Pdf downloaden
Pdf downloaden
Cavia's zijn geliefde huisdieren in een aantal delen van de wereld. [1] X Bron Ze zijn vriendelijk, gemakkelijk in handen te nemen en actief. Wanneer je voor het eerste een cavia in huis neemt, zul je geduldig moeten zijn terwijl hij aan jou en zijn nieuwe omgeving went. Maar zodra hij tam is zullen jij en je huisdier een mooie tijd hebben, knuffelend en spelend.
Stappen
-
Zorg ervoor dat je cavia zijn eigen plek heeft. Je cavia moet een geschikte kooi of bak (verkrijgbaar bij dierenwinkels) hebben om zijn tijd in door te brengen. Hij kan zowel binnen als buiten leven, zolang het comfortabel en veilig is.
- Cavia's zijn sociale dieren en houden van gezelschap, maar dit werkt het beste als de cavia's samen zijn opgegroeid. Als je er meer dan één hebt, houd ze dan in groepen van hetzelfde geslacht om te voorkomen dat ze gaan fokken, en zorg ervoor dat er voor ieder een schuilplaats is zodat ze zich kunnen afzonderen als ze dat willen; anders kunnen ze met elkaar gaan vechten om dominantie te bepalen (man-man), of fokken (man-vrouw). [2]
X
Bron
Goede eigenschappen van een caviakooi zijn: [3]
X
Bron
[4]
X
Bron
- Groot formaat (een minimum van 0,75 m2 vloeroppervlakte) [5] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
- Houten constructie met dichte bodem (geen gaasbodem)
- Aparte delen voor rennen en slapen
- Bescherming tegen het weer (als hij buiten staat)
- Onderlaag: stro of hooi is het beste, en pluizig materiaal moet om veiligheidsredenen vermeden worden, omdat cavia's hun bodembedekking kunnen eten.
- Aardewerken of roestvrijstalen bakken die aan de kooi of bak vastgezet kunnen worden (voor voer en water)
- Een deur die geopend kan worden zodat de cavia de ren in kan gaan zonder opgepakt te hoeven worden (optioneel) [6] X Bron
- Cavia's zijn sociale dieren en houden van gezelschap, maar dit werkt het beste als de cavia's samen zijn opgegroeid. Als je er meer dan één hebt, houd ze dan in groepen van hetzelfde geslacht om te voorkomen dat ze gaan fokken, en zorg ervoor dat er voor ieder een schuilplaats is zodat ze zich kunnen afzonderen als ze dat willen; anders kunnen ze met elkaar gaan vechten om dominantie te bepalen (man-man), of fokken (man-vrouw). [2]
X
Bron
Goede eigenschappen van een caviakooi zijn: [3]
X
Bron
[4]
X
Bron
-
Houd alles rustig voor je cavia. [7] X Bron [8] X Bron Cavia's hebben gevoelige oren, dus ze zullen zich het meest op hun gemak voelen op een plek die vrij is van belangrijk lawaaibronnen (zoals verkeer, harde televisie en wild spel). Door het rustig te houden, vooral de eerste paar dagen waarin je cavia thuis is, kun je hem helpen wennen.
- Je kunt gedurende de eerste dagen ook de kooi van je cavia bedekken of afsluiten met een lichte doek. [9] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron Dit kan helpen om hem zich veiliger en vrediger te voelen.
-
Laat je cavia in eerste instantie met rust. Op de eerste dag waarop je je cavia thuisbrengt moet je hem niet storen door te proberen te spelen of te knuffelen - controleer alleen zo nu en dan stilletjes of alles nog goed gaat. [10] X Bron Cavia's moeten vertrouwen in jou opbouwen, aangezien het van nature prooidieren zijn. [11] X Bron Door die van jou in eerste instantie wat tijd alleen te geven zul je hem helpen te wennen aan zijn nieuwe thuis.
- Als je jonge kinderen hebt, zorg dan dat ze begrijpen dat de cavia eerst wat tijd alleen nodig heeft.
-
Voer je cavia elke dag op dezelfde tijd. [12] X Bron Het hebben van een regelmatige voertoevoer zal je cavia gezond en gelukkig houden. Als je hem regelmatig voert (probeer dit tweemaal daags te doen) dan zal hij jouw geluiden associëren met voer en comfort. Vraag je dierenarts of dierenwinkel om voedingssuggesties, maar gewoonlijk zou je cavia moeten eten: [13] X Bron [14] X Bron
- Hooi
- Caviapellets
- Fruit en groente (voor vitamine C): meloenen, sinaasappels, spinazie, broccoli en koolsoorten; geen sla.
-
Zorg ervoor dat je cavia eet. In eerste instantie zullen cavia's niet voor jouw neus gaan eten. [15] X Bron Om ervoor te zorgen dat die van jou eet en gezond is, controleer je zijn voerbakje en waterbakje in de ochtend. Als je cavia gegeten heeft, dan zul je zien dat deze voorraden verminderd zijn.
- Sommige cavia's kunnen de eerste twee dagen in hun nieuwe kooi zelfs helemaal niets eten of drinken. Als dit een aantal dagen aanhoudt en je weet zeker dat hij niet eet, dan moet je je dierenarts bellen.
Advertentie
-
Praat met je cavia. Wanneer je langskomt om te kijken of alles goed gaat met je cavia, praat dan zacht en rustig met hem, terwijl je in het begin nog wel afstand houdt. [16] X Bron Dit zal helpen om je cavia langzaam te laten wennen aan het geluid van je stem en je aanwezigheid.
-
Laat je cavia aan je hand snuffelen. Je kunt na een paar bezoeken proberen je hand in de kooi van je cavia te steken. Als je cavia zich avontuurlijk voelt, dan kan hij eruit komen en aan je hand snuffelen. [17] X Bron Probeer nog niet om je cavia op te pakken; houd liever je hand stil.
- Wees geduldig als je cavia nog niet aan je hand wil snuffelen. Het kan wat tijd kosten om vertrouwen te winnen.
-
Probeer je cavia op te pakken. Als hij eenmaal gewend lijkt aan je aanwezigheid, lok hem dan naar een hoek van zijn kooi. Pak hem voorzichtig op, door een hand onder zijn buikje te doen en je andere hand onder zijn achterkant. [18] X Bron [19] X Bron Als alternatief kun je een hand rond zijn schouders vouwen en je andere hand onder zijn achterkant. [20] X Bron Houd hem tegen je borst en praat zachtjes tegen hem.
- Als je cavia rustig lijkt, dan kun je met hem in een stoel gaan zitten en hem aaien. Als hij niet rustig is, zet hem dan terug in zijn kooi en probeer het later nog eens.
- Je kunt ook proberen je cavia in een handdoek te wikkelen wanneer je hem oppakt. Houd hem tegen je borst, omdat dit sommigen een veiliger gevoel geeft.
- Probeer je cavia dagelijks op te pakken gedurende de eerste paar weken. Zelfs als die van jou een beetje nerveus of angstig lijkt, zul je uiteindelijk vriendjes worden als je consequent rustig en geduldig met hem bent.
- Als je cavia een spinnend geluid begint te maken (zoals een kat), dan kan dat in feite betekenen dat hij zich nerveus voelt. [21] X Bron
- Cavia's zijn gewoonlijk vriendelijk, maar kunnen bijten of krabben als ze bang zijn. [22] X Bron
TIP VAN EEN DESKUNDIGEDierenarts, Royal College of Veterinary SurgeonsDr. Elliott is dierenarts met meer dan dertig jaar ervaring. In 1987 studeerde ze af aan de Universiteit van Glasgow en werkte daarna 7 jaar lang als dierenarts. Vervolgens werkte ze meer dan tien jaar als dierenarts bij een dierenkliniek.Pippa Elliott, erkend dierenarts: "Ga op de grond zitten om je cavia op te pakken. Cavia's leven op de grond en voelen zich dicht bij de grond meer op hun gemak. Leg ook een handdoek over je benen zodat je cavia je niet per ongeluk kan krabben en zich veiliger voelt."
Advertentie
-
Voer je cavia veel lekkers. Vooral gedurende de eerste paar weken, wanneer je probeert je cavia aan je te laten wennen, kunnen snoepjes hem belonen en hem zich op zijn gemak laten voelen. [23] X Bron [24] X Bron Elke keer dat je in de buurt van je cavia komt, of hem oppakt, geef je hem wat lekkers. Maar probeer hem niet “in de val” te laten lopen om opgepakt te worden door hem wat lekkers aan te bieden, omdat dit kan veroorzaken dat hij je niet meer vertrouwt. [25] X Bron Goede keuzes voor snacks zijn:
- Bladgroenten
- Stukjes voer met veel vitamine C, zoals meloen en broccoli
- Caviapellets
-
Geef je cavia als je hem binnen houdt wat speeltijd. Cavia's die buiten gehouden worden hebben vaak grotere kooien en meer ruimte om rond te rennen. Als jouw cavia binnen blijft en goed tam is, dan kun je hem ook zo nu en dan los laten lopen. Zoek naar een kamer zonder holletjes of openingen (zodat je cavia niet per ongeluk kan ontsnappen), en waar je cavia veilig zal zijn (er zijn bijvoorbeeld geen kabels waar hij aan kan knagen). [26] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron Zolang je toezicht houdt zal je cavia voordeel hebben van de kans om rond te rennen in de kamer en wat beweging te krijgen.
- Speelrennen voor binnen, met buizen, ladders, dozen en andere dingen om cavia's mee bezig te houden zijn ook een mogelijkheid. [27] X Bron Je kunt zoiets zelf bouwen, maar onderdelen hiervoor kun je ook vinden in dierenwinkels.
- Je kunt proberen je cavia trucs te leren, zoals het springen over een doos, of rennen door een tunnel, om een beloning uit je hand te eten.
-
Zoek wat verbindende activiteiten. Als je cavia eenmaal aan je gewend is en aan het opgepakt worden, besteed dan elke dag wat tijd aan het contact maken met hem. Houd hem in je schoot en aai hem terwijl je naar je favoriete televisieshow kijkt, naar muziek luistert of gewoon praat (cavia's zijn heel vocaal).Advertentie
Tips
- Cavia's kunnen vijf tot zeven jaar oud worden, of zelfs ouder. [28] X Bron Verzeker je ervan dat je in staat bent om op de lange termijn voor die van jou te zorgen.
- Sommige voersoorten kunnen groot zijn; probeer het te blenden in je keukenmachine, dat kan helpen.
- Zorg ervoor dat je cavia je niet bijt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.pedagonet.com/books/guineapigs.htm
- ↑ http://www.erodent.co.uk/TamingGuineaPig.htm
- ↑ https://www.bluecross.org.uk/pet-advice/caring-your-guinea-pig
- ↑ http://www.veterinarycentre.co.nz/pet-guinea-pigs.php
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/small-pet-care/guinea-pig-care
- ↑ http://www.erodent.co.uk/TamingGuineaPig.htm
- ↑ http://www.erodent.co.uk/TamingGuineaPig.htm
- ↑ https://www.bluecross.org.uk/pet-advice/caring-your-guinea-pig
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/guinea_pigs/tips/bringing_new_guinea_pig_home.html?credit=web_id139895298
- ↑ http://www.rodentswithattitude.co.uk/taming.html
- ↑ http://www.erodent.co.uk/TamingGuineaPig.htm
- ↑ http://www.erodent.co.uk/TamingGuineaPig.htm
- ↑ https://www.bluecross.org.uk/pet-advice/caring-your-guinea-pig
- ↑ http://www.rspcavic.org/health-and-behaviour/guinea-pigs
- ↑ http://www.rodentswithattitude.co.uk/taming.html
- ↑ http://www.rodentswithattitude.co.uk/taming.html
- ↑ http://www.rodentswithattitude.co.uk/taming.html
- ↑ http://www.rodentswithattitude.co.uk/taming.html
- ↑ http://www.petplace.com/article/small-mammals/general/behavior-training-of-small-mammals/training-your-guinea-pig
- ↑ https://www.bluecross.org.uk/pet-advice/caring-your-guinea-pig
- ↑ http://www.erodent.co.uk/TamingGuineaPig.htm
- ↑ http://www.veterinarycentre.co.nz/pet-guinea-pigs.php
- ↑ http://www.erodent.co.uk/TamingGuineaPig.htm
- ↑ http://www.petplace.com/article/small-mammals/general/behavior-training-of-small-mammals/training-your-guinea-pig
- ↑ http://www.erodent.co.uk/TamingGuineaPig.htm
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/small-pet-care/guinea-pig-care
- ↑ http://smallanimal.vethospital.ufl.edu/clinical-services/zoological-medicine/how-to-care-for-your-pet-guinea-pig/
- ↑ http://www.veterinarycentre.co.nz/pet-guinea-pigs.php
Advertentie