Pdf downloaden Pdf downloaden

Aloë komt oorspronkelijk uit tropische gebieden, maar zelfs als je in een zone met koude winters woont, kun je binnenshuis een mooie, gezonde Aloë houden. Aloë moet in een pot met speciale potgrond voor vetplanten worden gezet. Ze houden van warm en droog in plaats van nat en koud, dus alleen water geven als de grond bijna helemaal uitgedroogd is. Een gezonde Aloë vera maakt jonkies (kleine stekjes) die je kunt afbreken om in een pot te zetten voor een vriend(in).

Methode 1
Methode 1 van 2:

Zorg voor zon, water en bemesting

Pdf downloaden
  1. Een zonnig keukenraam of een andere zonnige plek in je huis is perfect voor een Aloë. In de volle schaduw zal een Aloë het niet zo goed doen, dus zorg ervoor dat er in ieder geval een beetje zon is in de kamer waar je de Aloë neerzet.
    • Je kunt de plant ’s zomers buiten zetten zolang er geen kans op vorst is. Aloë bestaat voor 95% uit water en zelfs door een lichte vorst zullen ze bevriezen en in een papje veranderen. [1]
    • Als je in een warme zone woont en je de Aloë buiten plant, kies dan een plaats waar hij in de volle zon staat (zes tot acht uur zonlicht per dag).
  2. Aloë vraagt niet veel verzorging omdat ze niet zo veel water nodig hebben. Wacht tot de bovenste centimeters van de grond droog zijn en geef dan langzaam net zoveel water tot je het er door de gaten aan de onderkant uit ziet lopen. Geef niet opnieuw water totdat de bovenste centimeters van de grond weer opgedroogd zijn. In de meeste omgevingen betekent dat één tot anderhalve keer per week water geven en in de winter nog minder vaak. [2]
    • Als je net je Aloë verpot hebt, wacht dan twee of drie dagen voordat je hem water geeft. Dit geeft de wortels de tijd om zich aan de nieuwe grond aan te passen voordat ze water opnemen.
    • Als je eraan twijfelt, geef dan eerder te weinig dan te veel water. Als een Aloë te veel water krijgt, beginnen de wortels te rotten en gaat de plant uiteindelijk dood. Het is beter om een aantal extra dagen te wachten met water geven als je er niet zeker van bent of het nodig is.
    • Als je echt van je Aloë houdt, overweeg dan om regenwater te gebruiken. Als het regent, krijgt de Aloë water en als het niet regent moet de plant het zonder water doen. Dit bootst de natuurlijke omgeving van de Aloë na. [3]
    • Te veel water leidt tot rot en schimmel. [4]
  3. Van april tot september zal de Aloë krachtig groeien. Als je wilt, kun je dit versterken door de plant gedurende deze periode twee keer per maand te bemesten. Verdun wat meststof door 1 deel meststof met 5 delen water te mengen. Bemest de plant op de dagen dat je hem water geeft.
    • Stop met bemesten tijdens de winter, omdat de plant geen meststof kan gebruiken als hij niet actief groeit. [5]
  4. Er zijn een aantal insecten die zich bijzonder tot de Aloë voelen aangetrokken, waaronder de wolluis. Wolluis is plat en bruin en zuigt sap uit de Aloë. Gebruik een natuurlijke pesticide om hem te verdrijven. [6]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Aloë verpotten

Pdf downloaden
  1. Aloë planten worden vaak geleverd in kleine, dunne, plastic potten. Om je Aloë meerdere jaren vooruit te helpen, is het een goed idee om hem te verpotten naar een grotere pot waarin hij meer ruimte heeft. Als de Aloë al in grote, stevige pot met gaten aan de onderkant zit, hoef je hem niet per se te verpotten.
  2. Aloë, net als andere cactussen, houdt van droge, zanderige grond en doet het niet zo goed in normale potgrond. Zoek in het tuincentrum naar een mengsel dat speciaal is gemaakt voor cactussen of vetplanten, planten die hun water opslaan en het liefst droge in plaats van natte wortels hebben.
    • Als je in klimaatzone 10 of 11 woont, waar geen kans op vorst is, kun je je Aloë buiten als tuinplant gebruiken in plaats van als kamerplant. Verbeter de grond door deze om te werken en te mengen met een zak tuingrond voor vetplanten. Als de grond erg rijk en nat is, werk er dan wat zand doorheen om voor een goede afwatering te zorgen. [7]
  3. De wortelkluit is het mengsel van wortels en grond aan de onderkant van de Aloë. De Aloë houdt ervan om flink te groeien, dus je zult een pot moeten kiezen die de plant voldoende ruimte geeft. Zorg voor een aardewerken pot met afvoergaten en een schotel eronder voor het opvangen van water en grond.
    • Na meerdere maanden of een jaar zou je kunnen opmerken dat je Aloë te groot voor zijn pot wordt. Als de Aloë-bladeren net zo hoog als de pot zijn, is het tijd om hem in een grotere pot te zetten. Koop een nieuwe pot die drie keer zo groot als de wortelkluit is en verpot de plant.
  4. Vul de pot gedeeltelijk met grond en zet daarna de wortelkluit in het midden. Vul de ruimte rondom de wortelkluit op met grond tot aan de onderkant van de bladeren. Druk de grond zachtjes aan om de Aloë op z’n plek te houden.
    • De aarde moet tot de wortelkluit komen. Gebruik daarboven steentjes.
  5. Dit zal helpen om vocht vast te houden en het bootst de natuurlijke omgeving van de Aloë na. Druk ze zachtjes in de grond rondom de onderkant van de plant.
  6. Uitlopers zijn de kleine Aloë-plantjes die vanuit de moederplant groeien. Als je een volledig gevormde uitloper ziet, kun je hem voorzichtig losmaken van de moederplant zonder de wortels te breken. Plaats hem op een schone, droge plank en laat hem daar een paar dagen drogen. Zet hem daarna in een kleine pot met potgrond voor vetplanten of cactussen.
    • Als de uitloper geen wortels heeft, kun je hem nog steeds gebruiken om te vermeerderen. Vul een kleine pot met de juiste potgrond en plaats de uitloper boven op de grond met de afgesneden kant naar beneden. In plaats van water te geven, besproei je hem elke paar dagen met water. Uiteindelijk zou je moeten zien dat er wortels beginnen te groeien. Als dat gebeurt, kun je hem in de grond plaatsen.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je katten hebt, zorg er dan voor dat ze niet aan je Aloë vera-plant knabbelen!
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 113.833 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie