PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Zelf een piercing zetten is goedkoop en makkelijk, maar kan enorm gevaarlijk zijn als je niet precies weet wat je aan het doen bent. Hoewel het altijd beter is om het door een professional te laten doen, zijn bepaalde plekken om jezelf te piercen veiliger dan andere. Je lip, bijvoorbeeld, is een vrij veilige plek. Als je je eigen lip wilt piercen, dan dien je erg voorzichtig te zijn. Gebruik het juiste gereedschap, volg de juiste techniek, en houd alles hygiënisch.

  1. Met name een goede piercenaald is belangrijk. Gebruik een professionele naald. Naainaalden zijn NIET geschikt voor je huid!
  2. Ook dit is erg belangrijk. Je hebt namelijk geen idee waar de naald voor gebruikt is. Als je een professionele naald gekocht hebt, verpakt en wel, dan is die waarschijnlijk door een autoclaaf gehaald. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken.
    • Zorg er ook voor dat je je sieraden goed reinigt. Er is natuurlijk wel voorzichtig te werk gegaan toen die geproduceerd werden, maar neem liever het zekere voor het onzekere.
  3. Droog je binnenlip met een droge tissue of een stukje doek, zodat je niet over je piercende hand kunt kwijlen. Markeer eerst de plek waar je de naald wilt inbrengen. Zorg ervoor dat het gebied om je heen zeer schoon is. Je wilt dit niet op een smerige gootsteen doen in de badkamer. Zorg ervoor dat je instrumentarium gereed ligt, en dat je ze op schone tissues gelegd hebt. Je wilt geen onnodige bacteriën op je spulletjes hebben.
  4. Als je je handschoenen eenmaal aan hebt, zorg er dan voor dat je niets anders aanraakt dan de naald en de klem.
  5. Eerst een weg banen door het spierweefsel aan de binnenkant van de lip is een stuk makkelijker. Als je van buiten begint, en dus eerst de huid doorbreekt voordat je het spierfweefsel bereikt, dan zul je dat voelen. Van binnenuit doet het een stuk minder pijn. Houd het gebied vast dat je wilt piercen, en druk de eerste laag van de huid door met de naald. Zorg ervoor dat je met je eerste drukje ten minste halverwege je lip komt. Op die manier heb je namelijk het spierweefsel aan de ene kant, en de huid aan de andere kant van de naald. Dat is makkelijker. Nogmaals, verzeker jezelf ervan dat je op de goede plek zit. Zorg ervoor dat de naald in een goede hoek staat ten opzichte van je lip. In plaats van de naald door je lip te forceren, druk je je lip op de naald. Dit zal de pijn verlichten, en zal het proces versoepelen. Je kunt ook je vinger achter je lip zetten, daar waar de naald eruit zal komen, en drukken. Doe dit tegelijk met het indrukken van de naald. De druk zal ervoor zorgen dat je de pijn niet voelt. Ook wordt het oppervlak dunner door de druk, waardoor de naald er makkelijker door heen kan. Het is makkelijker om een klem te gebruiken. Je hebt dan betere grip, minder pijn, en meer gemak met het piercen.
  6. Als je een professionele holle naald hebt ,dan kun je je sieraad in het uiteinde steken en de naald eruit halen. Het sieraad zal nu door je lip zitten. Voilà!
  7. Maar houd het daar niet bij! Zorg ervoor dat je de piercing ook goed schoonmaakt. En haal je sieraden er niet onnodig uit, tenzij je dat noodgedwongen moet doen (i.e. als je ouders je daartoe dwingen, je baas dwingt je daartoe, of het is verboden op school, etc.) Haal je piercing er niet zo maar uit. Dat is namelijk de makkelijkste manier om een infectie op te lopen. Een goede, gemakkelijke, en effectieve manier om je piercing goed te laten helen, is door deze te reinigen met een zoutoplossing. Dit kun je zelf makend door zo’n 250 ml gedestilleerd water te mengen met een kwart theelepeltje zeezout (zonder jodium). Raak de piercing niet aan, behalve als je die aan het schoonmaken. Het gebruik van alcoholvrij mondwater, en het vermijden van pittig eten, zal het herstelproces bevorderen. Laat de piercing uit zichzelf helen. Bij sommige mensen en piercings duurt dit langer dan bij anderen.
  8. Dat is goed, en getuigt ervan dat jouw lichaam zich goed aan het genezen is. Gele of groene afscheiding is geen goed teken. Dat wijst namelijk meestal op een infectie. Als hier sprake van is, haal de piercing dan absoluut niet uit je lip. Doe je dit wel, dan nestelt de infectie zich in de huid. Ga naar een shop, en laat er een professional naar kijken. Je kunt deze afscheiding de eerste dag/twee dagen zien, maar daarna kan het erop wijzen dat het ontstoken is. Houd het dus goed schoon. Drink geen alcohol, ga niet roken, en bezoek ook geen zwembaden. Je dient je hier minimaal een paar weken/maanden van te onthouden. Meestal duurt het zo’n twee maanden voor de wond volledig hersteld is, maar de meeste mensen zijn er binnen anderhalve maand al vanaf.
  9. Advertentie

Tips

  • Mondwater kan nogal ruw zijn voor je piercing. Als je het wilt gebruiken, verdun het dan met water.
  • Je piercing reinigen na de maaltijd is een goede manier om eventuele infecties te voorkomen.
  • Hoewel de meeste oude, traditionele piercings (neus, lip, oor, etc.) eenvoudig thuis te zetten zijn, kun je nooit té voorzichtig zijn. Lippiercings lopen minder risico op infectie, aangezien de enzymen in je mond meehelpen, maar het kan natuurlijk altijd.
  • Gebruik sieraden van titanium, niobium of chirurgisch staal als eerste piercing. Plastic is poreus, en stelt ontstekingen in staat zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je sieraad niet te klein is om het in staat te stellen te kunnen zwellen.
  • Mijd onveilige orale seks tot je piercing volledig genezen is. Deze open wond kan, als het blootgesteld wordt aan lichaamssappen, een vergroot risico op de overdracht van soa’s met zich meebrengen.
  • Als je piercing probeert te verhullen, gebruik dan een pleister.
  • GEBRUIK GEEN IJS! IJs zal het spierweefsel alleen maar stijver maken, waardoor het moeilijker en pijnlijker wordt om er een naald doorheen te zetten. Je lip moet warm zijn, zodat de naald er makkelijk doorheen kan.
  • Zet de veiligheid altijd op de eerste plek. Gebruik de juiste spullen. Gebruik nooit een ongesteriliseerde naald, piercing gun, of veiligheidsspeld. Als deze niet gesteriliseerd zijn, dan zitten ze vol bacteriën. De kans dat je een infectie oploopt neemt dus toe.
  • Houd een sterke lamp tegen de huid, om te zien of er iets is dat kan gaan bloeden. Of kijk aan de binnenkant van je mond, om de bloedvaten te zien.
  • Vervang je sieraad niet voordat je wond volledig genezen is. Doe je dit wel, dan zal dat de wond irriteren. Je vraagt in feite om een infectie.
  • Gebruik geen wattenstaafje, watje, of washandje om het gaatje en de huid mee te reinigen. Deze kunnen vezels en deeltjes achter laten die de piercing ingedrukt kunnen worden, en later infecties kunnen veroorzaken.
  • Als je de piercing reinigt, gebruik dan een wattenstaafje die je in de alcohol gedept hebt. Steek de piercing naar buiten met je tong, en reinig de stud met je ontsmette wattenstaafje.


Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je toch een ontsteking oploopt, haal de piercing er dan niet uit. Doe je dit wel, dan kan de wond genezen en de infectie binnensluiten. Ga liever gelijk naar een dokter.
  • Laat je lip nooit piercen door een vriend. Het is beter als je het zelf doet, zodat je precies weet wat er goed voelt. Ook kun je je eigen tempo hanteren. Als er iets mis zou gaan, dan zou je vriend serieus in de problemen kunnen maken. En niet alleen door je ouders…
  • Er zou weinig tot geen bloed te zien moeten zijn. Als je meer dan een paar druppeltjes bloed tevoorschijn ziet komen, dan bestaat de kans dat er iets fout gegaan is. Als je ernstig bloedt, zoek dan onmiddellijk hulp . Misschien heb je slechts een bloedvaatje geraakt. Als het je beangstigt, ga dan direct naar de dokter.
  • Gebruik nooit een magnetron om naalden/sieraden te steriliseren. Metaal mag onder geen beding in de magnetron.
  • Verwacht niet dat het zo soepel en snel zal gaan als bij de professionele studio. Omdat je het zelf doet dien je voorzichtig, langzaam, en secuur te werk te gaan. En dat kan even pijn doen.
  • Nogmaals, dit is je eigen verantwoordelijkheid. Alleen als je er echt zeker van bent om je eigen lip te piercen, moet je het doen. En doe het niet zonder dat je ouders er vanaf weten. Ze komen er snel genoeg achter namelijk.
  • Het is altijd beter om het door een professional te laten doen. Kies daar dan ook voor, als je je dat kunt veroorloven.
Advertentie

Benodigdheden

  • Een gesteriliseerde, holle naald
  • Een stud, of ringetje
  • Reinigingsproducten
  • Rubberen of vinyl handschoenen
  • Een schone doek of washand
  • Alcohol en bleek (om mee te steriliseren)
  • Gekookt water (als onderdeel van de sterilisatie
  • Iets om vast te grijpen als je pijn hebt
  • Een klem (optioneel)

Over dit artikel

Deze pagina is 6.702 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie