Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je nog niet zo vaak of misschien zelfs nog nooit hebt gevlogen, kan het zijn dat je je afvraagt wat je precies mee moet nemen. De regels worden steeds ingewikkelder, en voor bepaalde dingen kan het zijn dat je moet bijbetalen. Als je het soms allemaal niet meer kunt overzien, ben je zeker niet de enige. Volg de stappen hieronder, om zeker te weten dat je niks vergeet. Of je nu voor een lange of een korte vlucht in moet pakken en of je nu op vakantie of op zakenreis gaat; in dit artikel staat alles wat je moet weten.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je handbagage inpakken

Pdf downloaden
  1. Pak in je handbagage ook je eerste levensbehoeften in: ondergoed, schoenen, één of twee stellen gewone kleren, boeken, muziek (of iets anders om je mee te vermaken), medicijnen en, voor langere vluchten, de belangrijkste toiletartikelen, zoals je tandenborstel. Sommige mensen pakken hun handbagage in alsof ze hun koffer nooit meer terug zullen zien, en dat kan zo zijn voordelen hebben. Stop in je handbagage het belangrijkste wat je nodig hebt om te overleven, mocht je je bagage kwijtraken.
    • Controleer bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt de regels voor wat je wel en niet in je handbagage mag inpakken, om te voorkomen dat je bij de controle iets kwijtraakt.
    • Vergeet niet om je medicijnen in te pakken, en alles wat je verder maar neemt om je goed te voelen. Je mag zowel voorgeschreven en niet-voorgeschreven geneesmiddelen meenemen aan boord. Met vloeistoffen die je om medische redenen nodig hebt, zoals een fysiologische zoutoplossing, kun je vaak vrij makkelijk door de controle komen.
    • Kies voor outfits die je onderling kunt combineren, zodat je minder kleren in hoeft te pakken. Beperk je tot niet meer dan een paar kledingstukken die allemaal bij elkaar passen, in plaats van allemaal aparte combinaties mee te nemen. Gebruik accessoires om een outfit op te fleuren. Sjaals zijn bijvoorbeeld klein en gemakkelijk in te pakken, en je kunt ze gebruiken als sjaal, als hoofdband of zelfs als riem.
    • Doe als je gaat vliegen je zwemkleding in je handbagage. Vooral als je een vrouw bent, is dat slim. Mocht je je koffer kwijtraken, dan kun je de meeste kledingstukken (zoals T-shirts en korte broeken) vaak wel op de plek van bestemming kopen. Alleen aan een badpak of bikini op maat is meestal moeilijker te komen. En mocht je bagage kwijtraken met je badpak erin, dan loop je als vrouw de kans niet van het strand, het bubbelbad of het zwembad te kunnen genieten…
  2. Alles wat waardevol is moet je in je handbagage stoppen. De kans dat je je koffer kwijtraakt is niet groot, maar mocht het gebeuren, dan moet je in ieder geval zorgen dat je je handbagage geen moment uit het oog verliest. Als je er kapot van zou zijn als je een bepaald voorwerp of kledingstuk zou verliezen, doe het dan in je handbagage, als je het al meeneemt.
    • Om veiligheidsredenen moet je elektronische apparaten met lithium-ionbatterijen, zoals de meeste laptops, smartphones en tablets, als het even kan in je handbagage inpakken. Verder moet je zogenaamde stroombanken en lithium-ion-batterijen altijd in je handbagage meenemen, en nooit in je ruimbagage.
    • Pak de grote elektronica als laatste in, zodat je er makkelijk bij kunt. Op die manier hoef je er niet uitgebreid naar te gaan zoeken als je weinig tijd hebt.
  3. [1] Dit is om twee redenen aan te raden:
    • De kans is groot dat je je gaat vervelen tijdens de vlucht, ook als hij maar een half uurtje duurt. Als je zorgt dat je al je apparaten bij elkaar hebt weet je precies waar ze zijn en kun je altijd snel en makkelijk bij je iPod, iPad, Kindle of wat dan ook komen.
    • Volgens de wet moeten elektronica wordt gescreend. Als je al je apparaten bij elkaar op één plaats hebt, zodat ze goed zichtbaar zijn voor de veiligheidsagenten. Op die manier kun je voorkomen dat jij degene bent die de rij ophoudt bij de controle.
  4. Om in het vliegtuig te kunnen stappen, heb je een identiteitsbewijs nodig, zoals je paspoort of rijbewijs. Vergeet ook je pinpas en/of je creditcard en je verzekeringspapieren niet. Je kunt alleen beter NIET al je identiteitskaarten en bankpasjes meenemen, omdat er altijd een risico is dat je ze kwijtraakt.
    • Bewaar je vluchtgegevens in een vakje van je handbagage waar je makkelijk bij kunt: de luchtvaartmaatschappij, het vluchtnummer, je bevestigingscode en de vertrek- en aankomsttijden. Dit is vooral handig bij de incheckbalies waar je tegenwoordig zelfstandig in kunt checken, die je tegenwoordig op veel vliegvelden vindt.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Allyson Edwards

    Wereldreiziger en internationaal consultant
    Allyson Edwards heeft een bachelordiploma in internationale betrekkingen van de Stanford-universiteit. Na haar studie hield ze zich bezig met het faciliteren van internationale samenwerkingsverbanden tussen organisaties in meer dan twintig landen. Ze is tevens consultant geweest voor bedrijven in het onderwijs, de financiële technologie en de retail.
    Allyson Edwards
    Wereldreiziger en internationaal consultant

    Trucje van de expert : Stop als je op reis gaat al je belangrijke documenten in een doorzichtige plastic map, of in een envelop. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over of je iets zult vergeten of kwijt zult raken.

  5. Als je al iets mee moet nemen, hoeft het in ieder geval niet veel te zijn. In het hotel krijg je waarschijnlijk wel shampoo, bijvoorbeeld, en in Peru kun je ook tandpasta kopen. Je zult er misschien voor naar een extra winkel moeten tijdens je reis, maar door niet al die flesjes, lotions en tubes mee te nemen, bespaar je ruimte voor andere, belangrijkere dingen.
    • Als je wel toiletartikelen meeneemt, geldt in de meeste landen nog steeds dat je maximaal 3-1-1 TSA-regelgeving in je handbagage mag meenemen. Je kunt net zoveel flesjes van 100 ml als je wilt in één afsluitbare plastic tas (beperk je tot één tas), maar je zult de tas bij de controle wel moeten laten zien. [2] Ga voor meer informatie naar https://www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage/ .
  6. Soms kun je tijdens een vliegreis hoofdpijn krijgen, dus houd een pakje klaar voor het geval jij er deze keer last van krijgt. Verder zou je er de volgende dingen in kunnen stoppen:
    • Pijnstillers
    • Pleisters
    • Een kalmerend middel (als je last hebt van vliegangst)
    • Iets tegen misselijkheid
    • Kauwgom (om te voorkomen dat je oren dicht gaan zitten bij het opstijgen en dalen)
    • Tissues
    • Oordopjes (altijd handig op reis)
    • Medicatie voor alles waar je gevoelig voor bent, of als je last hebt van allergie.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    'Bewaar al je inentingsbewijzen en andere medische verklaringen (als je ze nodig hebt voor de reis) bij elkaar in een mapje of in een etui.'

    Allyson Edwards

    Wereldreiziger en internationaal consultant
    Allyson Edwards heeft een bachelordiploma in internationale betrekkingen van de Stanford-universiteit. Na haar studie hield ze zich bezig met het faciliteren van internationale samenwerkingsverbanden tussen organisaties in meer dan twintig landen. Ze is tevens consultant geweest voor bedrijven in het onderwijs, de financiële technologie en de retail.
    Allyson Edwards
    Wereldreiziger en internationaal consultant
  7. Vergeet niet dat de kleren die je onderweg aan hebt niet meegerekend worden, dus houd dat in je achterhoofd terwijl je je aankleed. Kleed je in laagjes, zodat je meer mee kunt nemen. Draag in plaats van een T-shirt en een jasje, bijvoorbeeld een T-shirt met lange mouwen onder een sweatshirt. Doe je wandelschoenen aan en pak je slippers in, vooral als je op zakenreis gaat.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je ruimbagage inpakken

Pdf downloaden
  1. Als je het echt wilt, kun je wel drie maanden op zakenreis gaan zonder bagage in te hoeven checken. Sommige mensen vinden het inchecken van bagage een heel gedoe. Je moet het immers inpakken, het met je meeslepen, op het gewicht letten, en er vaak ook nog onverwacht extra kosten voor betalen. En dan nog maar hopen dat de luchtvaartmaatschappij het niet kwijtraakt. Als je minder dan twee weken op reis gaat, denk er dan eens over. Het kan een uitdaging zijn, maar het is te doen.
    • Stewards, stewardessen en de bemanning doen dit de hele tijd. Ze kunnen wel een week overleven met alleen maar handbagage. [3] Als zij het kunnen, kun jij het ook. En wat je eventueel had moeten bijbetalen, kun je dan voor iets anders gebruiken.
  2. Behalve dat je aan de gewichtseisen moet voldoen, is het gewoon makkelijker om lichter te pakken en te reizen. De kans is dan veel kleiner dat je iets kwijtraakt (tijdens de vlucht, of in de hotelkamer), je hoeft minder kilo's met je mee te slepen, en je houdt genoeg ruimte over voor souvenirs en andere aankopen. En het kost minder tijd om opnieuw in te pakken voor de terugreis.
    • Hoewel je zeker niet teveel schoenen moet meenemen, moet je hoe dan ook een paar verschillende types inpakken. Behalve als ze gloednieuw zijn, moet je schoenen in plastic zakjes verpakken, zodat de rest van je kleren niet vies wordt. Stop verder sokken in je schoenen, om ruimte te besparen.
  3. Mocht er dan iets gebeuren met je handbagage, of voor het geval je vergeet iets in je handbagage te stoppen, of voor als er iets misgaat tijdens de reis, dat je vergeet je handbagage goed in te pakken, of dat er iets ongelukkigs gebeurt op je reis, dan heb je in ieder geval kopieën van de belangrijkste documenten in je ruimbagage. Scan je paspoort, je visum en alles wat je in het ergste geval nodig hebt. Als je het doet, heb je het hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Maar als je het niet doet, dan is de kans groot dat het wel van pas zou zijn gekomen.
  4. Als je toiletspullen meeneemt, is de kans groot dat er iets uit zal lekken. Je moet daarom ieder flesje apart inpakken en in een plastic zakje doen om er zeker van te zijn dat er niets van op je kleren terechtkomt. Bewaar deze ook in een aparte vak van je tas.
    • Haal het dopje van elk van de flesjes wikkel plastic folie of plakband over de bovenkanten. Doe pas dan de dopjes er weer op. Op die manier kan er niet veel gebeuren, zelfs als de flesjes per ongeluk opengaan.
  5. Rol jij je kleren nog niet op als je je koffer inpakt? Stap dan zo snel mogelijk over! Je voorkomt er van die lelijke, vierkant vouwen mee, en het bespaart een hoop ruimte, dus probeer het de eerstvolgende keer ook eens uit. Begin met de zwaardere kledingstukken op de bodem van je koffer, en leg de lichtere rolletjes bovenop. Lichtere en dunnere kledingstukken kun je namelijk meestal beter naar de bovenkant van je tas vormen.
    • Hoe strakker de rol, hoe meer ruimte je bespaart. Zelfs een beetje meer druk hier en daar maakt al een groot verschil.
  6. Op sommige vliegvelden krijg je plastic tassen, of je kunt ze kopen, maar neem er voor het geval dat altijd zelf een stuk of twee mee. Ze komen altijd van pas, vooral als je met een groep reist. Er is altijd wel iemand die er eentje nodig heeft. Bovendien heb je zo altijd een extra tasje achter de hand, mocht de eerste vies worden.
    • Doe een aantal plastic zakjes met zipsluiting, oftewel zo'n soort rits, in je tas. Afsluitbare zakjes zijn altijd beter dan zakjes of tasjes die je niet af kunt sluiten, maar een zipsluiting is altijd het beste. Hersluitbare zakjes kunnen opengaan als ze onder druk komen te staan.
    • Plastic zakjes met zipsluiting kun je ook gebruiken om je tas of je koffer strakker in te pakken. Het kan je soms wel een derde deel aan extra ruimte opleveren als je je kleren in zakjes met zipsluiting stops, de lucht eruit duwt en de zakjes vervolgens afsluit. Ook kun je op die manier voorkomen dat je kleding nat wordt tijdens een kampeer- of wandelavontuur, en je kunt zo mooi je vuile ondergoed van je schone kleren gescheiden houden.
  7. Om de ruimte in je tas optimaal te benutten, moet je bij het inpakken rekening houden met de vorm en de grootte van je spullen. Leg onderin de grootste en zwaarste spullen, werk vervolgens naar boven en leg de lichtste spullen bovenop. Op die manier kun je je tas of je koffer als je klaar bent makkelijker dichtdoen. Als iets een vreemde vorm heeft, pak er dan kleren omheen; maak er een sport van om nooit lucht in te pakken.
    • Meestal geldt dat het makkelijker is om langwerpige, cilindervormige voorwerpen in te pakken dan flessen en andere voorwerpen met vreemde vormen. Ga daarom in het vervolg, om vloeiender te kunnen inpakken, op zoek naar spullen die regelmatiger en meer standaard van vorm en grootte zijn. Zulke spullen nemen namelijk minder ruimte in beslag.
  8. Als je van plan bent om tijdens je vakantie in modieuze boetieks in Parijs te gaan winkelen, stop je koffer dan niet vol met kleren. Laat in plaats daarvan genoeg ruimte vrij voor je aankopen.
  9. Soms kan het makkelijker zijn om je spullen, of een deel ervan, per post te sturen, of via een dienst als FedEx of DHL. Dit kan vooral belangrijk zijn als je op een langere reis gaat of een speciale uitrusting nodig heeft, zoals een wintersport- of een kampeeruitrusting.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je reis voorbereiden

Pdf downloaden
  1. Als je twee kleinere tassen neemt (d.w.z. een trolley met wieltjes die in het vak boven je stoel past, en een rugzak voor onder de stoel) hoef je helemaal geen bagage meer in te checken. Bovendien kan je bagage dan ook niet meer kwijtraken en hoef je niet te wachten bij de bagageband! Alleen als je je handbagage niet meer kunt dragen moet je een paar belangrijke dingen onthouden:
    • De meeste luchtvaartmaatschappijen rekenen een bedrag per koffer, dus kies als je op het aantal wilt bezuinigen liever voor wat grotere koffers.
    • Maar let op: Een te zware koffer of tas kost meestal wel meer dan een extra tas, dus wees voorzichtig!
    • Kies bijzondere tassen of koffers. Het is prettig als je je bagage snel kunt herkennen bij de bagageband. Als je een meer gebruikelijke tas of koffer hebt, doe er dan bijvoorbeeld een band omheen in een opvallende kleur.
    • Probeer minstens één trolley met wieltjes mee te nemen. Je kunt een plunjezak of rugzak altijd bovenop de trolley zetten, terwijl het dragen van meerdere plunje- of rug zakken al snel lastig wordt.
    • Controleer voor vertrek of je koffers of tassen niet beschadigd zijn.
  2. Pak in de trolley al je kleren, toiletspullen en andere dingen die je niet nodig hebt tot je aankomt. Je kunt je kleren op allerlei verschillende manieren inpakken, maar veel mensen rollen hun kleren op omdat ze dan minder snel kreuken en minder ruimte innemen in je koffer. Als die methode je niet bevalt, probeer dan wat andere manieren uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Houd tijdens het inpakken je lijstje erbij, zodat je zeker weet dat je niks vergeet.
  3. Iedere passagier mag een bepaald aantal kilo's aan bagage meenemen zonder bij te hoeven betalen. Het aantal kilo's wordt meestal bepaald door het tarief van je ticket, je bestemming, de datum van je reis, en hoe vaak je vliegt. Weeg je koffer voor vertrek om zeker te weten dat je het maximale gewicht niet overschrijdt. Er bestaan apparaatjes die dit voor je kunnen doen, maar je kunt ook de badkamerweegschaal gebruiken. Als het wegen op de weegschaal lastig is, weeg dan eerst jezelf alleen, weeg dan jezelf met de koffer, en trek jouw gewicht van het totaal af. Ga na hoeveel bagage je mee mag nemen. Als je koffer te zwaar is, haal er dan een paar dingen uit.
  4. Als je geen reistandenborstel hebt, of als je de avond van tevoren de oplader van je telefoon nog nodig hebt, noteer die dingen dan op een briefje en leg dat op een opvallende plaats, zodat je niks zult vergeten.
  5. Sluit de dag voor je reis alle apparaten die je mee gaat nemen, zoals mobiele telefoons, iPods/MP3-spelers, draagbare spelsystemen, digitale camera's en andere apparaten die moeten worden opgeladen, aan op de oplader. Vergeet ook niet de opladers mee te nemen als je denkt dat de batterij van je apparaten onderweg leeg raakt.
  6. Je bestemming is bepalend voor wat je moet inpakken, en de lengte van je reis kan je helpen beslissen hoeveel je overal van moet meenemen. Op welke dagen heb je speciale evenementen gepland? Op welke manier kun je bepaalde kledingstukken meerdere keren gebruiken?
    • Als het kan, probeer dan helemaal geen bagage in te checken. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen rekenen een extra bedrag voor het eerste stuk bagage dat je incheckt, waardoor een goedkope vlucht ineens toch duur kan worden. Als stewardessen meer dan een week lang uit hun handbagage kunnen leven, kun jij het ook.
  7. De weersverwachting controleren voordat je gaat inpakken kan je helpen bepalen wat je echt nodig hebt. Als je ergens heengaat waar de zomers normaal gesproken mild zijn, houd er dan rekening mee dat er zich ook 'hittegolven' kunnen voordoen, die de bestemming ineens half tropisch kunnen maken. Door naar de weersvoorspelling te kijken kun je beter besluiten of je dat topje of die paraplu nu echt moet inpakken.
    • Neem een paar multifunctionele spullen mee om je aan het klimaat van je vakantiebestemming te kunnen aanpassen. Eén waterdichte windjack neemt bijvoorbeeld minder ruimte in beslag dan een regenjas én een gewone jas.
  8. Als je naar een ander land gaat, is de kans groot dat bepaalde dingen daar anders zijn. Vraag jezelf daarom af of je bijvoorbeeld een adapter nodig zult hebben.
  9. Je kunt voor je Saudische gastheer bijvoorbeeld geen fles wijn meenemen. En naar Australië kun je geen zaadjes, bloembollen of etenswaren meenemen.
    Advertentie

Tips

  • Stop waardevolle spullen altijd in je handbagage voor het geval je koffer kwijtraakt.
  • Als je met een rugzak door Latijns-Amerika, of waar dan ook, gaat trekken, doe de spullen die je veel gebruikt dan boven in je rugzak. Op die manier hoef je niet op een druk vliegveld in je rugzak te gaan graven op zoek naar je spullen.
  • Als je riemen inpakt, rol ze dan niet op. Wie ruimte wil besparen pakt de riem langs de randen van de koffer in.
  • Het is een goed idee om wat extra ondergoed mee te nemen, of in ieder geval wat meer dan je nodig denkt te hebben. Spijkerbroeken en T-shirts gaan normaal best wat langer mee en vaak is een setje schoon ondergoed precies wat je nodig hebt om de dag meer door te kunnen komen.
  • Neem niet een hele verzameling schoenen mee in je handbagage. Nog een keer over schoenen: twee paar is echt het maximum, hoe lang de reis ook duurt. Het probleem met schoenen is dat ze zoveel ruimte innemen in je kostbare bagage-opslagruimte. Bovendien voegen ze veel extra gewicht toe aan het geheel. Kies gewoon een paar schoenen voor 'actieve' dingen, en daarnaast een paar 'verstandige nette' schoenen, voor bijvoorbeeld 's avonds. Als je één paar onderweg naar het vliegveld draagt, heb je alvast weer wat ruimte bespaard.
  • Neem een koptelefoon mee om naar muziek te luisteren en een oogmasker om beter te kunnen slapen.
  • Houd de volgende vuistregel aan: als je voor iets drie of meer gebruiksmogelijkheden hebt, pak het dan in. Als je je snorkelspullen meeneemt 'voor het geval we gaan zwemmen,' dan is dat te veel inpakken .
  • Gebruik knijpflesjes in plaats van de originele, grote flessen mee te nemen.
  • Let op het gewicht van je bagage: bij sommige luchtvaartmaatschappijen kost het meer om een koffer die te zwaar is in te checken, dan twee kleinere, minder zware koffer. 'Overgewicht' is meestal meer dan 21 kilo, maar ga altijd zorgvuldig na wat je regels zijn van de maatschappij waar jij mee vliegt.
  • Kijk altijd goed de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt na, zodat je weet wat je wel en niet mee mag nemen.
  • Maak voordat je begint met inpakken een lijst van alle dingen die je mee moet nemen. Je kunt een kant-en-klare paklijst gebruiken om het jezelf makkelijker te maken. Je vult in waar je naartoe gaat, wat de temperatuur daar is, met wie je gaat reizen en welke maat koffer je meeneemt. Vervolgens wordt er automatisch een paklijst voor je gemaakt. Zoek hiervoor op internet, of gebruik een app om zo'n lijst voor je samen te stellen. Vervolgens zou je hem kunnen kopiëren en in een Wordbestand kunnen plakken, zodat je hem naar wens kunt aanpassen. Bedenk altijd dat hoe minder je inpakt, hoe beter.
  • De belangrijkste dingen die je nodig hebt zijn toiletspullen (bij de meeste hotels krijg je zeep en shampoo, maar neem je tandenborstel mee, en andere meer persoonlijke verzorgingsproducten, zoals deodorant), medicijnen (neem voldoende van medicijnen die je op recept gebruikt mee, en pak wat in van de geneesmiddelen die je zo nu en dan gebruikt, zoals ibuprofen of Claritine), kleding (probeer veelzijdige kleding mee te nemen, zoals een broek die bij meerdere shirts past en vergeet niet voldoende ondergoed en sokken in te pakken), en speciale attributen (zwemkleding, wandelstokken, etc.).
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bepaalde dingen mag je volgens de wet niet mee naar binnen nemen in het vliegtuig. Ga bij de luchtvaartmaatschappij zorgvuldig na welke voorwerpen je niet mee mag nemen, en welke spullen je moet aangeven.
Advertentie

Benodigdheden

  • Zeep (stuk of vloeibaar)
  • Tandpasta, tandenborstel
  • Deodorant voor onder je arm
  • Vochtinbrengende bodylotion of gezichtscrème
  • Je contactlenzen, de bijbehorende vloeistof en je bril
  • Make-up (als je dat draagt)
  • Maandverband en/of tampons (voor vrouwen)
  • Geneesmiddelen op recept (als je die gebruikt)
  • Vitamines
  • T-shirts met korte mouwen
  • T-shirts met lange mouwen
  • Overhemden
  • Sweater/Fleecetrui (als het weer erom vraagt)
  • Nachthemden
  • Spijkerbroek
  • Pyjama
  • Lang ondergoed (als het koud wordt)
  • Wandelschoenen/laarzen
  • Regenjas
  • Toilettas (voor 3 flesjes van maximaal 100 ml)
  • Fototoestel en/of videocamera
  • EHBO-setje
  • Rugzakje voor overdag
  • Paspoort, rijbewijs, studentenkaart
  • Geld, pinpas/creditcard en eventueel traveler's cheques
  • Telefoonnummers (bijvoorbeeld om je creditcard of pinpas te kunnen blokkeren)
  • Batterijopladers voor al je apparaten
  • Koptelefoon en/of oortjes

Over dit artikel

Deze pagina is 6.233 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie