PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Wat moet je doen als je hamster niet meer beweegt? Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Hamsters houden af en toe een winterslaap, waardoor hun hartslag en ademhaling dalen, en ze in een diepe slaap zijn gevallen. Het kan soms lastig zijn om vast te stellen of ze een winterslaap houden of dood zijn. Als je je hamster aantreft in deze staat, kun je hieronder lezen wat je dient te doen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Onderzoeken of je hamster een winterslaap zou kunnen houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Leek het beestje ziek te zijn de laatste tijd? Dit zijn enkele aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat de hamster ziek was: het beestje was gestopt met eten of had een verminderde eetlust, hij dronk meer water dan normaal en je moest zijn strooisellaag vaker verschonen, het beestje stonk, had veel gewicht verloren of er waren radicale veranderingen waar te nemen in zijn gedrag. Het beestje rende bijvoorbeeld niet meer in zijn looprad. Dit zijn stuk voor stuk indicatoren dat er iets mis was met de gezondheid van je hamster en het is dus goed mogelijk dat hij hieraan overleden is. [1]
    • Als de hamster echter kerngezond leek en het feit dat hij niet meer beweegt komt als donderslag bij heldere hemel, is het nog altijd mogelijk dat het beestje is overleden, maar het is aannemelijker dat hij een winterslaap houdt.
  2. Hoe oud is de hamster? De gemiddelde levensduur van een hamster is 18 tot 24 maanden, met aparte gevallen die 36 maanden halen. Als je hamster ouder was dan dit, was hij zeer oud te noemen, en de kans dat hij is overleden is in dit geval groter. [2]
  3. Een winterslaap hangt af van de temperatuur. Als de luchttemperatuur in de omgeving van de hamster boven de 20 °C is, is een winterslaap niet erg waarschijnlijk. Kijk op een warme dag of de kooi van de hamster nabij een airconditioner is geplaatst. Airconditioners kunnen een extreem koude luchtstroom produceren, waardoor je hamster in zijn winterslaap valt, dus sluit een koudere luchttemperatuur niet uit als het buiten snikheet is.
  4. Een hamster zal geneigd zijn om een winterslaap te houden op de momenten waarop het moeilijk voor hem is om voldoende voedsel te vinden om te overleven. Deze momenten worden geassocieerd met strenge winters, wanneer de temperaturen laag zijn, de dagen kort en er een tekort is aan voedsel. [3]
    • Probeer na te gaan of de hamster voorzien wordt van acht tot twaalf uur daglicht en toegang heeft tot voldoende voedsel. Een tekort aan voedsel in combinatie met een lage temperatuur en korte dagen kan ertoe leiden dat de hamster zijn winterslaap gaat houden. [4]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Vaststellen of je hamster een winterslaap houdt

PDF download Pdf downloaden
  1. Als een winterslaap tot de mogelijkheden behoort, dien je je hamster voor een paar minuten aandachtig te observeren. Kijk of het beestje ademt. Wees je bewust van het feit dat alle systemen in het lichaam van de hamster vertragen, dus de ademhaling kan teruglopen naar één keer per twee minuten.
    • Observeer de hamster langer dan twee minuten, aangezien het goed mogelijk is dat je de ademhaling mist wanneer je even met je ogen knippert. Als je het beestje maar voor twee minuten observeert, zou je ten onrechte kunnen aannemen dat hij dood is.
  2. Als je de hamster niet ziet ademen, zou je kunnen proberen om zijn hartslag te voelen. De hartslag van een hamster kan aanzienlijk vertragen. Deze kan teruglopen naar slechts vier slagen per minuut, of één slag per vijftien seconden. [5]
    • Het kan lastig zijn om de hartslag van een hamster te vinden omdat ze zo klein zijn. Gebruik je duim en wijsvinger van één hand en plaats deze aan weerszijden van de borst van de hamster, net achter de ellebogen. Oefen lichte druk uit, net genoeg dat je de hamster op deze manier vast kunt houden om te voorkomen dat hij ervandoor kan gaan maar zonder hem pijn te doen. Wacht geduldig en kijk of je een hartslag waarneemt in je vingertoppen.
  3. Maak je niet direct zorgen als de hamster koud aanvoelt. Dit houdt namelijk niet automatisch in dat het beestje dood is. Het proces van een winterslaap wordt veroorzaakt door het koelen van het lichaam en zijn lichaamstemperatuur zal dalen om aangepast te worden aan de omgeving.
  4. Een verschil dat wijst op de dood is rigor mortis (lijkstijfheid). Als de hamster stijf aanvoelt en zo hard is als een plank, dan is er wellicht sprake van rigor mortis, dit is een teken dat wijst op de dood.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een hamster uit zijn winterslaap halen

PDF download Pdf downloaden
  1. De kamertemperatuur dient rond de 20 °C te liggen. Wacht vervolgens twee tot drie dagen. Als de hamster slechts een winterslaap houdt, zal hij binnen deze periode wakker worden. [6]
    • Als je hamster echter niet wakker wordt, zullen meer duidelijke tekenen van de dood waar te nemen zijn, zoals een onaangename geur en rigor mortis. Een hamster die een winterslaap houdt zal niet onaangenaam ruiken.
    • Deskundigen pleiten dat dit de voorkeursoptie is voor het wakker maken van een hamster, aangezien dit meer het natuurlijke ontwakingsproces simuleert en minder druk legt op de reserves aan bloedglucose in het lichaam dan een "snelle herstart".
    • Zorg ervoor dat de hamster toegang heeft tot voldoende voedsel en water wanneer hij wakker wordt.
  2. In plaats van je hamster langzaam op te warmen in een warme kamer, zou je hem sneller op kunnen warmen. Zet de hamsterkooi met daarin de hamster op een warme plek, bijvoorbeeld in de bergruimte met de cv-ketel. Afhankelijk van de temperatuur, zal de hamster binnen twee tot drie uur wakker kunnen worden.
    • Onthoud dat je de hamster in een geschikte kooi dient te houden, want als je hem in een doos plaatst, zou hij wakker kunnen worden en vervolgens een gat in de doos kunnen vreten.
    • Je zou de kooi ook op een kruik met warm water kunnen zetten om de bodem van de kooi op te warmen.
    • Zorg ervoor dat de hamster toegang heeft tot voedsel en water, aangezien hij kostbare energiereserves moet aanboren om wakker te worden, en deze dienen snel aangevuld te worden om te voorkomen dat hij schade aan zijn lever oploopt.
  3. Als je hamster zich in een winterslaap bevond, wees je er dan van bewust dat dit een natuurlijk proces is, waarvan hij is hersteld. Tenzij je je zorgen maakt, als de hamster weer de oude is – goed eet, zichzelf wast en rent in zijn rad – is het laten onderzoeken van je hamster door een dierenarts niet nodig.
  4. Als je er niet in lijkt te slagen om je hamster wakker te maken, als hij waarschijnlijk overleden. Onthoud dat hamsters over het algemeen maar zeer kort leven en het is goed mogelijk dat het leven van je hamster helaas voorbij is. Elimineer eerst alle andere mogelijkheden, maar probeer vervolgens te accepteren dat je hamster is overleden.
  5. Hiermee voorkom je dat je je wederom zorgen gaat maken. Zorg ervoor dat de hamster zich altijd in een kamer bevindt met een temperatuur boven de 20 °C, dat hij meer dan twaalf uur daglicht heeft per dag en toegang heeft tot voldoende voedsel en water. Op deze manier zal zijn lichaam nooit overgaan op het besparen van energie en het houden van een winterslaap.
    Advertentie

Tips

  • Hamsterfokkers hebben er belang bij dat hun fokdieren niet in een diepe slaap vallen. Hun aanbevelingen om een winterslaap te voorkomen zijn: houd de kamertemperatuur het hele jaar boven de 20 °C, voorzie je hamster van twaalf tot veertien uur licht per dag (kunstlicht is prima) en zorg dat hij toegang heeft tot voldoende voedsel en water. Onder deze omstandigheden zal de hamster niet de behoefte hebben om een winterslaap te houden en het is onwaarschijnlijk dat hij dat doet. [7]
Advertentie

Bronnen

  1. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher. Pergamon
  2. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher. Pergamon
  3. British Hamster Association. Hibernation in Syrian Hamsters.
  4. British Hamster Association. Hibernation in Syrian Hamsters.
  5. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher. Pergamon
  6. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher. Pergamon
  7. Handbook of Rodent and Rabbit Medicine. Laber-Laird & Flecknell. Publisher. Pergamon

Over dit artikel

Deze pagina is 16.982 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie