duidelijk, zodat er geen misverstand kan bestaan over het feit dat jij diegene gewoon niet met hem/haar om wilt gaan.
    • Als de persoon in kwestie bijvoorbeeld een meisje is dat verliefd op jou is, dan kun je zeggen: ‘Ik ben bang dat ik die gevoelens niet voor jou heb. Ik voel me gevleid, maar ik blijf liever alleen.’
    • Als de persoon in kwestie een irritant persoon is dat steeds met jou op wil trekken, zeg dan: Het spijt me, maar ik heb geen interesse om tijd met jou door te brengen. Ik vond dat je dat even moest weten.’
    • Als de persoon in kwestie echt dingen gedaan heeft die jou irriteren of je het leven moeilijk maken, of als je hem/haar al een paar kansen gegeven hebt, dan kun je dat zeggen om de boodschap duidelijk te maken.
    • Oefen van tevoren als je nerveus bent over wat je moet zeggen.
  3. Het is volkomen natuurlijk om een beetje (of heel erg) van streek te zijn bij dit soort gesprekken. Echter, als je de boodschap over wilt brengen zul je kalm moeten blijven. Houd je hoofd koel. Als je merkt dat je emoties de bovenhand krijgen, haal dan even diep adem—koel even af. Als je je hoofd koel kunt houden, zal de persoon in kwestie inzien dat met jou niet te sollen valt, en dat hij/zij je serieus dient te nemen.
    • Je wilt de indruk wekken dat je alles op een rijtje hebt. Als je even diep moet ademhalen om de boodschap over te kunnen brengen, of even een korte time-out moet nemen om dat te kunnen, schroom dan niet om dat te doen.
    • Als de andere persoon boos wordt, of dingen zegt om jou te tergen of van streek te maken, laat je dan niet klein krijgen. Verlaag je niet tot dat niveau. Het heeft geen enkele zin om terug te vechten. Jij staat daar boven.
  4. Je denkt misschien dat het verstandig is om je te verontschuldigen, zodat de klap minder hard aankomt. Zeg geen dingen als: ‘Ik ben nog niet klaar voor een relatie, maar ik vind je wel echt hartstikke leuk’ of ‘Het komt nu gewoon niet zo goed uit voor mij’. Als je dat namelijk wel doet, dan houd je hem/haar aan het lijntje—je geeft de persoon in kwestie valse hoop. In plaats daarvan dien je de persoon eerlijk te vertellen dat je geen interesse hebt. Zo wordt de kans een stuk groter dat hij/zij de boodschap binnen zal krijgen en je met rust zal laten. Ook zul je hem/haar minder kwetsen door gewoon duidelijk en eerlijk te zijn.
    • Op het moment zelf is het natuurlijk een stuk makkelijker om smoesjes te verzinnen dan het is om direct te zijn. Maar als je dat doet, dan zal de boodschap niet overkomen en zal de hij/zij gewoon weer aan je mouw gaan lopen trekken.
    • Als iemand ronduit gemeen tegen je is, dan kun je dat gewoon zeggen. Zeg iets als: ‘Ik wil niet meer met je optrekken, omdat je me altijd belachelijk maakt. Dat vind ik echt niet leuk, en ik heb daarom liever dat je me met rust laat.’
  5. Als de persoon oprecht aardig is, probeer zijn/haar gevoelens dan niet meer te kwetsen dan nodig is. Het kan lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen de boodschap overbrengen en gevoelig zijn, maar ga er wel naar op zoek. Maak duidelijk dat je geen zin hebt om met hem/haar om te gaan, en doe dat zonder beledigende termen en scheldwoorden. Je wilt daar boven staan. Bovendien is het jouw bedoeling om de relatie, wat die ook mag zijn, te verbreken; je wilt geen olie op het vuur gooien, en hem/haar je nog langer lastig laten vallen.
    • Als een meid jou ziet zitten maar jij die gevoelens niet deelt, dan kun je daar gewoon eerlijk over zijn. Je hoeft haar niet te zeggen dat ze niet jouw type is, dat je meer van langere meiden houdt, of dat je haar vervelend vindt.
    • Als de persoon in kwestie een jonger broertje/zusje is, dan kun je van hem/haar natuurlijk niet verlangen dat hij/zij je voor altijd met rust zal laten. Je kunt wel iets zeggen als: ‘Ik zou echt graag even wat privacy willen als ik met mijn vrienden aan het chillen ben. Je loopt nu alleen maar in de weg.’
  6. Als jij de persoon in kwestie respecteert en hij/zij iets te zeggen heeft, dan dien je hem/haar de kans te geven dat te doen. Zolang hij/zij emotioneel stabiel is en jou gewoon hartstikke leuk vindt, kan hij/zij willen dat je ook even naar hem/haar luistert. Als je aardig wilt zijn, dien je hem/haar dat te gunnen. Neem de tijd om echt even aandacht aan hem/haar te besteden. Hoewel je zijn/haar relaas niet langer dan een paar minuutjes aan hoeft te horen, dien je wel de tijd te nemen om te luisteren—als je ook maar een piepklein beetje om de persoon geeft, ten minste.
    • Onderbreek hem/haar niet. Laat niet je eigen meningen horen. Wacht tot de persoon uitgesproken is, reageer zo vriendelijk als je kunt, en bereid je voor om het gesprek te beëindigen.
  7. Voordat je het gesprek beëindigt, is het belangrijk om de persoon in kwestie te vragen of hij/zij begrijpt dat jij met rust gelaten wilt worden. Je wilt er zeker van zijn dat jouw woorden zijn blijven hangen, en dat de boodschap luid en duidelijk ontvangen is. Je kunt de persoon zelfs laten herhalen dat hij/zij jou met rust zal laten. Zo ziet hij/zij in dat je het echt meende, en dat jullie dit gesprek niet gewoon voor de lol gevoerd hebben.
    • Voor je het gesprek verlaat, dien je er zeker van te zijn dat de persoon in kwestie honderd procent zeker weet dat jij met rust gelaten wilt worden.
  8. Als het gesprek redelijk goed verlopen is, probeer het dan ook op goede voet te beëindigen. Bedank de persoon voor het luisteren. Bedank hem/haar dat hij/zij begrijpt dat je met rust gelaten wilt worden. De kans is groot dat dit gesprek voor jullie allebei vrij moeilijk geweest is, en het is daarom belangrijk om het gesprek op een positieve noot te eindigen. Als je met rust gelaten wilt worden kun je natuurlijk niet té positief zijn, maar probeer het gesprek gewoon zo vriendelijk mogelijk te beëindigen.
    • Waarschijnlijk denkt geen haar op je hoofd eraan om de persoon in kwestie te bedanken, maar het is gewoon beleefd. Het kan ervoor zorgen dat jij en de ander er een betere verstandhouding door zullen krijgen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Op de resolute manier

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de persoon in kwestie jou echt lastigvalt en je liever niet met hem/haar alleen wilt zijn, dan kun je een paar vrienden, een oudere broer/zus, of zelfs een ouder of docent vragen om met je mee te gaan. Als je oprecht vreest voor je eigen welzijn mag je dit gesprek nooit of te nimmer alleen gaan voeren. Zorg ervoor dat je back-up bij je hebt, zodat je je veilig en zelfverzekerd kunt voelen. [1]
    • Als de persoon in kwestie een pestkop is, dan zal het je zelfvertrouwen van een ontzettende impuls voorzien als je je vrienden meeneemt. Je kunt natuurlijk proberen om het eerst in je eentje te rooien, maar als dat niet lukt kun je vragen of je vrienden met je mee willen—dit kan een groot verschil maken.
    • Je vrienden, broers en/of zussen mogen erbij zijn om als extra ondersteuning, maar je zelf het woord te voeren—laat zien dat je voor jezelf op kunt komen.
  2. Als je echt resoluut moet zijn, hoef je het niet te gaan hebben over de koetjes en kalfjes; zeg gewoon waar het op staat. Zeg gewoon iets als: ‘Laat me met rust’ of ‘Laat me vanaf nu alsjeblieft met rust.’ Hoewel dit niet leuk zal zijn, is het maar beter om de boodschap zo vroeg mogelijk over te brengen. Als dit iemand is met wie je echt streng moet zijn, dan dien je je tijd niet te verspillen met koetjes en kalfjes.
    • Kijk de persoon in de ogen aan, en laat zien dat je niet bang bent. Als je naar beneden kijkt lijkt het net alsof je geïntimideerd bent.
    • Spreek rustig en duidelijk. Zorg ervoor dat je woorden luid en duidelijk overgebracht worden.
  3. Wind er geen doekjes om. Zeg geen dingen als ‘ga weg,’ ‘nu even niet,’ of ‘ik heb het druk’. Maak duidelijk dat dat je voorgoed met rust gelaten wilt worden. Hoewel het niet fijn zal zijn om dit te zeggen, is het een stuk beter dan om de hete brij heen te draaien. Laat hem/haar niet denken dat jij ervoor open staat weer met hem/haar af te spreken. Als je het moeilijk vindt om direct te zijn, neem dan vrienden mee die je helpen de boodschap over te brengen.
    • Het zou niet langer dan een minuut moeten duren om te zeggen wat je op de borst hebt. Een paar duidelijke zinnetjes zouden al moeten volstaan. Als de persoon een pestkop is, of jouw tijd gewoon niet waard is, dan hoef je hem/haar heus niet uit te leggen waarom je met rust gelaten wilt worden—dat zou voor zich moeten spreken.
  4. Het zou kunnen dat de persoon in kwestie smoesjes zal gaan verzinnen. Hij/zij kan smoesjes gebruiken om je uit te leggen waarom hij/zij je niet met rust wil laten, of hoe hij/zij dacht dat hij/zij je aan het helpen was, of dat hij/zij dacht dat jij hem/haar diep van binnen echt leuk vond, etc. Als je echt met rust gelaten wilt worden, dan dien je dat duidelijk te maken. Leg uit dat je niet op smoesjes zit te wachten, en dat je er niet voor open staat om er een debat of gesprek over te voeren. Je hebt je punt gemaakt en wilt verder met je leven.
    • Loop gewoon weg als de persoon in kwestie een pestkop is die je steeds blijft beledigen. Er is geen enkele reden om daar naar te luisteren.
  5. Als het erop lijkt alsof de persoon de boodschap echt niet binnenkrijgt, dan kun je uitleggen dat er consequenties aan verbonden zitten als hij/zij je wens niet respecteert. Zeg dat je naar je ouders, zijn/haar ouders, jullie leraren, de coördinator of zelfs de politie zult stappen als hij/zij echt niet naar je luistert. Het is belangrijk dat de persoon in kwestie weet dat jij dit gedrag niet langer zult accepteren, en dat het menens is.
    • Hoe specifieker je bent, hoe beter. Als je specifieke leraren of coördinatoren kunt noemen, zal dat de persoon nog effectiever afschrikken. Als je van plan bent het je ouders te vertellen, dan kun je zeggen dat je je telefoon kunt pakken om je vader ogenblikkelijk te bellen op zijn werk. Laat de persoon in kwestie zien dat je er lang over nagedacht hebt. Als hij/zij dat eenmaal beseft, zal dat hem/haar afschrikken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Handelen als de persoon je niet met rust laat

PDF download Pdf downloaden
  1. Knoop een gesprek met je ouders aan als de persoon van geen wijken weet. Laat hen weten dat je je bedreigd voelt, of gewoon ontzettend geïrriteerd wordt door de persoon in kwestie. Als hij/zij verliefd op je is, kan het een beetje gênant zijn om je ouders daarover in te lichten. Zij kunnen je echter wel helpen van de vervelende persoon af te komen, en met de situatie om leren gaan. Ze kunnen ervoor zorgen dat jij je veiliger gaat voelen, en kunnen zelfs maatregelen treffen om het contact met die persoon te beperken.
    • Je ouders weten wat ze te doen staat. Bij hen ben je in veilige handen. Ze zullen waarderen dat je naar hen toe gekomen bent met je probleem, en zullen zich verantwoordelijk voor je voelen.
    • Wacht niet tot het absoluut perfecte moment om het ze te vertellen. Zorg er alleen wel voor dat ze het niet te druk hebben, laat zijn voor hun werk, of iets dergelijks. Kies een moment waarop ze even de tijd hebben om rustig te gaan zitten, en knoop dan het gesprek aan. Als het echt niet kan wachten kun je ze gelijk vertellen wat er aan de hand is.
  2. Je vrienden kunnen je ook ontzettend van dienst zijn in deze situatie. Ze kunnen ten eerste gewoon bij je in de buurt blijven op plekken waar jij denkt dat de persoon in kwestie ook zal zijn. Maar ze kunnen je ook helpen de persoon in kwestie te vertellen dat hij/zij je met rust moet laten. Ze kunnen hem/haar ervan ontmoedigen je steeds lastig te vallen.
    • Je echte vrienden zullen er door dik en dun voor je zijn, en zullen begrijpen dat je je in een netelige situatie bevindt. Ze zullen meer tijd met je doorbrengen en je geen moment uit het oog verliezen als je je onveilig voelt.
    • Als je vrienden altijd bij je zijn, dan zal de persoon in kwestie de interesse verliezen—ongeacht of hij/zij verliefd op je is, of er juist op uit is je te tergen.
    • Je vrienden kunnen je ook helpen inzien wat het beste plan van aanpak is. Als de persoon waar jij van af wilt een echte pestkop is, dan zullen ze je vertellen dat je meer hulp nodig hebt dan zij je kunnen bieden.
  3. Als jij over hem/haar gaat lopen roddelen, of maar door blijft ratelen over het feit dat hij/zij jou niet met rust laat, dan zal hij/zij daar lucht van krijgen. Dit zal hem/haar nog bozer maken, en nog volhardender. Maar dat niet alleen. Hij/zij kan zelfs gaan denken dat jij hem/haar eigenlijk juist graag mag, of dat je wilt dat hij/zij langs komt. Waarom zou je immers anders steeds over hem/haar praten? Als je echt de indruk wilt wekken met rust gelaten te willen worden, dan dien je het onderwerp zoveel mogelijk links te laten liggen.
    • Je kunt je beste vrienden in vertrouwen nemen, hen vertellen wat er allemaal gebeurd is, en vragen om advies. Je dient echter te voorkomen dat je de situatie tegen Jan en alleman gaat vertellen. Als je dat wel doet, zal de persoon in kwestie daar ongetwijfeld over horen.
  4. Als de persoon echt volhardend is en je steeds blijft volgen of lastigvallen, dan kan het tijd zijn om je leraren of coördinators in te schakelen. Leg hen uit dat de situatie uit de hand gelopen is, en vraag welke strafmaatregelen zij kunnen treffen om jou veilig te houden. De betrokkenheid van een volwassene kan de andere persoon soms van gedachten doen veranderen. Het zal hem/haar doen inzien dat jouw dreigementen niet loos zijn.
    • Je hoeft hier niet zenuwachtig voor te worden, zeker niet als je met een pestkop te maken hebt. Ga zo snel mogelijk in gesprek met deze autoritaire mensen, zodat de juiste maatregelen getroffen kunnen worden.
    • Als de persoon in kwestie een pestkop is, dan zal hij/zij je gaan bedreigen. Hij/zij zal zeggen dat je een probleem hebt als je naar de leraar of coördinator stapt. In tegenstelling tot die van jou, zijn dit soort dreigementen meestal wel loos. Het is veel beter om mensen te vertellen wat er aan de hand is, en het zekere voor het onzekere te nemen.
  5. Als je alles geprobeerd hebt en zelfs je ouders en docenten op de hoogte gesteld hebt, dan kun je je routine aan gaan passen om die persoon een poosje te ontlopen. Hoewel je je leven niet volledig op zijn kop zou moeten gooien vanwege iemand anders, is het als laatste redmiddel toch verstandig om plaatsen te mijden waar de persoon in kwestie vaak is. Ga bijvoorbeeld eens naar een nieuw gedeelte van het park, bezoek eens een andere bioscoop, of ontdek een nieuw restaurant met je vrienden. Als de persoon in kwestie de interesse verliest, kun je weer verdergaan met je oude leven.
    • Je hoeft niet álles te veranderen. Maar als een nieuwe schoolroute ervoor je kan helpen de persoon in kwestie te ontlopen, dan is het natuurlijk een poging waard.
  6. Hoewel dit niet de meest volwassen manier is om ervoor te zorgen dat hij/zij je met rust laat, is het een poging waard als je hem/haar al verteld hebt je met rust te laten, als je al geprobeerd hebt een gesprek te voeren, het andere mensen al verteld hebt, en hem/haar al hebt proberen te ontlopen. Als de persoon in kwestie langs loopt en iets naars tegen je zegt of glimlacht, doe dan net alsof je hem/haar niet ziet staan—doe net alsof hij/zij niet bestaat. Als hij/zij zich op de een of andere manier een groepsgesprek inwurmt, loop dan gewoon weg. Als jullie in hetzelfde café belanden, ga dan weg zonder herrie te schoppen. Dit voelt misschien niet geweldig, maar het zal je wel helpen de boodschap over te brengen.
    • Als de persoon in kwestie ziet dat zijn/haar woorden of aanwezigheid geen invloed op jou hebben, jou niet van streek maken, of überhaupt niets voor je betekenen, dan zal hij/zij de interesse kwijtraken. En als je telkens weggaat als hij/zij op komt dagen, zal hij/zij dat ook snel zat worden—en dat is precies wat je wilt.
  7. Als je met iemand te maken hebt die jou maar niet met rust wil laten en jou ook bedreigt, dan is het het allerbelangrijkste om in veiligheid te blijven. Misschien is hij/zij nog wel iets meer dan alleen vervelend; misschien is hij/zij wel emotioneel onstabiel. Zorg er daarom voor dat je te allen tijde veilig bent. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag in huis te blijven zitten uit angst hem/haar tegen het lijf te lopen, maar tref in ieder geval voorzorgsmaatregelen om je tegen deze persoon te beschermen—zelfs als dat betekent dat je de autoriteiten moet inlichten.
    • Slik je trots in. Het heeft geen enkele zin om je eigen veiligheid in gevaar te brengen. Als je echt in gevaar denkt te zijn, zeg het dan tegen iemand—doe dat zo snel mogelijk.
    Advertentie

Tips

  • Kom voor jezelf op. Zelfs als je je niet dapper voelt, kun je je dapper gedragen.
  • Val anderen niet lastig, en word ook zelf geen pestkop.
  • Onthoud je van grof taalgebruik als je met andere mensen praat. Wees altijd vriendelijk. Als je dat niet doet zul je dom overkomen.
  • Breng begrip op als de persoon die jou lastig valt zelf een moeilijke situatie doorgemaakt heeft. Doe het rustig aan met hem/haar. Begeleid hem/haar voorzichtig naar iemand die hem/haar meer steun kan bieden.
  • Probeer met de persoon op te kunnen schieten. Wie weet is het een hartstikke goede vriend(in), of kun je hem/haar helpen vrienden te vinden als hij/zij gewoon eenzaam is.
  • Zeg gewoon eerlijk: ‘Ik heb een hartstikke hoge pet van je op, maar mijn pet staat op dit moment niet naar een vriendschap/relatie met jou.’
  • Wees niet bang om te zeggen wat je wilt zeggen: ‘Laat me met rust.’
Advertentie

Waarschuwingen

  • Grijp nooit naar geweld of dreigementen—je wilt zelf geen pestkop worden.
  • Vertel het een volwassene als iemand je op welke manier dan op beangstigt, je geld af wil pakken, of je bedreigt.
  • Probeer de pestkop niet in je eentje aan te pakken. Probeer eerst een paar vrienden te verzamelen.
  • De boodschap lijkt beter over te komen als pestkoppen geconfronteerd worden met groepen. Pestkoppen zijn als de dood voor grote groepen.
  • Vertel het een volwassene als je bang bent. Ga op zoek naar iemand die je vertrouwt, en vertel hem/haar wat er aan de hand is. Hij/zij kan je helpt. Je bent geen klikspaan als iemand je bang maakt of kwetst.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.680 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie