PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Veel vrouwen voelen zich onzeker als ze ongesteld zijn, maar de menstruatiecyclus is een natuurlijk proces. Lees verder om te leren over de juiste verzorging tijdens je menstruatie zodat je je minder onzeker voelt.

Deel 1
Deel 1 van 4:

De juiste benodigdheden

PDF download Pdf downloaden
  1. Vrouwen hebben tegenwoordig allerlei verschillende opties voor wat betreft de persoonlijke hygiëne tijdens de menstruatie, dus kies iets dat het beste past bij jouw leefstijl.
  2. Overweeg om tampons te gebruiken. Tampon worden in de westerse wereld het meest gebruikt tijdens de menstruatie [1] , omdat ze handig en gemakkelijk in het gebruik zijn. Een tampon is gemaakt van absorberend katoen, en wordt in de vagina gedragen om het bloed op te nemen dat uit de baarmoeder komt. Er zijn tampons met verschillende gradaties van absorberend vermogen, zoals licht, normaal, zwaar en super, zodat ze passen bij de hevigheid van je menstruatie. Tampons gooi je na gebruik weg, en je moet ze elke vier tot acht uur verwisselen.
    • Draag een tampon nooit langer dan acht uur, en neem een soort die niet meer absorberend is dan je nodig hebt, want dat kan leiden tot een zeldzame aandoening met de naam ‘toxischeshocksyndroom’.
  3. Maandverband leg je in je ondergoed, en ze bestaan in allerlei lengtes en gradaties van absorberend vermogen. Ze zijn gemaakt van een absorberend materiaal dat cellulose heet, en moeten na gebruik worden weggegooid. Sommige vrouwen gebruiken ze als extra bescherming naast een tampon, maar andere vrouwen nemen liever alleen maandverband, omdat ze het niet prettig vinden om iets in hun vagina in te brengen. Omdat maandverband een lekvrije plastic onderkant heeft, houdt het geurtjes meer vast dan andere producten voor de persoonlijke hygiëne.
  4. Sommige vrouwen kiezen ervoor om maandverband van absorberend materiaal zoals katoen, microvezels of bamboe te kopen of te maken. Stoffen maandverband bevat geen chemicaliën zoals wegwerpverband, en gaat niet vies ruiken als het bloed erdoor wordt geabsorbeerd. Je moet ze echter wel regelmatig wassen, en ze zijn meestal wat groter en dikker dan maandverband dat je weggooit.
  5. Investeer in een menstruatiecup . De menstruatiecup wordt steeds populairder. Sommige cups moet je na gebruik weggooien, en breng je in als een pessarium. Er zijn ook menstruatiecups die je kunt hergebruiken, zoals die van LadyCup of Lunette. Ze zijn gemaakt van siliconen, en worden diep in de vagina ingebracht, tot tegen de baarmoedermond aan. In beide gevallen wordt de cup door de spieren van de vaginawand op zijn plek gehouden. Je kunt de cup 12 uur lang inhouden, ook als je gaat zwemmen en als je slaapt. Omdat je ze inwendig draagt, ruik je er weinig van als je ongesteld bent.
    • De cup dient elke vier tot twaalf uur geleegd te worden. Je gooit het bloed in de wc of in de wasbak en spoelt de cup om voordat je hem weer inbrengt.
  6. Als je een tampon te lang in houdt kun je gaan doorlekken, en als je een maandverband te lang draagt kan het gaan stinken.
    • Tijdens zware dagen van je menstruatie moet je je maandverband of tampon misschien wel elke twee uur verwisselen. Op lichte dagen is om de drie tot vier uur waarschijnlijk voldoende.
    • Nogmaals, hou een tampon nooit langer dan acht uur in, ook niet ’s nachts, en gebruik geen tampons die absorberender zijn dan nodig om de kans op het toxischeshocksyndroom te verkleinen. [2]
  7. Je menstruatie is waarschijnlijk regelmatig en voorspelbaar, maar soms kun je een ‘doorbraakbloeding’ hebben tussen twee menstruaties in, of word je eerder ongesteld dan verwacht. Wees er dus altijd op voorbereid en neem de juiste benodigdheden mee.
    • Bewaar een tampon of maandverbandje in je tas, je locker en/of je auto, voor noodgevallen.
    • Zorg voor een voorraad tampons of maandverband in je wc, zodat je niet naar de winkel hoeft als je ongesteld wordt.
    • Wees niet bang om een tampon of maandverbandje aan een vriendin te vragen als dat nodig is. Zelfs een vreemde kan je wel helpen in geval van nood.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Je lichaam schoon houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hele lichaam moet iedere dag schoongemaakt worden, en als je ongesteld bent moet je extra de tijd nemen om je vagina aan de buitenkant goed te wassen, want bloed en vocht kunnen zich daar ophopen.
    • Gebruik een milde zeep of douchegel en was je hele lichaam, ook de buitenkant van je vagina, en spoel je goed af.
    • Je hoeft geen speciale zeep voor je geslachtsdelen te nemen; dat is alleen maar een marketingtrucje om de onzekerheid rondom je menstruatie uit te buiten. Onthou dat het normaal is dat je lichaam naar een lichaam ruikt, en dat je geslachtsdelen ruiken als geslachtsdelen.
    • Maak nooit de binnenkant van je vagina schoon met bijvoorbeeld vaginale douches. Je vagina is een zelfreinigend orgaan dat van nature de juiste balans heeft en met slijm vervuilende stoffen weg kan spoelen, en met een vaginale douche kun je de pH-waarde verstoren waardoor je infecties krijgt. [3]
  2. Als je je tussendoor wilt opfrissen, kun je ongeparfumeerde babydoekjes gebruiken om geurtjes weg te nemen.
    • Gebruik de doekjes zoals je wc-papier gebruikt na het plassen of poepen, en veeg alleen langs de buitenkant van je lichaam. Gooi de doekjes daarna in de vuilnisbak en spoel ze nooit door de wc, want dat kan leiden tot verstoppingen.
    • Babydoekjes zijn gemaakt voor de gevoelige huid van een klein kind, dus als het goed is prikken ze niet, maar stop toch met het gebruik ervan als het jeukt, brandt of als je een infectie krijgt.
  3. Je kunt je fris blijven voelen en geurtjes voorkomen als je regelmatig schoon ondergoed aantrekt en oplet dat je niet doorlekt.
    • Draag katoenen ondergoed. Katoen is een natuurlijke vezel die goed ademend is, waardoor je minder gaat zweten en niet snel vieze geurtjes krijgt.
    • Draag geen string als je ongesteld bent, want dan kunnen bacteriën vanuit je anus in je vagina terecht komen, waar ze infecties veroorzaken. [4]
    • Verwissel je ondergoed wanneer het vochtig wordt door zweet of vocht, maar in ieder geval een keer per dag.
  4. Soms kunnen lichaamsgeuren verergeren als je ongesteld bent, waardoor je kleding muf gaat ruiken.
    • Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel en was al je kleding, dus ook je ondergoed, iedere dag.
    • Als er bloed in je kleding of beddengoed zit, spoel het dan zo snel mogelijk uit met koud water, en wrijf er een middel in tegen vlekken, zoals Biotex. Laat het een paar uur inwerken en was het dan met warm water met je normale wasmiddel.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Geurtjes verhelpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Andere mensen ruiken je waarschijnlijk echt niet. Iedere vrouw heeft een andere vaginale geur als ze ongesteld is (en ook als ze niet ongesteld is), dus het is belangrijk om te weten welke geuren wel en niet normaal zijn bij jou.
    • Bloed heeft normaal gesproken een beetje een ijzerachtige geur. Dat is normaal, maar als je je zorgen maakt, probeer dan tampons of een menstruatiecup te gebruiken, of verwissel je maandverband wat vaker.
    • Als de geur erg sterk, visachtig, vies of anderszins vreemd is voor jou, en je wast je dagelijks, is er misschien een onderliggende oorzaak.
    • Als je tampons gebruikt en je merkt dat je stinkt, controleer dan of je niet een tampon hebt laten zitten. Het kan gebeuren dat je een nieuwe tampon hebt ingebracht zonder de oude eruit te halen. Een tampon kan niet kwijtraken in je lichaam, dus als er nog eentje in zit, zou je hem moeten kunnen vinden en verwijderen . Steek een schone vinger in je vagina en voel of je het touwtje kunt pakken, en trek de tampon er dan uit. Als je hem niet kunt verwijderen, ga dan onmiddellijk naar de huisarts.
  2. Een visachtige of vieze geur die aanhoudt, ook al was je je regelmatig, kan duiden op een infectie die bacteriële vaginose wordt genoemd, en daarvoor heb je medicijnen nodig.
    • Bacteriële vaginose gaat vaak gepaard met jeuk of een brandend gevoel, maar soms is een vieze geur het enige symptoom. Je zult naar de huisarts moeten om medicijnen tegen deze infectie te krijgen. [5]
  3. Door de hormoonschommelingen tijdens je menstruatie kun je soms anders of sterker naar zweet ruiken.
    • Hoewel de meeste vrouwen hun normale deodorant blijven gebruiken als ze ongesteld zijn, is dat voor sommigen niet voldoende.
    • Zowel je lichaamsgeur als je vaginale geur kunnen worden beïnvloed door wat je eet en drinkt, en bepaalde voeding zoals knoflook, koffie en gefrituurde dingen kunnen de geur veranderen. Als je veel hiervan eet of drinkt, probeer dan tijdelijk te minderen om te zien of dat helpt.
  4. Op erg warme dagen kunnen bloed en zweet zich vermengen waardoor je sterker gaat ruiken dan normaal.
    • Dit kan vooral een probleem zijn als je maandverband draagt, want bacteriën, bloed en zweet kunnen tussen de laagjes plastic vastgehouden worden. Gebruik in dat geval liever tampons of een menstruatiecup, want die draag je in je lichaam, of verschoon je maandverband wat vaker.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

De menstruatie beter begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste vrouwen worden voor het eerst ongesteld als ze ongeveer 12 jaar oud zijn. [6]
    • De eerste menstruatie begint meestal twee jaar nadat de eerste tekenen van de puberteit zichtbaar zijn, zoals licht gezwollen of uitstekende tepels (nog geen echte borsten), en een paar maanden nadat de eerste oksel- en schaamharen zijn verschenen. [7]
    • Je eerste menstruatie kan gepaard gaan met pijnlijke borsten, stemmingswisselingen of pijn in je buik (menstruatiekramp).
  2. Je hoeft je nergens voor te schamen.
    • De eerste keer dat je ongesteld wordt maak je je misschien zorgen, of voel je je onzeker. Maar kijk eens om je heen. Iedere persoon die je ziet is geboren uit een vrouw die ongesteld is of was, en bijna elke vrouw die je kent is iedere maand ongesteld. Al je vriendinnen zullen ongesteld worden of het al zijn. Het is een volkomen normaal en natuurlijk proces.
    • De meeste meisjes worden rond hun twaalfde jaar ongesteld [8] en raken rond hun 50e in de overgang [9] wat betekent dat ze gemiddeld 38 jaar lang iedere maand ongesteld zijn, dat is 456 keer!
  3. Elke menstruatiecyclus is weer anders, maar de meeste vrouwen leren hun cyclus kennen zodat ze erop voorbereid zijn wanneer ze ongesteld worden.
    • Een menstruatiecyclus refereert eigenlijk aan de hele vruchtbaarheidscyclus, die gemiddeld 28 dagen duurt, wat betekent dat je ongeveer 1 keer per maand ongesteld bent. Elke maand bereidt het vrouwelijk lichaam zich voor op een zwangerschap. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker zodat een mogelijke embryo zich kan innestelen, dan komt er een eitje vrij dat afdaalt naar de baarmoeder, en als dat niet wordt bevrucht tijdens de seks, verlaat het het lichaam weer, samen met het baarmoederslijmvlies, wat er uitziet als menstruatiebloed wanneer het de vagina verlaat.
    • Vlak voordat je ongesteld wordt kun je last krijgen van algemene symptomen die PMS (premenstrueel syndroom) worden genoemd, zoals een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, humeurigheid, veel trek in bepaalde soorten voeding, hoofdpijn en krampen in je buik.
    Advertentie

Tips

  • Gebruik geen geparfumeerd maandverband, want dat kan de huid irriteren en tot infecties leiden.
  • Als je je erg veel zorgen maakt of veel last hebt van PMS, neem dan altijd extra tampons, maandverband en schoon ondergoed mee naar school. Het is ook een goed idee om een donkere broek of rok te dragen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je tampons gebruikt, weet dan wat de waarschuwingstekens van het toxischeshocksyndroom zijn. Dat zijn onder andere hoge koorts, uitslag die eruit ziet als zonnebrand, een lage bloeddruk, duizeligheid en diarree. Verwijder je tampon en bel 112 als je deze symptomen ervaart.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.604 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie