PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je eigen 3D-bril maken is zo simpel dat wanneer je ontdekt dat je de 3D-bril die bij je 3D-dvd werd geleverd kwijt bent, je vlak voordat je een film gaat bekijken er zelf eentje in elkaar kunt zetten. Voordat je begint moet je er zeker van zijn dat de film die je wilt gaan bekijken de ouderwetse rood-blauwe 3D-technologie gebruikt. Modernere technieken die bij 3D-technologie worden gebruikt zijn lastiger zelf na te maken, of duurder dan gewoon een 3D-bril op het internet bestellen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Een rood-blauwe 3D-bril maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Een anaglyphbril is de oudste methode om 3D-afbeeldingen te bekijken. Dezelfde afbeelding wordt een keer met rood en een keer met cyaan (blauw-groen) getekend, waarbij de kleuren iets verschoven zijn. Wanneer je deze afbeelding bekijkt met een bril met glazen in dezelfde kleuren, kan elk oog alleen maar de afbeelding van de tegenovergestelde kleur zien. Omdat je beide ogen iets zien dat lijkt op dezelfde afbeelding vanuit twee iets andere perspectieven, interpreteer je dit als een echt 3D-voorwerp.
    • Sommige 3D-dvd's (maar geen blu-ray) en -spellen waarbij vermeld wordt dat ze een anaglyph- of stereoscopische versie hebben, zijn geschikt om met deze bril te bekijken. Zoek op het internet naar anaglyphvideo's en -afbeeldingen om meer driedimensionale content te vinden.
    • De meeste 3D-televisies en -bioscopen gebruiken een andere technologie. Als een 3D-scherm of -afbeelding naast rood en cyaan nog andere kleuren bevat, dan zal deze bril je niet helpen.
  2. Watermark wikiHow to Je eigen 3D‐bril maken
    De stevigste optie is om een goedkope bril of zonnebril te kopen bij een drogist of eurowinkel en de plastic glazen eruit te halen. Je bespaart zo niet erg veel geld vergeleken met een kant-en-klare 3D-bril. Veel mensen geven er daarom de voorkeur aan om stevig karton te gebruiken of een gewoon vel papier dat doormidden gevouwen is.
    • Stevig karton zal langer meegaan dan andere papiersoorten. [1]
    • Het knippen en vouwen van een brilmontuur is vrij gemakkelijk, maar je kunt als je dat wilt dit sjabloon uitprinten, uitknippen en overtrekken op steviger karton.
    • Knip transparant plastic uit voor de glazen. Vrijwel elke soort transparant plastic zou moeten werken. Welke soort je ook kiest, knip het plastic zo uit dat het iets groter is dan de openingen voor de ogen in het montuur. Op deze manier kun je het plastic gemakkelijk aan de bril plakken. Enkele gemakkelijk verkrijgbare materialen zijn:
    • Cellofaan. Dit is het dunne, flexibele plastic dat soms wordt gebruikt voor de 'raampjes' in voedselverpakkingen of om cd-doosjes te verpakken. [2]
  3. Watermark wikiHow to Je eigen 3D‐bril maken
    Je kunt deze kopen bij kantoorboekhandels.
    • Een cd-doosje van hard plastic. Dit zou alleen door een deskundige volwassene op maat gemaakt moeten worden, omdat er een kans bestaat dat het materiaal in stukken breekt. Snijd het materiaal steeds lichtjes in met een stanleymes totdat er een diepe groef ontstaat. Buig het plastic dan iets om om het af te breken. [3]
    • Acetaatvellen (ook wel acetaatfolie genoemd) kun je kopen bij hobbywinkels of winkels voor theater/toneelverlichting. Ze zijn in verschillende kleuren te koop, waaronder rood en cyaan. Je hoeft de glazen van je 3D-bril dus niet in te kleuren.
  4. Watermark wikiHow to Je eigen 3D‐bril maken
    Gebruik watervaste markeerstiften om een kant van de glazen in te kleuren. Deze bril zal het beste werken wanneer je cyaan in plaats van blauw gebruikt, maar blauwe markeerstiften zijn gemakkelijker te vinden en blauw werkt ook vrij goed.
  5. [4] Als je naar een tv- of computerscherm kijkt en je ziet het 3D-effect niet, pas dan de instellingen voor tint en kleur van de monitor aan totdat het blauw op het scherm onzichtbaar wordt door je rechterlens. Het zou duidelijk moeten zijn wanneer dit gebeurt, aangezien het beeld plotseling in 3D zal veranderen.
  6. Als het nog erg licht lijkt, kleur de andere kant van de glazen dan ook in. [5]
    • Plak de glazen voor de openingen voor de ogen. Plak het rode glas voor het linkeroog en het blauwe glas voor het rechteroog . Plak de glazen aan het montuur vast. Zorg ervoor dat je geen plakband over de glazen zelf heen plakt, anders zul je een wazig zicht hebben.
    • Pas de kleurtint van je monitor aan. Zet de bril op en bekijk de 3D-afbeelding. Als je naar een televisie of een computermonitor kijkt en geen 3D-effect ziet, pas dan de instellingen voor de kleurtinten van het scherm aan totdat het blauw erop onzichtbaar wordt door je rechterglas. Het zou duidelijk moeten zijn wanneer dit gebeurt, omdat de afbeelding ineens driedimensionaal wordt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Andere soorten 3D-brillen gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Een van de soorten 3D-brillen die in bioscopen vaak gebruikt wordt heeft gepolariseerde filters als glazen, evenals speciale projectors die licht polariseren. [6] Probeer een gepolariseerd filter te zien als een raam met tralies ervoor: verticaal (gepolariseerd) licht schijnt tussen de tralies door en bereikt je oog, terwijl horizontaal licht niet door de tralies heen kan komen en gereflecteerd wordt. De tralies over beide ogen wijzen verschillende kanten op en elk oog ziet dus een verschillende afbeelding. Je hersenen interpreteren deze twee afbeeldingen als een enkele driedimensionale afbeelding. In tegenstelling tot bij de rood-blauwe bril, maakt het niet uit hoeveel kleuren de afbeelding bevat.
  2. Zelf thuis een dergelijke bril maken is waarschijnlijk duurder dan een exemplaar kopen, vooral omdat je bij elke bioscoop of televisie die deze techniek gebruikt er waarschijnlijk eentje krijgt. Als je er echter in geïnteresseerd bent, koop dan een vel lineair of planair gepolariseerde plastic folie. [7] Draai het vel 45 graden in verticale richting en knip dan een glas uit. Draai het vel nog eens 90 graden links- of rechtsom en knip dan het tweede glas uit. Dit ontwerp wordt het meest gebruikt, maar het kan zijn dat je het glas moet draaien wanneer je naar de 3D-afbeelding kijkt om te zien wat werkt. Zorg er wel voor dat je beide glazen tegelijkertijd draait, omdat ze altijd 90 graden ten opzichte van elkaar gedraaid moeten zijn.
    • De daadwerkelijke uitleg van hoe gepolariseerd licht werkt is ingewikkelder dan hierboven is beschreven. Moderne 3D-brillen gebruiken eigenlijk circulair gepolariseerd licht, waarbij mensen tijdens het kijken hun hoofd niet stil hoeven houden. Om deze glazen thuis te maken heb je een vel linksdraaiend circulair gepolariseerd plastic nodig, evenals een vel rechtsdraaiend circulair gepolariseerd plastic (ook wel links- en rechtshandig genoemd). [8] Dit materiaal is duurder dan lineaire filters. [9]
  3. Watermark wikiHow to Je eigen 3D‐bril maken
    Dergelijke brillen worden ook wel actieve 3D-brillen genoemd en hebben een geavanceerd ontwerp dat je thuis niet na kunt maken. Om een verschillende afbeelding naar elk oog te kunnen sturen (wat de basis van alle 3D-technologie is), wisselt het televisiescherm pijlsnel tussen twee verschillende afbeeldingen. Dit gebeurt vele malen per seconde. De speciale bril die je tijdens het kijken draagt wordt met de televisie gesynchroniseerd. De glazen worden op exact hetzelfde moment donker of transparant, waarbij piepkleine, vloeibare kristallen en een elektrisch signaal gebruikt worden. [10] Dit type 3D-bril wordt gezien als de effectiefste bril om langere tijd comfortabel te kunnen gebruiken, maar het is gewoon niet mogelijk om deze thuis te maken, laat staan om je televisie zo in te stellen dat deze met je bril gesynchroniseerd wordt.
    Advertentie

Tips

  • Als je op zoek bent naar computerspellen waar deze rood-blauwe bril bij werkt, probeer dan 'Bioshock', 'King's Bounty: Armoured Princess' en 'Minecraft.'
  • Versier je bril met de materialen die je in huis hebt om hem uniek te maken.
  • Een steviger montuur krijg je door een veiligheidsbril in een bouwmarkt te kopen en de glazen zelf in te kleuren met stiften.
  • IMAX-bioscopen gebruiken lineaire polarisatie, terwijl RealID-bioscopen circulaire polarisatie gebruiken. Dit kan echter veranderen omdat bioscopen verschillende methoden uitproberen. [11] Een bril die geschikt is voor de ene methode zal niet werken in een bioscoop die de andere methode gebruikt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Draag je bril niet continu; een 3D-bril kan namelijk hoofdpijn veroorzaken.
  • Ga niet rijden met deze bril op.
Advertentie

Benodigdheden

  • Plastic bril, karton of stevig papier
  • Transparante overheadsheet, cellofaan of acetaat
  • Schaar
  • Plakband
  • Blauwe en rode watervaste markeerstiften

Over dit artikel

Deze pagina is 16.006 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie