PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het bezoeken van iemands graf kan een goede manier zijn om je respect te tonen aan iemand die is overleden en je relatie met die persoon af te sluiten, maar je kunt het ook doen als je meer te weten wilt komen over een historische figuur. Als je echter niet precies weet waar die persoon begraven is, lijkt het misschien moeilijk om het graf te vinden. Gelukkig zijn er, zolang je maar een klein beetje informatie over de betreffende persoon hebt, een aantal manieren om erachter te komen waar iemand begraven is.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Het zoeken naar iemands grafsteen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je weet op welke begraafplaats iemand begraven ligt, maar je weet niet precies waar het graf is, ga dan gewoon een keer naar die begraafplaats toe. Plan om vroeg op de dag te gaan, voor het geval het even duurt voor je de exacte locatie gevonden hebt. [1]
    • Omdat je buiten gaat rondlopen, is het misschien handig om een fles water mee te nemen en je kunt ook wat zonnebrandcrème aanbrengen voor je van huis gaat. Als het zomer is en je bent lang buiten, smeer je dan na een uurtje of 2 opnieuw in.
    • Afhankelijk van de tijd van het jaar en waar je naartoe gaat, kan het ook een goed idee zijn om insectenspray mee te nemen.
  2. Sommige begraafplaatsen hebben een website met een kaart van alle graven op hun terrein, terwijl andere ter plekke kaarten beschikbaar zullen hebben. Als je een kaart kunt vinden, kan je dat tijdens het zoeken naar het graf veel onnodig rondlopen besparen.
    • Sommige van deze kaarten bevatten individuele graven, terwijl andere misschien alleen familiepercelen bevatten. Sommige laten zelfs alleen een basisindeling van de begraafplaats zien, maar zelfs dat kan het zoeken vergemakkelijken.
  3. Als je de locatie van het graf niet kent, kun je het beste in een hoek van de begraafplaats beginnen en over het pad van de ene kant naar de andere lopen. Zo kom je niet per ongeluk op plekken terecht waar je al bent geweest.
    • Het kan nuttig zijn om papier en potlood mee te nemen, zodat je een schetsmatig overzicht van de begraafplaats kunt tekenen om je te helpen bij het bijhouden van de percelen waar je al bent geweest.
    • Als het een hele grote begraafplaats is, moet je misschien iemand anders aan de andere kant laten beginnen, of je bezoek over meerdere dagen verdelen.
  4. De beheerder van de begraafplaats is verantwoordelijk voor het toezicht op het terrein. Naast het algemeen onderhoud houdt de beheerder ook alle begrafenissen bij. Hij of zij moet je de exacte locatie van het graf dat je zoekt kunnen vertellen. [2]
    • Je zou ook een geestelijke die toezicht houdt op de diensten kunnen aanspreken. Zelfs als die niet de precieze gegevens heeft, kan hij zich misschien herinneren waar de persoon begraven ligt.
  5. Sommige begraafplaatsen zijn eigendom van het uitvaartcentrum zelf. Als dat het geval is, kun je contact opnemen met de directeur van het uitvaartcentrum om de locatie van het graf te achterhalen. [3]
    • Een uitvaartcentrum bevindt zich vaak op het terrein van de begraafplaats.
  6. Op een begraafplaats zie je vaak achternamen gegroepeerd. Als je een ander graf ziet met dezelfde achternaam als de persoon die je zoekt, kom je misschien in de buurt. [4]
    • Dit komt omdat een familie vaak meerdere graven tegelijk koopt, zodat ze uiteindelijk samen op dezelfde plek begraven kunnen liggen. Deze grafclusters worden familiepercelen genoemd.
  7. Het feit dat je een graf vindt met dezelfde naam als de persoon die je zoekt, betekent niet noodzakelijkerwijs dat je degene die je zoekt hebt gevonden. Controleer de informatie op de grafsteen om te zien of de geboorte- en overlijdensdata overeenkomen.
    • Als je de exacte geboortedatum van de persoon niet weet, of wanneer die precies is overleden, probeer dan in te schatten wanneer hij of zij zou hebben geleefd.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Overlijdensberichten checken

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer je de gedocumenteerde gegevens doorzoekt, moet je - indien mogelijk - de voornaam, eventuele tweede naam en achternaam van de persoon weten. Je hebt waarschijnlijk meer geluk als je ook de geboortedatum weet, wanneer en waar iemand is overleden en de namen van hun directe familieleden. [5]
    • Aangezien sommige combinaties van voor- en achternamen vaak voorkomen, is het handig als je ook de tweede naam weet. Dit kan je zoektocht een stuk vergemakkelijken.
    • Als je niet zeker bent van de volledige naam van de persoon, zijn of haar geboortedatum, of de datum van overlijden, zoek dan in familiebijbels, doopverslagen of rouwadvertenties.
    • Je kunt proberen de overlijdensakte vinden door contact op te nemen met de plaatselijke griffier. Als de persoon voor de jaren dertig van de vorige eeuw is overleden, kan het zijn dat hij of zij geen overlijdensakte heeft.
  2. Als je de locatie van de begraafplaats van jouw voorouder wilt vinden, maar je weet niet waar je moet beginnen met zoeken, kan een genealogiedatabank helpen. Zelfs als je de exacte locatie van het graf niet vindt, kun je misschien wel ontdekken waar de persoon woonde en stierf, wat je kan helpen om te bepalen waar hij of zij waarschijnlijk begraven ligt. [6]
    • Veel van deze sites vragen een vergoeding voor hun diensten, hoewel je je in sommige gevallen kunt aanmelden voor een gratis proefabonnement.
    • Een populaire Nederlandse genealogie website is https://www.genealogieonline.nl/ . Je kunt ook zoeken op WieWasWie en Open Archieven.
  3. Zodra je erachter bent waar de persoon ongeveer begraven ligt, kun je het graf dat je zoekt misschien online vinden op een virtuele begraafplaatswebsite of grafsteendatabase. Zelfs als een begraafplaats geen eigen website heeft, kan een databank een foto van de grafsteen en de locatie ervan op de begraafplaats bevatten. [7]
  4. Er zijn speciale sites waarop je overleden militairen kunt lokaliseren, of ze nu in dienstverband zijn gestorven of na afloop daarvan. Als de persoon die je zoekt op de een of andere manier in het leger heeft gediend, zoek dan op deze sites naar meer informatie. [8]
    Advertentie

Tips

  • Ga eerst bij de begraafplaats na wat de regels zijn wat betreft het achterlaten van bloemen of andere voorwerpen. Sommige begraafplaatsen staan alleen snijbloemen toe, sommige verbieden linten of ballonnen en andere hebben geen speciale regels of voorschriften over wat je wel of niet mag achterlaten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.374 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie