Pdf downloaden
Pdf downloaden
Heb je nuttig advies voor een breed publiek of wil je een bepaalde boodschap verspreiden? Dan is het schrijven van een e-book iets voor jou. Online boeken publiceren is bovendien een stuk goedkoper en makkelijker dan via een traditionele uitgeverij! Lees onze gids om te leren hoe je het schrijven en publiceren van je eerste e-book aanpakt.
Stappen
-
Zet je idee op papier. Het schrijven van een e-book verloopt hetzelfde als het schrijven van een papieren boek. Het enige verschil tussen de twee zit hem in de manier waarop het werk gepubliceerd wordt. De eerste belangrijke stap om een e-book te publiceren is dan ook om een idee voor je boek op papier te zetten. Een goede manier om dit te doen is door in één zin samen te vatten waarover je wilt schrijven. Als je dit eenmaal gedaan hebt, kun je hierop verder bouwen door aan de opbouw van het boek te sleutelen.
- Schrijvers van fictie zullen meer tijd aan het uitwerken van plotpunten moeten besteden dan schrijvers van non-fictie.
- Het voordeel van een e-book is dat je vrij bent in de opbouw van je boek. Hierdoor kun je een boek zo kort of lang maken als je wilt en de indeling volledig zelf bepalen.
-
Breid je idee uit. Als je eenmaal een basisidee op papier hebt, kun je aan de slag met de manier waarop je dit idee uit wilt werken. Een handige manier om hiermee te beginnen, is door een web van ideeën te maken. Schrijf je bijvoorbeeld een boek over het verkopen van huizen, dan kun je als onderdeel hiervan schrijven over vergunningen, verkooptechnieken en dergelijke. Verbind alle aspecten die met elkaar te maken hebben door middel van een lijn tot je genoeg aspecten hebt om de structuur van je boek te bepalen.
- Voor ieder boek geldt een andere aanpak. Memoires en zelfhulpboeken werk je bijvoorbeeld op een andere manier uit dan een kookboek of een boek met huishoudtips.
-
Zet de details op een rijtje. Als je je basisidee eenmaal hebt uitgewerkt, heb je waarschijnlijk een enorme hoeveelheid informatie die je in het boek wilt verwerken. Probeer deze informatie nu in te delen in categorieën en bepaal de volgorde van het boek. Denk er hierbij aan welke informatie je publiek het eerst nodig heeft en bouw hier vervolgens op verder.
- De categorieën die je bedacht hebt, zullen de hoofdstukken van je boek worden. Als sommige hoofdstukken met elkaar te maken hebben, kun je deze onder een overkoepelende categorie plaatsen. Schrijf je bijvoorbeeld een boek over make-up, dan zou je hoofdstukken over mascara en eyeliner onder de categorie van de ogen kunnen plaatsen.
-
Schrijf het boek. Denk nog niet aan een titel, inhoudsopgave of andere stilistische aspecten van het boek. Ga simpelweg zitten en begin te schrijven. Misschien vind je het makkelijker om middenin het boek te beginnen, of juist bij het begin. Onthoud wel dat je je niet aan één methode hoeft te houden. Kies per dag de manier (of de manieren) die voor jou het beste werkt.
- Het schrijven van een boek - hoe kort het ook is - kost tijd. Doorzettingsvermogen is dan ook van groot belang. Probeer elke dag tijd vrij te maken om te schrijven of schrijf tot je een bepaald aantal woorden hebt bereikt. Doe niets anders tot je dit doel bereikt. Zelfs als het even niet goed gaat, helpt het om gewoon door te schrijven om jezelf zo te stimuleren om toch door te gaan. Voor je het weet komen er dan weer nieuwe ideeën bij je op en gaat het schrijven weer beter. Hoe lang het ook duurt, blijf doorgaan.
-
Opnieuw lezen en herschrijven. Heb je je boek eenmaal af, leg het dan even opzij en pak het na twee weken weer op. Nu kun je met een kritische blik beoordelen wat je van je werk vindt. Is de opbouw van de hoofdstukken bijvoorbeeld wel logisch? Vaak passen schrijvers de volgorde van het boek in dit stadium nog aan. Ben je eenmaal tevreden met de volgorde van de hoofdstukken, lees het volledige werk dan nog eens door en verbeter de tekst.
- Ook het herschrijven van het boek kost tijd. Je zult er misschien minder uren insteken dan in het schrijven, maar desondanks zul je er toch minimaal een paar dagen tot wel weken aan kwijt zijn. Een goede manier om hiermee om te gaan is door een duidelijke, strakke planning te maken.
- Net als hoofdstukken zullen ook zinnen of paragrafen niet altijd in de juiste volgorde staan. Wees niet bang om ook binnen de hoofdstukken de volgorde om te gooien. Zorg echter wel dat ideeën die met elkaar te maken hebben niet te ver uit elkaar geplaatst worden en vergeet geen verbindende zinnen toe te voegen zodat je tekst lekker loopt.
- 'Schrijven is schrappen' is een veelgehoorde zin die perfect bij het herschrijven van je boek past. Vind je dat een hoofdstuk te lang duurt of zijn doel voorbij streeft, probeer het dan beknopter te maken of schrap voorbeelden en andere details.
- Zijn voorbeelden of details juist onmisbaar in je boek, overweeg dan om ze in een aparte zijbalk te zetten.
-
Voeg de details toe. Als je boek eenmaal geschreven en geredigeerd is, wordt het tijd om een titel en overige teksten (zoals een introductie en dankwoord) toe te voegen. Veel schrijvers komen tijdens het schrijfproces al op de titel van het boek. Mocht je twijfelen, probeer het dan simpel te houden.
- Als je een simpele titel kiest, is het wel verstandig om wat alternatieven achter de hand te houden. Sommige titels zullen namelijk al eerder gebruikt zijn.
- Heb je informatie van anderen gebruikt, zorg dan dat je je bronnen vermeldt in een biografie. Waren je bronnen vrienden van je, dan kun je die benoemen in een dankwoord.
-
Voeg een omslag toe. Net als voor een papieren boek is de omslag erg belangrijk voor de verkoop van een e-book. Hoewel het in dit geval om een virtuele omslag gaat, is dit wel wat potentiële kopers het eerst zien. Zorg dan ook dat de omslag er professioneel uitziet en een breed publiek aanspreekt. Let er hierbij wel op dat je de rechten hebt om eventuele foto's of illustraties te gebruiken.
- Zelfs op kleine stukjes van afbeeldingen ligt copyright. Zorg dan ook dat je toestemming van de maker hebt om de afbeelding te gebruiken.
-
Geef wat boeken weg aan vrienden. Heb je je e-book eenmaal af, stuur het dan eerst naar je vrienden en familie. Stel ze de volgende vragen:
- Wat vond je van het boek?
- Wat sprak je aan? Wat niet?
- Hoe kan ik het verbeteren?
-
Zet alle feedback die je krijgt op een rij en verbeter de tekst nog eens. Wees niet bang om ook nu nog grote veranderingen te maken of het boek nogmaals volledig te herschrijven.Advertentie
-
Verzamel de nodige informatie. Hoe meer informatie je over je e-book hebt, hoe makkelijker je het succesvol zult kunnen promoten en publiceren. Schrijf in een apart document de titel van je boek, de namen van je hoofdstukken, het aantal hoofdstukken, het aantal woorden en een schatting van het aantal pagina's. Heb je dit eenmaal gedaan, beschrijf je boek dan door middel van een aantal kernwoorden en geef een korte samenvatting.
- Hoewel je het op de middelbare school misschien anders geleerd hebt, hoeft niet elke tekst een stelling te bevatten. Bij veel non-fictie is dit echter wel het geval.
-
Denk aan je publiek. Probeer je te bedenken wie je boek op basis van je titel en samenvatting zullen willen kopen. Zijn deze mensen jong of oud? Rijk of arm? Je hoeft hiervoor geen expert in te huren, maar zorg dat je een globaal beeld hebt van wie je lezers waarschijnlijk zullen zijn. Dit kan je helpen het boek goed in de markt te zetten.
-
Kies een platform waarop je je boek wilt publiceren. Er zijn een aantal verschillende manieren om een e-book te publiceren. De verschillen tussen deze platformen liggen voornamelijk in de manier waarop je boek beschermd is tegen piraterij, de royalties die je zult ontvangen en het publiek dat het platform heeft. Overweeg wat voor jou belangrijk is en kies je platform op basis van jouw specifieke voorkeuren.
-
Publiceer op e-readers met KDP. Een van de meest gebruikte manieren om dit te doen is door Amazons Kindle Direct Publishing (KDP) platform te gebruiken. Met KDP kun je je e-book gratis vormgeven en publiceren op de Kindle Marketplace. Alle Kindle-eigenaren kunnen je boek dan kopen. Als de prijs van je boek tussen de $2,99 en $9,99 ligt, ontvang je hiervoor 70% van de verkoopprijs per boek. Een nadeel van KDP is dat alleen Kindle-eigenaren je boek zullen kunnen kopen, waardoor je publiek beperkt blijft.
-
Overweeg online uitgevers van e-boeken te benaderen. Op websites als Lulu, Booktango en Smashwords kun je makkelijk je eigen e-book publiceren. De basisservice van deze sites is over het algemeen gratis, maar voor premium pakketten en aanvullende diensten zul je moeten betalen. Zorg dat je niet meer uitgeeft dan je van plan was, maar overweeg te betalen voor bijvoorbeeld marketingdiensten om zo extra te kunnen verdienen. Een voordeel van de genoemde sites is dat je er een groter publiek mee bereikt. Bovendien verdien je per boek vaak een hoger percentage dan op KDP. Lulu betaalt je bijvoorbeeld maar liefst 90% van de verkoopprijs per verkocht boek!
-
Let op verborgen kosten. Bij elk professionele platform waarop je je e-book kunt publiceren (dus ook KDP) worden bepaalde formats gebruikt. Er zijn services beschikbaar waarbij dit proces voor je gedaan wordt, maar die zijn nooit gratis. Het is veel goedkoper om alles zelf te doen, maar dan zul je wel moeten leren hoe dit precies werkt en de nodige software moeten downloaden om je boek op verschillende manieren te kunnen opslaan. Kies je toch liever voor een format service, betaal dan nooit meer dan honderd dollar.
- Ga niet in zee met een uitgever die je je eigen prijs niet laat bepalen. Als je een prijs wordt opgedrongen, kan dit grote gevolgen hebben voor het bedrag dat je uiteindelijk aan je e-book verdient. Over het algemeen brengen e-boeken het meeste op als ze zo'n $0,99 tot $5,99 per stuk kosten.
-
Gebruik speciale software om je e-book zelf te publiceren. Wil je je e-book zelf promoten en online aanbieden en verbind je je liever niet aan een bepaalde site, dan kun je software gebruiken om je e-book zelf in elkaar te zetten. Er zijn een aantal programma's die dit mogelijk maken en waarmee je e-boeken kunt ontwerpen die je vervolgens op eigen houtje online kunt aanbieden. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de kans op piraterij groter is dan wanneer je een site gebruikt om je e-book te publiceren.
- Calibre is een vrij nieuw programma dat snel, krachtig en makkelijk te gebruiken is. Je kunt er html-bestanden mee omzetten, en dat gratis en voor niks. Met de meeste tekstverwerkingsprogramma's kun je je manuscript makkelijk als html-bestand opslaan.
- Adobe Acrobat Pro is hét programma om pdf-bestanden te maken die op vrijwel elke computer geopend kunnen worden. Met Acrobat kun je je e-book beschermen door middel van een wachtwoord, waardoor niet iedereen je document zomaar kan openen. Dit flexibele en krachtige programma is helaas niet gratis.
- OpenOffice.org is een populaire gratis office suite die lijkt op die van Microsoft. In OpenOffice Writer (een tekstverwerker) kun je documenten makkelijk als pdf opslaan. Hoewel je niet zoveel mogelijkheden hebt als in Word of Adobe, is OpenOffice Writer een prima optie voor schrijvers met een beperkt budget.
- Er zijn talloze andere programma's waarmee je zelf e-boeken kunt maken en publiceren. Als bovenstaande programma's je niet aanspreken, kun je online nog vele andere betaalde, maar ook kosteloze software vinden.
-
Promoot je e-book. Heb je je e-book eenmaal online gepubliceerd, dan wordt het tijd om de wereld te laten weten dat het boek bestaat. Er zijn talloze services die je kunt betalen om reclame voor je te maken en dit kan de moeite waard zijn als je boek een breed publiek zou kunnen aanspreken. Het is echter goedkoper en leerzamer om het boek zelf te promoten.
- Gebruik social media om je zichtbaarheid te vergroten. Post informatie over het boek (en een link naar de site waarop het te koop is!) op je social media accounts. Plaats berichten op Facebook en Twitter, maar bijvoorbeeld ook op LinkedIn.
- Wees creatief om zo veel mogelijk zichtbaarheid te creëren. Stuur niet alleen e-mails, maar verspreid de link bijvoorbeeld ook via Instagram, YouTube of andere sites waarop je actief bent.
- Maak jezelf beschikbaar. Mensen vinden het vaak erg leuk als auteurs bereikbaar zijn. Organiseer bijvoorbeeld vragenrondjes, beantwoord tweets van lezers of stuur je boek naar bloggers die e-boeken recenseren.
Advertentie
Tips
- Maak altijd back-ups van je werk. Print je boek uit en zorg dat je boek op minimaal twee manieren is opgeslagen. Zo voorkom je rampen als je laptop er bijvoorbeeld mee ophoudt en heb je je boek altijd nog op een andere manier opgeslagen.
- Wees voorzichtig met het kopen van aanvullende services om je boek te redigeren of promoten. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt en deze zwart op wit hebt. Kun je niet zien hoeveel een bepaalde service uiteindelijk kost, zie dan af van de koop.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 6.711 keer bekeken.
Advertentie