Pdf downloaden
Pdf downloaden
Droom je ervan je eigen trendy kledinglijn op te zetten? Om succesvol te zijn, moet je leren hoe je een bedrijf runt, hoe je je producten aan de man brengt en hoe je je klanten tevreden houdt. Dit zijn enkele handige tips om een bedrijf te starten in de kleding- en mode-industrie.
Stappen
-
Stel een goed ondernemingsplan op. Je ondernemingsplan schetst hoe je je kledinglijn wilt runnen. Probeer bij het schrijven zo realistisch mogelijk te zijn. Het is altijd beter om je winst te onderschatten en aangenaam verrast te zijn dan je mogelijkheden te overschatten en teleurgesteld te raken. Denk met name aan de volgende aspecten:
- Inleidende samenvatting – De inleidende samenvatting is zowel een beschrijving van je bedrijfsmissie als een middel om potentiële investeerders aan te trekken. Deze pitch is onmisbaar in alle bedrijfstakken, maar vooral voor kledinglijnen, omdat die vaak externe financiering nodig hebben.
- Beschrijving van het bedrijf. De beschrijving van het bedrijf geeft mensen een idee waar je heen wilt met je kledinglijn, wat je onderscheidt van je concurrenten en de markten waar je vaste voet op wilt krijgen.
-
Zet de manier waarop je je onderneming gaat financieren bovenaan je prioriteitenlijst. De financiering is de levensader van je startende bedrijf. Als je nog geen externe financiering hebt, is het belangrijk om hieraan te werken en een aantal vuistregels onder de knie te krijgen. Dit moet je weten om je bedrijf op te starten:
- Hoeveel geld heb je nodig om je kledinglijn te lanceren? Heb je hiervoor gespaard of heb je een lening nodig van de bank? Informeer wat de mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een lening voor het opstarten van je bedrijf. Het kan zijn dat je een onderpand nodig hebt om een lening te kunnen afsluiten.
- Wat zijn je kosten? Lees de rest van dit artikel goed door en maak dan een lijst van de geschatte kosten (materiaal, productie, voorraad, apparatuur, reclame, marketing, organisatiekosten, enz.). Bereken hoeveel het kost om je bedrijf een jaar lang te runnen. Is je beschikbare budget voldoende om deze kosten te dekken?
-
Bedenk hoe lang je zonder salaris kunt. Wil je je fulltime aan je kledinglijn wijden? Zo ja, hoeveel jaar ben je bereid te wachten totdat je bedrijf winst draait, waardoor je jezelf een salaris kunt toekennen? Of wil je het erbij doen? Winst is mooi, maar je hecht meer waarde aan creatieve uiting dan aan winstgevendheid. Probeer je betrokkenheid te meten. Ga ervan uit dat je jezelf gedurende het eerste jaar geen salaris kunt toekennen, behalve als je heel erg veel geluk hebt.
- Je geeft in de eerste vier seizoenen (1 jaar) waarschijnlijk meer uit dan dat je verdient. Maar als je bedrijf eenmaal is gevestigd, kun je eventueel uitbreiden met financiering door particuliere investeerders (bijvoorbeeld via BAN Nederland), bekende personen en voorbestellingen op aanbetaling.
-
Bestudeer de rest van de markt. Wie zijn je huidige en waarschijnlijk je toekomstige concurrenten? Wie behoort tot je doelgroep? Voor hoeveel denk je dat je je ontwerpen kunt verkopen aan de detailhandel en de groothandel? Vraag rond. Ontvang feedback. Praat met winkeliers en potentiële klanten.
- Het kan een idee zijn om een bijbaan te zoeken in een winkel die levert aan de markt die je voor ogen hebt. Let op wat de winkel inkoopt en wat de klanten kopen.
- Zoek voorbeelden van kleding die lijkt op wat je wilt ontwerpen en zoek uit waar en voor hoeveel het verkocht wordt. Deze kennis geeft je een voorsprong wanneer je voor jezelf begint.
-
Zoek uit wat je wettelijke verplichtingen zijn. Bepaal eerst welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past (bv, nv, eenmanszaak, vof, enz.). Schrijf je bedrijf in bij de plaatselijke Kamer van Koophandel. Je bedrijf krijgt een btw-nummer toegewezen. Bij de Kamer van Koophandel of op de website kun je informatie inwinnen over het starten van een onderneming. Je kunt overwegen een advocaat in te huren als adviseur of om achter de hand te hebben voor wanneer het nodig mocht zijn.Advertentie
-
Bepaal of je werknemers nodig hebt. Moet je mensen inhuren om te helpen met je kledinglijn? Bekijk wat voor soort hulp je nodig hebt, voor hoeveel uur per week en wat je ervoor kunt betalen.
- Als je productie bedoeld is voor exclusieve kledingzaken, kun je zelf knippen, naaien en omzomen. Als je het groter wilt aanpakken, zal je zeker ondersteuning moeten inschakelen voor de productie.
- Wil je dat je kleding lokaal wordt vervaardigd? Biologisch? Laat je het in het buitenland maken voor minder geld (en minder goede kwaliteit)? Deze vragen beïnvloeden je keuze wie je inhuurt.
- Wil je een winkellocatie? Zo ja, dan moet je waarschijnlijk mensen inhuren.
-
Begin je eigen merk te creëren. Dit is het moment van leuke modieuze beslissingen! Je merknaam bepaalt wat mensen associëren met je kledinglijn, dus kies verstandig!
- Kies een naam. Welke naam vertegenwoordigt je kledinglijn? Je kunt je eigen naam gebruiken (zoals Ralph Lauren, Calvin Klein en Marc Jacobs hebben gedaan), een woord dat je beschrijft (zoals Rodarte of Marchesa), een woord uit een andere taal (bijvoorbeeld Escada, trap of ladder in het Portugees), of woorden met esthetische waarde (zoals Iceberg, Mulberry of Imitation of Christ). Wat je ook kiest, zorg ervoor dat de naam uniek en herkenbaar is.
- Je merknaam en je bedrijfsnaam kunnen en moeten verschillend zijn. Je bedrijfsnaam kan bijvoorbeeld bestaan uit je initialen of een variatie op je eigen naam, terwijl de naam van een collectie (van de kledinglijn) creatiever moet zijn en representatief voor de stijl die je hebt gekozen. [1] X Bron Jay Arrington, <i>The Official Step-by-step Guide to Starting a Clothing Line</i>, ISBN 0976416107.
-
Ontwerp een logo. Brainstorm over veel verschillende logo’s totdat je er één overhoudt waar je helemaal zeker van bent. Mensen herkennen je aan je logo en het is verwarrend als je het steeds verandert. Ga na of de gekozen naam beschikbaar is als domeinnaam en bekijk hoe je je handelsmerk kunt registreren (de meeste rechtsstelsels staan dit toe en moedigen het zelfs aan).Advertentie
-
Ontwerp de kleding . Dit is het leukste gedeelte voor de meeste mensen, maar het is maar 10-15% van het hele proces! Maak schetsen, ontvang feedback en beslis welke schetsen deel gaan uitmaken van je eerste collectie. Kies stoffen en materialen die kosteneffectief en eigentijds zijn.
- Vraag aan de fabrikant van je lijn wat de beperkingen zijn, zoals bepaalde kleuren die ze niet kunnen printen. Als je een T-shirtlijn ontwerpt, vraag dan de volgende informatie aan de drukker: specificaties van de afmetingen, het soort shirt waar je op wilt printen en het gewicht/de kwaliteit van de stof (kies bijvoorbeeld een goedkopere dunnere stof voor een zomerkledinglijn).
- Detail is belangrijk. Voorzie je schetsen van een goede lay-out die de details duidelijk weergeeft en de juiste terminologie gebruikt. Als je de terminologie niet kent, zoek dan een foto om aan de fabrikant te laten zien en vraag hoe dat heet. Leer het jargon en bereid je goed voor, zodat je de stoffen die je wilt gebruiken weet te herkennen en benoemen qua gewicht (m/kg), materiaal en samenstelling.
-
Houd bij het ontwerpen van je collectie rekening met de seizoenen. Collecties worden meestal per seizoen ontworpen. De meeste warenhuizen kopen minstens twee seizoenen van tevoren in en kleinere winkels kopen 1 à 2 seizoenen van tevoren in. Houd er rekening mee dat je tijd nodig hebt voor het ontwerpen, de productie en dienovereenkomstige levering.
-
Breng je ontwerpen in productie. Breng je schetsen naar een naaister, fabrikant of drukkerij. Over het algemeen wordt er eerst een prototype gemaakt, zodat je zeker weet dat de kleding geproduceerd wordt zoals je het wilt hebben. Stel hoe dan ook veel vragen en leg altijd alles zwart op wit vast.
-
Zoek je fabrikanten. Zoek op internet naar ‘kledingfabrikanten’. Veel mensen werken met kledingfabrikanten in het buitenland omdat de kosten lager zijn. Houd er rekening mee dat veel van die fabrikanten alleen in grote hoeveelheden leveren, dus vraag naar minimale hoeveelheden voordat je met ze verdergaat. Kijk goed rond en vraag naar de doorlooptijd en hoe snel de prototypen naar je toegestuurd kunnen worden (deze voorbeelden moeten beschikbaar zijn voordat je ontwerpen klaarstaan voor productie).
- Houd rekening met de productieomstandigheden. Consumenten zijn bewuster van erbarmelijke arbeidsomstandigheden dan vroeger en rekenen af met kledinglijnen die zo’n achtergrond hebben.
- Als je kunt naaien, kun je wellicht zelf de patronen en prototypen vervaardigen. Je kunt ook advies inwinnen van een naai-expert.
Advertentie
-
Ontwerp een website om je kledinglijn te promoten. Zorg ervoor dat het er heel professioneel uitziet en de kleding op zijn best weergeeft. Vermeld duidelijk je contactgegevens voor als winkels of andere potentiële handelspartners contact met je willen opnemen. Als je kleding wilt verkopen via je site, moet je een winkelwagensysteem opzetten en betaalmethodes instellen, zodat je betalingen via iDeal kunt ontvangen.
-
Leg contact met websites en blogs die je merk en website onder de aandacht kunnen brengen. Je kunt ook denken aan veilingsites en kunst- en handwerksites die ook kleding toestaan. Relaties genereren verkoop, of het nu door mond-tot-mondreclame is of het handige voor-wat-hoort-wat-principe. Onthoud dat goed!
-
Maak reclame voor je kledinglijn. Dit kan duizenden euro’s kosten in het eerste jaar. Dit moet je doen om je merknaam op de markt te krijgen:
- Schrijf een persbericht en stuur het naar lokale kranten en tijdschriften.
- Koop advertentieruimte in kranten en op websites die gelezen worden door mensen in je doelgroep.
- Sponsor activiteiten waar je doelgroep op afkomt.
- Zorg voor de steun van een beroemdheid of geef je kleding gratis weg aan de meest populaire persoon die je kent, zodat hij/zij ermee rond gaat lopen.
- Gebruik social media zoals Twitter, Facebook en je eigen blog om het nieuws te verspreiden. Zorg ook voor een goed LinkedIn-profiel.
-
Wees je eigen reclamezuil. Draag je eigen mode, vraag mensen om hun mening en schrijf ze op. Dit helpt je ook om een product te ontwerpen dat mensen mooi vinden. Neem alle suggesties serieus. Het werkt hetzelfde als een marketing- en ontwerpteam en het kost je niets. In het begin heb je een klein budget, dus maak gebruik van elke gelegenheid die je krijgt.
-
Neem bestellingen op. Verkoop je waar op festivals, markten en aan iedereen die je kent. Maak een afspraak met lokale winkels en overtuig ze om je lijn op te nemen in hun assortiment. Bied je kleding aan op internet. Laat een catalogus printen en stuur hem naar winkels en potentiële klanten.
-
Ga naar modebeurzen, als dit in je budget past. Een stand huren kan duur zijn, maar het kan het waard zijn, zowel voor de verkoop als voor publiciteit. Bijvoorbeeld de MAGIC Fashion Trade Show in Las Vegas en de Bread en Butter modeshow in Berlijn zijn geweldige plekken om je zinnen op te zetten.Advertentie
Tips
- Soms loont het om samen te werken met een bevriende ontwerper of collega die je kan helpen je kledinglijn van de grond te krijgen. Twee krijgen meer steun en ideeën dan één. Ga wel eerst na of je goed kunt samenwerken, want het feit dat je goed bevriend bent, wil niet zeggen dat je samen een bedrijf kunt runnen!
- Bedenk een pakkende naam! Dat helpt om je bedrijf tot een succes te maken!
- Wees je ervan bewust dat je eigen principes in de kledinglijn terug te vinden moeten zijn. Als je iets geeft om eerlijke arbeid, een gezond milieu en duurzaamheid, zorg er dan voor dat je kledinglijn deze principes naleeft en dat dit ook duidelijk wordt gemaakt naar de klanten toe.
- Zorg ervoor dat alles wat je doet je merknaam versterkt.
- Probeer particuliere investeerders te vinden die bereid zijn je merk te steunen. Je kunt zelfs overwegen om mee te doen aan tv-programma’s als Dragon’s Den om investeerders te trekken én tegelijkertijd met je kledinglijn te pronken.
Advertentie
Waarschuwingen
- Als je eenmaal binnen bent in de mode-industrie en je je in het gezelschap bevindt van beroemdheden, kan het verleidelijk zijn om op je lauweren te gaan rusten. Niet doen! Zoek altijd naar mogelijkheden om te verbeteren. Blijf je kledinglijn veranderen en blijf vooruitgang boeken. Neem niets vanzelfsprekend, anders krijg je een saai merk.
- Zorg ervoor dat je bestellingen altijd kunt leveren. Je krijgt al snel een slechte reputatie als je bestelde producten niet of niet op tijd kunt leveren.
Advertentie
Benodigdheden
- Ondernemingsplan
- Geschikte plek om kleding te ontwerpen en te bewerken
- Opslagruimte voor kleding (Pas op! Dit kan een kostbare aangelegenheid zijn.)
- Informatie over fabrikanten. Wees er zeker van dat je de juiste hebt gekozen voor jouw wensen (doe uitgebreid onderzoek op internet, telefonisch en tijdens persoonlijke gesprekken).
- Mentoren. Je moet op mensen kunnen steunen die je helpen overleven en je de uitdagingen helpen te doorstaan die op je pad komen in deze industrie met moordende concurrentie.
Bronnen
- ↑ Jay Arrington, The Official Step-by-step Guide to Starting a Clothing Line , ISBN 0976416107.
Advertentie