PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is erg handig als je je cijfers zelf kan berekenen. Op die manier kan je je voortgang bijhouden en weet je hoe hard je moet gaan werken om het gewenste eindcijfer te behalen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je jouw cijfers kan berekenen, een toekomstig cijfer kan inschatten of bepalen wat voor cijfers je nog zal moeten halen om een bepaald eindcijfer te bereiken.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Puntensysteem

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Bepaal of jij volgens een puntensysteem werkt. Voordat je jouw cijfer gaat berekenen, zal je erachter moeten komen of jouw leraar een puntensysteem of een systeem met gewogen cijfers hanteert. Met een puntensysteem zal alles dat je voor een vak doet, een bepaald aantal punten kunnen opleveren. Kijk eens hoe één van je opdrachten is nagekeken of vraag je leraar om erachter te komen hoe jouw cijfers worden bepaald.

  2. Tel alle punten van alle tot nu toe gemaakte opdrachten en/of toetsen bij elkaar op. Als je wil weten wat het totaal aantal punten is, moet je aan je leraar vragen hoeveel punten er nog te verdienen zijn in de rest van het schooljaar. Ook kan je gewoon direct vragen hoeveel punten er in totaal in het hele schooljaar te verdienen zijn.
  3. Tel alle punten die je voor je opdrachten en toetsen hebt gehad, bij elkaar op. Zoek deze aantallen zelf op of vraag ze aan je leraar.
    • Als je probeert te berekenen wat je eindcijfer kan of zal zijn, moet je kijken hoeveel punten je tot nu toe hebt en hoeveel er nog te verdienen zijn. Je zal in moeten schatten hoeveel punten je dus nog gaat verdienen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld aan te nemen dat je 60% van de nog te halen punten, daadwerkelijk haalt. Zo kan je een beetje uitproberen waarop je zal eindigen en weet je hoe hard je je best nog zal moeten doen om bijvoorbeeld je gewenste eindcijfer te behalen.
  4. Neem het aantal punten dat je tot nu toe hebt verdiend en deel dat door (1) het totaal aantal punten dat je tot nu toe had kunnen halen of (2) het totale puntenaantal van het gehele vak. Het ligt eraan welke informatie jij beschikbaar hebt en wat je graag wil weten (je cijfer op basis van het tot nu toe te behalen puntenaantal of op basis van het totale puntenaantal, dus inclusief de punten die je in de toekomst nog kan verdienen).
    • Een voorbeeld van deze vergelijking zal er zo uitzien: Sam heeft tien opdrachten en één toets gemaakt. Gezamenlijk kon je hiermee 200 punten verdienen. Sam heeft berekend dat hij 175 punten heeft behaald. Zijn cijfer op dit moment is dus 175/200=0,87, oftewel een 8,7. Sam heeft van zijn leraar gehoord dat er voor de toekomstige opdrachten en toetsen nog eens 100 punten kunnen worden behaald. Het totaal is dus 200 + 100 = 300. Op basis van dit totaal, is het cijfer van Sam 175/300 = 0,58, oftewel een 5,8. Dat lijkt laag, maar Sam kan nog 100 punten verdienen in de rest van het schooljaar. Een 5,8 is al voldoende, dus stel dat Sam nu niets meer zou doen aan school, dan zal hij toch geslaagd zijn voor dit schooljaar!
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Gewogen cijfers

PDF download Pdf downloaden
  1. Misschien hanteert jouw leraar een systeem van gewogen cijfers. Dit betekent dat ieder cijfer dat je krijgt, een bepaalde weging heeft. De weging hangt af van de categorie waarvoor je een cijfer krijgt. Categorieën zijn bijvoorbeeld huiswerkopgaven, toetsen, participatie en het eindexamen.
    • Iedere categorie zal een bepaald percentage van je eindcijfer zijn. Hoe hoger de weging, hoe meer invloed het cijfer heeft op jouw eindcijfer. Hoe hoger de weging, hoe belangrijker het cijfer, zou je dus kunnen zeggen.
    • Soms werken leraren met wegingen van zo’n 1 tot en met 6 en soms met percentages.
    • Verschillende leraren zullen verschillende wegingen toekennen aan dezelfde dingen. Dat hangt namelijk maar net af van wat een leraar denkt dat erg en minder belangrijk is. Sommige leraren vinden het eindexamen heel erg belangrijk, terwijl anderen participatie juist heel belangrijk vinden.
    • Als je naar een bepaald eindcijfer streeft, dan kan je inschatten hoe je de komende opdrachten en toetsen zal moeten maken op basis van hoe je er tot nu toe voor staat.
  2. Als je werkt met wegingen van 1 tot en met 6 en je hebt een 7,2 gehaald voor een toets die 3 keer meetelde, dan doe je 3 maal 7,2 om 21,6 te krijgen. Een ander cijfer is een 8 die 2 keer meetelt, dus krijg je 2 maal 8 is 16. In het geval van wegingen als percentages, kunnen we het volgende als rekenvoorbeeld nemen: Je hebt een 7,2 gehaald die voor 50% meetelt, dus doe je 0,50 maal 7,2 is 3,6. Je andere cijfer is een 8 en die telt ook voor 50% mee, dus doe je 0,50 maal 8 is 4.
  3. Bij het systeem met percentages als wegingen, zal je nu direct je cijfer berekenen: 3,6+4=7,6. Bij het systeem met wegingen 1 tot en met 6 moet je nog iets doen. Het totaal deel je namelijk nog door de som van de wegingen om je cijfer te krijgen. Het totaal is 21,6+16=37,6. Dit deel je door de som van alle wegingen: 3+2=5. Je doet dus 37,6/5=7,52. Dit is dan je cijfer.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Je cijfer opkrikken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je weet wat voor eindcijfer je voor ogen hebt, dan kan je berekenen hoeveel punten je nog moet halen.
    • Bepaal hoeveel punten je hebt en hoeveel punten je nog maximaal kan halen. Stel dat je tot nu toe 175 van de 200 punten hebt gehaald en je kan er nog maximaal 100 verdienen. In totaal vallen er dus maximaal 200+100=300 punten verdienen.
    • Bereken nu hoeveel punten je nog moet halen voor je gewenste eindcijfer. Stel je wil een 8 als eindcijfer. Dit betekent dat je met 80% van het totaal aantal punten moet eindigen. 80% Van 300 is 240 (0,80 maal 300 is 240). Je moet dus 240 punten halen voor die 8 en je hebt op het moment 175 punten. Je moet dus nog 240 minus 175 is 65 punten behalen. Van de 100 punten die je nog kan krijgen, moet je dus minstens 65 punten scoren om een 8 of hoger als eindcijfer te krijgen.
  2. Het is erg moeilijk om te berekenen wat voor cijfer je in de toekomst zal moeten halen om met een bepaald eindcijfer te eindigen als je met wegingen werkt. Vraag je leraar hierbij dus om hulp.
    • Waar je in ieder geval op kan letten, is dat je probeert zo hoog mogelijk te scoren op de categorieën met de zwaarste wegingen. Dat betekent niet dat je niet hoog hoeft te scoren op de categorieën met een lagere weging. Die categorieën zijn vaak makkelijker en daarop kan je vaak dus juist extra hoog scoren.
  3. Denk bijvoorbeeld aan het maken van extra huiswerkopgaven. Sommige leraren zijn bereid bonuspunten te geven als leerlingen vrijwillig extra inzet tonen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Standaard cijfersysteem versus rangorde cijfersysteem

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit omvat de methoden die we tot nu toe hebben besproken.
    • Het standaard cijfersysteem werkt altijd met een puntenaantal, waarbij het behaalde aantal punten ten opzichte van het totale puntenaantal, direct in een cijfer resulteert.
  2. Dit is een erg ingewikkeld systeem dat door sommige scholen wordt gehanteerd. Hierbij wordt bij je cijfer rekening gehouden met de prestaties van de rest van de klas.
    • Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je eigenlijk een 8 zou hebben (omdat je 80% van de punten hebt gescoord), maar je krijgt een 9 omdat de rest van de klas over het algemeen veel slechter heeft gepresteerd. Jij hebt met 80% van de punten dus relatief zeer goed gescoord.
    • Deze methode wordt alleen op losse cijfers toegepast. Het ligt er namelijk maar net aan hoe de cijfers van één toets of opdracht verdeeld zijn over de hele klas. Deze verdeling is altijd verschillend.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

‘Ruim onvoldoende’ tot ‘zeer goed’ cijfercategorieën

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Op sommige scholen, door sommige leraren of bij sommige vakken wordt er gewerkt met cijfercategorieën: ‘ruim onvoldoende’ tot ‘zeer goed’. Vaak wordt dit systeem toegepast wanneer er niet heel makkelijk met exacte cijfers kan worden gewerkt, bijvoorbeeld bij gym. Meestal worden de volgende cijfercategorieën toegepast, waarbij iedere categorie ongeveer overeenkomt met de gegeven cijfers:
    • Ruim onvoldoende: 4,5 of lager.
    • Onvoldoende: 4,5 tot 5,5.
    • Voldoende: 5,5 tot 6,5.
    • Goed: 6,5 tot 7,5.
    • Zeer goed: 7,5 of hoger.

Waarschuwingen

  • Zorg ervoor dat je correct optelt en aftrekt. Als het cijfer totaal niet lijkt op de individuele cijfers, of het cijfer lijkt onmogelijk omdat het bijvoorbeeld boven de 100% uitkomt, doe je berekeningen dan opnieuw.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 97.238 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie