PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Angst voor achtbanen komt meestal neer op drie dingen: hoogtevrees, de angst om een ongeluk te krijgen en de angst om vast te zitten. Met de juiste aanpak kun je echter leren deze angsten onder controle te houden en van achtbaanritten te genieten vanwege de spannende en veilige sensatie die ze bieden. Eind jaren 90 werd een professor van Harvard Medical School ingehuurd door een attractiepark om een remedie te ontwikkelen voor “achtbaanfobie”. Hij ontdekte verschillende technieken die nuttig waren bij het controleren van stressniveaus en die ervoor zorgden dat mensen achtbanen beter aankonden. [1] Je kunt leren te vertrouwen, voor het eerst in een achtbaan te stappen en je emoties onder controle te houden terwijl je dat doet. Misschien vind je het zelfs wel leuk. Zie Stap 1 voor meer informatie.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Leer te vertrouwen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is een goed idee om wat meer te weten te komen over achtbanen voordat je er voor de eerste keer een rit in maakt. Veel pretparken geven vaak een beoordeling van de intensiteit van achtbanen, zodat je meer te weten kunt komen over die specifieke achtbanen die je zult gaan bezoeken als je daar bent en de parkplattegrond in handen krijgt. Je kunt ook die specifieke achtbanen online bekijken.
    • Houten achtbanen zijn de oudste en meest klassieke achtbanen. Meestal werken ze middels een kettinglift. Ze zijn erg snel, maar gaan over het algemeen nooit ondersteboven of in ingewikkelde loopings. Achtbanen met een stalen rails zijn veel complexer en bevatten veel draaiingen en bochten, vaak ondersteboven. Sommige stalen achtbanen zijn echter geschikt, omdat ze meer bochten bevatten en minder afdalingen. Ze zijn bovendien minder krakkemikkig en de rit is soepeler dan bij de houten varianten.
    • Als je bang bent voor steile afdalingen, ga dan op zoek naar een achtbaan met een gebogen afdaling in plaats van een rechte afdaling, zodat je geleidelijk omlaag gaat en niet het gevoel hebt dat je omlaag duikt. Je kunt ook voor een lanceerbaan kiezen, die je tot hoge snelheden laat accelereren in plaats van je vanaf een hoogte omlaag laat razen, hoewel deze soms net zo intens kunnen zijn. Het lijtk misschien gek, maar de meeste kinderachtbanen zijn geschikt voor alle leeftijden en kunnen dus een goed startpunt zijn.
    • Probeer niet op zoek te gaan naar specifieke informatie als hoe hoog de achtbaan is, hoe snel hij gaat of andere “angstaanjagende” cijfers. Het is wel een goed idee om de draaiingen en bochten te bestuderen, zodat je je schrap kunt zetten en weet wat je van de rit kunt verwachten. Vermijd achtbanen die elementen bevatten waar je door wordt geïntimideerd. Nadat je in een achtbaan hebt gezeten, kun je deze cijfers wel opzoeken om anderen er vol trots over te vertellen.
  2. Miljoenen mensen gaan elk jaar in achtbanen en hebben daar enorm veel plezier in. Er is weinig om bang voor te zijn bij achtbanen en juist heel veel leuks om te ervaren. Door erover te praten met enthousiastelingen kun je zelf geïnteresseerd in en zelfs enthousiast over achtbanen raken. Praat ook eens met mensen die er bang voor waren, maar er nu gek op zijn. Dit zal je helpen een keus te maken voor een geschikte achtbaan.
    • Praat met familie en vrienden en met parkmedewerkers bij de ingang, die van achtbanen houden. Vraag hun welke attracties in het park het soepelste of rustigste zijn en welke je beter kunt overslaan. Een ander goed idee is te vragen aan mensen hoe hun eerste ervaring in een achtbaan was. Je kunt dan een goed beeld krijgen van wat je tijdens je eerste rit zou moeten vermijden.
    • Lees online over de goede achtbanen in het park dat je gaat bezoeken. Probeer YouTube-video's te bekijken van alles waar je denkt dat je misschien in zult gaan om te zien of dit kalm genoeg is voor je.
  3. Als het idee van een 50 meter diepe afdaling met een snelheid van 97 km per uur je bang maakt, is dat volkomen normaal. Dat betekent dat het attractiepark zijn werk goed doet! Achtbanen worden ontworpen om angst aan te jagen en de inzittenden spanning en kriebels te bezorgen, maar ze zijn niet echt gevaarlijk zolang je de veiligheidsvoorschriften volgt en luistert naar de instructies. Een achtbaan wordt uitvoerig getest voordat hij wordt geopend voor bezoekers en alle attracties worden regelmatig onderhouden om ze in uitstekende staat te houden. Je hoeft niet bang te zijn voor gebreken bij professionele parken.
    • Elk jaar worden er ongelukken gerapporteerd die ontstaan tijdens achtbaanritten, maar de overgrote meerderheid van die verwondingen ontstaat als gevolg van een fout door de inzittende of het negeren van regels. Als je luistert naar de instructies en netjes blijft zitten, is er niets aan de hand. Statistisch gezien loop je een groter risico gewond te raken tijdens de autorit naar het attractiepark toe, dan tijdens de achtbaanrit zelf. [2] De kans op een dodelijk ongeluk in een achtbaan is 1 op 1,5 miljard. [3]
  4. In een achtbaan gaan moet leuk zijn en het zal altijd makkelijker zijn als je vrienden je aanmoedigen, je samen kunt gillen en je elkaar kunt steunen. Sommige mensen vinden het comfortabeler met iemand te gaan die ook bang is, zodat je samen de longen uit je lijf kunt schreeuwen en je je niet buitengesloten voelt. Anderen gaan graag met iemand die al in de achtbaan is geweest en hen ervan kan verzekeren dat alles goed komt.
    • Ga niet met mensen die je dwingen dingen te doen die je niet wilt doen. Als je je grens bereikt, ga dan niet in een engere achtbaan als je nog niet klaar bent om die grens te verleggen. Het maakt niet uit wat iedereen van je denkt, als jij duidelijk hebt tot hoe ver je wilt gaan en weet dat je op dat punt bent aangekomen. Laat niemand over je heen lopen of je onder druk zetten om in attracties te gaan waar je je nog niet zeker over voelt.
  5. De gemiddelde achtbaanrit duurt korter dan een reclamespotje. In sommige gevallen sta je 2000% langer in de rij te wachten dan dat je je in de achtbaan bevindt. De afdaling, hoewel ze soms er diep kunnen zijn, zijn achter de rug in dezelfde tijdspanne die het kost om een keer in te ademen. Onthoud dat de hele rit zeer snel voorbij zal zijn. Het wachten is de bron van angst en spanning en het ritje is het leuke gedeelte.
  6. Zorg er voordat je in de rij staat voor dat je voldoet aan de lengtevereisten die bij de ingang van de attractie worden aangegeven en dat je fysiek in voldoende conditie bent om de rit te maken. Over het algemeen is het mensen met hartziekten, zwangeren en mensen met andere fysieke beperkingen niet toegestaan in achtbanen te gaan.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je eerste rit in een achtbaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is waarschijnlijk geen goed idee om meteen in de Goliath of de Baron 1898 te gaan. Oudere houten achtbanen met kleine tot middelgrote afdalingen en zonder loopings zijn meestal een goede keus voor nieuwelingen en degenen die achtbanen willen proberen zonder bang te worden. Neem de tijd om rond te kijken in het park en een aantal achtbanen te bestuderen om de minst enge te vinden. [4]
    • Ga eerst in een aantal andere spannende attracties om je adrenalineniveau op te krikken en te wennen aan het gevoel. Hoewel achtbanen heel indrukwekkend kunnen zijn, zijn ze meestal niet veel enger dan andere soorten attracties. Als je de Calypso aankunt, dan is een achtbaan een eitje.
  2. Als je door het park loopt of in de wachtrij staat en je voorbereidt om in de achtbaan te stappen, is het verstandig de drang om omhoog te kijken naar die enorme afdaling of het engste deel van de rit te bedwingen. Richt je op de gesprekken met je vrienden en zoek afleiding van wat er staat te gebeuren. Het heeft geen zin je op te winden door te kijken naar de steile afdalingen nu je nog beneden staat. Denk aan andere dingen en vergeet dit.
    • Als je in de wachtrij staat kun je je richten op de mensen die na afloop van de rit uitstappen in plaats van op die enge afdalingen en loopings. Ze zien er waarschijnlijk allemaal uit alsof ze het enorm naar hun zin hebben gehad en ze zijn allemaal in orde. Dat zal jij dus ook zijn.
  3. Als je voor het eerst in een behoorlijk enge achtbaan stapt is het het beste om in het midden te gaan zitten, zodat je je kunt richten op de rugleuning van de stoel voor je en je niet zo druk zult maken over wat je te wachten staat, hoewel je nog altijd vooruit kunt kijken als je dat wilt. Een plek in het midden staat garant voor de rustigste rit.
    • Je kunt er juist ook voor kiezen vooraan te gaan zitten als je je hierdoor fijner voelt. Sommige mensen vinden het enger als ze niet weten wat er gaat komen.
    • Ga niet op de achterste zitplaatsen zitten, want deze worden blootgesteld aan sterkere g-krachten bij scherpe bochten en tijdens afdalingen. De rit is intenser als je op één van de achterste stoelen zit.
  4. Luister als je naar je stoel loopt en gaat zitten goed naar gesproken instructies en volg de aanwijzingen van de medewerkers. Er zijn verschillende veiligheidsbeugels in de verschillende achtbanen, dus luister goed om ervoor te zorgen dat je ze correct vastmaakt.
    • Zorg er als je in je stoel zit voor dat je je comfortabel voelt en dat de veiligheidsbeugel goed aansluit in je schoot. Als je er niet bijkunt of als de werking van de beugel ingewikkeld is, wacht dan op instructies van het parkpersoneel. Als je hem zelf vastmaakt, komen zij altijd nog langs om te controleren of alles goed vast zit.
    • Als je beugel dicht zit, leun dan achterover en ontspan. Stop een bril of losse sieraden die je wellicht draagt in je zakken en haal diep adem. Alles komt goed!
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Tijdens de rit

PDF download Pdf downloaden
  1. Houd je hoofd stil en achterover tegen de rugleuning van je stoel. Probeer je te richten op de baan voor je uit of de rugleuning van de stoel voor je. Kijk niet omlaag of naar wat zich naast je bevindt, want dit kan de snelheid waarop je je beweegt benadrukken en gevoelens van desoriëntatie en misselijkheid vergroten. Kijk dus nooit naar beneden.
    • Dit is vooral nuttig bij loopings. Kijk recht voor je uit en richt je op de baan en je zult enkel een licht gevoel van gewichtsloosheid ervaren, dat eigenlijk best fijn kan zijn en binnen enkele seconden weer voorbij is.
    • Weersta de drang om je ogen te sluiten. Onervaren inzittenden denken vaak dat het dichtdoen van hun ogen ervoor zorgt dat het minder eng is en dat ze zich beter voelen, maar het sluiten van je ogen zorgt juist voor een gevoel van desoriëntatie en kan je misselijk maken. Richt je op een vast punt en houd je ogen open.
  2. Houd je adem niet in als je in de achtbaan zit, want dat kan leiden tot duizeligheid en dat maakt alles alleen nog maar erger. Adem diep in als je de grote afdaling nadert en probeer je te richten op je ademhaling in plaats van op andere zaken. Het focussen op iets kleins kan je alert en kalm houden. Adem in, adem uit.
    • Om je te helpen focussen kun je je ademteugen tellen. Adem diep in en tel tot vier. Span je spieren drie tellen lang aan en adem dan vier tellen lang uit. Herhaal deze cyclus om je zenuwen onder controle te houden.
  3. Op een bepaald moment tijdens de rit zul je vlinders in je buik voelen. Waarschijnlijk gebeurt dit al vrij snel. Dat is één van de leuke kanten van een achtbaanrit, maar kan voor sommige mensen wat overdonderend zijn. Om dit iets te verlichten, kun je je buikspieren en armspieren iets aanspannen door de handgrepen op de beugel of stoel stevig vast te houden en zo rustig te blijven.
    • Als je in een achtbaan zit komen er grote hoeveelheden adrenaline vrij, die je vecht-of-vluchtimpulsen oproepen. Je bloeddruk zal stijgen, je zult gaan zweten en je ademhaling zal versnellen. Je zicht kan ook scherper worden en je voelt je klaar om te handelen. Je kunt dit enigszins verlichten door je spieren aan te spannen en daarmee je lichaam te laten weten dat het zich iets kan ontspannen.
  4. Veel attracties zullen je nog banger proberen te maken door allerlei enge verfkleuren, donkere lichten en kleine geanimeerde dieren of monsters die zich langs de baan bevinden. Als je vooral bang bent voor het fysieke gevoel, dan kunnen deze je compleet van je stuk brengen en de ervaring veel erger maken. Je kunt ze dus beter zoveel mogelijk negeren. Zodra je in beweging komt, kun je beter voor je uit kijken en je er niet druk over maken. Blijf ademen.
    • Sommige attracties met een verhaallijn kunnen echter helpen je af te leiden. Als je er in opgaat, blijf je dan richten op het interessante verhaal en houd je niet bezig met de enge rit.
  5. Je bent vast niet de enige en er is vaak toch al een hoop lawaai om je heen van mensen die grapjes maken en naar elkaar roepen. In plaats van in stilte heel bang te zijn, kan schreeuwen de rit veel leuker maken. Je kunt het gillen ook afwisselen met een paar “woehoe's”. Schreeuwen vermindert je angst en maakt je aan het lachen.
  6. Als je nog steeds gek wordt van angst, probeer je dan in gedachten ergens anders heen te verplaatsen. Stel je voor dat je ergens op een schip zit of dat je wordt weggevoerd naar de Batcave of dat jij degene bent die aan het stuur zit. Alles wat je gedachten tijdelijk weg kan leiden van de afdalingen en hobbels kan je helpen afgeleid te raken van wat er gebeurt. De rit gaat dan sneller voorbij.
    • Raak enthousiast en wees een beest. Doe alsof je een losgeslagen zeemonster of een soort draak bent tijdens hoge ritten. Als je je machtig voelt, ben je minder gespannen en zul je met je gedachten bij andere dingen zijn.
    • Sommige inzittenden gebruiken graag een mantra of een stuk van een liedje dat ze opzeggen tijdens de rit. Neem de melodie van “Vader Jacob” of “Poker Face” in gedachten en richt je simpelweg op de woorden in plaats van op hoe je je voelt. Of herhaal iets simpels, zoals “Alles komt goed, alles komt goed.”
  7. Als een attractie je niet veilig lijkt, als de medewerkers zich niet lijken te bekommeren om veiligheid of als je hebt gehoord over eerdere incidenten of veiligheidsproblemen, ga dan niet in die achtbaan, vooral niet als je hierdoor door angst overmand wordt. De meeste attracties in grote parken zijn dure machineconstructies, die goed onderhouden en regelmatig getest worden.
    • De baan van een achtbaan wordt doorgaans elke dag geïnspecteerd voorafgaand aan de eerste rit en wordt gesloten als er een probleem wordt geconstateerd. [5] Als een attractie in de afgelopen weken vaak is gesloten, dan kun je die beter vermijden. De kans op een onopgemerkt probleem is klein, maar je voelt je misschien beter als je die attractie overslaat.
    Advertentie

Tips

  • Als je voor het eerst een zitplaats in de achtbaan kiest, ga dan voor een plek in het midden. De stoelen vooraan hebben een uitzicht waar je misschien nog niet klaar voor bent, terwijl de achterste stoelen een “duw” omhoog krijgen als de trein over het hoogste punt van een heuvel gaat.
  • Ontspan je als je het tikken van de achtbaan hoort. Je spieren zullen zich aanspannen en je zult je angstig gaan voelen. Wat je lichaam je echter niet vertelt, is dat het slechts een paar seconden of misschien een minuut duurt. Je leeft 24 uur per dag en een achtbaanrit duurt maar kort en waarschijnlijk geniet je van de rit. Een andere tip is om in je hoofd in liedje te zingen waar je rustig van wordt.
  • Schreeuwen. Het zal je echt helpen. Gil net zo hard als degene die naast je zit. Zie het als een spel. Op die manier kun je je gedachten even verzetten.
  • Over blij zijn gesproken: probeer tijdens de rit na elke afdaling, vooral als je het lastig vond ermee om te gaan, te lachen. Je ziet de mensen naast je waarschijnlijk toch nooit meer. Door te lachen raak je spanning kwijt! Het is alsof je de angst in je lichaam vervangt door vreugde. Glimlachen is ook goed.
  • Als alle mensen die voor je stonden de rit hebben gemaakt en heel weer uitstappen, dan zul jij dat ook doen.
  • Soms moet je de sprong gewoon wagen. Achtbanen zijn gewoon gecontroleerde angst!
  • Zorg ervoor dat als je in de rij staat, je vrienden en familie ergens over praten met je of je op de een of andere manier bezighouden, zodat je je minder zorgen maakt over de rit, ook al lijkt het misschien dat je in je broek zult plassen en er tussenuit knijpt.
  • Als je grootste probleem hoogtevrees is, kies dan een lanceerachtbaan. Deze zijn net zo intens en leuk als de hoge varianten, maar er wordt gebruik gemaakt van een lanceermechanisme om de trein in gang te zetten. De angstaanjagende, trage rit naar boven is er niet bij, maar de leuke snelheid, heuvels en bochten zijn er nog wel! Of kies voor een overdekte achtbaan. Deze hebben ook draaiingen, afdalingen en loopings en zullen je ook nieuwsgierig maken naar andere attracties.
  • Als je iets mee wilt nemen dat je helpt je angst te overwinnen, zoals een knuffel of een foto die in je zak past, doe dat dan. Je kunt ook een stressbal meenemen om in de wachtrij de spanning te verlichten.
  • Kies een achtbaan die niet te intimiderend is, maar ook niet te nietszeggend. Je wilt het gevoel hebben dat je iets bereikt hebt. Kies voor een mooie middenweg.
  • Als je een afdaling maakt, neem dan diep adem, houd die adem vast en span je buik iets aan – hierdoor zul je minder vlinders voelen.
  • Anticipeer! Probeer je te bedenken hoe leuk het zal zijn om door te lucht te vliegen in die achtbaan! En herinner jezelf eraan dat je echt niet dood gaat. Denk eraan hoe blij je zult zijn aan het einde van de rit en wanneer je je vrienden en familie erover kunt vertellen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als er een jongere en kleinere persoon met je meegaat, zorg er dan voor dat die groot genoeg is om in de attractie te mogen, ook al wordt dit bij de ingang nog gecontroleerd.
  • Als je met kinderen bent, let dan extra op de veiligheidsmaatregelen.
  • Zorg ervoor dat je alle waarschuwingen leest voordat je instapt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 26.839 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie